Po roce a osmi měsících vyzve Dukla Jihlava regionálního rivala z Třebíče

25.09.2018 / Tomáš Lysý

Od posledního vzájemného zápasu Dukly a Třebíče uplynulo téměř dvacet měsíců. Na konci ledna 2017 vyhráli jihlavští hokejisté na ledě Horácké Slavie 3:2 na nájezdy a od této chvíle se oba celky nepotkaly. Nyní je souboj dvou týmů z jednoho kraje, jenž v minulém kole Chance Ligy dokázaly zvítězit, opět zde. Jihlava by na druhý pokus chtěla potvrdit bodový import z venkovního stadionu a znovu se doma naladit na vítěznou notu. Utkání startuje ve středu 26.9.2018 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu. Při nástupu hráčů na led bude představeno nové promo Dukly na sezonu 2018/2019 a hned poté předají zástupci klubu šek rodičům malého Štefánka, na jehož léčbu se klub rozhodl přispět - více zde.

DNEŠNÍ SOUPEŘ: SK HORÁCKÁ SLAVIA TŘEBÍČ

Historie klubu

Klub z Třebíče byl založený v roce 1928 pod současným názvem Horácká Slavia. První výraznější úspěch přišel o dvanáct let později, kdy si třebíčští hokejisté vybojovali postup do první ligy – Českomoravské ligy, kde hráli do roku 1942. Ihned po skončení druhé světové války se Třebíč kvalifikovala do obnovené první ligy, poté většina hráčů odešla do Brna.

Velkým zlomem v historii klubu byl 25. leden 1959 – datum slavnostního otevření zimního stadionu v Třebíči, o čtrnáct let později bylo rozhodnuto o zastřešení stadionu a přes různé peripetie byla střecha v roce 1980 dokončena.

První náznaky spolupráce s brněnským hokejem přišly o pět let dříve, kdy se Třebíč stala součástí týmu ZKL Brno, resp. jeho B-týmem, zatímco lepší třebíčští hokejisté hráli za Brno nejvyšší hokejovou soutěž. Spolupráce ale byla po třech letech v roce 1978 ukončena. Klub mezi lety 1980 – 1989 nastupoval v krajském přeboru, poté přišel postup do třetí nejvyšší hokejové soutěže (druhé ligy). Po revoluci v roce 1991 došlo k přejmenování týmu na tradiční Horáckou Slavii Třebíč, která se o pět let později probojovala do první ligy, ve které působí dodnes.

Mezi největší úspěchy třebíčského hokeje patří čtyři postupy do semifinále první ligy – v roce 2002 (prohra 0:3 na zápasy s Duklou), poté v roce 2013, kdy Horácká Slavia srdnatě bojovala s velkým favoritem Mladou Boleslaví a podlehla jí v sérii jen 2:4. O rok později se stejným týmem vypadla 0:4 na zápasy a naposled se Bílé Hvězdy podívaly do semifinále v play-off 2015, kdy nestačili na Motor České Budějovice (v sérii 1:4).

Kde Třebíč hraje?

Třebíčští hokejisté hrají své domácí zápasy v nově pojmenované KHNP Areně (ještě nedávno Mann+Hummel Arena), která dostala jméno podle nového partnera třebíčského hokeje, korejské společnosti Korea Hydro & Nuclear Power. Stadion byl otevřen před 59 lety, zastřešen v roce 1980 a rozšířen o jednadvacet let později. Aktuálně se a něj vejde 5000 diváků. Zdroj a foto: cs.wikipedia.org

Soupiska týmu

Třebíčští hokejisté by jistě chtěli zapomenout na loňskou sezonu, ve které se neprobojovali do play-off. Horácká Slavia měla před posledním kolem všechno ve svých rukou, to samé se ale dalo říct o Vsetínu, který s ní bojoval o poslední postupové osmé místo. Bílé Hvězdy ale doma ve vzájemném zápasu prohrály 1:5 a skončili na devátém místě. Útočníci David Dolníček a Roman Erat, jenž dali po sezoně profesionální hráčské kariéře sbohem, si tak představovali určitě lepší loučení s třebíčským dresem.

Kádr trenérů Martina Sobotky a Jaroslava Barvíře, dvou parťáků z dřívějších ročníků Mezinárodní česko-finské hokejové školy, prošel před novou sezonou dalšími změnami. Vyjma gólmanského postu, který je prakticky stejný (kvartet Dostál, Jekel, Svoboda, Vejmelka). Zpět do Třebíče se vrátil Vlastimil Bilčík, který slavil s Duklou v roce 2017 postup do extraligy, z Ústí přišel produktivní a urostlý zadák Vladimír Brož a po zdravotních trablech se k profesionálnímu hokeji snaží vrátit jihlavský odchovanec Roman Čermák. V útoku zatím díru po Dolníčkovi s Eratem zdařile vyplňuje Adam Raška, v kádru Třebíče zůstal i její loňský nejlepší střelec Luboš Horký.

Vedle Bilčíka s Čermákem mají kratší či delší jihlavskou minulost i další tři hráči Bílých Hvězd: gólman Dominik Svoboda (mladší dorost – junioři Dukly), další gólman Karel Vejmelka (loni 4 zápasy v extralize za Jihlavu z Komety) a útočník Ondřej Malec, který v červenožlutém dresu odehrál 170 zápasů.

Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče

Příprava a poslední zápas Třebíče

Začátek přípravného období nevyšel Horácké Slavii úplně ideálně, pozměněný kádr si sedal a prohrál úvodní tři zápasy. V dalších dvou duelech proti Žďáru již Třebíč zvítězila (5:2 doma, 11:2 venku). Následovaly dvě poměrně těsné porážky ve Vsetíně (2:4) a s Prostějovem (2:3), ale závěr přípravy Bílým Hvězdám vyšel. Třebíčští hokejisté nejprve oplatili Prostějovu porážku z domácího ledu stejnou mincí (3:2) a stejným výsledkem jim vyšla i generálka doma s Přerovem.

Sezonu začala Třebíč na ledě Ústí, kde vyhrála stejným poměrem jako nyní Jihlava – 4:3 na nájezdy. Po volném kole dokázala Horácká Slavia doma skolit Litoměřice 2:1, ale v následných třech kolech získala jen dva body. Padla totiž ve Frýdku-Místku 2:8, doma urvala výhru v prodloužení nad houževnatým nováčkem z Poruby a poté těsně prohrála ve Vsetíně. Poslední kolo se Třebíčským opět povedlo. Gólman Karel Vejmelka zneškodnil všech 24 střel Benátek a Adam Raška v čase 39:55 rozhodl o výhře svého týmu 1:0.

Poslední zápas Třebíče:
7. kolo Chance Ligy, pondělí 24. září 2018: SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou 1:0
Branky a nahrávky: 40. Raška (Horký). Rozhodčí: Jechoutek, Vrba – Kreuzer, Šimán. Vyloučení: 5:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 736. Střely na branku: 20:24 Průběh utkání: 1:0.

Sestava Třebíče: Vejmelka – Bilčík, Čermák, Vl. Brož, Nedbal, V. Čejka, D. Mikyska, Furch – Vodný, Raška, Střondala – Kusko, Nedvídek, P. Kratochvíl – Süss, L. Horký, R. Zohorna – Malec, Tadeáš Král, Paták.

Poslední vzájemný zápas:

47. kolo WSM Ligy 2016/2017: SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava 2:3 sn.
47. kolo zaválo jihlavské družstvo do nedaleké Třebíče. Domácí výběr v první třetině využil přesilovku pěti proti třem a dostal se do vedení. Podobný kousek se hráčům Třebíče podařil i ve druhé části. Družina Petra Vlka zabrala ve třetí dvacetiminutovce, kdy nejprve snížil Patrik Danišovský a ve dvojnásobné výhodě vyrovnal Jiří Říha. O zisku bonusového bodu pro Jihlavany rozhodl Adam Zeman, který v šesté sérii ukončil nájezdovou loterii, gólman Jakub Škarek předtím chytil pět nájezdů Třebíče. Dukla tak porazila Třebíč 3:2 po samostatných nájezdech.

Branky a nahrávky: 10. Dolníček (Zdráhal, Pekr), 37. Zdráhal (Dolníček, Mrázek) – 49. Danišovský (Protasenja, Jícha), 57. Říha (Zeman, Šidlík), rozh. náj. Zeman. Rozhodčí: Sýkora, Valenta – Krátká, Šmika. Vyloučení: 13:12. Využití: 2:1 V oslabení: 0:0. Diváci: 2780. Střely na branku: 28:33. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Dvěma oslabeními do tří jsme soupeři nabídli branky, na přesilovky má Třebíč šikovné hráče. Musím pochválit naše kluky, že za nepříznivého stavu a i když nám to nebruslilo tak, jak jsme si představovali, se dokázali vrátit do utkání a ubojovali druhý bod. Množství vyloučených je velké, ale nebyly to žádné zákeřnosti, spíš věci vyplývající ze hry. Jindy podobné zákroky rozhodčí nepískají a skončí to na vyloučené třeba 2:1, dnes to všechno pískali. Miroslav Svoboda ze zápasu odstoupil, protože měl nespecifikovaný zdravotní problém ve spodní části těla. Do nájezdů máme některé hráče, kteří chodí pravidelně, pak jsme vycházeli z momentální formy. Když se dvakrát nezadařilo Čachotskému, sáhli jsme po Adamu Zemanovi, který to tam pak máznul.

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas před parádní kulisou a kluci na to byli dobře namotivovaní. Pomohly nám dvě přesilovky pět na tři, v nichž jsme skórovali. Mrzí nás závěr, kdy jsme po nesmyslných chybách inkasovali gól na 2:1. Ten si soupeř nemusel vypracovat, byl to gól, který jsme mu spíš darovali. V samotném závěru přišly další fauly a šli jsme zbytečně do tří, z toho padl gól na 2:2. Chyby přičítáme nezkušenosti mladších hráčů. Jinak musím klukům poděkovat, divákům se derby snad líbilo. Nájezdy už jsou loterie. Fauly dnes vyplynuly ze hry, byly to samé háčky, nebo podražení. Souhlasím s kolegou, že podobné zákroky v jiných zápasech projdou, dnes neprošly. Matěj Pekr nám velmi pomohl, s jeho pomocí jsme se prokousali z jedenáctého až na páté místo, šesté místo. V šatně jsme mu poděkovali, věřím, že si dobrou formu a sebevědomí přenese i na Kladno. Při volbě hráčů na nájezdy jsme vycházeli z aktuální formy hráčů a chtěli jsme dát prostor při posledním utkání za Třebíč i Matěji Pekrovi.

Zápasy mezi Duklou a Třebíčí vždy patřily k hlavním tahákům druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Nejinak tomu bude v rámci 8. kola Chance Ligy, kdy se oba týmy utkají na Horáckém zimním stadionu. Dá se očekávat, že návštěva bude atakovat hranici 2500 diváků. Foto: Tomáš Buksa

8. kolo Chance Ligy, středa 26. září 2018

VHK ROBE Vsetín - HC Frýdek Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30) - vstupenky zde
ČEZ Motor České Budějovice - Rytíři Kladno (17:30)
HC Slavia Praha - HC Slovan Ústí nad Labem (18:00)
HC ZUBR Přerov - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - SK Trhači Kadaň (18:00)

9. kolo Chance Ligy 2018/2019, sobota 29. září 2018

Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (16:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (17:00) - info ke vstupenkám
HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC RT TORRAX Poruba 2011 (17:30)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 7. kole: