6:3
(2:1, 1:1, 3:1)

Dukla zvládla utkání s rivalem, Třebíč díky parádnímu závěru přehrála 6:3

26.09.2018 / Tomáš Kalas

Utkání osmého kola mělo nádech regionálního souboje, Jihlava v něm přivítala Třebíč. A musela strávit vedoucí gól hostí, po chybě domácí obrany se prosadil Kusko. Stav vydržel necelé tři minuty, za domácí srovnal v čase 8:58 Anděl. Vedoucí gól vsítil od modré Matěj Pekr, současně s nástupem vyloučeného Kuska na led. Hosté dopláceli na častá vyloučení, stav se ale do konce první periody nezměnil. Měnil se až ve třetině druhé, po krásné souhře se prosadil hostující Horký. Dukla ale šla opět o jeden krok dopředu, nejprve sice hlavní sudí neuznal gól po poradě s videem, další trefa Matěje Pekra ale regulérní byla. I poslední periodu zahájilo lépe HST, které opět dorovnalo díky Horkému, v téže minutě ale ještě vedení domácím vrátil v přesilovce Pohl. Paradoxně oslabení Dukly nabídlo dva úniky, první proměnil Skořepa a druhé se opakovalo, z trestného střílení se prosadil Čachotský. Jihlava tak porazila Třebíč 6:3
26.09.2018 17:30, Chance Liga - 8. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Pohl, Štebih, Váňa, Suchánek, Půža, Štindl, Mareš – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Osmík, Hrníčko – D. Čermák
6

SK Horácká Slavia Třebíč

Dostál – Bilčík, R. Čermák, Brož, Nedbal, V. Čejka, Mikyska, Furch – Süss, Raška, Horký – Kusko, Nedvídek, Kratochvíl – J. Čejka, Král, Paták – Ferda, Střondala, Novák
3
Branky a nahrávky: 9. Anděl (Pekr, Suchánek), 12. Pekr (Anděl, Skořepa), 33. Pekr (Skořepa, Štindl), 44. J. Pohl (Zeman, Čachotský), 57. Skořepa, 57. Čachotský (TS) – 7. Kusko (Nedvídek, Kratochvíl), 23. Horký (Raška, Nedbal), 44. Horký (Střondala). Rozhodčí: Barek, Obadal - Doležal, Kokrment. Vyloučení: 4:8, navíc V. Čejka 10 min, Paták (oba TRE) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2391. Střely na branku: 34:20. Zblokované střely: 5:0. Vhazování: 33:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3.

Průběh utkání

Hned po 98 sekundách dostala Jihlava přesilovou hru. Za zákrok na jednoho z domácích hráčů byl vyloučen na 2+10 minut Václav Čejka, ale první šanci zapsali Třebíčští. V 5. minutě zleva najížděl na branku člen 4. útočné formace Novák, Lundström vyrazil před sebe špičkou betonu. Za necelé dvě minuty ale byl aktivnější vstup hostí do zápase po zásluze odměněn gólem. Přihrávku z rohu kluziště zachytil v útočném pásmu hostí Čermák, předal na Nedvídka, který vyšperkoval celou akci nahrávkou na Silvestera Kuska a Lundström byl bez šance. V čase 8:58 ale šly oba týmy od nuly. Nahrávku podél mantinelu převzal Pekr a ihned servíroval před branku na Lukáše Anděla, který se chvíli s pukem hledal, nakonec ho ale našel a sám proti Dostálovi střelou pod víko srovnal. Jihlava byla mírně aktivnějším týmem, vynutila si Kuskovo vyloučení za vysokou hůl a současně s jeho návratem na led otočila skóre. Když už se zdálo, že z přesilovky potažmo momentů po ní nepřijde, napřáhl se na modré Matěj Pekr a střelou o tyčku poslal Duklu do vedení. Po druhém gólu převzali domácí iniciativu a měli ve 14. minutě další akci, Hrníčko ale nezakončil před Dostálem dobře. Možnost na navýšení rozdílu dostali domácí na začátku 16. minuty, kdy Střondala zasáhl holí do obličeje Čachotského a dostal čtyři trestné minuty, Bílé hvězdy se ale aktivním pojetím oslabení ubránily až do samotného konce třetiny.

Na začátku druhé měla Dukla početní výhodu, která následně přešla do početní nevýhody 3 na 5. Během 43 sekund byla potrestána hráčská lavice za nadměrný počet hráčů na ledě a Osmík byl vyloučen za sekání. Výhodu dvou mužů Třebíč využila krásnou kombinací, když Nedbal přehrál křižně Václavu Čejkovi, který našel na druhého straně volného Luboše Horkého a Lundström se přesunul pozdě. Po srovnávací trefě Dukla zatěžkala útočný pedál a prostřední pětiminutovku bychom mohli titulovat jako pětiminutovku Matěje Pekra. Ten si vytvořil několik gólových šancí, nejprve v polovině 28. minuty dostal parádní pas od Skořepy, sám před gólmanem ale neuspěl a neujala se ani střela zblízka. V polovině zápasu dotlačil v nepřehledné situaci celým tělem kotouč za brankovou čáru, rozhodčí ale po dlouhé debatě u videa gól neuznal. V čase 32:47 ale již gól platil naprosto regulérně. Vyraženou střelu od modré zachytil Skořepa a zadovkou přehrál Matěji Pekrovi téměř do prázdné branky, bývalý Třebíčák již jednoduše dohrál celou akci. Větší klid domácím nedodalo ani vyloučení Patáka na 2+10 minut, přesilovky nebyly nejsilnější stránkou domácích hráčů.

I do třetí třetiny vstoupilo HST s větší aktivitou a po zásluze opět srovnalo v čase 43:04. Zpoza branky Střondala nahrál na volného Luboše Horkého, který bez potíží využil odkryté místo branky. 11 sekund po gólu byl ale za sekání vyloučen Nedbal a přesilovku Dukla využila. Zeman se dostal ke střele z mezikruží, odraz o zadní plexi přišel vhod Janu Pohlovi, který duchapřítomně dorážel do branky. Zápas následně nenabídl dlouho žádné zásadnější momenty, Třebíč se snažila dorovnat stav, Dukla ale držela kotouč častěji a nepouštěla hostující hráče do zásadnějších gólovek. Na konci 50. minuty se dostal po Pohlově přihrávce do úniku Dostálek, bekhendový pokus ale skončil na zadním mantinelu. Ideální možnost na srovnání skóre dostali hosté v 56. minutě, když byl vyloučen Mareš za podrážení. Jenže devět sekund od trestu bylo vše jinak. Nepřesnou přihrávku mezi obránci využil Josef Skořepa samostatným únikem, který vyřešil mazáckou kličkou a poslal domácí do vedení 5:3. Hosté samozřejmě po buly najeli do útočného pásma, ale za 35 sekund jim bylo ještě hůře. Střelu jednoho z hostí zblokoval Čachotský a vydal se na dlouhý brejk, při kterém ho fauloval Bilčík a to znamenalo trestné střílení. Toho se Tomáš Čachotský zhostil s grácií a tradičním blafákem pojistil tři body pro Jihlavu. Na třech bodech nic nezměnilo ani vyloučení Zemana sedm sekund a početná návštěva se mohla rozcházet domů s veselou náladou, neboť Dukla porazila rivala z Třebíče 6:3.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Zápas se hodnotí těžko, protože jsme se na něj připravovali, ale rozhodla větší zkušenost domácích. Spousta našich kluků hrála takový zápas poprvé. Rozhodla větší kvalita soupeře. Celý zápas jsme měli spousty vyloučených a Dukla to potrestala. V našich přesilovkách jsme v závěru dvakrát inkasovali a místo toho, abychom se snažili vyrovnat, tak jsme nechali hráče Dukly dvakrát ujet a dostali jsme dva góly. Jihlava vyhrála zaslouženě, byla kvalitní, a my se z toho do dalších zápasů musíme poučit.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Výsledek sice vypadá tak, jak vypadá, ale bylo to nesmírně těžké utkání. Výhra se nerodila lehce a zápas jsme prakticky rozhodly ve vlastním oslabení, při kterém jsme de facto dali dva góly a uklidnili jsme se. Soupeř byl nepříjemný, hodně bruslil, a my jsme místy panikařili na kotouči, což by se nám nemělo stávat. Kluky musí povzbudit, že jsme zápas zvládli a tři body z derby zůstaly doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie