K dalšímu zápasu vyjede Jihlava do Ostravy, ve vedlejší hale Ostravar Areny se utká s Porubou

06.10.2018 / Tomáš Lysý

V uplynulé sezoně sehrála Dukla v Ostravar Areně dva zápasy – proti Vítkovicím nejprve vyhrála, poté prohrála. Nyní zajíždí na prakticky stejné místo znovu. Ptáte se, jak je to možné, když Jihlavští hrají Chance Ligu? Právě v azylu moderního stadionu totiž nastupuje k mačům nováček druhé nejvyšší české hokejové soutěže - HC RT TORAX Poruba 2011. Pro zápas Poruba – Jihlava se však budou muset oba týmy spokojit s vedlejší multifunkční halou, jelikož na hlavní ploše probíhá akce Czech Dance Open. Zápas dvou klubů, mezi kterým byl ještě půl roku zpět rozdíl dvou soutěží, začíná v sobotu 6.10.2018 od 17 hodin a sledovat ho můžete opět na HokejkaTV nebo na Onlajnech.

DNEŠNÍ SOUPEŘ: HC RT TORAX Poruba 2011

Historie klubu

Klubová historie je dlouhá přes osmdesát let. Hokejový klub v Porubě byl založen v roce 1932, ale až o čtrnáct let později byl oficiálně registrován hokejovým svazem. Mezi padesátými lety a na konci šedesátých let hrál klub nejnižší souteže, načež v roce 1960 zaniknul. O dvě léta později byl obnoven tým Sokol Poruba a první úspěch přišel za patnáct let, kdy porubští hokejisté postoupili do druhé ligy. Ale přišel hned sestup a hokej se v této ostravské části opět dlouho nehrál.

K velkému restartu došlo na konci sezony 1995/1996, kdy Hokejový klub Poruba postoupil z krajského přeboru do druhé ligy. V ní hrála Poruba následujících osm let. Další úspěch přišel v roce 2004, kdy se tým již pod názvem HC Sareza Ostrava kvalifikovala do 1. ligy, tedy druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Čtyři sezony nehráli Ostravští vůbec špatný hokej, jenže následující – pátá – byla hodně osudová. Celek pod názvem HC VOKD Poruba skončil na posledním místě tabulky, sestoupil a A-tým na další dva roky opět zanikl. Činnost seniorského hokeje byla ukončena a klub se věnoval pouze mládeži.

Třetí, a snad na dlouhou dobu poslední, obnovení hokejového klubu v Porubě přišlo před startem ročníku 2011/2012. S novým sponzorem přišlo přejmenování na současný název HC RT TORAX Poruba 2011 a odkoupení druholigové licence od Roudnice nad Labem. V premiéře novodobé historie se sice mančaft zachránil až v baráži proti Moravským Budějovicím, ale poté se čtyřikrát v řadě probojoval do semifinále druhé ligy. Již v roce 2017 si Poruba dělala ambice na postup do WSM Ligy, jenže její cestu uťal Vsetín, který ve finále druhé ligy vyhrál 3:0 na zápasy, prošel až do kvalifikace a z ní postoupil. O rok později došlo i na Ostravany. Ti ve finále druhé ligy porazili Šumperk 3:0 na zápasy a v baráži o postup do nyní již Chance Ligy byli o pouhou jednu vstřelenou branku úspěšnější než Havlíčkův Brod.
Zdroj: hcporuba.cz, wikipedia.org

Kde Poruba hraje?

Své domácí zápasy hraje klub na Zimním stadionu v Ostravě – Porubě. Ten je ale momentálně v reknostrukci, která se z důvodu přestavby střešní konstrukce hodně protahuje, takže minimálně do listopadu hraje Poruba ve vítkovickém azylu. Vzhledem k tomu, že v Ostravar Areně probíhá o tomto víkendu taneční akce Czech Dance Open, bude se zápas hrát na vedlejší Multifunkční hale.
Zdroj: hcporuba.cz

Soupiska týmu

Poruba samozřejmě musela postupový kádr pozměnit. Klub se spoléhá i na výpomoc nedalekých extraligových Vítkovic. Gólmanskému duu Kubáň – Kůdela vypomáhá nadaný vítkovický gólman Daniel Dolejš. Obraně šéfuje ostřílený borec Ctirad Ovčačík, spolehlivou práci odvádí také Daniel Krenželok, Patrik Urbanec nebo Filip Dundáček. Poslední dva jmenované si jihlavští fanoušci musí pamatovat. Urbance pouze z několika zápasů, naopak „Dundyho“ z několika let ať v mládežnických týmech či A-týmu Dukly, se kterou v sezoně 2016/2017 slavil postup.

V útoku se mísí zkušenosti s dravým a talentovaným mládím. Mezi forvardy najdeme pouze tři hráče, kteří mají věk vyšší jak třicet let – Josef Fojtík, Michal Vymazal, Jiří Zdeněk nebo z dřívější čtvrtfinálové série Jihlavy proti Havířovu bojovný Petr Kanko. Šikovné mládí – a opět hlavně z Vítkovic – je prezentováno Patrikem Zdráhalem, Šimonem Stránským, Jaromírem Pytlíkem či Samuelem Ollenderem. Trenérovi Tomáši Sršňovi jistě dělá radost aktuálně se čtyřmi góly a stejným počtem asistencí další kmenový hokejista Vítkovic Jozef Baláž, jenž je lídr kanadského bodování týmu.

Soupiska Poruby
Realizační tým Poruby

Příprava a poslední zápas Poruby

Nováček Chance Ligy volil důkladnou přípravu, během které odehrál hned deset zápasů. A ty byly poměrně úspěšné. Tým sice pětkrát prohrál, ale třikrát jen 1:2 a to ještě ve dvou případech v prodloužení, resp. na nájezdy. Poruba dokázala porazit třeba Přerov, Katowice nebo Debrecen. Poslední přípravný zápas sice Toraxu nevyšel, když padl ve Vsetíně 3:5, ale vstup do sezony měl klub výborný.

Čtyři zápasy, jedenáct bodů. Výhra v Kadani, dona proti Kladnu, v Havířově i domácí demolice Ústí 7:3. I v pátém utkání dokázala Poruba bodovat, když v Třebíči padla 1:2 v prodloužení. Poté přišla první bodová nula – domácí zakolísání s Litoměřicemi 4:5. To ale Sršňovi svěřenci ihned revanšovali v nedalekém Frýdku-Místku, kde vyhráli 4:3. Následovala porážka s neoblíbeným Vsetínem, jenž na dvě výhry z přípravy navázal jasným výsledkem 6:2. Poslední zápas Porubským poměrně vyšel, když si domů dovezli dvoubodový import z benáteckého ledu a v tabulce jsou tak po deseti kolech (a devíti odehraných zápasech) na šestém místě se sedmnácti body – a stejný bodový zisk mají i Dukla, Vsetín a Havířov.

Poslední zápas Poruby:
10. kolo Chance Ligy, středa 3. října 2018: HC Benátky nad Jizerou – HC RT TORAX Poruba 2011 3:4 sn.
Branky a nahrávky: 7. Bittner (Kunst, Psota), 46. J. Mikyska (Bittner, Psota), 54. T. Hanousek – 11. Ollender (Toman), 34. Hudeček (Illéš, J. Káňa), 49. Vymazal (Zdeněk), rozhodující nájezd Kanko. Rozhodčí: Luczkow, Wagner – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 3:2, navíc Niko (BEN) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 185. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

Sestava Poruby: Kůdela – Ovčačík, Adam, Matějíček, Urbanec, Gazda, Dundáček – Illéš, Hudeček, J. Káňa – Fojtík, Zdeněk, Vymazal – Ollender, Baláž, Toman – Tomi, T. Jáchym, Kanko – Häring.

Poslední vzájemný zápas:

46. kolo 1. ligy 2008/2009: VOKD Poruba – HC Dukla Jihlava 0:6
Jihlavští hokejisté si po nešťastné domácí prohře spravili chuť v Ostravě. Proti poslednímu celku tabulky Porubě se jim střelecky tentokrát dařilo a zvítězili 6:0. Čisté konto v brance Dukly udržel mladý gólman Filip Novotný, který opět zaskočil za ne ještě úplně doléčeného Řehoře. Do domácí sítě se dvakrát trefil Libor Bezděk, o další branky se postarali Oldřich Bakus, Jiří Man, Ladislav Rytnauer a Daniel Hodek.

Branky a nahrávky: 11. Bezděk (Mareš, Říha), 31. Bakus (Man, Hodek), 40. Bezděk (Mareš, Říha), 44. Man (Bakus, Hodek), 52. Rytnauer (Zelený, Hanzal), 53. Hodek (Malena, Man). Rozhodčí: Přikryl – Klein, Novák. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 728. Střely na branku: 34:37. Průběh utkání: 0:6.

Josef Augusta (HC Dukla Jihlava): Já si myslím, že v první polovině jsme nehráli dobře, i když jsme soupeře nepouštěli do vyložených šancí, trošku nám to tam ale haprovalo. Podle mého názoru utkání rozhodl třetí gól, který dostali domácí do šatny z rychlého protiútoku. V poslední třetině Dukla ovládla hru a bylo to pak jednoznačné. Byli jsme důraznější u branky a velmi dobře chytal brankář Filip Novotný, který nás podržel.

Kamil Kašťák (VOKD Poruba): Já to dnes velmi zkrátím, protože to se nedá hodnotit ten zápas. Jihlava nás předčila ve všech směrech a jednoznačně, zaslouženě zvítězila. My jsme dneska to utkání odehráli velmi špatně.

Na poslední domácí zápas Dukly proti Porubě ze sezony 2008/2009 si nemůže pamatovat nikdo ze současného jihlavského kádru. Jinak tomu je u jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana (uprostřed), jenž v tehdejší sezoně stál na jihlavské střídačce jako jeden z trenérů. Foto: Eva Streichsbierová

11. kolo Chance Ligy, sobota 6. října 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
HC Stadion Litoměřice - HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Frýdek-Místek - HC Slavia Praha (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - HC Dukla Jihlava (17:00) - info ke vstupenkám
AZ RESIDOMO Havířov - SK Trhači Kadaň (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
VHK ROBE Vsetín - HC Benátky nad Jizerou (17:30)

12. kolo Chance Ligy, středa 10. října 2018

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde
ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Slavia Praha – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SK Trhači Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 10. kole: