Souboj tradice. Po 13 letech se Dukla utká znovu se Vsetínem

08.10.2018 / Tomáš Kalas

Je to již hodně dlouho, co se utkaly dva týmy s bohatou hokejovou historií a tradicí. Naposledy to bylo v březnu roku 2005. Po třinácti letech se souboj Dukla vs. Vsetín vrací do rozlosování. Oba celky jsou o soutěž níže a mají podobné cíle. Vsetín by rád zaútočil na baráž, Dukla hlásí jednoznačný návrat, ač třeba nejsou výkony optimální. Ve středu 10. října se dá očekávat třaskavá bitva na Horáckém zimním stadionu, hostující fanoušci navíc vyhlásili nálet na jihlavský zimák. Přijďte podpořit hráče na stadion, zápas začíná v tradičních 17:30!

Středeční soupeř: VHK ROBE Vsetín

Historie klubu

První zmínky o vsetínském hokeji přišly v roce 1904 při založení Ledového klubu. Pravidelná činnost se však datuje od roku 1938, kdy začínal Vsetín od okrskové soutěže, následně se ale dostal do divize. Vyjma šestileté přestávky se v ní tehdejší Zbrojovka držela až do léta páně 1960, reorganizace následně Vsetínské přesunula do přeboru Severomoravského kraje. S tím šla i úroveň hokeje nahoru, tím pádem bylo rozhodnuto o výstavbě umělé ledové plochy, které se hokejisti dočkali roku 1966. Cíl byl tehdy jasný: postup do vyšší soutěže. Proto Zbrojovka navázala spolupráci s tehdejším TJ Gottwaldov a v sezoně 1968/1969 se Vsetín dočkal druhé národní hokejové ligy. I přes reorganizaci se v ní Valaši drželi do roku 1977, kdy přišlo další přeřazení, tentokrát do Krajského přeboru Severomoravského kraje. Neustále zvyšující se zájem o hokej přinesl rozhodnutí o zastřešení a postavení plnohodnotné haly. Výstavba ale probíhala za těžkých podmínek, tribuny se spolu se střechou stavěly nad ledovou plochou. V roce 1982 se konečně obyvatelé Vsetína dočkali a vznikl tak Lapač, jaký známe dnes.

Novodobá historie klubu se začala psát v roce 1987, kdy se Vsetín dostal zpět do druhé ligy a na barážové utkání proti Třebíči přišlo 5.000 lidí! Po pádu komunismu se povedlo zajistit podporu sponzorů a nastala slavná éra hokeje. A že hned první extraligová sezona měla pořádné grády. Slova o „pastýřích“ či vesničanech se Vsetínským nevyhnula. Jediný cíl v podobě záchrany vypadal zpočátku jako velice těžká práce. Po první čtvrtině z toho bylo průběžné 11. místo, hůře na tom byla překvapivě pražská Sparta. Otočka ale přišla po prohraném derby se Zlínem (2:6). Vsetín rázem vystřelil nahoru a po 44 kolech se Vsetínští dostali na samé čelo tabulky. Play-off bylo očekáváno s velkou vervou, ale také strachem, jak si Vsetín povede. Vedl si skvěle, nejprve vyřadil Litvínov, následně přejel i favorizovaný Motor a následovalo finále se Zlínem. Byla to euforie ve městě, na lístky se stály dlouhé fronty a počet návštěvníků vysoko přesahoval kapacitu Lapače. Rozhodující utkání přišlo právě ve Vsetíně. Legendární kaluž vody zastavila kotouč Kowalczykovi, kapitán Vlach si poradil a v čase 60:18 byl stadion na spadnutí.

Vsetínská mistrovská éra začala, v další sezoně se sponzorem týmu stala rafinérie Petra a přišel například Jiří Dopita. Finále tehdejší Petře vyšlo a poprvé v historii Vsetín obhájil. I další ročník byl zlatý, sice došlo k problémům ve vedení, když bylo sděleno podezření z krácení daně vrcholnými manažery, na ledě to však nebylo znát a Vsetín bral hattrick. V roce 1998 se Vsetínští zúčastnili Spengler Cupu, ten se však nevyvedl narozdíl od extraligy. Za 52 zápasů dostala Petra 92 gólů a i přes velice silnou Spartu v semifinále se Vsetín radoval počtvrté. Rok 1999 byl ale pro Valachy kritický. Převažovaly odchody, najevo vyšly i velké finanční problémy, hrozilo dokonce rozprchnutí celého kádru. I přesto skončila pouť ve finále, nad vsetínské síly byla Sparta. Následující ročník se však podařilo dotáhnout tým k šestému titulu za sedm let, velkou zásluhu na tom měl Jiří Dopita.

Situace před sezonou 2001/2002 ale byla zoufalá. Ve vazbě se za daňové úniky ocitl tehdejší mecenáš Roman Zubík a nebylo vůbec jasné, zda bude ve Vsetíně hokej pokračovat. Extraliga se hrála na Lapači ve výkonnostních sinusoidách do roku 2007, kdy APK LH poněkud ošemetným způsobem rozhodla o vyloučení z extraligy kvůli finanční situaci. Následoval odkup licence od Blanska a začátek v druhé hokejové lize. Fanoušci na tým ale nezanevřeli a podporovali jej i v druhé lize, před sezonou 2016/2017 přišel do Vsetína nový partner ROBE, který dodal finance a cílem byl postup do 1. ligy. To se také v dramatické baráži s Havlíčkovým Brodem povedlo, Brod sice doma ve fantastickém zápase, který ale trochu poškodilo chování zejména hostujících fanoušků, porazil ROBE 2:1 po prodloužení. Venku však prohrál v neméně parádním utkání 2:3 a na počet gólů se tak do první ligy podíval Vsetín. Hned první sezonu hráli Vsetínští čtvrtfinále play-off, karlovarská Energie se ale nenechala rozhodit a vyhrála hladce 4:0 na zápasy.
Zdroj: hc-vsetin.cz, wikipedia.org

Kde Vsetín hraje?

Své domácí zápasy hraje klub na známém Lapači. Stadion byl otevřen v roce 1982, ledová plocha se však zde nacházela od roku 1966. Dnes je stadion postupně rekonstruován a nabízí 5400 míst, z toho 1700 k sezení. Je známý svou specifickou atmosférou a také kvalitní gastronomií, ať už v útrobách nebo před stadionem
Zdroj: archiv VHK ROBE Vsetín

Soupiska týmu

Před sezonou přišly nové cíle a rázná obměna kádru. Odešli například Jiří Karafiát, bývalé jihlavské duo Protasenja - Dundáček, brankář Šurý či Jaroslav Markovič. Skončil také Radim Ostrčil, který zvolil hraní v druholigovém Valašském Meziříčí. Příchody jsou však velice kvalitní. Z Motoru přišlo trio David Gába, Luboš Rob a Vít Jonák, který byl ve Vsetíně na hostování. Do VHK také dorazily zahraniční posily, a to Finové William Mäkinen a Mikael Kuronen. Ze severu přišel i zámořský hráč, Mitchell Theoret. Nesmíme zapomenout ani na pokus sehnat gólmana netradičně přes inzerát na Úřadu práce a povedlo se, brankářskou jedničku v podobě Gáby doplní Bělorus Jan Šelepněv.

Soupiska Vsetína
Realizační tým Vsetína

Příprava a poslední zápas Poruby

Příprava Vsetínským sedla parádně. Z osmi přípravných zápasů, ve kterých nechyběly ani dvě bitvy s Vítkovicemi, dvě s Třebíčí, či jedna s Přerovem, prohráli pouze jeden na venkovním ledě, slovenská Nitra porazila Vsetín v dost tvrdém a místy až zákeřném zápase 5:2. Ostatní utkání Vsetín vyhrál, zřejmě největší euforie zavládla po porážce Vítkovic s bývalými Dukláky Šidlíkem a de la Rosem v sestavě, famózní návštěva téměř 2500 diváků dotlačila domácí k výhře 2:1. Generálka vyšla taktéž dobře, Poruba si odvezla ze Vsetína prohru 3:5.

Na dobrou přípravu se ale Vsetínu v úvodu soutěže nepovedlo navázat. Po prohře v Prostějove sice přišla očekáváná demolice Kadaně 11:0, ale to bylo na celý týden vše. Následovaly prohry na Kladně, s Havířovem a Ústím. ROBE se chytlo až v zápase s Třebíčí, který zvládlo 4:3 a od té doby sbírá samé výhry. Větší gólový rozdíl ale přišel až v posledních dvou gólech, nejprve odjela Poruba podruhé s prohrou, tentokrát 2:6 a ani Benátky nedobyly Lapač, neboť prohrály 1:5.

Poslední zápas Poruby:
11. kolo Chance Ligy, sobota 6. října 2018: VHK ROBE Vsetín - HC Benátky nad Jizerou 5:1.
Branky a nahrávky: 7. Frolo (Kucharczyk, Březina), 20. Rác (Theoret, Kuronen), 26. Rob (Slováček, Teper), 41. Rob (Pechanec, Slováček), 48. Jonák (Pechanec, Teper) – 27. J. Mikyska (Bittner, Niko). Rozhodčí: Koziol, Dědek – Novák, Kotlík. Vyloučení: 3:2, 5:8, navíc Frolo (VSE) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2680. Střely na branku: 40:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

Sestava Vsetína: Gába – Hryciow, Mikuš, Slováček, Teper, Jenáček, Frolo, Ondračka – Kuronen, Rác, Theoret – Rob, Pechanec, Jonák – Březina, Kucharczyk, Kopta – Vítek, Podešva, Frydrych.

Poslední vzájemný zápas:

52. kolo Extraligy: HC Dukla Jihlava - VHK ROBE Vsetín 3:1
Po nevydařené základní části chtěla Jihlava výhrou nad Vsetínem nalákat domácí diváky zpět do hlediště. To se jí povedlo hned v úvodu, kdy rychle otevřela skóre výborně hrající druhá jihlavská formace, hosté sice vyrovnali Květoněm, ale výhru na domácí stranu strhl svojí druhou brankou v utkání Aleš Padělek. Výsledek na konečných 3:1 pečetil do prázdné brány Petr Kuchyňa.

Branky: 1. Padělek (Říha), 18. Padělek (Lubina, Říha), 60. Kuchyňa - 4. Květoň (Chvátal). Rozhodčí: Jebavý, Nečas - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2050. střely na branku: 37:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Antonín Stavjaňa (Vsetín): "Na utkání se projevil věkový průměr našeho mužstva. V závěru sezony totiž dáváme šanci především mladým hráčům, aby si vyzkoušeli, jak jsou v extralize těžké zápasy. Toto utkání nebylo jiné, navíc jsme v závěr nechali odpočívat zkušené hráče Vlacha a Jaškina a dohrávali jsme už pouze s mladými kluky."

Richard Farda (Jihlava): "Měli jsme vůči fanouškům dlouho dluh, proto jsem rád, že jsme na závěr základní části sezony vyhráli. Poslední dva zápasy je v kabině lepší a bojovnější nálada, což se projevuje i na ledě, ale pořád nás ohromně trápí slabé zakončení."

12. kolo Chance Ligy, středa 10. října 2018

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde
ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Slavia Praha – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SK Trhači Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

13. kolo Chance Ligy, sobota 13. října 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o – Rytíři Kladno (16:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Frýdek-Místek – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – SK Trhači Kadaň (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:30)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 11. kole: