Po výhře v Benátkách a volném kole pokračuje Dukla v Chance Lize doma proti Slavii

16.10.2018 / Tomáš Lysý

Sobotní cesta ze zápasu v Benátkách nad Jizerou byla pro jihlavské hokejisty a realizační tým zatím zřejmě nejlepší z dosavadního průběhu Chance Ligy. Dukla totiž venku zvítězila poprvé za tři body a pozitivně se tak naladila na další zápas. Jihlava do něj jde s třídenní pauzou, neboť kvůli lichému počtu účastníků měla v pondělí volno, zatímco zbylých čtrnáct týmů hrálo další ligové kolo. Mezi nimi i následující soupeř, se kterým se červenožlutí utkávali v baráži 2016 – HC Slavia Praha. Zápas na Horáckém zimním stadionu začíná ve středu 17. října 2018 v tradičních 17:30 hodin.

Středeční soupeř: HC Slavia Praha

Historie klubu

Podobně jako v jiných českých klubech na počátku 20. století se i v klubu Slavie hrál nejprve bandy hokej. Funkcionář Slavie Emil Procházka inicioval vznik Českého svazu hokejového, který přihlásil do tehdejší LIHG již v roce 1908. Ve slávistických dresech s červenou hvězdou na bílém podkladě byly tehdy dokonce odehrány první mezinárodní zápasy hokejové reprezentace Čech. Sešívaní se stali vůbec prvním vítězem mistrovství Čech. Po první světové válce tvořili hráči Slavie část československé reprezentace a Pražané v roce 1924 vyhráli Mistrovství ČSR konané pod záštitou Tomáše Garrigue Masaryka.

V roce 1936 se slávističtí reprezentanti podíleli na dlouhou dobu v jediném startu Pražanů v nově založené první lize, např. v čele s Josefem Trousílkem, tým ale sestoupil. Zpět k první lize se Slavia přiblížila nejvíce v roce 1947, nad její sily byl ale říčanský Sokol. Následně klub spíše vychovával hokejisty a v roce 1964 došlo ke sloučení s Tatrou Smíchov (bývalé LTC), tyto výsledky ovšem klub do své historie neuvádí a bere pouze ty své. Mnoho hráčů odcházelo do konkurenční a úspěšnější Sparty - Jiří Holeček, David Volek.

Zlomem se stal rok 1994, kdy do Slavie místo do mateřského Litvínova zamířil Vladimír Růžička. Tato legenda českého hokeje pomohla Pražanům do extraligy. Asi nikdo tehdy netušil, jaké úspěchy a následný pád sešívaní zažijí.

Hned v prvních čtyřech sezonách dosáhl tým na čtvrtfinále. Nejblíže postupu byl v play-off 1998, kdy padl s Třincem 2:3 na zápasy. Zpět do vyřazovacích bojů se Slavia podívala za další tři roky, kdy skončila dvakrát v semifinále. Poté už začala úspěšná éra. Během dvanácti let chyběli Slávisté v play-off pouze jednou (2012), dvakrát vyhráli extraligu (2003 a 2008, v obou případech vítězstvím až v sedmém rozhodujícím utkání), třikrát byli druzí (2004, 2006, 2009 – vždy v sérii 2:4) a dvakrát brali třetí místo.

Jenže na konci úspěšného období začal tým pracovat s výrazně nižším rozpočtem. Do sezony 2013/2014 vstoupila Slavia skvěle, jenže tým se postupně propadal tabulkou a navíc bylo jasné, že Vladimír Růžička odejde k reprezentaci. Se sešívanými se rozloučil další účastí v play-off, byť pouze v předkole, a během čtrnácti sezon u Slavie postoupil třináctkrát do vyřazovacích bojů.

Růžička skončil nejenže jako trenér, ale po sporech s hledáním nového trenéra prodali svůj majetkový podíl. Nový kouč Ladislav Lubina nebyl oblíben a v prosinci odvolán, nicméně jeho asistent Josef Beránek byl u týmu až do konce sezony. Místo něj nastoupil na dva zápasy bouřlivák Petr Novák a po něm zkušený Slovák Dušan Gregor, ale ani on Slavii nepomohl. Z play-out šli Pražané do baráže, kde v 11. kole prohráli s Chomutovem a po jednadvaceti letech sestoupili.

Od prvoligové sezony 2015/2016 opustila Slavia o2 arenu a vrátila se zpět do Edenu. Sešívaným se málem podařilo postoupit zpět, baráž (ve které hráli i proti Jihlavě) měli podobně jako v předešlé sezoně skvěle rozehranou, jenže mezi pátým až jedenáctým kolem získali jen čtyři body a bylo po nadějích. V posledních dvou sezonách skončili Pražané před barážovými branami, nejprve podlehli v semifinále 1:4 Motoru, o rok později 0:4 Karlovým Varům.

Kde Slavie hraje

Ke svým domácím zápasům nastupuje Slavie na Zimním stadionu Eden v blízkosti fotbalového stánku Slavie Praha. V Edenu hrají a trénují týmy všech slávistických kategorií, kterých je kolem tří stovek. Stadion byl postaven v roce 1975 a prošel třemi rekonstrukcemi – 1994, 2001 a 2009. Kapacita stánku je 5138 míst.
Zdroj: wikipedia.org

Soupiska týmu

Čtvrtou sezonu po sestupu začali Slávisté s výrazně omladěným kádrem, ve kterém odchody převažovaly nad příchody. Klub opustila brankářská opora Dominik Frodl, kariéru ukončili např. Jaroslav Kasík nebo Pavel Kolařík. Dvojice produktivních útočníků Marek Račuk, David Šafránek zamířila do Prostějova, resp. do Kolína. Ve slávistických vodách lovila také Jihlava, která si v týmu vyhlédla obránce Jana Pohla. S týmem se po třech sezonách rozloučil také trenérský stratég Milan Razým, jenž aktuálně ukazuje svoje kvality v Litvínově.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie

Příprava a poslední zápas Slavie

V přípravném období si vedli Pražané nadmíru dobře – během deseti zápasů dokázali hned sedmkrát zvítězit – dvakrát proti Litoměřicím a Benátkám, dále proti Kobře, Klatovům a Pavlodaru. Slavia nastoupila také proti Kokšetau, se kterým úspěšně hrála Dukla, ale kazašskému mistru podlehla 2:4. Velký hit pro fanoušky přišel 23. srpna, kdy Sešívaní hráli derby proti Spartě Praha, které prohráli těsně 2:3. Závěr přípravy obstaral nevydařený zápas doma proti Kladnu – 2:5.

Mladý kádr do sezony nevstoupil vůbec dobře, prohrál totiž s Přerovem 2:4, na ledě Motoru dostal pětigólový příděl a poté padl doma s Prostějovem 1:3. A to byl také poslední zápas, ve kterém se Pražanům nepodařilo bodovat. V dalších čtyřech utkáních totiž Sešívaní sebrali plných 12 bodů, když dokázali porazit např. v domácím prostředí Kladno nebo si dovézt body z dalekého Havířova. Následovala těsná porážka 1:2 v prodloužení v Třebíči, tu ale Slávisté odčinili dalšími třemi zápasy s plným bodovým počtem – s Litoměřicemi, ve Frýdku-Místku a s Porubou. V horké atmosféře Lapače dokázal tým trenérů Miloše Říhy a Jana Srdínka urvat bod za porážku v prodloužení. Jelikož Slavia v pondělí vyhrála 4:2 nad Benátkami, zaznamenala již desátý zápas s bodovým ziskem v řadě.

Poslední zápas Slavie:
14. kolo Chance Ligy, pondělí 15. října 2018: HC Slavia Praha – HC Benátky nad Jizerou 4:2
Branky a nahrávky: 32. Kubica (Veselý, Novák), 38. Najman, 46. Furch (Novák), 60. Tejral – 11. Průžek (Braid, Rychlovský), 54. Hanousek (Psota). Rozhodčí: Gerch, Souček – Šimán, Tvrdík. Vyloučení: 4:5, navíc Niko (BEN) do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 527. Střely na branku: 37:22. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:1

Sestava Benátek: Sochůrek – Duda, J. Novák (C), J. Drtina (A), Štibingr, Hrdinka, Valík, Hejda – Šteiner, Šagát (A), Kubica – Matějka, O. Najman, L. Krejčík – J. Doležal, J. Veselý, Heldák – Tejral, Kohút, Furch.

Poslední vzájemný zápas:

45. KOLO 2016-2017: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha
Na úvodní branku zápasu mezi Duklou a Slavií se nemuselo dlouho čekat, již v polovině třetí minuty využil prostoru před jihlavskou brankou Lukáš Endál. Domácí hokejisté otočili nepříznivý stav ještě do poloviny úvodního dějství. Krátce po návratu z trestné lavice srovnal Aleš Jergl a v přesilovce dorazil puk do sítě Adam Zeman. Druhé dějství přineslo jednu trefu, v jeho úvodu dokázali hosté po nedorozumění domácího gólmana a obránce srovnat. To byla na dlouho poslední branka zápasu. Postupem třetí třetiny se Jihlava dostávala do místy velikého tlaku, ovšem na hostujícího muže v masce nedokázala najít recept. To se povedlo až v 62. minutě, Jiří Říha napřáhl od modré a puk se zatřepetal v síti. Jihlavský zadák tak překonal rekord WSM (první) ligy v počtu gólů nastřílených obráncem za sezonu.

Branky a nahrávky: 8. Jergl, 10. Zeman (Čachotský, Dundáček), 62. Říha (Čachotský) – 3. Endál (Krliš, Knot), 23. Krliš. Rozhodčí: Kašík, Kika – Hanzlík, Lukš. Vyloučení: 3:3Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1546. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Podle průběhu utkání jsme rádi za bod. Dvě třetiny byly vyrovnané, v té druhé se nám podařilo trošku šťastně srovnat na 2:2 a pak jsme tento stav drželi. Ve třetí třetině nás soupeř začal přehrávat a měl velký tlak. Jen díky výbornému výkonu Patrika Polívky jsme získali alespoň jeden bod. V prodloužení jsme se dopustili zbytečného faulu a soupeř má kvalitu, takže nás potrestal.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Neměli jsme úplně ideální pohyb, jaký bychom si představovali. Hned v úvodu jsme po chybě dostali gól. I přesto, že jsme se potom dostali do vedení, tak všechno vázlo a soupeř celkem slušně bránil. Druhá obdržená branka nám trošku vzala vítr, při inkasovaném gólu nám chyběla komunikace mezi bekem a gólmanem, čehož soupeř využil. Ve třetí třetině jsme si vytvořili spoustu příležitostí, které volaly po gólu, ale bohužel jsme je nedali. Prodloužení a využitá přesilovka je bod k dobru a myslím si, že zasloužený. Nelétáme nikde v oblacích, ale ani nejsme zklamaní.

Poslední vzájemný zápas obou mužstev proběhl v rámci 45. WSM ligy. Důležitý zápas to byl především pro Jiřího Říhu, který překonal prvoligový rekord v počtu branek nastřílených obráncem. Foto: Tomáš Buksa

15. kolo Chance Ligy, středa 17. října 2018

SK Horácká Slavia Třebíč – AZ RESIDOMO Havířov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Trhači Kadaň (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

16. kolo Chance Ligy, sobota 20. října 2018

HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Frýdek-Místek – Rytíři Kladno (17:00)
HC Stadion Litoměřice – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 14. kole: