Povede se Dukle navléci třetí výherní korálek? V sobotu přijede Přerov

18.10.2018 / Tomáš Kalas

Středeční vítězný zápas se Slavií ukončil zároveň i první čtvrtinu soutěže. V sobotu se načne druhá čtvrtina, samozřejmě s prohozeným pořadatelstvím. Premiéru pro tuto sezonu si na jihlavském zimáku odbude HC ZUBR Přerov. Přerov chytl velmi dobrý start do sezony a momentálně se drží na třetí příčce. Sníží Dukla na svého soupeře v sobotu ztrátu, nebo půjde Přerov v tabulce výše? To se dozvíme od sobotních 17:30.

V Dukle se toho za posledních pár dní mnoho událo. Zejména na poli přesunů. Před utkáním s Benátkami byly oznámeny střídavé starty „pardubického Jihlaváka“ Jana Mandáta, který se vrátil ze zámořské mise. Opačným směrem putoval obránce Dukly Petr Štindl - v obou případech zatím na jeden zápas. Útok posílil na střídavé starty ještě Nicolas Werbik, kterého mohli diváci například vidět při generálce Dukly na ligu proti Zlínu. O pár dní byla oznámena změna na trase Dukla – Litvínov, ze severu Čech přišli na měsíc útočník David Tůma s obráncem Lukášem Douderou. Po stejnou dobu bude k dispozici Litvínovu obránce Jakub Suchánek. Všichni nově příchozí se v prvním zápase za Duklu (vyjma Werbika, ten již hrál druhý zápas - pozn. aut.) ukázali v dobrém světle, zejména Jan Mandát. Ten stihl proti Slavii slavný „Hattrick Gordieho Howa“. U prvního gólu si připsal asistenci, třetí sám zařídil a ještě se stihl zastat domácího kapitána ve strkanici před hostující brankou.

Zřejmě nejvíce sledovanou událostí se stalo oznámení kapitána Tomáše Čachotského, který na vlastní žádost odešel na měsíční hostování do extraligového Zlína. Jako náhradu za něj může Jihlava využít útočníka Michala Popelku. Herně na tom není Dukla nejhůře, nemá zatím ale žádnou delší bodovou sérii. V posledních pěti utkáních je na tom pozitivně, tři výhry a dvě prohry. První body v sérii přišly proti trápícímu se Frýdku, Dukla musela otáčet skóre ve třetí třetině a po tvrdém boji brala výhru 3:2. Další dvě utkání byla s porážkou, v Porubě se sice Jihlavští zvedli ze stavu 0:2, v nájezdech ale nebyli úspěšní a prohráli 2:3 po nájezdech. Ani šlágr kola se Vsetínem nezajistil Dukle body, ač domácí vedli po první třetině 1:0, Vsetínu stačilo 32 sekund na obrat, který zajistil konečné skóre 1:2. Poslední dvě utkání však byla vítězná, v Benátkách z obratu vzešla výhra 4:1, doma proti rozjeté Slavii pak čisté konto a tři body po výsledku 3:0.

Sobotní soupeř: HC ZUBR Přerov

Přerov roli černého koně zatím plní skvěle. Do sezony šlápl stylem dvou proher v deseti zápasech, zejména ze svého stadionu si udělal těžko dobytnou hráz. Na vlastní oči se přesvědčila i Dukla, Přerov jí nasypal za osm minut pět gólů a i přes snížení na jednu branku nedošlo k dělbě bodů. V MEO Aréně se povedlo vyhrát pouze Motoru poměrem 3:1. Druhá porážka přišla po bitvě na Kladně (3:5). Poslední utkání ale Zubrům tolik nechutnají. Ze šesti prohráli čtyři, dva s Litoměřicemi, kde sehráli back-to-back utkání v rámci předehrávky 41. kola a ani v jednom nevyhráli, nejprve prohráli 1:4, následně 3:4. Dvě porážky však byly vykoupeny dvěma výhrami proti Frýdku a Porubě. Ve 14. kole byla vsetínská Zbrojovka týmem, který uštědřil Přerovu druhou porážku na jeho ledě (1:2 po prodloužení). Poslední zápas sehráli Přerovští v Benátkách a i přes roli jasného favorita vybouchli 0:4.

Soupiska týmu

Přerov je na české poměry unikát se svou soupiskou. Dokáže totiž udržet kostru týmu vždy pohromadě a soupisku následně pouze doplnit. Například odchod Matouše Kratochvíla a Jakuba Šlahaře, kteří získali místo v extralize, byl nahrazen příchodem šikovného Darka Hejcmana nebo Marka Sikory. V útoku se může tým spoléhat na Romana Pšurného, zkušený centr má v první lize průměr 0,91 bodu na zápas. A Pšurný tým drží, za 14 zápasů má bilanci 3+10. Skvěle ho doplňuje nová posila před sezonou, Darek Hejcman. Ten přišel jako náhrada za výše uvedené odchozí hráče a prostor v Přerově využívá skvěle. 15 utkání, 3 góly a 8 nahrávek. Duo doplňuje Jiří Goiš, dlouholetý hráč Přerova má deset bodů (5+5). V obraně drží tým Martin Novotný, za 12 utkání si zapsal sedm bodů. Pozadu není ani přerovská ikona Radomír Pala, ten má 3 góly a 4 nahrávky. V bráně odchytal 11 utkání z 15 Lukáš Klimeš a má procento úspěšnosti 91,29.

Soupiska Přerova
Realizační tým Přerova

Poslední zápas Přerova

První čtvrtinu uzavíral Přerov na ledě Benátek. Již po první třetině to ale nevypadalo dobře, mezi 12. a 16. minutou se Benátky dostaly do dvoubrankového vedení. To již Přerov i přes herní převahu nedokázal dotáhnout, ztroskotal na nevyužívání přesilovek a výborném Schwarzovi v bráně. Benátky naopak ve třetí třetině přidaly dva góly a vyhrály 4:0.

Poslední zápas Přerova:
15. kolo Chance Ligy, středa 17. října 2018: HC Benátky nad Jizerou – HC ZUBR Přerov 4:0
Branky a nahrávky: 12. Zachar (Hanousek, Špaček), 16. Chrtek (Bittner), 42. Chrtek (Braid, Husa), 58. Bittner (Průžek, Dlouhý). Rozhodčí: Kašík, Kostourek – Beneš, Štofa. Vyloučení: 6:4, navíc Maier (Benátky nad Jizerou) 10 minut osobní trest, Chrtek (Benátky nad Jizerou) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 200. Střely na branku: 27:42. Průběh utkání: 4:0

Sestava Přerova: Klouček – Pala, Čáp, Černý, Zbořil, Pohl, Malina, Padrnos – Doležal, Sýkora, Š. Kratochvil – Procházka, Václavek, Sikora – Goiš, Hejcman, Navrátil – Zmeškal, Moučka, Indrák.

Poslední vzájemný zápas:

1. kolo Chance Ligy 2018/2019: HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava 5:4
První dějství nového ročníku vyšlo lépe Jihlavě, když se v přesilovce trefil Jakub Suchánek. Šok pro duklácké barvy ale přišel na začátku druhé třetiny, když se během necelých osmi minut druhé části Přerov prosadil čtyřikrát, a i když snížil v oslabení Martin Osmík, domácí ihned odpověděli. I přes dva góly bývalého Přerováka Vlastimila Dostálka se ale skóre neměnilo a Přerov mohl slavit první výhru poměrem 5:4.

Branky a nahrávky: 21. T. Doležal (R. Černý, Rachůnek), 24. Pala (Rachůnek, T. Doležal), 26. M. Kratochvíl (Malina, Klimeš), 28. Hejcman (M. Kratochvíl), 32. Pšurný (M. Novotný, Sikora) – 13. Suchánek (D. Váňa, Pekr), 32. Osmík (Dostálek), 36. Dostálek, 41. Dostálek (Zeman, Kajínek). Rozhodčí: Fiala, Šutara - Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 6:4, navíc Pohl (JIH) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:2. V oslabení: 0:2. Diváci: 2074. Střely na branku: 25:30. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:4.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že nás dnes nic lehkého nečeká. Celý zápas rozhodlo sedm minut ve druhé třetině, kdy jsme ze hry vypadli, protože soupeř si už v první třetině pár šancí vytvořil, ale jinak si myslím, že jsme hráli dobře. Druhá třetina poznamenala utkání a v poslední třetině soupeř zalezl. Samozřejmě jsme si i tam vytvořili nějaké šance, ale nedotáhli jsme to. Z našeho pohledu neúspěšně utkání.

Kamil Přecechtěl (HC ZUBR Přerov): Jsem velmi mile překvapený, bylo to kvalitní utkání z obou dvou stran, od první do poslední minuty se hrál výborný hokej. V první třetině jsme si vytvořili dvě, tři gólové šance, které jsme nevyužili. Pak jsme dostali gól, ale po první třetině jsem musel kluky pochválit a říct jim, že když při takové hře vydrží, budeme schopní hrát s Jihlavou vyrovnanou partii. Začátek druhé třetiny nám vyšel skvostně, využili jsme přesilovku a poté nám vyšly rychlé brejky. Shodou okolností jsme se na ně celý týden připravovali. Pěkné góly nás dostaly do vedení. To jsme ale poměrně lacině ztratili při přesilovkách, a nakonec z toho – tak jako pravidelně v loňské sezoně – byly nervy. O výsledek jsme se báli až do poslední minuty.

Před solidní návštěvou sice šla Dukla do vedení, ve druhé třetině ale Přerovu vyšla úvodní osmiminutovka, ve které prakticky rozhodl o utkání a vyhrál i přes závěrečný tlak Dukly 5:4. Foto: Tomáš Kalas

16. kolo Chance Ligy, sobota 20. října 2018

HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Frýdek-Místek – Rytíři Kladno (17:00)
HC Stadion Litoměřice – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)

17. kolo Chance Ligy, pondělí 22. října 2018

ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava (17:30, ČT Sport)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC Stadion Litoměřice (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Frýdek-Místek (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - Rytíři Kladno (18:00)
SK Trhači Kadaň - VHK ROBE Vsetín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC Slavia Praha (18:00)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 15. kole: