Kája mi hned na ledě říkal, že přispěju něco do kasy, směje se Matěj Vála

21.10.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

V posledních třech zápasech má pokladník týmu David Kajínek opravdové žně. Několik hráčů zaznamenalo první start za Duklu, poté i první gól, brankář Jan Brož vychytal dvě čistá konta... Mezi těmi, kdo poprvé skóroval v jihlavském dresu, byl obránce Matěj Vála, jenž hrál proti Přerovu na postu křídelníka ve čtvrté formaci. „Hlína mi prostrčil puk, já jsem ujel a měl jsem hokejku do osy. Snažil jsem se trefit bránu a padlo to tam,“ popisuje svůj první gól za A-tým Dukly odchovanec hokeje ze Světlé nad Sázavou, který do Jihlavy přišel v mladším dorostu. „Kluci pokladničku sponzorují hezky,“ směje se na to týmový pokladník David Kajínek.

Netradiční post v útoku zdůvodnil rodák ze Světlé nad Sázavou, který prošel Mezinárodní česko-finskou hokejovou školou, některými hráčskými indispozicemi. „V zápasu jsem byl útočník, protože máme hodně zraněných útočníků. Trenér mi říkal, ať to hlavně hraju na jistotu,“ sděluje Matěj Vála, co měl od trenérů naordinováno. V sestavě aktuálně chybí zranění forvardi Vlastimil Dostálek, Martin Osmík nebo Adam Zeman. Naopak zpět do hry se vrátil Dominik Hrníčko a Tomáš Chlubna je nyní k dispozici trápící se jihlavské juniorce.

Právě za juniory hraje i „Vális“ a daří se mu – v pěti zápasech nasbíral dva góly a dvě asistence. Jasná výhra 5:0 se ale dle jeho názoru nerodila lehce. „Ze začátku byl soupeř hodně nepříjemný, vytahovali jednoho útočníka a my si na to nedávali pozor. Byli ve forčekingu hodně aktivní. Ale když už byl zápas téměř rozhodnutý, tak jsme se hlavně snažili mít hlavy nahoře, aby nás nezranili,“ povídá k trošku vyhrocenému závěru Matěj Vála, jenž si schoval puk, kterým dal premiérový jihlavský seniorský gól. „Kája byl se mnou na ledě, tak za mnou hned přijel a říkal, že něco ihned přispěju do týmové kasy,“ zakončuje rozhovor světelský rodák.

Videoohlasy s Matějem Válou

Však se také týmový pokladník David Kajínek usmívá, jaké má v posledních dnech žně. Pojďme se podívat, od koho vlastně mohl za poslední tři zápasy vybírat “daně“:
První starty za Duklu: Nicolas Werbik, Jan Mandát, David Tůma, Lukáš Doudera
První góly za Duklu: Nicolas Werbik, David Tůma
První góly v sezoně v jihlavském dresu: Jan Mandát (jeho první gól za Duklu padl v posledním kole základní části sezony 2012/2013), Matěj Vála, Tomáš Jiránek, Miha Štebih
Čistá konta: 2x Jan Brož

To už je pořádný příspěvek. „Jo, kluci to sponzorují. Je to hezké, zase bude hezká akce, třeba ta vánoční, kterou si užijeme,“ usmívá se výběrčí, který už ve vážném tónu ohledně průběhu zápasu souhlasí se svým mladším spoluhráčem. „Výsledek 5:0 se nerodil úplně lehce. Oni hráli ze začátku dobře, ale my pak využili šance a lépe se nám dýchalo,“ popisuje utkání „Kája“ a zároveň souhlasí, že závěrečné šarvátky už byli trošku za hranou. „Ke konci už ano. Oni byli trošku naštvaní, že dostávají 5:0, tak se to snažili řezat… Takové zápasy někdy jsou,“ ví moc dobře obránce, který v utkání zaznamenal dvě asistence.

Videoohlasy s Davidem Kajínkem

Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zapasu: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 5:0

Autor videa: HZSTv1