Podruhé proti Prostějovu. Oplatí mu Dukla porážku z prvního vzájemného utkání?

23.10.2018 / Tomáš Kalas

Opět třetí zápas za pět dní. Vložené pondělí tentokrát nebylo pro Duklu úspěšné, v šlágru kola podlehla před televizními kamerami českobudějovickému Motoru 1:4. Utkání je ale třeba hodit za hlavu, ve středu se utká Jihlava s týmem, který má „ostré zobáky“ a průběžně mu patří páté místo se ziskem 29 bodů. LHK Jestřábi Prostějov porazili Jihlavské v prvním vzájemném utkání 3:2, , dokáže nyní červenožlutá ekipa vrátit porážku týmu v čele s ex-jihlavskými hráči Lukášem Žálčíkem a Janem Zdráhalem? Start zápasu je naplanován na 17:30. Utkání se ponese ve stylu oslav 100 let republiky, mimojiné zazní na stadionu před utkáním česká hymna.

Dukla měla před pondělním zápasem dobrou formu. Vše začalo v Benátkách, které porazila na jejich ledě 4:1, první bod za Duklu zapsala zlínská posila Nicolas Werbik. Zadařilo se i proti pražské Slavii, která bodovala před vzájemným utkáním deset zápasů v řadě. Ta odjela s prázdnou po výsledku 3:0. I v tomto zápase se dobře ukázaly posily, zejména Jan Mandát, který stihl zapsat gól, asistenci a dvě trestné minuty za bitku, když se nebál postavit za kapitána Tomáše Čachotského. První bod v Dukle si připsal i David Tůma. Tempo neustávalo ani během utkání s marodkou sužovaným Přerovem, který nakonec odjel s debaklem 0:5.

Proto v pondělí mohla jet Jihlava do Budějovic prakticky s „čistou hlavou“. V první třetině ubránila dvě minuty oslabení 3 na 5 a díky Lukáši Andělovi šla do vedení. Motor ale přepl ve druhé třetině, Dukle dovolil pouze tři střely na branku a otočil na 3:1. V závěru pečetil tři body pro Budějovice Šimánek do prázdné a na jedenáctý pokus se povedlo Motoru vyhrát. „Na zápas jsme se připravovali. Věděli jsme, že na nás nastoupí, a to se potvrdilo. Začali jsme oslabením pět na tři, které jsme výborně ubránili. Celkově byla první třetina z naší strany povedená, hráli jsme bojovně i prostě týmově, ale bohužel ve zbylých dvou třetinách jsme na to nenavázali,“ hodnotil zápas jediný střelec celku z Vysočiny Anděl.

Středeční soupeř: LHK Jestřábi Prostějov

Prostějovu se poměrně daří. Prvních šest utkání dopadlo bilančně remízou, tři výhry a tři prohry. Úvodní výhru nad Vsetínem (6:5 OT) „vykompenzoval“ výbuch v Benátkách (4:6). Následovaly dvě výhry proti Dukle (3:2) a Slavii (1:3). Před volným kolem měl Prostějov těžký los, nejprve hrál doma derby s Přerovem, které nezvládl a prohrál 1:4, následně těsně podlehl v Budvar Areně 3:4. Nejlepší série přišla mezi osmým a třináctým kolem, Jestřábi pouze prohráli na ledě Kladna 2:3. Na dalekých cestách v Ústí nad Labem a Litoměřicích brali těsnou výhru 5:4, doma jednoznačně přehráli Kadaň 9:2, Havířov 5:0 a Třebíč 6:3. Proti trápícímu se Frýdku-Místku překvapivě Hanáci podlehli 2:3, reparát na ledě nováčka z Poruby však zvládli na výbornou. Druhou čtvrtinu začali prohrou ve Vsetíně (3:6), Benátkám na domácím ledě vrátili porážku z druhého kola a vypráskali je 5:1.

Soupiska týmu

V útoku skrývají Prostějovští jedno velké jméno. Tomáš Divíšek jakožto zkušený matador tým jednoznačně táhne, za 16 utkání stihl 25 bodů. Jenom o dva body za ním se nachází další velezkušený hráč, Tomáš Nouza. Útočné duo skvěle doplňuje Marek Račuk, další zkušený borec přišel před sezonou ze Slavie a zapsal se čtyřmi góly a čtrnácti asistencemi. Útočnými stálicemi jsou také Lukáš Luňák nebo Matouš Venkrbec. Nesmíme zapomenout ani na bývalého Dukláka, Lukáš Žálčík vstřelil deset gólů a patří mezi nejlepší kanonýry Chance Ligy, k tomu přidal čtyři asistence.

Mezi obránci jasně vládne další bývalý Jihlavák, Jan Zdráhal. Ten sice za 16 utkání vsítill pouze jedinou branku, ale u dalších jedenácti má zapsanou asistenci. Doplňuje ho pardubický Ladislav Havlík, který v posledním utkání proti Benátkám kuriózně zapsal svoji první branku v tomto ročníku. Zklamáním se dalo nazvat působení Rhetta Hollanda z Pardubic na hostování. Ten přišel do Prostějova s velkou slávou, kvůli situaci v pardubickém klubu ale odehrál v dresu Jestřábů pouze dvě utkání a ani u jednoho nezapsal alespoň bod. V bráně odchytal více utkání Jakub Neužil, za 11 zápasů má úspěšnost 91,16 %.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova
Statistiky Prostějova

Poslední zápas Prostějova

17. kolo Chance Ligy, pondělí 22. října 2018: LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 16. Prokeš (J. Zdráhal), 39. Dvořáček (L. Luňák, Rašner), 54. Havlík, 56. Nouza (Kverka, Divíšek), 59. Venkrbec (Mikliš, Prokeš) – 58. J. Mikyska (A. Dlouhý, Žůrek). Rozhodčí: Pilný, Veselý - Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1130. Střely na branku: 41:29. Průběh zápasu: 4:0, 4:1, 5:1.

Sestava Prostějova: Neužil – Mikliš, Krejčí, Havlík, J. Zdráhal, Rašner, D. Kolář, Foltýn – L. Luňák, Divíšek (A), Nouza (A) – Starý, Kverka, Žálčík – Dvořáček, Venkrbec (C), Prokeš – Karpov, Antoníček, Matýs.

Poslední vzájemný zápas:

3. kolo Chance Ligy, středa 12. září 2018: LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Oproti předchozím zápasům byla Dukla týmem, který musel dotahovat skóre. Dvě sekundy před koncem 11. minuty překvapil svoji střelou domácí Prokeš. Za tři minuty se ale jelo znovu od nuly, srovnání zajistil Tomáš Harkabus. Druhá třetina přinesla stejný scénář, Jestřábi šli do vedení v čase 27:12, když se prosadil po přihrávce za obranu Divíšek. Potvrzení, že v oslabení se Dukle v posledních kolech opravdu daří, stvrdil svým tradičním únikem Tomáš Čachotský, kterému přálo při zakončení velké štěstí. Prostějov byl opět o krok napřed 11 minut před koncem třetiny, když se prosadil Dvořáček. Na tuto trefu již Dukla nedokázala odpovědět a prohrála 2:3.

Branky a nahrávky: 11. Prokeš (Divíšek, Nouza), 28. Divíšek (Krejčiřík, Kolář), 49. Dvořáček (Havlík, Račuk) – 14. Harkabus (Osmík, Hrníčko), 38. Čachotský. Rozhodčí: Kašík, Obadal - Novák, Zídek. Vyloučení: 2:7, navíc Dostálek (JIH) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1440. Střely na branku: 33:29. Zblokované střely: 18:13. Hity: 0:0. Vhazování: 37:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Kajínek, Půža, Suchánek, Štebih, Štindl, Mareš - Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr - Harkabus, Osmík, Hrníčko - Chlubna, Hlinka, Čermák
LHK Jestřábi Prostějov: Neužil – Zdráhal, Kolář, Havlík, Mikliš, Foltýn, Holland – Starý, Divíšek, Nouza - Dvořáček, Venkrbec, Račuk - Luňák, Karpov, Žálčík - Matys, Prokeš, Krejčiřík

Jihlava v Prostějove musela vždy dotahovat. Na druhou trefu Jestřábů ještě odpověděl Tomáš Čachotský únikem na 2:2, Prostějov přesto bral tři body za výhru 3:2. Foto: Tomáš Lysý

18. kolo Chance Ligy, středa 24. října 2018

HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30) - vstupenky zde.
HC Benátky nad Jizerou – SK Trhači Kadaň (17:30)
VHK ROBE Vsetín – Rytíři Kladno (17:30)
HC Slavia Praha – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC RT TORAX Poruba – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Úterý 30. října 2018: HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)

19. kolo Chance Ligy, sobota 27. října 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC RT TORAX Poruba 2011 (16:00)
Rytíři Kladno - HC Benátky nad Jizerou (16:00)
AZ RESIDOMO Havířov - VHK ROBE Vsetín (16:30)
SK Trhači Kadaň - HC Dukla Jihlava (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Slavia Praha (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice - HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Frýdek-Místek (17:30)

Tabulka Chance Ligy 2018/2019 po 17. kole