Poslední domácí zápas před reprezentační přestávkou. Dukla hostí Jágrovo Kladno

29.10.2018 / Tomáš Lysý

Oslavy sta let české státnosti jsou minulostí, nikoliv však další pokračování Chance Ligy. Před reprezentační přestávkou má druhá nejvyšší české hokejová soutěž na programu ještě dvě kola. První z nich se bude hrát ve středu 31. října 2018 a o šlágru kola nemůže být vůbec žádných pochyb. Na Horáckém zimním stadionu se totiž utkají dvě mužstva, která před pár měsíci proti sobě bojovala v baráži o extraligu - Dukla vyzve doma Kladno. V banku je přímý souboj o minimálně třetí místo v tabulce!

Dukla se v tabulce pomalu drápe nahoru, což je zapříčiněno pěti vítězstvími v posledních šesti zápasech. V posledním klání na ledě Kadaně potvrdili jihlavští hokejisté slova útočníka Nicolase Werbika, že zápas proti Trhačům by měli zvládnout. O své výhře 5:3 rozhodli červenožlutí ve třetí třetině, kterou vyhráli 3:1. Pozitivem je, že se tenčí jihlavská marodka. Do zápasu naskočil po zraněním vynucené pauze útočník Adam Zeman, na kadaňském ledě hráli také útočníci Tomáš Jiránek a David Tůma, kteří nedokončili poslední domácí mač proti Prostějovu, a v plném tréninku je už i další forvard Martin Osmík. Mimo naopak zůstává útočné duo Matěj Pekr a David Čermák.

Středeční soupeř: Rytíři Kladno

Jestliže Dukla nabírá na formě a dle posledních pěti zápasů jí patří v tabulce druhé místo (za vedoucím Motorem), Rytíři ve sbírání bodů nyní lehce polevili. Pokud vezmeme v potaz předešlých 10 zápasů, jsou sice v tabulce druzí se ziskem 21 bodů z 30, ale pouze šest z nich získali ve druhé polovině října. Od porážky na ledě Motoru (0:3) vyhráli Kladenští pět zápasů po sobě, přičemž dvakrát nedostali ani branku a třeba z Ústí dovezli vítězství 8:4. Jenže jejich rozlet byl pozastaven v Litoměřicích (2:3). Následovala sice divoká výhra 6:5 v prodloužení na ledě Frýdku-Místku, ale poté Kladno padlo v Porubě 2:5. Z těžkého vsetínského prostředí si domů dovezlo bod za nájezdovou porážku a zpět na tříbodovou vlnu se vrátilo v posledním kole doma s Benátkami – 5:1. Sečteno a podtrženo, Kladno je nyní na druhém místě s 35 body, jenže v tabulce nejsou žádné velké rozdíly, vždyť třeba osmá Slavia (se zápasem k dobru) ztrácí na Rytíře jen pět bodů.

Soupiska týmu

Jihlava ještě nedávno potýkala s velkou marodkou a Kladno se z ní také teprve dostává. Vždyť ve Frýdku-Místku a v Porubě hráli Rytíři jen na tři lajny. Plný počet osmnácti zápasů odehrálo jen trio útočníků – Ladislav Zikmund, Adam Kubík a Jakub Hajný. První jmenovaný je s deseti góly nejlepším kladenským střelcem. Do posledního klání proti Benátkám nezasáhl nejproduktivnější hráč týmu a předsezonní posila Petr Vampola, jenž dosud vstřelil devět branek a na deset dalších nahrál. Naopak na start legendy českého hokeje a majitele klubu Jaromíra Jágra zatím čeká prvoligové obecenstvo marně a dá se čekat, že i proti Jihlavě bude „68“ na střídačce.

Kdo je naopak nejproduktivnějším bekem týmu, to není třeba dlouho hádat. Na Horácký zimní stadion se totiž znovu vrátí Jiří Říha. Tentokrát ale v kladenském dresu, kam má vyřízené hostování z Mladé Boleslavi. Zatímco za „Bolku“ šestadvacetiletý pravák odehrál čtyři zápasy s bilancí 0 bodů, v dresu Rytířů nasbíral v šestnácti utkáních tři góly a 8 asistencí. Jeho parťák z obrany Brendon Nash je druhým nejvytěžovanějším hráčem soutěže s průměrem 23:50 odehraných minut na zápas. Utkání bude i soubojem gólmanů. Adam Brízgala z Kladna má nejlepší procentuální úspěšnost zásahů ze všech maskovaných mužů (92,40%), jihlavský Jan Brož je v tomto ohledu třetí (91,88%) a třetí je i dle průměru obdržených branek (2,06). Nik je v tomto ohledu hned za ním (2,10), na šestém a sedmém místě je pak kladenské duo Brízgala (2,19) a Lukáš Cikánek (2,31). Dukla si musí dát také pozor na výbornou kladenskou hru v oslabení, jelikož 91,3% ubráněných početních nevýhod řadí Rytíře na jasně první místo v celé Chance Lize.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna
Statistiky Kladna

Poslední zápas Kladna

19. kolo Chance Ligy, sobota 27. října 2018: Rytíři Kladno – Benátky nad Jizerou 5:1 (2:1, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Jelínek (Kubík, J. Říha), 8. Zikmund (Š. Bláha), 44. Zelingr (P. Hořava), 52. Vildumetz (Kružík, T. Kaut), 57. Kubík (Zelingr, Zikmund) – 17. Psota (Bittner, Jan Bednář). Rozhodčí: Wagner, Valenta – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 6:6, navíc Chrtek (BEN) 10 min OT. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2106. Střely na branku: 41:22. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

Rytíři Kladno: Brízgala – Zajíc, J. Říha, Zelingr, P. Hořava (C), Veber, Kehar – Zikmund, Kubík, Svedlund – Š. Bláha, T. Kaut (A), Jelínek – Vildumetz, Filip, Kružík – O. Bláha, Hajný
HC Benátky nad Jizerou: Žajdlík – Husa, Žůrek, Jan Bednář, Hampl, Aubrecht – A. Dlouhý, J. Mikyska (A), Wiencek – Bittner (C), Psota, Chrtek – Průžek, Šír, Rychlovský – Burda, Braid

Poslední vzájemný zápas

5. kolo Chance Ligy, středa 19. září 2018: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 2:3 sn. (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0)
V první třetině taháku 5. kola Chance Ligy mezi loňskými barážisty Kladnem a Jihlavou šla jako první do vedení Dukla, když Lukáš Anděl ve 12. minutě ukázal rychlé nohy a prohodil si Brízgalu. Domácí pak nevyužili téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři, hosté zase neproměnili trestné střílení. Do kabin se šlo nerozhodně, když 39 sekund před koncem třetiny srovnal Adam Kubík. Ve druhé třetině měly oba týmy dost šancí, ale prosadili se jen Rytíři, zatímco příležitosti Dukly zejména z konce třetiny zůstaly nevyužity. Ujala se až přesilovková dorážka Vlastimila Dostálka ze 49. minuty a to bylo v základní hrací době vše. V prodloužení měly oba týmy šance na skórování a nejisté to bylo až do poslední sekundy, neboť se do úniku dostal v poslední sekundě Anděl, ale neproměnil. Poprvé v lize tak přišly pro Jihlavské na řadu nájezdy. A Dukla je zvládla velice dobře. Ze čtyř nájezdů proměnila hned tři, rozhodující proměnil Matěj Pekr a Jihlava vyhrála poprvé v sezoně venku, porazila silné Kladno na jeho ledě 3:2 po nájezdech.

Branky a nahrávky: 20. Kubík (Vampola), 30. Bláha (Říha) – 12. Anděl (Osmík), 49. Dostálek (Kajínek, Čachotský), rozh. náj. Pekr. Rozhodčí: Luczków, Veselý – Maštalíř, Doležal. Vyloučení: 13:11. Využití: 0:1 V oslabení: 1:0. Diváci: 2557. Střely na branku: 17:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 2:3.

Rytíři Kladno: Brízgala – Zajíc, Nash, Říha, Hořava (A), Zelingr, Kehar, – Kubík, Vampola, Machač (A) – Kružík, Svedlund, Redlich - Hajný, Zikmund, Bláha – Strnad (C), Vildumetz
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Kajínek (A), Váňa, Suchánek, Štebih, Štindl, Mareš – Dostálek, Zeman, Čachotský (C) – Anděl, Skořepa (A), Pekr – Harkabus, Osmík, Kantner – Hrníčko, Čermák

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Bylo to samozřejmě velmi těžké utkání, které bylo nakonec se šťastným koncem pro nás. První třetina nevypadala špatně, vytvořili jsme si nějaké šance, ale hodně se to přelévalo z jedné strany na druhou. Poslední minutu jsme sehráli špatně a nechali jsme si dát gól do šatny. Dva jsme propadli za brankou, soupeř ujel a dobře to trefil. Ve druhé třetině bylo z naší strany moc vyloučení, dát soupeři dvě přesilovky pět na tři, to je mizerné. Zaplaťpánbůh se nám podařilo vyrovnat, ale myslím si, že zaslouženě. Měli jsme tam některé dobré věci. V prodloužení jsme měli také samostatný nájezd, který jsme neproměnili, a zápas došel do nájezdů, které jsou loterie. My byli ti šťastnější.

David Čermák (Rytíři Kladno): Viděli jsme vyrovnané utkání, mohlo to dopadnout na obě strany. My jsme měli přesilovky pět na tři, pět na čtyři, ale nedali jsme z toho gól. To asi rozhodlo celé utkání. V přesilovkách nám chyběl klid a potom se nám i rozbily, protože odstoupil Petr Vampola. Ten nám tam chyběl. Měl určitý problém s nohou.

David Kajínek (úplně vlevo s číslem 67) sleduje dění na ledové ploše. Také jihlavský zadák se podílel na tom, že Dukla si odvezla od Rytířů dva body, jelikož ve třetí třetině měl prsty ve vyrovnávacím gólu. Byl to právě „Kája“, jehož střelu od modré úspěšně usměrnil do sítě Vlastimil Dostálek. Foto: Tomáš Kalas

Dohrávka 18. kola Chance Ligy:
Úterý 30.října 2018: HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)

20. kolo Chance Ligy, středa 31. října 2018

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou – AZ RESIDOMO Havířov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Slavia Praha – SK Trhači Kadaň (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Stadion Litoměřice (18:00)

21. kolo Chance Ligy, sobota 3. listopadu 2018

Předehrávka 21. kola, pátek 2. listopadu 2018: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
Rytíři Kladno – HC Slavia Praha (16:00)
HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC ZUBR Přerov (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – VHK ROBE Vsetín (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde

Tabulka Chance Ligy po 19. kole