Vůbec jsem si neuvědomoval, že jsem dal gól, hlásí radostně David Váňa

01.11.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Jihlavští hokejisté na domácím ledě museli po pár jednoznačných utkáních zase otáčet výsledek zápasu. A s úspěšným koncem. Pomohl k tomu i obránce David Váňa, jelikož na konci první třetiny při signalizovaném vyloučení hráče soupeře zaznamenal svojí premiérovou trefu za A-tým. Ale na svůj gól se bude muset podívat ze záznamu. „V prvním momentu, když proti mně vyjel puk, tak jsem nechtěl trefit dva hráče soupeře. Ani jsem si neuvědomoval, že jsem dal gól, nebo že jsem mohl trefit Havrana,“ usmívá se odchovanec jihlavského hokeje nad svým prvním zářezem.

Tlak do branky od Lukáše Anděla, signalizované vyloučení, vyplavání puku na Davida Váňu a gól. Ale premiérová trefa „Vaňase“ nebo „Vaňouse,“ jak se mladému bekovi říká, nebyla zcela jednoduchá. Nehledě na to, že při otázce, co mu blesklo hlavou v čase 17:48, odpovídá s úsměvem: „To bylo co?“ To byl časový okamžik jeho první trefy v A-týmu. „Nevím, co se stalo. Když proti mně vyjel puk, tak jsem hlavně nechtěl trefit dva hráče, co proti mně vyjeli. Havran (Tomáš Havránek – pozn. aut.) mi říkal, že ještě ležel v brance, ale to jsem vůbec neviděl. Kdybych ho trefil, ta vůbec nevím. Ani jsem si neuvědomoval, že jsem dal gól,“ říká upřímně dvacetiletý defenzívní hráč.

Výhra se přitom nerodila vůbec jednoduše, což bylo zapříčiněno i účelným kladenským stylem hry. „Hodně se bruslilo, soupeř hrál na dlouhé nahrávky, které si protečovali a létali po nás. Bylo to hodně o bruslení a jsem rád, že jsme nakonec zápas udělali.“ Právě díky tříbodové výhře se Dukla posunula před Rytíře na třetí místo tabulky, druhé zaujímá s bodovým náskokem Vsetín. „Znamená to pro nás hodně. Budeme si více věřit, budeme klidnější, zase jsme se posunuli v tabulce a snad to takhle bude i nadále,“ sděluje David Váňa, který se smíchem prozrazuje, že nechybělo moc a poplatku do kasy za první gól se málem vyhnul. „David Kajínek se samozřejmě přihlásil. On si tedy nemyslel, že to byl můj první gól, ale pak mu to někdo “dobrý“ připomněl, takže zaplatím.“

Videoohlasy s Davidem Váňou

Jestliže měl David Váňa prsty ve vyrovnání, to samé se dá říct o Tomáši Havránkovi, jenž zapsal při tomto gólu asistenci. A stejný počin se mu povedl i v šestadvacáté minutě při vítězné trefě. Svým výborným forčekingem totiž uzmul soupeři puk. „Napadal jsem dva hráče a v rohu se to nějak zadrbalo. Měl jsem puk na holi, podíval jsem se, před brankou byl spoluhráč a pak to kluci nějak domlátili,“ popisuje rozhodující moment zápasu, kdy po jeho přihrávce našel volný Michal Hlinka ještě lépe postaveného navrátilce do sestavy a úspěšného střelce Martina Osmíka. „Klíčovým okamžikem zápasu bylo, že Brožík chytal celý zápas výborně. Ubojovali jsme to a máme tři body,“ raduje se odchovanec žďárského hokeje.

Videoohlasy s Tomášem Havránkem

Hodnocení trenérů: David Čermák (Rytíři Kladno) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 2:1

Autor videa: HZStv1