Nejdelší cesta v rámci ligy. Dukla se podívá v sobotu do nejmladšího města republiky

02.11.2018 / Tomáš Kalas, Tomáš Lysý

Ze sedmi utkání 18 bodů. Forma jihlavských hráčů je zatím během sezony nejlepší, vyjma prohry v Českých Budějovicích sbírají samé výhry. Poslední středeční utkání proti Kladnu nabídlo drama až do konce, těsnou výhru 2:1 ale domácí ubránili. Tentokrát však čeká Duklu nejdelší štace v rámci Chance Ligy. 279 kilometrů na daleké Slezsko, navíc do města, kde se jednoduše rozhodně nehraje. Utkání, které je zároveň soubojem o upevnění pozice ve vyrovnané tabulce proti AZ RESIDOMO Havířov začíná na tamním stadionu v 17:30.

Souboj o třetí místo nabídl ve středu zápas proti Kladnu. To se muselo v tomto utkání potýkat s několika problémy. Kromě pozdějšího příjezdu před utkáním se Rytíři museli potýkat s marodkou, do Jihlavy například nepřicestoval nejproduktivnější hráč týmu Petr Vampola. V úvodu ale byli více než aktivní soupeř a dostali se do vedení, když se v přesilovce trefil Kružík. Dukla ještě ale stihla srovnat z hole Davida Váni a zápas rozhodl ve druhé třetině Martin Osmík. Ten vytěžil gól z výborné práce od Tomáše Havránka, který předvedl obecně velmi dobrý výkon. „Napadal jsem dva hráče a v rohu se to nějak zadrbalo. Měl jsem puk na holi, podíval jsem se, před brankou byl spoluhráč a pak to kluci nějak domlátili,“ popisuje rozhodující moment zápasu, kdy po jeho přihrávce našel volný Michal Hlinka ještě lépe postaveného navrátilce do sestavy a úspěšného střelce Martina Osmíka.

Sobotní soupeř: AZ RESIDOMO Havířov

Havířov si od posledního vzájemného utkání vybral krizi trvající sedm zápasů, kdy vyhrál jenom jediný. A vyhrál hned s velkým stylem, když v domácím prostředí porazil 4:2 českobudějovický Motor. To samé se nepovedlo ale v předehrávce 24. kola na budějovickém ledě, kdy Budějovice jasně vyhrály rozdílem 5:1. Havířov si během krize nepřišel například na Prostějov, Přerov a Kadaň. Přitom rozjezd sezony byl velice solidní, ze šesti utkání dohromady 14 bodů, po výhře v Jihlavě se dokonce AZ vyhříval na prvním místě tabulky. Trápení Havířovských ukončilo 15. kolo, kdy dalekou cestu odneslo Ústí nad Labem a prohrálo 3:6. Od té doby body Slezané ztratili jenom jednou, když prohráli v Litoměřicích 0:3. Doma dokázali v derby přehrát Frýdek-Místek 6:3, při oslavách 100 let republiky v rekordní návštěvě 3295 diváků dokonce i Vsetín 4:1.

Soupiska týmu

Havířovští navázali spolupráci s olomouckými Kohouty a během sezony k nim přišlo šest hráčů na střídavé starty, sedmým byl obránce Tomáš Houdek na hostování. Ten je však momentálně na marodce, utrpěl zranění v horní části těla. Nicméně se nevylučuje podle zpráv z havířovského tábora jeho start. Nutno podotknout, že mezi obránci je třetí nejproduktivnější, před ním jsou se šesti body David Chroboček, o jeden bod více má pak Antonín Bořuta, který má oproti Houdkovi ještě o jeden zápas méně (11). Útočná fáze patří Radku Pořízkovi. Ten za dvacet utkání nastřílel šest gólů, asistencí má však zhruba dvakrát více, přesně třináct. O jeden bod za ním je pak Branislav Rehuš s bilancí 6+12. Bodově odskočen je i Tomáš Gřeš, ten má osm gólů a sedm asistencí. Nesmíme ani zapomenout na bývalé Dukláky, prvním je známý Filip Seman, který za 17 utkání stihl dva góly a šest asistencí. V závěsu je za ním Aleš Jergl, který odehrál pouze sedm utkání, jeho přínos do týmového bodování byl však výživnější s bilancí 2+5. V brance odchytal zatím nejvíce utkání Ondřej Bláha, se šestnácti zápasy má procento úspěšnosti 89,64. Nejlepší čísla má z trojice gólmanů ale Jan Lukáš, který za čtyři zápasy pustil za svá záda 8 gólů a má 92,59% úspěšnost.

Soupiska Havířova
Realizační tým Havířova
Statistiky Havířova

Poslední zápas Havířova

20. kolo Chance Ligy, středa 31. října 2018: HC Benátky nad Jizerou - AZ RESIDOMO Havířov 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 39. M.Zachar (J. Mikyska, J. Vlach), 47. J. Vlach (J. Mikyska, M. Zachar) – 9. Rehuš (F. Seman), 25. Dudek (Rehuš), 32. Gřeš (Matai, Pořízek), 52. L. Bednář (Maruna). Rozhodčí: J. Doležal, Luczków – Horažďovský, Ševic. Vyloučení: 6:7, navíc Šír (BEN) a Kotala (HAV) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 194. Střely na branku: 20:26. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

Sestava Havířova: Bláha – Matai, Chroboček, Mrowiec, Bořuta, Dudek, Rutar – Rehuš, F. Seman, Kotala – L. Bednář, Haas, Maruna – R. Veselý, Pořízek, Gřeš – Bambula, Cihlář, Macuh

Poslední vzájemný zápas:

6. kolo Chance Ligy, sobota 22. září 2018: HC Dukla Jihlava - AZ RESIDOMO Havířov 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Zápas zahájili domácí v tlaku, kdy si v úvodní minutě vytvořily dvě gólové šance. Pravý gól však přišel do opačné sítě, když se prosadil po nedorozumění domácí obrany Pořízek. Hůře bylo ještě v čase 11:22, to tečoval Houdkovu střelu v přesilovce AZetu Rehuš a hosté byli na koni. Na něm se drželi i přes možnosti Dukly až do poslední sekundy první třetiny, když se prosadil Vlastimil Dostálek. Ve druhé třetině dostali domácí možnost 120 sekund přesilovky 5 na 3, faulem ji ale značně zkrátili, i díky tomu se tak stav neměnil. Poslední perioda nabídla jediný gól, o který se ve 46. minutě postaral hostující Veselý a i přes závěrečnou snahu Dukla nic na výsledku 1:3 nezměnila.

Branky a nahrávky: 20. Dostálek (Kajínek, Zeman) – 8. Pořízek (Gřeš), 12. Rehuš (Houdek, Holec), 46. R. Veselý (Rehuš, Dujsík). Rozhodčí: Souček, Ondráček – Štola, Beneš. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1972. Střely na branku: 33:17. Zblokované střely: 7:3. Hity: 0:0. Vhazování: 42:17. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Patrik Rimmel (AZ RESIDOMO Havířov): Přijeli jsme do Jihlavy s velkou pokorou, protože za pět sezon jsme zde vyhráli asi jen jednou. Jihlava je dobrý mančaft, natrénovaný, bruslící, s výbornou taktikou. Někteří kluci, kteří přijeli, hrají tuto soutěž první sezonu. Začátek, úvodní dvě tři minuty, jsme přežili. Pak jsme se do toho dostali a dali jsme nějaký gól. Rozhodly přesilovky. My jsme v nich dali gól, Dukla naštěstí pro nás ne a další věc byla, že jsme přežili dvouminutové oslabení pět na tři, které bylo potom rozděleno na čtyři proti třem.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): V první řadě se musíme omluvit fanouškům, kteří sem dnes dorazili. To, co jsme předváděli, nemělo s naší hrou absolutně nic společného. Nevím, jestli si hráči mysleli, že přijel Havířov a porazí se sám... Od nás měli hráči jasný pokyn, že chceme hrát agresívně, tak jak jsem hráli na Kladně, ale bohužel z toho v naší hře nebylo vůbec nic, a proto tady soupeř uspěl.

Jihlavští hokejisté na začátku soutěže dvakrát přehráli soupeře 7:0 (Motor a Kadaň) a vzápětí si dovezli dva body z Kladna, ovšem poté doma zaváhali, když marně stahovali dvoubrankový náskok Havířova z první třetiny a nakonec prohráli 1:3. Foto: Markéta Křížová

21. KOLO CHANCE LIGY, SOBOTA 3. LISTOPADU 2018

Předehrávka 21. kola, pátek 2. listopadu 2018: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou 5:2
Rytíři Kladno – HC Slavia Praha (16:00)
HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC ZUBR Přerov (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – VHK ROBE Vsetín (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde.

22. kolo Chance Ligy, pondělí 12. listopadu 2018

ČEZ Motor České Budějovice - SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - SK Horácká Slavia Třebíč(17:30)
HC ZUBR Přerov - Rytíři Kladno (18:00)
HC Slavia Praha - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
HC RT TORAX Poruba - HC Frýdek-Místek (18:00)
VHK ROBE Vsetín - HC Stadion Litoměřice (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 20. kole