Každý gól měl něco do sebe a ten Štindlíkův byl vítězný, usmívá se Jan Brož

04.11.2018 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté ukončili zápasové období před reprezentační přestávkou nejlépe, jak mohli. Z posledních osmi utkání totiž vyhráli hned sedm. V týdnu na přelomu října a listopadu nejprve v těžké domácí bitvě porazili Kladno a poté dovezli tři cenné body z dalekého Havířova. „Tady je vždycky těžké ubránit začátek. Havířov na to vletí a střílí odevšad. To bylo důležité,“ hovoří o jednom ze zlomových momentů zápasu gólman Jan Brož, který v desátém zápasu v sezoně vychytal již čtvrté čisté konto a dle procentuální úspěšnosti zásahů je nejlepším gólmanem Chance Ligy.

Havířov na začátku zlobil, na Jihlavu pořádně nastoupil a navíc měl tři přesilové hry. Dukla v čele s Janem Brožem je ale zvládla. Dlouhému cestování ale jihlavský gólman trošku horší začátek nepřičítá. „Tak cesta byla dlouhá, ale na to jsme všichni připravení. Domácí na to vletěli, vždycky to tady takhle je, a spíše si tlak vynutili oni,“ myslí si Jan Brož, který si v úvodním dějství připsal devět úspěšných zásahů, zatímco jeho protějšek jen čtyři a přitom ještě inkasoval. „Každý náš gól měl něco důležitého, ten Štindlíkův byl vítězný,“ usmívá se brankář, který má nyní prostor trošku poupravit informace, že není odchovancem Havlíčkova Brodu, jak bylo v televizním mači Motor – Dukla sděleno. „Hrál jsem za Moravské Budějovice a jsem z Velkého Meziříčí.“

Právě za Moravské Budějovice celou uplynulou sezonu chytal. Nyní o soutěž výše září. Nejlepší procentuální úspěšnost zákroků, druhý nejmenší průměr inkasovaných branek (jeho kolega Niklas Lundström je v tomto ohledu na druhé pozici), čtyři čistá konta… „Tenhle rok se mi daří plnit týmovou pokladničku za nuly,“ směje se a na tradiční otázku, zda by věřil tomu, kdo by mu tohle řekl, odpovídá: „Vůbec bych tomu nevěřil, jelikož minulý rok jsem byl v Morávkách a tohle je první sezona ve vyšší lize, o třídu výše. Nevěřil bych. Jsem za to ale strašně šťastný a doufám, že to takhle bude pokračovat,“ věří jednadvacetiletý muž v masce.

Videoohlasy s Janem Brožem

Spokojený s výhrou byl i obránce Petr Štindl, který prozradil jasné předzápasové plány. „Řekli jsme si, že sem jedeme udělat body a to jsme splnili, takže naprostá spokojenost,“ usmívá se zadák, který výrazně přispěl k tříbodovému zisku. Po ubránění tří jihlavských oslabení totiž přesnou trefou od modré čáry na konci první třetiny otevřel skóre. „Chtěl jsem podpořit útok, Tůmič (David Tůma – pozn. aut.) tam jel skoro sám do šance. Pak mi to Werba (Nicolas Werbik – pozn. aut.) hodil na modrou a já jsem to prostřelil. Jsem rád, že mi to tam spadlo,“ popisuje svojí první gólovou radost v červenožlutém odchovanec vsetínského hokeje.

V polovině třetí třetiny, kdy Havířov nevyužil další dvě přesilové hry, již bylo pro Duklu důležité neinkasovat a udržet pro gólmana Jana Brože čisté konto. Jihlavský bek to potvrzuje. „Povzbuzovali jsme se na střídačce za Brožíka, ať nedostane gól a zaplatí něco do kasy,“ usmívá se Petr Štindl, jehož ale tato týmová činnost za první přesnou trefu také nemine. „Taky budu muset,“ směje se na závěr rozhovoru.

Videoohlasy s Petrem Štindlem

Autor videa: Tomáš Lysý

Hodnocení trenéra: František Zeman (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: AZ RESIDOMO TV