Kluci si ze mě dělali srandu, že už mám tři týdny dovolenou, směje se Matěj Pekr

13.11.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Vydařený návrat do sestavy = vítězství. Vydařenější návrat? Vítězství a vstřelená branka. A přesně to byl počin útočníka Matěje Pekra během zápasu pondělního 22. kola Dukla – Ústí. „Peky“ chyběl od 20. října, kdy v utkání proti Přerovu utrpěl zranění ruky. Nyní už je v pořádku a hned v osmé minutě vstřelil úvodní branku zápasu, kterou přispěl k vítězství 3:1. „Když jsem se zranil, tak jsme moc bodů v tabulce neměli. Pak jsem odešel a kluci je začali sbírat,“ culí se zkušený kanonýr, jenž chválil speciální dresy na počest Dne válečných veteránů. „Líbí se mi, dresy i ten nápad. Neříkám, že si všechny ty události pamatuji, ale nemělo by se zapomínat.“

Osmá minuta a tlak Ústí nad Labem, které vstoupilo do zápasu o něco lépe. Jenže, jak to tak bývá, se svými šancemi naložilo tak, jak naložilo (což platilo o celé první třetině) a Jihlava vstřelila úvodní branku. „Byli jsme trošku pod tlakem. Vypíchl jsem takový nerozhodný puk, trma-vrma, a šel jsem sám na branku. Chtěl jsem udělat něco jiného, ale udělalo se tam místo vedle nohy. Naznačil jsem na forhend, trošku potáhl a puk prošel ke vzdálenější tyčce,“ popisuje svůj úspěšný únik, kterým dal 11. gól v sezoně.

Od zmíněného zápasu proti Přerovu vynechal pět zápasů a post nejlepšího kanonýra týmu přenechal Vlastimilu Dostálkovi, který jej ve druhé formaci úspěšně zastupoval. „Klukům góly samozřejmě přeju, ale sledoval jsem akorát body do tabulky. Když jsem se zranil, tak jich moc nebylo, pak jsem odešle a kluci je začali sbírat,“ směje se třicetiletá posila Dukly. Po zranění se vrátil znovu ke svým parťákům Josefu Skořepovi a Lukáši Andělovi. „S kluky si rozumím na ledě i mimo něj. Je to taková zdravá rivalita a děláme si ze sebe srandu. V kabině se mi smáli, že už mám tři týdny dovolenou,“ znovu se usmívá uničovský rodák.

V dobré náladě pokračoval i nadále, tentokrát při otázce na speciální válečné dresy Dukly, kterými organizace vzdala hold Válečným veteránům. „Dresu se nechci zbavit, většinou už sem chodím v mikině. Nápad i dres se mi líbí. Na všechna data, válečná i poválečná, by se nemělo zapomínat. Je jich spousty a neříkám, že se všechny pamatuju. Ale aspoň ty základní ano a je hezké, že je můžeme alespoň takhle nějak podpořit,“ uzavírá rozhovor Matěj Pekr

Videoohlasy s Matějem Pekrem

Speciální zápas, a to nejen vzhledem ke Dni válečných veteránů, bylo první utkání po reprezentační pauze pro Davida Tůmu. V dresu Ústí nad Labem dříve úspěšně působil a i s Janem Pohlem v sestavě pořádně trápili Jihlavu během semifinále play-off 2016. Nyní byli na opačné straně barikády. „Z Ústí znám asi tři hráče, co hráli, protože mají hodně zraněných. Už jsem to tolik neprožíval. Ale pořád je to pro mě takový jiný zápas, hrál jsem tam dlouho a je to zpestření,“ povídá další kanonýr, který je rád za tři body, jenž se nerodily lehce.

Také k nim výrazně pomohl, vždyť v čase 40:09 po spolupráci s Nicolasem Werbikem navyšoval jihlavské vedení na 2:0 a jeho trefa byla nakonec vítězná. „Werbič výborně zareagoval, já jsem na něj křiknul a vrátil mi puk pod sebe. Už jsem to měl jednoduché, jakoby do prázdné branky. Ale jak dalo Ústí na 2:1, tak zase začali kousat a do konce zápasu jsme museli bojovat o výsledek,“ myslí si sedmadvacetiletý útočník, který zažil v utkání výraznou premiéru. „V takových dresech jsem ještě nehrál a moc se mi líbily,“ sděluje na závěr David Tůma.

Videoohlasy s Davidem Tůmou

Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a Martin Štěpánek (HC Slovan Ústí nad Labem)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Slovan Ústí nad Labem 3:1

Autor videa: HZStv1