Po téměř dvou měsících další regionální souboj. Boduje Jihlava i na šestý pokus?

13.11.2018 / Tomáš Kalas

I po reprezentační pauze pokračuje Dukla ve výherní vlně. Na povedenou pasáž před přestávkou, kterou završila výhrou 3:0 v Havířově, navázala i v pondělním slavnostním utkání proti Ústí nad Labem, které vyhrála před dvoutisícovou návštěvou 3:1. Potvrzení výherní formy ale nebude pro Duklu v Třebíči lehké. Uštědří Jihlava teprve druhou porážku Třebíči na jejím ledě, nebo Bílé hvězdy vrátí Dukle porážku 3:6 z prvního vzájemného souboje? Zápas dvou regionálních rivalů začíná v 17:30.

Poslední zápas před Karjalou, 3:0, Havířov venku. První zápas po Karjale, 3:1, Ústí doma. Dukla nevypadla z tempa ani během téměř týdenní pauzy a po nevýrazné začátku začíná sbírat poctivě body. Vždyť posledních devět zápasů dopadlo pro Jihlavu bilančně výrazně lépe, osmkrát tři body, jednou nula. Díky tomu se Jihlava dostala na své sezonní maximum, druhé místo Chance Ligy se čtyřbodovou ztrátou na Motor. A pozici si upevnila poslední zápas proti ústeckému Slovanu. Pomalejší rozjezd v první třetině ukončil gólem v 8. minutě Matěj Pekr, druhá trefa přišla devět sekund po začátku třetí třetiny. Domácí nerozhodil ani snižující gól a po druhém zásahu Jana Pohla v sezoně z toho vzešla výhra 3:1. A zpovídaným hráčem byl Matěj Pekr. Po zranění ruky se vrátil do sestavy stylově. „Byli jsme trošku pod tlakem. Vypíchl jsem takový nerozhodný puk, trma-vrma, a šel jsem sám na branku. Chtěl jsem udělat něco jiného, ale udělalo se tam místo vedle nohy. Naznačil jsem na forhend, trošku potáhl a puk prošel ke vzdálenější tyčce,“ popsal svůj gólový únik.

Středeční soupeř: SK Horácká Slavia Třebíč

Jihlavu rozhodně nečeká v Třebíči nic lehkého. Třebíč je doma druhým nejsilnějším týmem z celé ligy, co se týče proher. Jediná prohra přišla totiž pouze proti Havířovu v rámci 15. kola Chance Ligy (1:2). Lépe je na tom pouze českobudějovický Motor, ten má jedinou domácí porážku v nájezdech proti Litoměřicím. HST tak položilo základ svým třiceti bodům, z venkovních utkání jich má pouhých sedm za jednu tříbodovou a dvě dvoubodové výhry. První výhra venku sice přišla hned v prvním kole na ledě Ústí, ale další se Třebíčští dočkali až 31. října na ledě daleké Poruby (5:3). Poslední přišla na ledě Benátek, přestřelka v první třetině přešla až do nájezdů, ze kterých Třebíč vytěžila dva body. Zajímavý je i pohled do výsledků Třebíče od třetího do čtrnáctého kola. Domácí výhru vždy „vykompenzovala“ prohra venku.

Soupiska týmu

Regionálního rivala táhne v bodování Lukáš Nedvídek, který za 20 zápasů stihl 11 gólů a 12 asistencí, což ho řadí na páté místo kanadského bodování celé soutěže. 33 bodů mu tak dává ohromný náskok na čele týmového bodování, další je za ním s 19 body Adam Raška (9+10), o asistenci méně pak má Silvester Kusko. Nejproduktivnější dva obránci jsou bývalí jihlavští hráči. Šimon Szathmáry má za šest odehraných utkání sedm asistencí, v přepočtu bodů na zápas tak jasně válcuje svého parťáka v obraně, Vlastimila Bilčíka, který také přispěl k postupu Dukly do extraligy. Ten má stejně bodů (1+6), ale za dvacet utkání. Brankářský post se v Třebíči často mění, za 22 kol se do brány HST postavili hned čtyři brankáři. Nejvíce má odchytáno z nich Lukáš Dostál, který má za přesnou polovinu procento úspěšnosti 91,07. Pět zápasů pak odchytal Karel Vejmelka, čtyři Pavel Jekel a dva Dominik Svoboda.
Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče
Statistiky Třebíče

Poslední zápas Třebíče

22. kolo Chance Ligy, pondělí 12. listopadu 2018: HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč 3:4 SN (2:3, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Maier (Bittner, D. Špaček), 18. Niko (Psota, Husa), 34. Psota (A. Dlouhý) – 3. Nedvídek (Szathmary, Vl. Brož), 5. Nedvídek (Raška, Kusko), 9. Mlynář (Nedbal, V. Čejka), rozhodující samostatný nájezd Kusko. Rozhodčí: Grech, Veselý – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 6:8, navíc Vágner (TRE) 10 minut OT. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 185. Střely na branku: 29:19. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4.

Sestava Třebíče: Jekel – Szathmary, Bilčík, Vl. Brož, L. Vágner, Nedbal, V. Čejka, R. Čermák – Mlynář, Raška, Vodný – Havlát, Nedvídek, Kusko – Paták, Tadeáš Král, Malec – M. Novák, Škvrně, J. Čejka.

Poslední vzájemný zápas

8. kolo Chance Ligy 2017/2018, středa 26. září 2018, HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 6:3 (2:1, 1:1, 3:1)
Utkání osmého kola mělo nádech regionálního souboje, Jihlava v něm přivítala Třebíč. A musela strávit vedoucí gól hostí, po chybě domácí obrany se prosadil Kusko. Stav vydržel necelé tři minuty, za domácí srovnal v čase 8:58 Anděl. Vedoucí gól vsítil od modré Matěj Pekr, současně s nástupem vyloučeného Kuska na led. Hosté dopláceli na častá vyloučení, stav se ale do konce první periody nezměnil. Měnil se až ve třetině druhé, po krásné souhře se prosadil hostující Horký. Dukla ale šla opět o jeden krok dopředu, nejprve sice hlavní sudí neuznal gól po poradě s videem, další trefa Matěje Pekra ale regulérní byla. I poslední periodu zahájilo lépe HST, které opět dorovnalo díky Horkému, v téže minutě ale ještě vedení domácím vrátil v přesilovce Pohl. Paradoxně oslabení Dukly nabídlo dva úniky, první proměnil Skořepa a druhé se opakovalo, z trestného střílení se prosadil Čachotský. Jihlava tak porazila Třebíč 6:3.

Branky a nahrávky: 9. Anděl (Pekr, Suchánek), 12. Pekr (Anděl, Skořepa), 33. Pekr (Skořepa, Štindl), 44. J. Pohl (Zeman, Čachotský), 57. Skořepa, 57. Čachotský (TS) – 7. Kusko (Nedvídek, Kratochvíl), 23. Horký (Raška, Nedbal), 44. Horký (Střondala). Rozhodčí: Barek, Obadal - Doležal, Kokrment. Vyloučení: 4:8, navíc V. Čejka 10 min, Paták (oba TRE) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2391. Střely na branku: 34:20. Zblokované střely: 5:0. Vhazování: 33:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3. Jihlava: Lundström – Pohl, Štebih, Váňa, Suchánek, Půža, Štindl, Mareš – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Osmík, Hrníčko – D. Čermák
Třebíč: Dostál – Bilčík, R. Čermák, Brož, Nedbal, V. Čejka, Mikyska, Furch – Süss, Raška, Horký – Kusko, Nedvídek, Kratochvíl – J. Čejka, Král, Paták – Ferda, Střondala, Novák

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Zápas se hodnotí těžko, protože jsme se na něj připravovali, ale rozhodla větší zkušenost domácích. Spousta našich kluků hrála takový zápas poprvé. Rozhodla větší kvalita soupeře. Celý zápas jsme měli spousty vyloučených a Dukla to potrestala. V našich přesilovkách jsme v závěru dvakrát inkasovali a místo toho, abychom se snažili vyrovnat, tak jsme nechali hráče Dukly dvakrát ujet a dostali jsme dva góly. Jihlava vyhrála zaslouženě, byla kvalitní, a my se z toho do dalších zápasů musíme poučit.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Výsledek sice vypadá tak, jak vypadá, ale bylo to nesmírně těžké utkání. Výhra se nerodila lehce a zápas jsme prakticky rozhodly ve vlastním oslabení, při kterém jsme de facto dali dva góly a uklidnili jsme se. Soupeř byl nepříjemný, hodně bruslil, a my jsme místy panikařili na kotouči, což by se nám nemělo stávat. Kluky musí povzbudit, že jsme zápas zvládli a tři body z derby zůstaly doma.

Výsledek 6:3 se nerodil v domácím zápase lehce. Ještě tři minuty před koncem byl stav 4:3, Třebíč ale ve vlastní přesilovce pustila dvakrát domácí do samostatného úniku. První Josef Skořepa proměnil, ten druhý musel Tomáš Čachotský opakovat. Foto: Tomáš Lysý

23. kolo Chance Ligy, středa 14. listopadu 2018

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Frýdek-Místek – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – HC ZUBR Přerov (18:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
SK Trhači Kadaň – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

24. kolo Chance Ligy, sobota 17. listopadu 2018

Předehrávka: ČEZ Motor České Budějovice - AZ Residomo Havířov 5:1
HC Slavia Praha - SK Horácká Slavia Třebíč (15:00)
LHK Jestřábi Prostějov - Rytíři Kladno (17:00)
HC ZUBR Přerov - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC Frýdek-Místek (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - VHK ROBE Vsetín (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice (17:30) - vstupenky zde

Tabulka Chance Ligy po 22. kole