0:1
(0:0, 0:1, 0:0)

Brož opět s nulou a Havránek rozhodl. Dukla veze z nedaleké Třebíče tři body a šestou výhru v řadě

14.11.2018 / Tomáš Lysý

V úvodní třetině zápasu měla více ze hry Dukla, což bylo dáno i dvěma přesilovkami, ale prosadit se nedokázala. Druhá perioda začala velkou šancí Třebíče, kdy Brož vychytal Vodného a tento moment jako by dal předzvěst celému průběhu prostřední části. Domácí měli tři přesilové hry, ale jihlavského gólmana nepřekonali a navíc při první početní výhodě inkasovali. Ve 27. minutě během vlastního oslabení ukázal Josef Skořepa dobré napadání a Tomáš Havránek nabídnutou šanci tváří v tvář gólmanovi využil. Jihlava měla ve třetí třetině více šanci, ale nedokázala je zužitkovat. Necelou minutu před koncem zkusili domácí hru bez gólmana, ale na Jana Brože, který působil v Třebíči do mladšího dorostu, nevyzráli - 0:1.
14.11.2018 17:30, Chance Liga - 23. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Dostál – Bilčík, Szathmáry, Vágner, Brož, Bartejs, Mikyska, Čejka – Vodný, Raška, Střondala – Kusko, Nedvídek, Havlát – Malec, Král, Paták – Süss, Škvrně, Novák
0

HC Dukla Jihlava

Brož – Kajínek, Váňa, Pohl, Štebih, Štindl, Mareš, Vála – Tůma, Werbik, Havránek – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Zeman, Dostálek – Harkabus, Hlinka, Osmík
1
Branky a nahrávky: 27. Havránek (Skořepa). Rozhodčí: Doležal, Kostourek – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3274. Střely na branku: 29:38. Průběh utkání: 0:1.

Průběh utkání

Na začátku zápasu byla o něco více aktivnější Jihlava, která zahrozila jako první. Pekr našel přihrávkou za obranou Skořepu, jenž se uvolnil a mířil na gólmana. Lehce ho však stínoval domácí bek a tak Dostál stihl zasáhnout. Na druhé straně proti Čejkovi nadvakrát zakročil Brož. Poté se vylučovalo, když Paták v zakončení hákoval Werbika. Početní výhodá sehráli hosté dobře, Pekr dvakrát nebezpečně pálil, po další kombinaci dorážel Anděl, nicméně domácí gólman byl pozorný. Hned na začátku druhé jihlavské přesilovky se třebíčský forvard Malec dostal do úniku, ovšem i on si užil pozornosti soupeřova obránce, přes kterého se nedostal k zakončení.

Domácí pak oslabení bez potíží odbránili. Šance tak přišla až při hře pět na pět, kdy se Hlinka přes dva hráče Horácké Slavie prodral před branku. O puk byl připraven a tak vystřelil za ním jedoucí Osmík, jenže vedle. Dvě a půl minuty před koncem si Pekr všiml volného Anděla, jenž ale nedokázal ideálně zakončit. Útočné choutky měl také domácí Raška, jemuž Štebih na poslední chvíli čistě vypíchl puk. Zajímavá první třetina tak skončila bez branek, jelikož tři třebíčští hráči v protiútoku nedokázali dostat kotouč přes jihlavského zadáka Kajínka na brankáře Brože.

Druhá třetina začala zostra a velkou šancí. Vodný využil okénka v defenzívní činnosti hostí, z levé strany jel sám na Brože a ten proti jeho střele vytáhl lapačku. O pár desítek sekund později si jihlavský gólman poradil i s ránou Střondaly zleva i Rašky zprava zblízka. Andělovi vzápětí stačilo trošku volnosti, aby ohrozil Dostála, jenž vyrazil puk. Třebíč následně mohla ukázat druhé nejlepší přesilovky v Chance Lize, ale až na Raškovu střelu jihlavskou branku neohrozila. Udeřilo tak paradoxně před třebíčskou svatyní. Domácím jakoby nestačilo napomenutí, při kterém Pekr hledal z rohu před brankou volného Anděla. Horácká Slavia si nedala pozor při další rozehrávce, Skořepa dobrým napadáním ztlumil Vodného přihrávku, kterou získal Tomáš Havránek a ex-třebíčský hráč se střelou kolem Dostálovy vyrážečky nemýlil - 0:1.

Ihned po konci přesilovky domácích mohlo být srovnáno. Nedvídkovu dělovku zneškodnil Brož a jihlavský muž v masce poté tváří v tvář vychytal hezký bekhendový blafák Rašky. V polovině zápasu pálil zblízka Dostálek, ale nejlepší střelec Dukly svůj další gól nepřidal, naopak ihned udělal útočný faul. Brož si ale držel čisté konto a naopak z protiútoku mířil z pravého kruhu těsně vedle Tůma. Na konci domácí početní výhody se brankář hostí musel mít na pozoru při hezkém pasu Kuska na nehlídaného Nedvídka, který šanci zahodil špatným zpracováním.

Třebíč přesto mohla vyrovnat, když si Brož vyjel pro puk za branku. Jenže neposedná pryž se pozoruhodně odrazila před téměř volnou jihlavskou svatyni, kde už číhal útočník Škvrně, ale statisticky nejlepší gólman soutěže ve spolupráci s Kajínkem bryskně zakročili. Slušný hokej pokračoval, zblízka se neprosadil třebíčský Mykiska nebo před domácí branku tlačící se Pekr. Čtyři minuty před koncem druhého dějství předvedla Horácká Slavia obrovský zámek, při kterém útočník Dukly Jiránek navíc přišel o hůl. Červenožlutí se s velkým vypětím a za cenu faulu dokázali ubránit.

Jihlava mohla skórovat znovu v oslabení, když Tůmovi po Werbikově střele chybělo málo, aby dotlačil puk k levé tyči, a hezky se uvolňující Anděl z kruhů vyprášil gólmanovu výstroj. Ani tato přesilovka tedy Třebíči nevyšla. Půlminuty před koncem třetiny se natlačil do pásma Jiránek. Zeman se zakončujícím Dostálkem si dvakrát vyměnili ťukesem puk a brankář Bílých hvězd Dostál svým betonem ukázal, že nebyl draftován náhodou.

Pokud zkraje druhé části měla velkou šanci Třebíč, ve třetím dějství platilo to samé o Jihlavě. Anděl přistrčil puk k levé tyči Skořepovi, jenž jej nad Dostálův beton nezvedl. Následně gólman Horácké Slavie zastavil i Tůmův průnik. Hosté dobře napadali rozehrávku Horácké Slavie, měli šance a vůbec nebránili těsné vedení. Naopak před komerční přestávkou mohl skórovat Pohl, který byl po pasu Osmíka volný na levém kruhu, ovšem třebíčský brankář znovu zazářil. Nepříjemnost zažil Brož, když Bartejsova střela od modré byla dvakrát ztečována a to nikdy není pro muže v masce příjemné. Mezi tři tyče ale neprošla.

Zkraje 48. minuty vybojoval druhý jihlavský útok přesilovku, když byl zakončující Anděl mezi kruhy faulován. A zase se bylo na co dívat. Třebíčský Bartejs ujel po pravé straně a málem před brankou v situaci dva na jednoho našel spoluhráče. Vzápětí Dostál lapil střelu volného skorojmenovce Dostálka z kruhů. Devět minut před koncem zaváhal v rozehrávce jihlavský bek Kajínek, ale Raška asi ani nečekal, že se dostane tak lacino ke kotouči a Brože zblízka nevymíchal. Harkabusovu dělovku z první za přihlížení 3274 diváků vytěsnil domácí strážce svatyně lapačkou. Pět minut před koncem zneškodnil i Štindlovu pumelici z kruhů po Andělově hezké akci.

Tři a půl minuty před koncem se Zeman mezi kruhy dvakrát obtočil kolem soupeře a byl lehce podražen. Pro hosty ideální čas pro přesilovou hru. Výbornému Dostálovi paradoxně nejvíce starostí ztečovaná Štindlova rána, šourající se mezi jeho betony. Početní výhoda se jinak Dukle nepodařila tak Čejka při oslabení vyprášil Brožův beton. Minutu před koncem se již Dostál výrazně hlásil k opuštění klece a také k tomu došlo, navíc Třebíč měla po time-outu buly v útočném pásmu, ale dostala se pouze k závěrečné tlačenici. Druhý zápas regionálních rivalů tak rozhodli ex-třebíčští hráči Tomáš Havránek s Janem Brožem – 0:1.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání bylo oboustranně velice slušné. První třetinu jsme odehráli výborně, bohužel v ní žádný gól nepadl. Ve druhé třetině to nebylo od nás takové, jaké bychom si představovali. Třebíč trošku přidala, byla rychlejší a my moc ustupovali z útočného pásma, což by se nám nemělo stávat. O přestávce jsme na to hráče upozornili a třetí třetina byla z našeho ohledu zase lepší. Ve vyrovnaném utkání zaslouží pochvalu oba gólmani, jak náš Honza, tak třebíčský Dosty, který dostal jeden gól a my odvážíme tři body.

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): S hodnocením kolegy souhlasím. V první třetině nám Jihlava dělala problémy v rozehrávce, nebyli jsme kompaktní a dostávali jsme se pod tlak, neměli jsme pohyb. Ve druhé části jsme to zlepšili a hra se srovnala. Vytvořili jsme si šance, které ale Brož pochytal. Ve třetí třetině jsme se samozřejmě snažili srovnat a s výsledkem něco udělat, což se nám bohužel nepovedlo. Šance, které jsme si vytvořili, jsme nevyužili. Jihlava si šance vytvořila taky, ale vychytal je výborný Dosty. Strašně nás mrzí, že takový zápas rozhodne naše přesilová hra, ve které inkasujeme. Za zápas jsme udělali strašně moc ztrát puku na modré čáře a v téhle situaci, kdy Jihlava měla už dvě gólovky a my chtěli zklidnit hru, tak jsme začali vymýšlet zbytečné přihrávky navíc. Ta jedna se vymstila, Tomáš Havránek šanci proměnil a to rozhodlo utkání.