Dukla bude o další prvoligové body usilovat ve frýdeckomístecké Polárce

19.11.2018 / Tomáš Lysý

Tři kola během pěti dnů má na programu Chance Liga. Od rychlého zápasového programu si tak odpočinou pouze týmy, které mají v rámci lichého počtu účastníků volno. Mezi ně zatím nepatří jihlavská Dukla, která si volný den vybere příští středu. Jednozápasový odpočinek možná přijde vhod, jelikož po reprezentační přestávce následují tři vložené pondělní kola v řadě. Druhé z nich – v pondělí 19.11.2018, zamane jihlavské hokejisty do dalekého Frýdku-Místku. Zápas proti partnerskému týmu Třince začíná v zánovní hale Polárka přesně v 18 hodin.

Sedm zápasů během patnácti dnů, takový je program Dukly po reprezentační přestávce. Osmé utkání v sedmnácti dnech jihlavští hokejisté nepřidají, ve středu 28. listopadu mají volno a nastoupí poté až v sobotu 1. prosince, kdy na Slavii hrají už od 15 hodin. Zápasového programu si účastníci Chance Ligy nyní užívají dosyta. Ale s výhrami jde všechno lépe a i potenciální únava rychleji mizí. Dukla v sobotu na státní svátek porazila Litoměřice 5:2 a zapsala sedmé vítězství v řadě. Nyní jí čeká cesta do Frýdku-Místku. Návrat z utkání se dá očekávat po půlnoci a již ve středu vyzvou červenožlutí doma nováčka z Poruby. „Odpočineme, v neděli potrénujeme a je to teď zápas od zápasu. Musíme být pořád stoprocentně připravení,“ hlásí obránce Jan Pohl.

Pondělní soupeř: HC Frýdek-Místek

Stejně našlapaný zápasový program mají také frýdeckomístečtí hokejisté, kteří si volno vybrali před reprezentační přestávkou. Nyní tak pro ně půjde také o čtvrtý zápas během osmi dnů. Partnerský tým Třince zastavil na konci října minisérii tří porážek v řadě, když na vlastním ledě zdolal Ústí nad Labem a poté Litoměřice. Po Karjala Cupu následovalo „derby“ v Porubě, odkud si Frýdek-Místek odvezl cenné tři body za výhru 3:2. Jeden z největších skalpů letošní sezony přišel hned v dalším domácím utkání, kdy z tamní haly Polárky odjel s nepořízenou silný Vsetín a prohrál 4:5, byť vedl v sedmé minutě už 2:0. Po sérii domácích zápasů zkraje sezony, kdy tým ještě pod vedením dvojice Juřík-Malík prohrál na vlastním ledě čtyři zápasy z pěti, se nyní Frýdek doma probouzí a z posledních pěti vystoupení před domácím publikem urval 13 bodů. Od nástupu nového trenérského dua Wojnar-Daňo, kteří k týmu přišli 15. října 2018, nasbíral tým 20 bodů z 30 možných.

Soupiska týmu

Na aktuální soupisce týmu najdeme poměrně dost zkušených hokejistů. Mnohé z nich si pozorní fanoušci pamatují ještě z havířovského dresu. Mezi bývalé opory AZetu dříve patřil třeba gólman Lukáš Daneček (letos odchytáno 10 zápasů) nebo útočník David Klimša. Před touto sezonou přešel do Frýdku-Místku také obránce Jiří Krisl, který v Havířově strávil předchozích devět let, přičemž v sedmi z nich byl kapitánem. Tyto zkušení hráči se mixují s dravým mládím z Třince. jen o zápas méně než Daneček má odchytáno teprve šestnáctiletý Nick Malík, syn dlouholetého zadáka z NHL Marka Malíka. Z Třince jsou zapůjčeni i obránci Jakub a Marian Adámkové, přičemž druhý jmenovaný už více nastupuje za Oceláře (13 zápasů). Produktivitu obránců vede jednadvacetiletý Jan Bartko (3+9), který v loňské sezoně okusil v třineckém dresu extraligu.

Soupiska Frýdku-Místku
Realizační tým Frýdku-Místku
Statistiky Frýdku-Místku

Poslední zápas Litoměřic

24. kolo Chance Ligy, sobota 17. listopadu 2018: HC Benátky nad Jizerou – HC Frýdek-Místek 3:2 sn.
Branky a nahrávky: 35. Teplý (J. Mikyska), 47. J. Mikyska (Teplý), rozh. náj. Šír – 16. Hladonik (Krisl), 24. Klimša (Martynek, Rudovský).). Rozhodčí: Valenta, Wagner – Beneš, Štofa. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 203. Střely na branku: 30:22. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Sestava Frýdku-Místku: L. Daneček – Žovinec, Husák, Bartko, Zahradníček, D. Stránský, Krisl – Kofroň, Hladonik, Rudovský – Martynek, Novotný, Machala – J. Kalus, Peterek, Raška – Klimša, Kuťák, Christov.

Poslední vzájemný zápas

10. kolo Chance Ligy, středa 3. října 2018: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 3:2
V pořadí desátý zápas začala Dukla s optickou herní převahou, na góly byl na tom po první třetině ale lepší Frýdek, když se v poslední sekundě prosadil po závěrečném tlaku Bartko. Srovnání přišlo v 25. minutě, nabídnutou přesilovou hru využil David Čermák. Hosté šli ale zase o krok napřed 13 sekund před polovinou základní hrací doby. Dorážku přes domácího gólmana do branky provedl Kalus. I přes přesilovku 5 na 3 pro jihlavské barvy a několik dobrých šancí se však skóre dlouho neměnilo. To platilo až do 52. minuty, kdy se prosadil po Čachotského výzvě Zeman a proti Danečkovi se nemýlil. Rysi doplatili na častá vyloučení, přesilovku 5 na 3 Dukla nevyužila, 5 na 4 také ne, sekundu po vypršení trestu byl ale Jakub Suchánek tím, kdo střelou od modré rozhodl o tříbodové výhře Jihlavy čtyři minuty před koncem. Ta tedy doslova urvala body s Frýdkem-Místkem po výsledku 3:2.

Branky a nahrávky: 25. Čermák (Čachotský, Pohl), 52. Zeman (Čachotský), 56. Suchánek (Anděl, Skořepa) – 20. Bartko (Mikulík), 30. Kalus (Hrachovský). Rozhodčí: Skopal, Veselý – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 5:10, navíc Krisl (FRM) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1333. Střely na branku: 41:13. Zblokované střely: 12:4. Vhazování: 38:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Kajínek, Půža, Suchánek, Štebih, Štindl, Mareš – Dostálek, Čachotský, Čermák – Anděl, Skořepa (A), Pekr – Harkabus, Zeman, Jiránek – Osmík, Hrníčko
HC Frýdek-Místek: Daneček – Kovář, Hrachovský, Husák, Bartko, Žovinec, Krisl, Stránský – Hladonik, Mikulík, Hrňa – Raška, Przybyla, Kuťák – Kalus, Peterek, Klimša – Christov, Kaukič, Flok

Marek Malík (HC Frýdek-Místek): Byl to pro nás nesmírně těžký zápas, jelikož jsme čtyři předchozí zápasy prohráli o gól. Chtěli jsme tady proto uspět, i když jsme věděli, že hrajeme s favoritem soutěže. I když jsme se dostávali často pod tlak, tak výborným výkonem gólmana a osobní statečností a houževnatostí jsme se neustále drželi v zápasu. Nakonec to pro nás zase nedopadlo dobře. Cítíme ke konci trošku křivdu, ale na to se ještě musíme přesně podívat na videu, jelikož jsem zatím záznamy neviděl. Mohli jsme si odvézt z Jihlavy alespoň bod. I když byl soupeř velmi kvalitní a soupeř měl asi více ze hry, výsledek je pro nás trošku krutý.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Musím souhlasit s kolegou. V první třetině jsme měli daleko více šancí dát branku než soupeř. Ale hokej se hraje na góly a necelou vteřinu před koncem dostali "šmudlu", která na nás ve druhé třetině hodila deku. Tu jsme neodehráli tak kvalitně jako první třetinu, ale gól jsme dali. Pořád jsme věřili, že kvalita zápasu musí být na naší straně, což kluci ve třetí třetině ukázali. Šli si za vítězstvím a my je nabádali, aby hru zjednodušili, což se jim povedlo. Tři body zůstaly zaslouženě doma.

Byla to velká radost, když obránce Jakub Suchánek krátce po vypršení přesilovky pět na čtyři (které předcházela přesilovka pět na tři) vypálil od modré a puk se přes clonící hráče zastavil až v síti. Dukla totiž ve třetí třetině zvládla otočit zápas, který se pro ní dvakrát vyvíjel nepříznivě. Foto: Markéta Křížová

25. kolo Chance Ligy, pondělí 19. listopadu 2018

SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Rytíři Kladno – SK Trhači Kadaň (18:00)

26. kolo Chance Ligy, středa 21. listopadu 2018

ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC RT TORAX PORUBA 2011 (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín (17:30)
SK TRHAČI Kadaň – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – HC Frýdek-Místek (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 24. kole