Je lepší pořád hrát a když je nějaká fazona, tak jí držet, povídá kanonýr Vlastimil Dostálek

20.11.2018 / Tomáš Lysý

Aktuálně je nejlepším střelcem Dukly. Útočník Vlastimil Dostálek nasázel v jednadvaceti zápasech čtrnáct branek a v kontextu celé Chance Ligy je na třetí pozici, když dal pouze o branku méně než vedoucí patnáctigólové duo Divíšek-Rob. Svůj zatím poslední gól zapsal „Dosty“ na ledě Frýdku-Místku, kde Jihlava vyhrála 6:3 a čtyřiadvacetiletý útočník zvyšoval na 4:2. „Zápas se ze začátku vyvíjel dobře, vedli jsme 3:0, ale bohužel jsme rychle inkasovali dva góly a dostali soupeře zbytečně zpět do utkání. Ale ve třetí třetině tam napadaly další góly a my zápas v klidu dohráli,“ říká jihlavský forvard, který v posledních dvou mačích zaznamenal 2 góly a 2 asistence.

Daleké cestování tentokrát nedělalo Jihlavě problém. Na rozdíl od Havířova, kde Dukla čelila třem přesilovkám a tlaku AZetu, který uťala na konci třetiny vedoucím gólem. Do zápasu na ledě Frýdku-Místku vstoupili svěřenci trenérů Vlka a Zemana jako uragán. Posuďte sami: čas 3:58 – 0:1. Čas 8:32 – 0:2. Poté ubráněné dvouminutové oslabení tří proti pěti. Čas 13:57 – 0:3. „Utkání se pro nás ze začátku vyvíjelo dobře, vedli jsme v půlce třetiny 3:0. Ale bohužel jsme rychle dvakrát inkasovali po našich chybách. Tenhle zkrat nás mohl mrzet a museli jsme utkání ve třetí třetině horko těžko hodit, ale naštěstí jsme to ustáli. Dali jsme další góly a zápas v klidu dohráli,“ popisuje vše naprosto přesně Vlastimil Dostálek.

Jihlavský útočník ve druhé třetině zvyšoval jihlavské vedení na 4:2. „Havran zatáhl puk do rohu, já ho hodil na modrou na Pólíka a ten ho poslal na bránu. Viděl, že tam najíždím, kotouč se odrazil od beka přímo ke mně. Já jsem si ho zpracoval, potáhl gólmana a uklidil ho pod víko,“ vybavuje si svojí čtrnáctou trefu v sezoně. „Dobrý gól, odskočili jsme na dvě branky a byli trošku v klidu. Bohužel jsme pak zase inkasovali, takže naše vedení bylo zas jen o gól. Ale naštěstí nám tam ve třetí třetině napadali další dva góly, rozhodli jsme utkání a dohráli ho v klidu,“ dodává spokojeně jihlavský útočník, který z dlouhého cestování (Frýdek-Místek, Havířov, Kadaň) nedělá vědu. „Není to příjemné sedět 4-5 hodin v buse a jet takovou dálku. Ale podmínky jsou pro všechny stejné. Když jede Frýdek k nám, tak má to samé. Je to o tom dobře se rozcvičit a nachystat se na utkání hlavou. My jsme to tentokrát naštěstí zvládli,“ hlásí útočník s číslem 5.

Videoohlasy s Vlastimilem Dostálkem

Takřka totožně vidí zápas v hezké hale Polárka také útočník Lukáš Anděl, aktuálně nejproduktivnější muž jihlavské sestavy. „Věděli jsme, že soupeř má nějaké vyhrané zápasy a je ve formě, ale to my také. Chtěli jsme potvrdit naší hru a naše výkony. Ze začátku jsme na soupeře vlétli a vstřelili tři rychlé góly. Jenže individuálními chybami jsme dostali soupeře zpět do hry. Naštěstí jsme vždycky odskočili a dotáhli zápas do vítězného konce, za což jsme moc rádi,“ hovoří spokojeně odchovanec jihlavského hokeje, který v utkání zaznamenal gól a dvě přesné nahrávky. Celkově má ve čtyřiadvaceti zápasech 25 bodů (10+15).

Utkání ale vyšlo nejen Lukáši Andělovi, ale i jeho dvěma parťákům z prvního útoku. Centr a kapitán Josef Skořepa dal gól na 3:0, křídlo Matěj Pekr zkraje třetí třetiny uklidnil Duklu gólem na 5:3 a předtím přidal ještě asistenci právě na Skořepově brance. „Je dobré, že nám to tam někdy takhle spadne všem. Ale je jedno, kdo góly dá. Jsme rádi, že vyhráváme, prodlužujeme vítěznou šňůru a snad jí budeme prodlužovat dále,“ přeje si před dvěma měsíci jednadvacetiletý hokejista.

Videoohlasy s Lukášem Andělem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla