Doma proti nováčkovi, do Jihlavy po téměř deseti letech zajíždí Poruba

20.11.2018 / Tomáš Lysý

Poslední zápas mají jihlavští hokejisté úspěšně za sebou, na venkovním kluzišti vyhráli popáté v řadě. Z Frýdku-Místku si na dalekou cestu domů, ze které se vrátili krátce po úterní půlnoci, dovezli tři body za vítězství 6:3 a několik desítek hodin po návratu je čeká další zápas. Opět proti týmu ze Slezska, ale tentokrát doma. Dukla na svém stadionu přivítá nováčka Chance Ligy, kterým je HC RT TORAX Poruba 2011. Tomuto soupeři mají svěřenci trenérského dua Vlk-Zeman co vracet, jelikož první zápas Poruba vyhrála na samostatné nájezdy. Utkání začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 21. listopadu 2018 od tradičních 17:30 a Jihlava do něj vstupuje jako vedoucí tým soutěže – více zde. Vvstupenky můžete kupovat také prostřednictvím Ticketportalu.

Hodně zaplněný program Chance Ligy, to Vám jistě potvrdí každý hokejista, kterého se nyní zeptáte. Z důvodu dvou vložených pondělků jde Dukla do pátého zápasu v deseti dnech. Navíc času na odpočinek moc není. Po vítězném utkání ve Frýdku-Místku 6:3 přijela jihlavská výprava na Horácký zimní stadion začátkem úterní půlnoci. Následoval spánek před dopoledním tréninkem (po kterém se někteří hráči dozvěděli o posunu na první místo tabulky), regenerace a rázem je středa, kdy Jihlavu čeká domácí zápas proti Porubě. „Víme, že jsme u nich prohráli, tak jim to budeme chtít určitě vrátit. Doufám, že prodloužíme sérii dále a přijdou i nějací diváci,“ zve fanoušky do ochozů nejproduktivnější jihlavský hráč Lukáš Anděl.

Středeční soupeř: HC RT TORAX Poruba 2011

Dukla, která ještě před úterním dopoledním tréninkem zaujímala druhé místo tabulky, se po kontumaci dvou vítězných zápasů Motoru rázem posunula do pětibodového vedení. Nyní nastoupí jihlavští hokejisté proti týmu, jenž se zkraje soutěže také vyhříval na výsluní. Porubě totiž vyšel start do soutěže na jedničku. Během prvních čtyř kol totiž vyhrála v Kadani, doma s Kladnem na nájezdy, v Havířově, s Ústím a s bilancí 10 bodů z 12 možných vedla Chance Ligu. To jí vydrželo do pátého kola, kdy v Třebíči padla do prodloužení. Poté ale začal přicházet sesun tabulkou. Nováček soutěže sice v dalších pěti zápasech třikrát vyhrál, ale dvakrát až na nájezdy, a následovaly čtyři porážky v řadě. Ostravané je uťali demolicí Kadaně 8:2 a cenným skalpem Kladna. Na domácí prohru s Havířovem zareagovali vítězstvím v Ústí, nicméně pak znovu čtyřikrát za sebou prohráli. V posledním utkání však Ostravané zabrali a v pohodovém tempu zdolali Benátky 3:1.

Soupiska týmu

Také Poruba těží ze spolupráce s partnerským týmem, v jejím celku hraje několik šikovných hráčů z Vítkovic. Např. humpolecký rodák Daniel Dolejš, který ještě čtyři roky zpět hrál za Havlíčkův Brod, pochytal v prvním vzájemném utkání 46 jihlavských střel. Za Vítkovice v extralize pravidelně nastupují i útočníci Jaromír Pytlík, Patrik Zdráhal nebo bek Daniel Krenželok. V porubských obranných řadách jsou také dvě jména, která jihlavští fanoušci určitě znají. Patrik Urbanec oblékal jihlavský dres během sezon 2013/2014 a 2014/2015 v třinácti zápasech. Celkem 108 utkání odehrál za Duklu Filip Dundáček, který byl v roce 2017 u postupu do extraligy.

Týmovou produktivitu vedou dva hráči, jejichž kariéra je z velké části spjata také s Vítkovicemi. Jan Káňa, který v extralize odehrál 244 zápasů a nasbíral 112 bodů (61+51) je aktuálně nejpilnějším sběratelem kanadských bodů, když za Porubu dal devět gólů a na jedenáct přihrál. O gól méně, a naopak o asistenci více, má dvaadvacetiletý Jakub Illéš, který na výraznější šanci v extralize teprve čeká. Nejlepším střelcem týmu je zkušený Petr Kanko, jenž dal doposud 11 branek a proti Dukle nastupoval ve čtvrtfinále play-off první ligy 2014 a 2016. V brance dostává od trenérů Sršně a Flašara nejvíce prostoru Daniel Dolejš (16 zápasů), kterému kryje záda Hynek Kůdela nebo chomutovská posila Tadeáš Dvořák.

Soupiska Poruby
Realizační tým Poruby
Statistiky Poruby

Poslední zápas Poruby

25. kolo Chance Ligy, pondělí 19. listopadu 2018: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Benátky nad Jizerou 3:1
Branky a nahrávky: 1. Illéš (Slavík), 19. Adam (Toman, Guman), 26. Kanko (J. Káňa) – 20. Maier (T. Hanousek, Šír). Rozhodčí: Dědek, Šutara – Lukš, Novák. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 196. Střely na branku: 31:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Sestava Poruby: Dolejš – Slavík, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Adam, Dundáček – Dufek, Hudeček, Illéš (od 25. Jankovský) – J. Káňa, Vymazal, Kanko – Toman, Guman, Tomi.

Poslední vzájemný zápas

11. kolo Chance Ligy, sobota 6. října 2018: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava 3:2 sn.
V rámci 11. kola zajížděla Dukla na led soupeře, čekala jí Poruba. Oba celky měly v tabulce stejný počet bodů. Na první gól čekali diváci skoro až do poloviny duelu, kdy se prosadili domácí, kteří záhy přidali v oslabení druhou branku. Svěřenci Petra Vlka zabrali ve třetí dvacetiminutovce, kdy kouzlo Dolejše odčaroval v 50. minutě Vlastimil Dostálek, následně se Jihlavě podařilo srovnat krok. A jelikož hráčům nestačilo na rozhodnutí ani pětiminutové prodloužení, přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich byli štastnější domácí, kteří proměnili dva nájezdy, hosté jen jeden. Poruba porazila Duklu 3:2 po samostatných nájezdech.

Branky a nahrávky: 29. Zdeněk (Dolejš), 32. Hudeček (Vymazal, Slavík), rozhodující nájezd Vymazal – 50. Dostálek (Pohl, Kajínek), 55. Havránek (Harkabus). Rozhodčí: Čech, Ondráček – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 6:4, navíc Dostálek (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 470. Střely na branku: 28:49. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Adam, Ovčačík (A), Urbanec, Matějíček, Dundáček, Slavík – Káňa (A), Hudeček, Illéš – Vymazal, Zdeněk (C), Fojtík – Toman, Baláž, Ollender – Kanko, Jáchym, Tomi
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Kajínek (A), Půža, Suchánek, Štebih, Štindl – Dostálek, Čachotský (C), Čermák – Anděl, Skořepa (A), Pekr – Harkabus, Zeman, Havránek – Osmík, Hrníčko

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Jsme zklamaní. Samozřejmě poté, jak se zápas vyvíjel, tak bod je dobrý, ale chtěli jsme urvat více. Kámen úrazu je naše nedůslednost v soubojích, po kterých pak zbytečně inkasujeme. Šancí si vytvoříme hodně, ale v zakončení jsme liknaví. Místo toho, aby tam něco spadlo, tak z toho má naopak šanci soupeř.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme určitě šťastní za dva body, protože Jihlava je hodně silný soupeř. Nepodali jsme špatný výkon, hráli jsme dobře, gólman nás podržel a celý tým bych zaslouženě pochválil. Mrzí mě, že před druhým gólem byl půlmetrový ofsajd navíc vyrovnávající, a pak mě mrzí gól v oslabení, ale kdyby mi někdo řekl dva body s Jihlavou před zápasem, okamžitě beru. Klukům moc děkuji!

Dukla v posledním domácím zápasu zabrala. Ačkoliv po první třetině prohrávala s Litoměřicemi 0:1, v rozmezí 29. – 53. minuty nasázela soupeři pět branek, inkasovala pouze jednou a zvítězila 5:2. Tříbodové vítězství vzápětí Jihlava potvrdila ve Frýdku-Místku a stejný počin bude chtít zopakovat i doma proti Porubě. Foto: Nela Dittrichová.

26. kolo Chance Ligy, středa 21. listopadu 2018

ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC RT TORAX PORUBA 2011 (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín (17:30)
SK TRHAČI Kadaň – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – HC Frýdek-Místek (18:00)

27. kolo Chance Ligy, sobota 24. listopadu 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Trhači Kadaň (16:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Slavia Praha (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Stadion Litoměřice – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:10 – ČT Sport) - výjezd fanoušků zde
SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – Rytíři Kladno (17:30)

Tabulka Chance Ligy po 25. kole