Dukla jede na Lapač. Před kamerami ČT se Jihlava utká ve šlágru kola se Vsetínem

24.11.2018 / Tomáš Lysý

Dva dny od posledního domácího zápasu Dukly utekly jako voda a v sobotu 24. listopadu 2018 opět pokračuje druhá nejvyšší česká hokejová soutěž. Šestý zápas během třinácti dnů sehraje HC Dukla Jihlava na stadionu, kde jí rozhodně nečeká nic lehkého – na horkém ledě VHK ROBE Vsetín. Souboj třetího Vsetína proti vedoucí Dukle bude zajímavý i tím, že poběží přímým přenosem od 17:10 na ČT sport. Jihlavu jedou na Lapač podpořit dva autobusy fanoušků. Další zápas bude v rychlém sledu, již v pondělí 26. listopadu hraje Jihlava doma proti Benátkám.

Jihlava, které po kontumaci dvou zápasů v neprospěch Motoru spadlo do klína první místo tabulky, potvrdila v posledním zápasu roli favorita a doma skolila Porubu 4:1. Oplatila tak ostravskému soupeři porážku z prvního utkání a aktuálně je tak jediný tým, který Dukla v Chance Lize neporazila – Vsetín. Hokejisté VHK Robe totiž vyhráli první mač na jihlavském ledě 2:1. Nyní se ale role trošku obrátili, červenožlutí jdou do utkání s výbornou formou, devíti výhrami v řadě a prvním místem s náskokem osmi bodů na Motor. To ale trenér Petr Vlk vůbec neřeší. „S námi nemá nic společného, jestli jsme první nebo druzí. My musíme sbírat body sami, navíc nejsme ani v půlce soutěže. Je daleko se koukat a slavit, že jsme na první příčce tabulky. Na to je hodně brzy,“ zůstává jasně nohama na zemi trenér Petr Vlk.

Středeční soupeř: VHK ROBE Vsetín

Jihlava se na soupeře důkladně připravovala. Vzhledem k tomu, že vsetínský lapač má menší kluziště, probíhaly tréninky Dukly po středeční výhře nad Porubou na druhé ledové ploše Horáckého zimního stadionu, která má také užší led. Právě na svém stadionu, na legendárním Lapači, dokáží vsetínští fanoušci udělat hotové peklo. Co se návštěvnosti týče, je Vsetín na druhém místě (za suverénním lídrem návštěvnosti Motorem) s průměrem 2973 diváků. Jihlava je v tomto ohledu čtvrtá (2027 lidí). Během jedenácti domácích zápasů Vsetínští devětkrát zvítězili (dvakrát za dva body), jednou prohráli v nájezdech (proti Havířovu) a jediný tým, který si odvezl všechny tři body, je zatím Motor České Budějovice. A právě Motor zastavil výbornou šňůru Vsetína, který od 22.9. do 24.10. vyhrál osm zápasů v řadě a celkově bral 11 výher z 12 zápasů.

Soupiska týmu

I díky tomuto počinu se Vsetínští dostali na 2. místo tabulky, jenže v posledních zápasech střídají vítězství s porážkami. Před repre pauzou totiž i podruhé prohráli s Havířovem, poté doma skolili Ústí nad Labem, aby následně prohráli v Třebíči 2:6. Po Karjala Cupu Vsetín těsně prohrál na ledě Frýdku-Místku po přestřelce 4:5. Dvě porážky za sebou kompenzovali zelenožlutí v posledních dvou utkáních, kdy 5:4 vyhráli v Porubě a z benáteckého ledu si dovezli vítězství 4:1 (stejně jako Dukla). Aktuálně tak Vsetín patří na třetí místo tabulky se 43 body a na potrestaný Motor ztrácí jen tři body. Dukla má naopak na VHK ROBE náskok 11 bodů, ale také dva odehrané zápasy navíc.

Pokud se podíváme na týmové statistiky, o hlavní produktivitu se stará trio Pechanec, Rob, Jonák. Spolu s nimi je častým bodovým sběratelem i obránce Ondřej Slováček, s bilancí 4+14 jasně nejproduktivnější bek týmu, který je v kontextu celé soutěže na třetím místě mezi zadáky. Lídr bodových statistik Vsetína, Antonín Pechanec, je s 11 góly a 20 asistencemi druhý v celé Chance Lize. Předsezonní posila z Českých Budějovic Luboš Rob, který nasázel ve 23 zápasech 16 gólů, je nejlepším kanonýrem soutěže – ale jihlavský forvard Vlastimil Dostálek na něj ztrácí pouze jednu branku. Trenérské duo Jiří Dopita – Luboš Jenáček dává v brance o něco více prostoru běloruskému brankáři Janu Šelepněvovi, který nastoupil do 15 zápasů, naopak David Gába, další posila z Motoru, nastoupil k 10 utkáním. Ve vsetínském kádru najdeme exjihlavského Davida Březinu, který mezi zelenožluté přišel loni a byl jedním z nejproduktivnějších hráčů tehdejšího nováčka Chance Ligy. Když do Dukly před sezonou přišel vsetínský odchovanec Petr Štindl (z Kladna), dohodla se Jihlava se Vsetínem na výměně hráčských práv mezi oběma hráči. Vsetínský dres obléká i Lukáš Jindra, který v sezoně 2016/2017 vybojoval bronz s jihlavským starším dorostem. Do kádru VHK ROBE (byť hraje spíše za juniory) mu pomohl i kouč brankářů Roman Peschout, jenž po postupové sezoně trenérský gólmanský štáb Dukly opustil.

Soupiska Poruby
Realizační tým Vsetína
Statistiky Vsetína

Poslední zápas Vsetína

26. kolo Chance Ligy, středa 21. listopadu 2018: HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín 1:4
Branky a nahrávky: 11. T. Hanousek (Niko, D. Špaček) – 26. Rob (Slováček), 55. Pechanec (Karafiát), 56. Hryciow (Rác, Slováček), 60. Jonák (Rob, Mikuš). Rozhodčí: Doležal, Jechoutek – Coubal, Zídek. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0 V oslabení: 0:1. Diváci: 226. Střely na branku: 19:19. Průběh utkání: 1:0, 1:4

Sestava Vsetína: Gába (Šelepněv) – Hryciow, Frolo, Teper, Slováček, Mikuš, Rudl, Ondračka – Hořanský, Pitule, Březina – Rob, Pechanec, Jonák – Karafiát, Kucharczyk, Rác – Vítek, Šilhavý, Jindra.

Poslední vzájemný zápas

12. kolo Chance Ligy, středa 10. října 2018: HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín 1:2
Šlágr kola začaly oba týmy s opatrnější taktikou, bezhlavá hra dopředu nebyla moc k vidění. Přesto se diváci dočkali jednoho gólu, ve 12. minutě se po Pohlově průniku prosadil Martin Osmík. Vsetínu ale stačilo na obrat pouhých 32 sekund, nejprve srovnal exduklák Březina, obrat dokonal Teper. Bitva pokračovala i nadále, Dukla v poslední třetině sice výrazně přestřílela svého soupeře poměrem 14:2, gól do branky ale dostat i přes závěrečnou hru bez brankáře nedokázala a v prvním vzájemném zápase padly tedy všechny branky směrem k vysoké škole. Jihlava podlehla Vsetínu 1:2.

Branky a nahrávky: 12. Osmík (Pohl) – 23. Březina (Slováček, Rudl), 23. Teper (Vítek, Hořanský). Rozhodčí: Čech, Vokřál – Kokrment, Šimán. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2173. Střely na branku: 32:17. Zblokované střely: 4:7. Vhazování: 29:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Kajínek, Půža, Suchánek, Štebih, Štindl, Mareš – Dostálek, Čachotský, Jiránek – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Zeman, Havránek – Osmík, Čermák
VHK ROBE Vsetín: Gába – Mikuš, Hryciow, Slováček, Rudl, Teper, Jenáček, Ondračka – Theoret, Rác, Kuronen – Jonák, Pechanec, Rob – Kopta, Pitule, Březina – Hořanský, Jindra, Vítek

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Zápas se nám hodnotí dobře, protože vezeme z horkého jihlavského ledu tři body. Jsme spokojení. Kluci zápas odmakali a i v tom stavu, v jakém jsme - kdy máme polovinu obrany na marodce - tak kluci, kteří dostali šanci, perfektně zraněné hráče zastoupili. Výborným výkonem Davida Gáby jsme se dostali na tři body.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání se mi hodnotí hodně těžko, protože náš výkon neměl s horkým ledem vůbec nic společného. Začali jsme hrát až ve třetí třetině. v první třetině jsme měli osm střel, ve druhé třetině sedm střel... To bychom museli mít průměr dvě střely na gól a taková kvalita tady není. Hráči si musí sáhnout do svědomí a začít hrabat tam, kde jsme začali v postupové sezoně. To nám zatím chybí - ochota a černá práce tam zatím není a hráči si to musí srovnat v hlavě.

Jihlava šla doma proti Vsetínu do vedení jako první, ale Valaši dvěma góly ve druhé třetině otočili stav. Ačkoliv měla Dukla ve třetí části místy až drtivý tlak, vyrovnat se jí nepodařilo. Od této porážky ale jihlavští hokejisté ve třinácti dalších zápasech prohráli pouze jednou a vyšvihli se na první místo Chance Ligy. Foto: Markéta Křížová

27. kolo Chance Ligy, sobota 24. listopadu 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Trhači Kadaň (16:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Slavia Praha (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Stadion Litoměřice – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:10 – ČT Sport) - výjezd fanoušků zde
SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – Rytíři Kladno (17:30)

27. kolo Chance Ligy, pondělí 26. listopadu 2018

ČEZ Motor České Budějovice – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou (17:30) - vstupenky zde.
Rytíři Kladno – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
SK Trhači Kadaň – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC Slavia Praha – VHK ROBE Vsetín (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 26. kole