Sedmý zápas v patnácti dnech. Dukla přivítá doma Benátky nad Jizerou

25.11.2018 / Tomáš Kalas

Po reprezentační pauze nabírá Chance Liga neskutečné tempo a v pondělí 26. listopadu 2018 se fanoušci již dočkají 28. kola soutěže a sedmý zápas za patnáct dní sehraje HC Dukla Jihlava opět v domácím prostředí, tentokrát proti Benátkám nad Jizerou. Dukla bude určitě chtít odčinit debakl ve Vsetíně a také jako klub opět pomáhá! Připojuje se totiž do Charitativního týdne!

V sobotu rozhodně do zpěvu nikomu v kabině Jihlavy nebylo. I podruhé před televizními kamerami v této sezoně se body domů neodvezly. Vsetín totiž na legendárním Lapači přistoupil k tomuto slavnostnímu utkání ve vší parádě a už během první třetiny si vyrobil dvougólový náskok. Ten postupně navyšoval, Jihlava se zmohla na korekci až za stavu 7:0. Nakonec z toho před parádní atmosférou vzešla vysoká prohra 2:9. Valaši tak rázně utnuli devítizápasovou sérii jihlavských výher a snížili ztrátu na první místo. Pro televizi následně zhodnotil zápas Tomáš Harkabus, který nechodil moc okolo horké kaše. „Pro nás to není nic jiného než ostuda. Dostat takovou šišku před celým národem, když je zápas v televizi. Nedařilo se nám nic,“ nehledal žádné výmluvy. Stále ale drží Dukla vedoucí příčku, ač se její náskok snížil na šest bodů.

Pondělní soupeř: HC Benátky nad Jizerou

Benátky sice mají na svém kontě hodně proher, avšak to nejsou jednoznačné porážky. Jako příklad si můžeme vzít poslední zápas se Vsetínem. Ještě v 55. minutě byl stav 1:1, Valaši povedeným závěrem však brali tři body. Čistě výsledkově se ale Benátkám nedaří. Z posledních deseti zápasů mají totiž hned osm proher. Jedna ze dvou výher je však pro Středočechy extrémně cenná. Den po oslavách české státnosti totiž dokázali přehrát Motor na vlastním ledě 2:1. Druhá výhra je v kontextu bojů ve spodní části tabulky taktéž důležitá, na státní svátek 17. listopadu odjel domů Frýdek-Místek s jedním bodem, když prohrál po nájezdech 2:3. Benátky jsou v domácím prostředí obecně nepříjemné, nepřišel si na ně například Prostějov či Přerov. Jinak se ostatním týmům ale proti Benátkám daří. Pozitivní bilanci má například Ústí nad Labem, to zvládlo důležitý zápas poměrem 5:2, Třebíči se povedlo odvézt si dva body o výhře v nájezdech, dva body získaly i Litoměřice.

Co může tým ze středních Čech trápit, je gólová potence. Pouhých 57 nastřílených gólů je řadí na předposlední místo, hůře je na tom Kadaň (56). I v inkasovaných jsou Benátky na spodních místech s 92 obdrženými trefami. A z venkovních zápasů dovezli nejméně bodů ze všech týmů. Dvě výhry, z toho jedna v nastavení jim daly pouhých 6 bodů. Momentálně jsou Benátky na 13. místě s 22 body.

Soupiska týmu

Pokud se podíváme na týmové statistiky, nejlépe je na tom Josef Mikyska, který za 25 utkání nastřádal 14 bodů. O dva body za ním je Ladislav Bittner, o jeden za Bittnerem je poté kapitán Daniel Špaček. Nejproduktivnějším obráncem je zkušený Ján Niko, který odehrál v benáteckém dresu 18 utkání, skóroval jednou a osmkrát nahrál. Osm bodů má další obránce Tomáš Hanousek, který však odehrál o tři utkání více. Dalším obráncem, kterého můžeme zmínit, je bijec Patrik Maier, tento hráč má na svém kontě starty za liberecké Tygry, ale také čtyři góly a tři asistence. Co se brankářského postu týče, v tom mají Benátečtí oporu v podobě Marka Schwarze. Za 11 utkání má však průměr 3,34 gólu na zápas a procento úspěšnosti 89,18 %. Stejný počet utkání má také Matěj Žajdlík, ten má o něco horší statistiku průměru gólu (3,49), ale 90% úspěšnost.

Soupiska Benátek
Realizační tým Benátek
Statistiky Benátek

Poslední zápas Benátek

26. kolo Chance Ligy, středa 21. listopadu 2018: HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín 1:4
Branky a nahrávky: 11. T. Hanousek (Niko, D. Špaček) – 26. Rob (Slováček), 55. Pechanec (Karafiát), 56. Hryciow (Rác, Slováček), 60. Jonák (Rob, Mikuš). Rozhodčí: Doležal, Jechoutek – Coubal, Zídek. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0 V oslabení: 0:1. Diváci: 226. Střely na branku: 19:19. Průběh utkání: 1:0, 1:4

Sestava Benátek: Schwarz – Kunst, Kolmann, Maier, T. Hanousek, Husa, Niko, Uřídil – Teplý, J. Mikyska, Psota – M. Zachar, D. Špaček, Jeník – A. Dlouhý, Bittner, Průžek – Klapka, Čech, Wiencek.

Poslední vzájemný zápas

13. kolo Chance Ligy, sobota 13. října 2018: HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava 1:4
Po bezbrankové první třetině, ve které měli maličko více ze hry hosté, se ve druhé části jako první prosadily Benátky. Jejich vedení ale vydrželo jen do 29. minuty, kdy Dukla vyrovnala trefou benátecké legendy Josefa Skořepy a poté otočila stav díky Matěji Pekrovi. Do třetí třetiny tak šli Jihlavští poprvé v sezoně venku s vedením a náskok nejenže udrželi, ale ještě navýšili. Uklidnění na hole přinesl gól Lukáše Anděla a v poslední minutě se krásně trefil Nicolas Werbik. Dukla tak zvítězila na ledě liberecké farmy 4:1.

Branky a nahrávky: 22. Lakatoš (Špaček) – 29. Skořepa (Pekr, Anděl), 34. Pekr (Pohl, Kajínek), 45. Anděl (Pohl, Pekr), 60. Werbik. Rozhodčí: Jechoutek, Souček - Cejbal, Votrubec. Vyloučení: 4:0. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 225. Střely na branku: 16:40. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

HC Benátky nad Jizerou: Schwarz – Niko, Kunst, Bednář, Husa, Hanousek, Maier, Aubrecht – Psota, Mikyska, Bittner – Lakatoš, Chrtek, Špaček – Braid, Šír, Průžek – Wiencek, Burda, Žemba
HC Dukla Jihlava: Brož – Kajínek, Pohl, Suchánek, Půža, Mareš, Štebih, Vála – Čachotský, Werbik, Zeman – Pekr, Skořepa, Anděl – Jiránek, Osmík, Harkabus – Čermák, Havránek, Hrníčko

Jiří Kudrna (Benátky nad Jizerou): Myslím si, že první třetina byla z naší strany velice dobrá. Hráli jsme aktivně. Dařilo se nám jihlavské hráče držet daleko od naší brány. S touto částí hry jsme mohli být spokojení. Ve druhé třetině jsme se ujali vedení. Je škoda soupeřovy přesilové hry, ve které jsme dostali první branku. Jihlava poté převzala iniciativu a skóre otočila. Ve třetí třetině si hosté náskok zkušeně hlídali. Bylo velice těžké se přes ně prosadit. Přesto jsme měli asi dvě výborné příležitosti, z toho jeden samostatný nájezd. Škoda, že jsme nedokázali vstřelit druhý gól, který by nás ještě dostal do zápasu. Jihlavští si to takhle pohlídali a došli si pro tři body.

Petr Vlk (Dukla Jihlava): Se třemi body jsme samozřejmě spokojení. Soupeř byl houževnatý, zejména v první třetině. Poté se na začátku druhé třetiny domácí dostali do vedení. Paradoxně to nás nakoplo a poté jsme již měli utkání pod kontrolou. Díky našemu tlaku a pohybu jsme si vytvořili příležitosti, které jsme následně proměnili.

Jihlava musela dotahovat ztrátu ze začátku druhé třetiny. To se jí povedlo ještě ve druhé třetině, v té třetí pak již pouze kontrolovala zápas a dovedla ho k bezpečné výhře 4:1. Foto: Tomáš Kalas

28. kolo Chance Ligy, pondělí 26. listopadu 2018

ČEZ Motor České Budějovice – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou (17:30) - vstupenky zde.
Rytíři Kladno – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
SK Trhači Kadaň – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC Slavia Praha – VHK ROBE Vsetín (18:00)

29. kolo Chance Ligy, středa 28. listopadu

HC Benátky nad Jizerou - HC Slavia Praha (17:30)
VHK ROBE Vsetín - HC ZUBR Přerov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - Rytíři Kladno (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Frýdek-Místek - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Stadion Litoměřice - SK Trhači Kadaň (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 27. kole