3:2sn
(0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)

Vybojované dva body! Dukla přetlačila Benátky až v samostatných nájezdech

26.11.2018 / Tomáš Kalas

Na první gól zápasu museli diváci čekat až do druhé třetiny. Jako první se do gólového portfolia zapsali hosté, a to hned v rozmezí minuty a půl. Nejprve zásluhou Rychlovského, pak zásluhou Maiera. Dukla ale neskládala zbraně a v čase 25:52 kontroval Tomáš Jiránek. Třetí třetina se nesla v dobývání obranného pásma Benátek, což se i povedlo, deset minut před koncem třetiny dorovnal stav skóre opět Tomáš Jiránek. Na přisouzení, komu půjde druhý bod, si však museli diváci počkat až do samostatných nájezdů. Domácí nájezdovou premiéru zvládli Jihlavští dobře a zásluhou nájezdu Michala Hlinky ve čtvrté sérii rozhodli o výhře 3:2 po samostatných nájezdech.
26.11.2018 17:30, Chance Liga - 28. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pohl, Budík, Kajínek, Mareš, Štindl, Vála, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Hlinka, Dostálek – Havránek, Osmík, Hrníčko – Harkabus, Zeman, Čermák
3

HC Benátky nad Jizerou

Žajdlík – Kunst, Kolmann, Kurka, Maier, Žůrek, Husa – Teplý, Šír, Dlouhý – Špaček, Najman, Rychlovský – Wiencek, Burda, Průžek – Cikhart, Žemba
2
Branky a nahrávky: 26. Jiránek (Dostálek, Pohl), 50. Jiránek (Zeman, Štindl), rozh. náj. Hlinka – 23. Rychlovský (Špaček), 24. Maier (Kurka, Žemba). Rozhodčí: Skopal, Přikryl – Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1309. Střely na branku: 31:24. Zblokované střely: 5:5. Vhazování: 48:18. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

Benátky oproti očekávání vstoupily do utkání velice aktivně a již po 59 sekundách si vynutily faul v útočném pásmu, když usedl na lavici hanby Jiránek. Přesilová hra ale nepřinesla žádné využití, stejně tak jako přesilovka Dukly po sedmi minutách hry. Domácí využívali především individuálních chyb hostujících hráčů, po jedné takové se v polovině 12. minuty otevřela útočná polovina na samostatný únik, který však Žajdlík pokryl bez potíží. Na druhé straně využil zase otevřeného prostoru Průžek, Budík ho ale včas zpacifikoval. Ihned z protiútoku vzešla pro domácí ideální možnost na skórování, když mohl Zeman neproměněný únik napravit v trestném střílení, ani při druhé šanci ale neotevřel gólový účet zápasu.

Začátek druhé třetiny zastihl Jihlavské v nedobrém rozpoložení. V čase 22:17 šel jejich soupeř do vedení, když Špaček přečíslení zasekl a z levého kruhu vystřelil, důraz Jakuba Rychlovského zajistil Benátkám gól, i přes protesty Dukly, které nepomohla ani intervence u videorozhodčího. Uplynulo dalších 89 sekund a nálada na stadionu nebyla vůbec dobrá. Během signalizované výhody dočasnou přesilovou hru hosté využili skvěle a po přihrávce od Kurky se napřáhl Patrik Maier, kterému pomohla i notná dávka štěstí, neboť Brož v první chvíli kotouč utlumil. ¨

Výživná pětiminutovka však pokračovala i nadále, Dukla přitvrdila v osobních soubojích a dostala se na dostřel v čase 25:52, když Tomáš Jiránek využil nastalého zmatku po Dostálkově dorážce a z oblasti mezi kruhy dostal puk do branky. Následně byl vyloučen hostující Špaček za podrážení, ale na trestné mohl sledovat další hostující šanci, Teplý v přečíslení ale zakončil vedle levé tyče. Tvrdá hra se Jihlavě nevyplatila, neboť se v 29. minutě dostala do půlminutového oslabení 3 na 5, kterou ale bez potíží ubránila. Zvládla i moment o šest minut později, kdy Zeman přišel o kotouč a Špaček mohl navýšit vedení hostí, avšak trefil střed branky. Oslabení fungovalo i na druhé straně, zatímco Hlinka odpočíval za katrem, Pohl vybídl Anděla k individuální akci, který se dostal až před branku, z otočky ale zamířil mimo.

Do třetí třetiny vstoupila Jihlava s ohromnou chutí a soupeře v prvních minutách zatlačila, ale kýžený efekt v podobě gólu nepřišel. Potvrzení o oboustranně skvělých oslabeních ukázal konec 46. minuty, když ujeli do přečíslení Jiránek s Dostálkem, Jiránek ale volil individuální zakončení, které Žajdlík vykryl. O čtyři minuty později to však Jiránka mrzet nemuselo, neboť Zeman od modré přesnou přihrávkou našel právě Tomáše Jiránka, domácí forvard si sám před Žajdlíkem poradil a vymazal ztrátu. Oba týmy si s blížícím koncem třetiny dávaly pozor v obranné fázi, přesto se nabídly ještě dvě šance, obě na domácí straně. Nejprve Dostálek po výborné práci Anděla za brankou nadvakrát hostujícího maskovaného muže nepřekonal, Matěj Pekr ho pak dvě minuty před koncem sice přes lapačku překonal, puk však skončil na boční síti. Po šedesáti minutách tak bylo jasné, že body se budou dělit.

Otázka však byla, v jakém poměru. Prodloužení nabídlo oboustranně rychlou hru, avšak bez vážnějších šancí a šlo se do nájezdů. V první sérii otevřel skóre rychlou střelou nad beton Lukáš Anděl. Nájezdový výsledek se změnil až o sérii později, prosadil se bývalý mládežník Jihlavy Adam Najman, střelou mezi betony. Třetí série vyšla gólově naprázdno, neprosadil se ani Dostálek a ani Špaček. Čtvrtou sérii otevřel střelou nad lapačku Michal Hlinka, zatímco na hostující straně vyšel naprázdno Teplý. Tomáš Jiránek pak mohl symbolicky v páté sérii utkání uzavřít, ale nestalo se tak. Na druhé straně neuspěl ani obránce Kolmann a bylo jasno. Dukla otočila zápas s Benátkami, bere vybojované dva body po výhře 3:2 v nájezdech a díky zaváhání Motoru v domácím utkání s Frýdkem má náskok osmi bodů na čele.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Přijeli jsme k lídrovi tabulky první ligy a do utkání jsme dobře vstoupili. Hráli jsme poctivě a myslím si, že jsme velice dobře zvládli první třetinu. Domácí mi přišli trošku zakřiknutí, možná i kvůli minulé vysoké prohře. Chtěli jsme tady hrát dobře z obrany a v první třetině se nám to dařilo. Ve druhé části jsme se dostali do vedení a byla škoda, že jsme z brejkových situací nepřidali další branku. Ve třetí třetině domácí stupňovali svůj tlak a hnali se za vyrovnáním. Samozřejmě i když na ledě Jihlavy se body moc nedělají, tak jsme věřili, že zápas dotáhneme do konce a zvítězíme tady i za tři body. Penalty jsou loterií a domácí byli v zakončení šikovnější. Bereme jen bod, jsme smutní, byť je to bod z ledu lídra tabulky.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Na naše kluky trošičku sedlo minulé utkání. První dvě třetiny jsme nehráli to, čeho jsou kluci schopní. Jsme rádi, že ve třetí třetině jsme zlomili prokletí i toho, co na nás naplivali lidi, kteří nás nefandí, protože to na kluky trošku sedlo. Ono to bylo dnes vidět i v hledišti, kdy fanoušci povzbuzovali jen ve chvíli, kdy kluci udělali nějaký závar v útočném pásmu a ve chvíli, kdy potřebovali pomoct, tak po nich jen řvali a pískali. Z tohoto jsem smutný. Kluci si to nezaslouží, po tom, co odehráli (devět výher bez ztráty bodů v řadě a dvanáct výher ze 13 zápasů - pozn. aut.). Teď se jim prostě minulé utkání na Vsetíně nepovedlo. Přesto byli schopní se z něj v poslední třetině dostat a tohle si nezaslouží. S kolegou jim za to musím jen poděkovat, že zápas dotáhli, kam dotáhli, a utrhli alespoň dva body - my jsme totiž nebyli "ready" a soupeř toho využil, ve druhé třetině měl spoustu přečíslení, která volala po proměnění a zápas mohl dopadnout úplně jinak. Zase zachytal výborně Honza Brož a některé věci pochytal. Kluci se z toho vykopali, zítra odpočinou a v těch dalších zápasech už to zase budeme my. Škoda je i toho, že máme dva zraněné hráče. Dva kluci v nemocnici během jednoho zápasu, to je špatně.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava