Během dalšího vloženého pondělního kola cestuje Dukla do Prostějova

10.12.2018 / Tomáš Lysý

Dva pondělní termíny jsou v itineráři Chance Ligy v posledním kalendářním měsíci roku 2018. První z nich přichází 10. prosince 2018, kdy Duklu čeká venkovní zápas. K utkání již 33. kola druhé nejvyšší české hokejové soutěže míří Jihlava na led LHK Jestřábů Prostějov a pokusí se nejen napravit sobotní porážku s Motorem, ale i navázat na předchozí dvě venkovní utkání – ta vyzněla v obou případech ve prospěch červenožlutých po výhrách 4:2. Utkání začíná na prostějovském zimním stadionu přesně v 18 hodin a můžete ho sledovat přes hokejkuTV nebo na onlajnech.

Téměř dva měsíce trvala jihlavská domácí neporazitelnost. Plné tři body si z Horáckého zimního stadionu odvezl AZ Havířov (22.9.) a Vsetín (10. října). Od té doby Dukla těžila z výhody domácího prostředí a povolila bod pouze Benátkám nad Jizerou, se kterými prohrávala 0:2, ale otočila na 3:2 po nájezdech. Ve 32. kole se ale v Jihlavě radoval opět soupeř a téměř všichni aktéři zápasu se shodli, že na porážce 0:2 od Motoru mají největší podíl nevyužité čtyři přesilovky ze začátku zápasu. „Neproměnili jsme přesilovky a nedali jsme vůbec gól, bez čehož se nedá vyhrát,“ povídal nováček v kádru, obránce Jan Holý. Jihlavští hokejisté tak budou chtít porážku napravit v Prostějově a potvrdit, že v tabulce venkovních zápasů jim druhé místo patří oprávněně.

Pondělní soupeř: LHK Jestřábi Prostějov

Ve dvou případech ze tří jsou prostějovští hokejisté v tabulce těsně ihned pod Jihlavou. Platí to o domácích zápasech, ve kterých Jestřábi z 15 zápasů získali 32 bodů (ze 45 možných) a jsou v tomto ohledu na šesté pozici o tři body za pátou Duklou. Nejlepší v tomto ohledu je Kladno s 38 body. Co se venkovních utkání týče, patří Prostějovu třetí pozice, když z 15 výjezdů dovezli 25 bodů (červenožlutí jsou druzí, když mají o dva body více). Venku zatím nejvíc „rabuje“ Havířov se ziskem 28 bodů. Nejdůležitější je ale finální součet a zde je jestřábí letka na třetí pozici s 57 body. Druhé Kladno má o dva více, rozdíl mezi dnešními soupeři je pětibodový.

Soupiska týmu

Prostějov se může pochlubit největší ofenzívní silou Chance Ligy, pokud si pod tímto pojmem představíme počet nastřílených branek. Jestřábi rozvlnili síť soupeřů již ve 115 případech, přičemž kvartet Žálčík, Divíšek, Nouza a Dvořáček jich nastřílel dohromady 64, což je více jak polovina. Nejlepším prostějovským kanonýrem je osmnáctigólový Lukáš Žálčík, který v minulé sezoně hrál za extraligovou Jihlavu, ale nad jeho dnešním startem visí otazník. Dívíšek s Nouzou mají shodně 16 gólů, Dvořáček o dva méně. V prostějovském kádru najdeme i nejlepšího nahrávače soutěže, Marek Račuk zapsal již 26 asistencí. Na čele kanadského bodování celé soutěže je sice Luboš Rob (20+19), ale pouze o lepší počet nastřílených branek, neboť 39 bodů dokázal nasbírat i Tomáš Divíšek, který k Jestřábům přišel před sezonou 2017/2018.

Produktivitě obránců nejen Prostějova, ale celé Chance Ligy, vládne další ex-jihlavský hokejista Jan Zdráhal. Bek, který vyhrál v uplynulé extraligové sezoně tvrdost střelby, doposud nasbíral 27 bodů za čtyři branky a 23 asistencí a v tomto ohledu jde o jeho nejlepší sezonu v dospělém hokeji. Pokud ale zmiňujeme gólovou potenci Jestřábů, je třeba říct i druhou stránku. Prostějovský kádr totiž inkasoval již 96 branek a hned osm týmů tabulky je na tom z hlediska obdržených branek lépe. Trenéři Vykoukal s Peštulkou zatím dávají nejvíce šancí Jakubu Neužilovi, jenž odchytal 24 zápasů s průměrem 2,85 obdržených gólů a 91,46% úspěšností zásahů. Tomáš Štůrala naskočil do šesti zápasů, Daniel Huf do tří. Obrannou hru by chtěli Prostějovští určitě vyztužit a právě proto přichází šikovný zadák Zdeněk Čáp, který v extralize odehrál přes 150 zápasů a v minulosti odváděl dobré služby i v Jihlavě.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova
Statistiky Prostějova

Poslední zápas Prostějova

32. kolo Chance Ligy, středa 5. prosince 2018: HC Benátky nad Jizerou – LHK Jestřábi Prostějov 1:3

Branky a nahrávky: 54. Průžek (Kolmann, Jeník) – 36. L. Luňák (J. Zdráhal, Račuk), 39. J. Zdráhal (Venkrbec, Krejčiřík), 60. Venkrbec (J. Zdráhal, L. Luňák). Rozhodčí: Šindel, Valenta – Ševic, Votrubec. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 201. Střely na branku: 38:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3

Sestava Prostějova: Neužil – Mikliš, Havlík, J. Zdráhal, Žovinec, D. Kolář, Rašner, Bažant – Divíšek, Nouza, Matýs – Karpov, Prokeš, Račuk – Dvořáček, Venkrbec, L. Luňák – Dobiáš, Fajkus, Krejčiřík.

Poslední vzájemný zápas

18. kolo Chance Ligy, středa 24. října 2018: HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov 8:2

Jihlavským hokejistům se vstup do utkání vydařil, když se již ve čtvrté minutě trefil Vlastimil Dostálek. V závěru třetiny zakončil Tomáš Harkabus krásnou souhru s Davidem Tůmou a Dukla tak po úvodním dějství navázala na zápas proti Přerovu. Domácí byli nadále při chuti. Hned na začátku třetiny se prosadil David Tůma a v polovině utkání dal dvě branky Tomáš Jiránek. Střelnice pokračovala, Prostějov totiž dvěma slepenými góly během 20 vteřin nabral křídla, které ale rázně přistřihl Vlastimil Dostálek gólem ve stylu pojď sem, kam jdeš. A právě tento jihlavský forvard ve 47. minutě zkompletoval hattrick. Dosavadní letošní jihlavský rekord v počtu nasázených gólů překonal svojí premiérovou trefou v červenožlutém dresu Dominik Hrníčko a Dukla tak zvítězila počtvrté z posledních pěti zápasů - 8:2.

Branky a nahrávky: 4. Dostálek (Anděl, Skořepa), 19. Harkabus (Tůma, Werbik), 24. Tůma (Werbik, Havránek), 30. Jiránek (Hlinka, Harkabus), 34. Jiránek (Anděl), 39. Dostálek (Anděl, Štindl), 47. Dostálek (Skořepa, Anděl), 55. Hrníčko (Havránek, Werbik) – 36. Venkrbec (Luňák, Kolář), 36. Dvořáček (Kverka, Karpov). Rozhodčí: Doležal, Vokřál – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 4:5, navíc Havlík (PRO) 5 minut a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1357. Střely na branku: 40:21. Průběh utkání: 5:0, 5:2, 8:2.

Jiří Vykoukal (Jestřábi Prostějov): Z naší strany to byl festival individuálních chyb. Veškerá příprava, kterou jsme k zápasu dělali, byla k ničemu, protože naše individuální výkony byly příšerné. Jihlava toho využila a zaslouženě vyhrála.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Soupeř má spoustu šikovných hráčů a úvod byl takový trošku na obě dvě strany. Potom jsme takovým tím cíleným tlakem a možná jsme využili chyb soupeře, jak říkal Jirka. Odskočili jsme na 5:0, ale na chviličku jsme vypadli z role a soupeř toho hned využil. Museli jsme si na střídačce něco říct, abychom se trošku srovnali. Protože soupeř má, jak jsem říkal, nebezpečné hráče a stačí tam jedna taková lajdáckost, aby padla branka. Ale jsme samozřejmě rádi, že se nám utkání povedlo i co se branek týče.

Dukla měla v posledním vzájemném utkání poměrně dost důvodů k radosti, před domácími fanoušky se totiž trefila hned osmkrát. Dvě přesné trefy – na 4:0 a 5:0, zaznamenal také Tomáš Jiránek (na snímku). Oba týmy tak zatím drží výhodu domácího prostředí a dnes večer bude jasné, zda tomu tak bude i nadále či nikoliv. Foto: Markéta Křížová

33. kolo Chance Ligy, pondělí 10. prosince 2018

Rytíři Kladno – VHK ROBE Vsetín (17:15, ČT sport)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Frýdek-Místek (18:00)

34. kolo Chance Ligy, středa 12. prosince 2018

VHK ROBE Vsetín – AZ RESIDOMO Havířov (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:30)
HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30) - vstupenky zde
HC RT TORAX Poruba 2011 – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC ZUBR Přerov – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Dohrávka: HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (čtvrtek 13.12.2018, 17:30)

Tabulka Chance Ligy po 32. kole