Dvě kola mezi svátky. V prvním z nich nastoupí Dukla v Litoměřicích

27.12.2018 / Tomáš Lysý

Vánoce 2018 jsou minulostí. Po Štědrém dnu i dvou božích vánočních hodech tak opět startuje Chance Liga, která měla čtyřdenní volno. Utkání mezi vánočními svátky a novým rokem jsou napříč všemi stadiony tradičně více navštěvovaná, možná i proto jsou v kalendáři před příchodem roku 2019 hned dvě kola. Úvodní, v pořadí již 39., sehraje Dukla na ledě litoměřického Stadionu, kde utkání začíná ve čtvrtek 27. prosince 2018 od 18 hodin. Potvrdí červenožlutí, že jsou nejlepším týmem na stadionech soupeřů?

Dva body doma, třetí zápas proti Třebíči vítězný. Tak by se dal charakterizovat poslední zápas Dukly před Vánocemi. Tradiční utkání s regionálním rivalem nalákalo do ochozů přes tři tisícovky diváků. Slušná návštěva viděla, že Jihlava po dvou třetinách vedla 2:0, ale ve třetím dějství svůj náskok ztratila, aby po desítce nájezdů brala dva body. „Ztráta bodu nás mrzí, protože jsme o dva góly vedli, ale za dva body jsme fakt rádi,“ hovořil útočník Lukáš Anděl, který si v zápasu nadělil branku a vítězný nájezd a potvrdil tak post nejproduktivnějšího muže červenožluté ekipy.

ČTVRTEČNÍ SOUPEŘ: HC STADION LITOMĚŘICE

Litoměřičtí hokejisté předvánoční kolo zvládli také výborně. V Benátkách nad Jizerou totiž vyhráli 4:2 a podruhé od Jizerky neodjeli s prázdnou, na konci září totiž na ledu liberecké farmy stejným výsledkem naopak prohráli. Stadion tak potvrdil, že v posledních deseti kolech pravidelně střídá výhry s porážkami - za posledních deset kol si litoměřičtí hokejisté připsali pět vítězství a naopak pětkrát soupeři podlehli. Předtím zapsali dva cenné body proti dvěma silným týmům – s Motorem doma padli v prodloužení, následně v Prostějově rozhodovaly až nájezdy, ve kterých byli úspěšnější domácí Jestřábi. V tabulce zatím Stadion úspěšně bojuje o postup do play-off, je totiž na posledním postupovém osmém místě, když má na devátou Slavii Praha náskok dvou bodů a naopak na šestý Přerov ztrácí jen tři body.

SOUPISKA TÝMU

Někteří litoměřičtí fanoušci nyní možná upínají zrak k právě probíhajícímu mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Český hokej totiž před startem sezony 2017/2018 nastartoval Projekt Dukla, který má za cíl dávat mnohem více času na ledu mladým talentovaným hokejistům, jenž si ve svém mateřském (většinou extraligovém) klubu nevybojují stálé místo v kádru nebo nedostávají tolik času na ledě. Ze současného kádru reprezentační dvacítky hráli nebo hrají letos v dresu Stadionu tito hráči – obránci David Kvasnička (jinak mateřský tým Plzeň) a Michael Gaspar (Hradec Králové) a útočníci Ondřej Machala (Pardubice) a Jakub Pour (Plzeň).

Z této čtveřice má letos v Litoměřicích odehráno nejvíce zápasů Michael Gaspar, který ve 29 utkáních nasbíral sedm bodů za dvě branky a pět asistencí. Je tak druhým nejproduktivnějším bekem, lídrem mezi obránci je nestárnoucí Aleš Pavlas, který má ve 36 letech průměr téměř bod na zápas – 25 utkání, 22 bodů (4+18). David Kvasnička odehrál za Stadion 16 zápasů (0+4), Ondřej Machala nastoupil k pěti mačům a Jakub Pour k patnácti duelům. Lídrem týmové produktivity je zkušený prvoligový harcovník Jan Kloz, který se do Litoměřic vrátil po pěti letech a doposud ve 34 utkáních nasbíral 40 bodů. S 24 asistencemi je nejlepší nahrávač týmu, který sám již 16 gólů vstřelil. Zdatně mu sekunduje finská posila Markus Korkiakoski, který má také průměr bod na zápas. Šestadvacetiletý Seveřan je nejlepší střelec týmu, když dal 17 gólů ve 34 mačích, a na dalších jednadvacet tref nahrál. Trenéři Bruk s Tvrzníkem a sportovním manažerem Přerostem dávají v brance nejvíce příležitostí Tomáši Královi. Syn šéfa svazu nastoupil do 21 utkání.

Soupiska Litoměřic
Realizační tým Litoměřic
Statistiky Litoměřic

Poslední zápas Litoměřic

38. kolo Chance Ligy, sobota 22. prosince 2018: HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice 2:4

Branky a nahrávky: 51. Ordoš (Teplý), 53. Průžek (Najman) – 28. Rousek (Voženílek, Smetana), 38. Pavlas (Kantner), 48. Rousek (Korkiakoski, Voženílek), 60. Kantner (Marcel, Strejček). Rozhodčí: Kostourek, Souček – O. Doležal, Kreuzer. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 255. Střely na branku: 31:28. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

Sestava Litoměřic: Michajlov (Tomáš Král) – Marcel, Pavlas, D. Málek, Smetana, Strejček, Jebavý – M. Kadlec, J. Kloz, Kantner – Rousek, Korkiakoski, Voženílek – Helt, Jícha, Eret – J. Dvořák, M. Havelka, Šik – Jirásek.

Poslední vzájemný zápas

24. kolo Chance Ligy, sobota 17. listopadu 2018: HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice 5:2

Vyrovnané utkání přineslo první gól při jihlavském oslabení. Těsně před vypršením 17. minuty tečoval střelu Kloze od modré Voženílek a poslal Stadion do vedení. Domácím se podařilo srovnat až v 29. minutě, kdy se po Havránkově přistrčení prosadil bombou do šibenice Jan Pohl. A gólově to nebylo vše, v čase 38:51 otočila Jihlava vývoj zápasu, střelcem byl Adam Zeman. Třetí třetina pak už jasně patřila domácímu týmu. Ten za sedm minut nasázel tři góly, nejprve se ve 46. minutě prosadil Vlastimil Dostálek. O tři minuty později se ze situace 2 na 2 urodilo počtvrté, autorem byl Nicolas Werbik. Litoměřice se sice dostaly na dvoubrankový rozdíl po Przybylově individuální akci, ale ani ne půlminutu po snížení uzavřel gólový účet Martin Osmík. Jihlava tak porazila Litoměřice 5:2.

Branky a nahrávky: 29. Pohl (Havránek), 39. Zeman (Štebih), 46. Dostálek (Pohl, Werbik), 49. Werbik (Hrníčko, Dostálek), 53. Osmík (Dostálek) – 17. Voženílek (Kloz, Pavlas), 52. Przybyla (Dluhoš, Jebavý). Rozhodčí: Micka, Zubzanda – Coufal, Janíček. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1812. Střely na branku: 31:19. Zblokované střely: 12:12. Vhazování: 52:17. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.

HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Štebih, Kajínek, Váňa, Štindl, Vála, Mareš – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Zeman, Dostálek – Havránek, Werbik, Osmík – Harkabus, Hlinka, Hrníčko
HC Stadion Litoměřice: Král – Pavlas, Marcel, Kvasnička, Gaspar, Jebavý, Buchtela, Dluhoš – Korkiakoski, Kloz, Kadlec – Voženílek, Zadražil, Pour – Šik, Przybyla, Havelka – Machač, Jirásek, Dvořák

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Zápas byl pro nás strašně těžký. Musím pogratulovat domácím, že zaslouženě vyhráli. Musím ocenit dvě třetiny, které jsme odehráli. Ve třetí dvacetiminutovce už jsme nevydrželi tlak domácích a projevila se i jejich kvalita. Lepší tým vyhrál.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do první třetiny jsme nevstoupili tak, jak jsme si představovali. Soupeř byl aktivní a i z toho vyplynul jeho gól v přesilové hře. Jak už bylo řečeno, postupem času jsme takovým cíleným tlakem a tím, že kluci se do toho nutili, zápas překlopili na naší stranu. Vyhráli jsme zaslouženě.

Jihlavští hokejisté na domácím ledě oplatili Litoměřicím porážku z prvního vzájemného zápasu. Na ledě Stadionu vedla Dukla 2:0 a krátce před koncem i 3:2, ale podlehla soupeři v prodloužení. Doma ale nebylo o vítězi pochyb, po první třetině totiž Dukla otočila stav z nepříznivých 0:1 a celkově vyhrála 5:2. Foto: Markéta Křížová

39. kolo Chance Ligy, čtvrtek 27. prosince 2018

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)

40. kolo Chance Ligy, sobota 29. prosince 2018

Předehrávka, Pátek 28. prosince 2018: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (15:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
SK Trhači Kadaň – Rytíři Kladno (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30) - vstupenky zde

Tabulka Chance Ligy po 38. kole