První zápas v novém roce. Dokáže v něm Dukla napravit zaváhání s Frýdkem?

02.01.2019 / Tomáš Kalas

První zápasy v novém roce Dukle v posledních letech jdou. V postupové sezoně první zápas Jihlava po tehdejší dlouhé pauze, která trvala 16 dní, vyhrála poměrem 4:0 proti ústeckému Slovanu. Minulý rok to byl extraligový souboj o všechno, přestřelku odnesl Litvínov prohrou 4:5 a Jihlavští fakticky nastartovali cestu nahoru, před tímto zápasem totiž ztráceli na Litvínov devět bodů z poslední pozice tabulky. Tentokrát je však situace jiná. Dukla z pozice vedoucího týmu tabulky zajíždí na led Poruby, která se po vleklé rekonstrukci své domovské haly dočkala a nyní už nemusí zápasy hrát v OSTRAVAR Aréně, hale s kapacitou přes deset tisíc lidí. Ostravští jsou momentálně v krizi, ta vyvrcholila odvoláním trenéra Flašara, místo něj nastupuje Miloš Holaň. V RT TORAX Areně se první zápas v roce 2019 rozehraje ve čtvrtek 3. ledna, začátek je naplánován na 18:00.

Vývoj utkání proti Frýdku zaskočil nejednoho fanouška. Hosté byli v první třetině vždy o krok napřed, a i když ve druhé třetině Jihlava otočila zápas a dostala se do vedení 3:2, Frýdek dokázal vyrovnat a v prodloužení dokonat druhý obrat. Zatímco na hostující straně byla logicky veselá nálada, na domácí převládalo zklamání. Matěj Pekr byl zpovídán na kameru a nebral si servítky. „Než jsme se rozkoukali, tak byla první třetina v pr….,“ nevymlouval se. „Od druhé třetiny jsme začali něco honit a nějak jsme zápas otočili, ale nebylo to pořád ono a výkon tentokrát nebyl optimální,“ věděl jihlavský kanonýr.

ČTVRTEČNÍ SOUPEŘ: HC RT TORAX Poruba

Poruba se nachází ve vánočním kómatu, ze kterého se pokouší najít vedení klubu cestu výměnou realizačního týmu. Kouče Aleše Flašara, který Porubu dostal do první ligy, vedení odvolalo a na jeho místo nastoupil ostřílený trenér Miloš Holaň, který minulou sezonu dotáhl Pardubice nečekaně do čtvrtfinále play-off. Flašar zakončil působení v Porubě sérií deseti zápasů, ze kterých tým prohrál hned osm! Jediné dvě výhry přišly v 33. a 34. kole, kdy nejprve Poruba obrala Havířov na jeho ledě, cennou výhru pak stvrdila doma proti Ústí nad Labem. Před zmíněnými dvěma výhrami prohrála v Prostějově, Kadani a na Kladně. Horší to je ale v současné době, kdy Ostravští čekají pět zápasů na výhru či zisk jakéhokoliv bodu. Pro Porubu o to horší, že většinu zápasů sehrála se svými tabulkovými sousedy. Tři body si odvezly z Ostravy Litoměřice a Benátky, z prázdnou se TORAX vracel z Třebíče, Frýdku-Místku a Vsetína. Současně se nachází čtvrteční soupeř na 12. místě, s citelnou ztrátou dvanácti bodů na první osmičku.

SOUPISKA TÝMU

Poruba taktéž těží ze spolupráce s dalším ostravským týmem z Vítkovic. V dresu Poruby nastupuje například Daniel Dolejš. Ten je navíc jedničkou, odchytal celkem 24 utkání, jeho procento úspěšnosti činí 91,88 %. Dohromady deset zápasů odehrál v dresu další vítkovický hráč, Jaromír Pytlík a zapsal pět bodů (3+2). Týmovou produktivitu vede hráč, jehož kariéra se dlouhou dobu odehrávala taktéž u Vítkovic. Jan Káňa odehrál v extralize dohromady 244 zápasů a nasbíral 112 bodů (61+51). V Porubě má celkem 32 bodů za 12 gólů a 20 asistencí. O gól méně a sedm asistencí méně má Jakub Illéš. Nejlepším střelcem týmu stále zůstává zkušený Petr Kanko, na jehož kontě se skví 14 branek. V porubských obranných řadách je také jedno jméno, které jihlavští fanoušci určitě znají. Patrik Urbanec oblékal jihlavský dres během sezon 2013/2014 a 2014/2015 v třinácti zápasech. Celkem 108 utkání odehrál za Duklu Filip Dundáček, který byl v roce 2017 u postupu do extraligy, ale před měsícem odešel na Slovensko.

Soupiska Poruby
Realizační tým Poruby
Statistiky Poruby

Poslední zápas Frýdku-Místku

40. kolo Chance Ligy, pátek 28. prosince 2018: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Benátky nad Jizerou 1:3

Branky a nahrávky: 27. Urbanec (Zdeněk, Káňa J.) – 11. Průžek (Kolmann, Chrtek), 31. Havlín (Dlouhý, Šír), 38. Havlín (Dlouhý, Niko). Rozhodčí: Obadal, Veselý – Měkýš, Bubela. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 825. Střely na branku: 38:25 (15:11, 11:10, 12:4). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

Sestava Poruby: Kůdela (od 41. Dvořák) – Urbanec, Slavík, Padrnos, Matějíček, Pastor, Šnajnar – Káňa J., Zdeněk, Guman – Kanko, Vymazal, Dufek – Toman, Illéš, Alexejev (od 28. Václavek).

Poslední vzájemný zápas

26. kolo Chance Ligy, středa 21. listopadu 2018: HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2011 4:1

První třetina zápasu 26. kola naprosto jasně patřila domácímu celku, který neponechal nic náhodě a vytvořil si za dvacet minut dvoubrankové vedení. Nejprve se v 6. minutě prosadil z otočky Dominik Hrníčko, 104 sekund před sirénou přidal další trefu Matěj Pekr. Tempo neustávalo ani ve druhé třetině, Poruba sice přidala na aktivitě, avšak gólově se prosadila jednou Jihlava. Střelcem se v čase 25:14 stal Tomáš Harkabus. Hosté však nehodlali odjet s prázdnou, a když ve 49. minutě snižoval Baláž, čekalo se drama. Jihlava však nepustila hosty do většího tlaku, naopak minutu a půl před koncem se prosadil Vlastimil Dostálek a rozhodl o deváté výhře Dukly v řadě, tentokrát poměrem 4:1.

Branky a nahrávky: 6. Hrníčko (Hlinka), 19. Pekr (Anděl, Kajínek), 26. Harkabus, 59. Dostálek (Zeman, Harkabus) – 49. Baláž (Slavík, Toman). Rozhodčí: Kopeček, Obadal – Beneš, Kokrment. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1532. Střely na branku: 49:27. Zblokované střely: 8:7. Vhazování: 43:27. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Půža, Kajínek, Váňa, Štindl, Vála, Mareš – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Zeman, Harkabus – Havránek, Popelka, Dostálek – Osmík, Hlinka, Hrníčko
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Slavík, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Adam, Dundáček, Čypas – Dufek, Hudeček, Tomi – Káňa, Vymazal, Kanko – Toman, Baláž, Guman

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Přijeli jsme k lídrovi soutěže a věděli jsme, že nás čeká těžké utkání. Máme velkou marodku a říkali jsme si, že musíme hrát ze zajištěné obrany. Kluci se snažili napadat a předváděli celkem solidní výkon, bohužel nás zlomili naše dvě individuální hrubé chyby. Jihlavu jsme pustili do náskoku 3:0, což je pro takového soupeře luxusní. Měli jsme tam i šance, bohužel když chceme hrát s takovým týmem, jako je Jihlava nebo týmy z vrchu tabulky - a vlastně s každým týmem, tak musíme proměnit naše šance. Bohužel jsme je nedali, na to jsme dnes shořeli. Musím soupeři pogratulovat, hrál výborně.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili velice dobře. Náskok jsme si zasloužili, ale v úvodu druhé třetiny byl soupeř hodně aktivní a vytvořil si příležitosti, o kterých kolega mluvil. Třetí gól nás trošku zklidnil, ale měli jsme také spoustu příležitostí, které volaly po brankách. Bohužel jsme je neproměnili, mohli jsme mít klid dříve. Pak přišla ne šťastná, ale dobrá teč v našem oslabení, která dostala soupeře trošku do hry. Potom jsme dali čtvrtý gól a utkání se dohrálo. Je škoda ale takových těch věcí, po které jsou zranění, to je špatně. S Tomášem Havránkem by to nemělo být tak hrozné, má zašité ucho a má ho jak plachťák, ale snad by to mělo být dobré.

Poslední vzájemný zápas v Jihlavě jasně ovládl domácí celek. Ten si v první třetině vytvořil již dvoubrankové vedení a ani snížení Poruby jej nerozhodilo. Výhra 4:1 znamenala devátou výhru v řadě. Foto: Markéta Křížová

41. kolo Chance Ligy, sobota 5. ledna 2019

Předehráno: HC Stadion Litoměřice – HC ZUBR Přerov 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
SK Horácká slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (18:00)
SK Trhači Kadaň – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

42. kolo Chance Ligy, sobota 5. ledna 2019

HC Slavia Praha – HC RT TORAX Poruba 2011 (15:00)
Rytíři Kladno – AZ RESIDOMO Havířov (16:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
SK Trhači Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde

Tabulka Chance Ligy po 40. kole



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava