1:2
(0:2, 1:0, 0:0)

Do nového roku vítězný vstup! Dukla vybojovala tři body v Porubě

03.01.2019 / David Kubatík

První zásah v roce 2019 zapsal v dresu Jihlavy Michal Hlinka, který využil chyby obránce Poruby a z pravého kruhu otevřel gólový účet utkání. O dvě branky to pak bylo v čase 12:08. Střela Jana Holého od modré byla blokována blokujícím obráncem a následně sražena do vlastní sítě. Poruba ale během pauzy zmobilizovala své síly, do druhé třetiny vstoupila s velkým nasazením a snížila zásluhou Vymazala po další chybné nahrávce. Ke konci třetiny dostala Jihlava dlouhou čtyřminutovou přesilovku po dvou faulech Slavíka v jednom souboji, jenže domácí celek ji odbránil bez sebemenších potíží, navíc byla početní výhoda zkrácena o vyloučení Skořepy. Třetí třetina nenabídla z hokejové krásy prakticky vůbec nic, Jihlava si držela těsné vedení a do konce základní hrací doby se skóre neměnilo. Dukla vyhrála v Porubě 2:1 a naladila se vítězně na šlágr kola proti Vsetínu.
03.01.2019 18:00, Chance Liga - 41. kolo

HC RT TORAX Poruba

Dolejš – Matějíček, Černý, Slavík, Ovčačík, Urbanec, Šnajnar, Pastor – Káňa, Kanko, Dufek – Guman, Vymazal, Illéš – Toman, Pytlík, Alexejev
1

HC Dukla Jihlava

Lundström – Pohl, Holý, Štebih, Černohorský, Štindl, Mareš, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Hlinka, Havránek – Čermák, Osmík, Hrníčko
2
Branky a nahrávky: 24. Vymazal – 2. Hlinka, 13. Holý (Čachotský). Rozhodčí: Kašík, Přikryl – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 810. Střely na branku: 21:40. Zblokované střely: 12:16. Vhazování: 36:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

Průběh utkání

I když domácí vlétli od prvního buly do zápasu aktivněji, byli to jihlavští, kdo se jako první radoval z gólu. V první minutě se nejdříve do dobré pozice dostal Tomáš Guman, s jehož střelou od modré si však Niklas Lundström poradil. A potom to přišlo. V čase 01:13 ujel po levé straně exvítkovický Michal Hlinka a vystřelil na Dolejše. Ten jeho střelu betonem vyrazil na svého spoluhráče Patrika Urbance, který ale puk za brankou trestuhodně ztratil. Toho hned Hlinka využil. Zpoza branky si najel na pravý kruh a střelou z otočky nedal bezmocnému Dolejšovi žádnou šanci. Od té doby to už byli hosté z Vysočiny, kdo přebral otěže zápasu. V sedmé minutě se snažili prosadit Pohl se Štindlem, kterým stála v cestě za skórováním opravdu už jen vlastní nepřesnost. V minutě desáté to z ojedinělé porubské šance zkusil Rostislav Šnajnar. Jeho střela z mezikruží však mířila pouze vedle Lundströmovy pravé tyče. Ještě v téže minutě se pokusil napnout síť i hostující Čachotský. To se mu povedlo. Kvůli teči jednoho z obránců se však nakonec jednalo o ochrannou síť za Dolejšovou klecí. I přesto ale měla Dukla i nadále herní převahu. Tu dokázala i s trochou štěstí zúročit v čase 12:08. V době, kdy už pomalu končil Matějíčkův trest za zdržování hry se ke střele od modré dostal Jan Holý. Puk z jeho hole smolně tečoval Jakub Illéš a tento kus černé pryže následně zaplachtil vzduchem a pro Porubu zapadl velice smolně až za Dolejšova záda. Od té doby si hosté první třetinu už bez větších problémů pohlídali. Po první třetině se tak odcházelo za stavu 0:2.

Prostřední část se nesla v podstatně jiném duchu než ta první. Již dvaadvacátá minuta přinesla šance na obou stranách. Njdříve napálil Tomáš Čachotský břevno a v následném protiútoku pak Tomáš Guman ujel všem pronásledovatelům a neuspěl v souboji tváří v tvář s Lundströmem. Co se nepovedlo Gumanovi v minutě dvacáté druhé, povedlo se Michalu Vymazalovi v minutě dvacáté třetí. Ten se po chybě jednoho z jihlavských obránců ocitl sám s pukem před brankářem. Švédský gólman v barvách jihlavské Dukly si na puk sice sáhl, ale zastavit jej už nedokázal. Od té doby Porubští začali zvyšovat aktivitu a dostávat se do šancí či alespoň zajímavých pozic. Ve dvacáté páté minutě Lundström zkrotil s Pastorovu střelu od modré. Následně si domácí poradili s hrou v oslabení, když na trestné lavici pykal za podrážení Jan Káňa. V jednatřicáté minutě vyzkoušel reflexy strážce dukelské svatyně Jaromír Pytlík. Jeho střela z levého kruhu však Švédovi příliš problémů nenadělala. Ve třiatřicáté minutě, na konci domácí přesilovky, pak přišla dobrá rána Tomáše Černého. Ta ale mířila těsně mimo. Další rána, která šla těsně mimo tři jihlavské tyče, přilétla v pětatřicáté minutě z hole Alexejeva. Potom už přišla další dvě vyloučení. Na čtyři minuty zamířil na lavici hanby domácí Marek Slavík a na dvě minuty hostující Skořepa. Jelikož oba tresty nestihly do druhé sirény skončit, začínala poslední část hrou čtyři na čtyři. Hosté si do ní přenesli jednogólový náskok.

Poslední část přinesla, co se týče šancí na obou stranách, asi nejchudší úrodu. Ve čtyřicáté třetí minutě byl za držení vyloučen hostující Štindl, ale domácí si žádnou větší šanci nevytvořili. Ve čtyřicáté čtvrté minutě se střelou od modré prezentoval Jan Káňa. Lundström však celou trajektorii puku viděl a zákrok lapačkou si přímo vychutnal. Asi v největší šanci na vyrovnání se ve čtyřicáté páté minutě ocitl Radim Toman. Po nepřesné rozehrávce hostů se ocitl sám před Lundströmem. Svou ranou ale těsně minul. Následně přišlo vyloučení Dufka. V oslabení se do šance dral mladý Jaromír Pytlík, ale v poslední chvíli byl zastaven Janem Holým. V rozmezí padesáté a jednapadesáté minuty pak ještě přišla série vyloučení na obou stranách, z nichž se však nevyvinulo snad vůbec nic. Na Ostravanech sice bylo znát, že by vyrovnali rádi, dobře fungující jihlavská obrana ale byla kategoricky proti. Minutu a půl před třetí sirénou si domácí vzali time-out a odhodlali se ke hře bez brankáře. Málem toho však litovali. Půl minuty před koncem totiž hostující Pekr napálil přes celé hřiště tyč. K oddechovému času potom sáhli i hosté z Vysočiny a zbytek utkání si už pohlídali.

Ohlasy trenérů

Petr Bolek (HC RT TORAX Poruba 2011): Troufám si tvrdit, že zápas s Jihlavou jsme neodehráli úplně špatně. Škoda první třetiny, kde jsme dostali dvě docela smolné branky, jednu po odrazu od brusle od našeho hráče. Ve druhé třetině jsme přidali na důrazu, osmělili se a začali více střílet, což se projevilo také herně. V poslední dvacetiminutovce kluci dřeli, makali, ale bohužel jsme ten kýžený vyrovnávací gól už dát nestihli. Děkuji hráčům za předvedený výkon a taktéž děkuji našemu gólmanovi za skvěle odvedenou práci.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Samozřejmě jsme spokojeni, protože odvážíme tři body. Na druhou stranu jsme velice lehce přišli ke dvoubrankovému náskoku, po němž jsme trochu polevili a následující dvě třetiny nebyly z naší strany úplně ideální. Domácí ve druhé třetině zvýšili agresivitu i aktivitu, vytvořil si více příležitostí a podařilo se mu snížit. Plno situací, které si ale Poruba vytvořila, tak pramenila z našich nedůsledností. Za vítězství jsme rádi, ale musíme si pár věcí určitě ještě rozebrat.



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava