Třetí souboj proti Valachům. Dukla se poprvé v sezoně pokusí porazit Vsetín

04.01.2019 / Tomáš Lysý

Po zápase s Porubou se bohové misky vah domácích a venkovních zápasů otočily. Ve dvaceti utkáních zvenčí dokázala Dukla dovézt 42 bodů, což je suverénně nejvíce z celé soutěže. Doma získali jihlavští hokejisté o bod méně, na Horáckém zimním stadionu však mají odehráno jen 18 zápasů. Po dvou domácích ztrátách je třeba nyní zabrat i doma. Jihlava totiž hostí soupeře, se kterým letos dvakrát prohrála - VHK ROBE Vsetín, i přes to ale má na Valachy náskok 14 bodů. Utkání, které se patrně bude hrát před výbornou kulisou, začíná v sobotu 5. ledna 2019 od 17:30 a těšit se můžete i na diváckou soutěž, která bude o druhé přestávce.

Dukla tentokrát smazala předešlý scénář z výjezdu do Ostravy. V minulém zápasu brala v Porubě (přesněji v tréninkové hale ve Vítkovicích) bod za porážku na nájezdy. Tentokrát se Jihlavě dařilo lépe, o tříbodovém vítězství rozhodl zejména dvoubrankový náskok z první třetiny. I Michal Hlinka, který po 73 sekundách otevřel skóre utkání, moc dobře věděl, že zbylé dvě dvacetiminutovky nebyly úplně nejlepší. „Pak jsme podle mě trošku zvolnili, ale naštěstí jsme tři body urvali, takže docela spokojenost,“ říká trefně jihlavský forvard. Kolik bylo třeba loni v extralize utkání, ve kterých sice Dukla podala dobrý výkon, ale v konečném účtování prohrála a body nezískala…

SOBOTNÍ SOUPEŘ: VHK ROBE VSETÍN

Hokej ve Vsetíně zažívá po letech strádání ve druhé lize konečně obrodu. Po třech finálových účastech se Valachům podařilo v roce 2017 konečně postoupit a při obnovené účasti v první lize (tehdy WSM Lize) šel Vsetín ihned do čtvrtfinále. V něm ale nestačil na později postupové Karlovy Vary a podlehl jim 0:4 na zápasy. V letošní sezoně míří Vsetín ještě výše. Důkazem budiž tabulka. VHK je na čtvrtém místě, ovšem na druhé Kladno ztrácí jen dva body a také má odehrán o zápas méně. Jestliže Jihlava je nejlepším týmem na venkovních kluzištích, na domácím ledě drží primát Vsetín, který získal 47 bodů z 57 možných. Nicméně vstup do nového roku zelenožlutým úplně nevyšel, po šesti výhrách v řadě totiž doma podlehli Benátkám 1:3 a Na Lapači podlehli poprvé od 17. října 2018.

SOUPISKA TÝMU

Týmová soupiska Vsetína doznala od posledního zápasu proti Jihlavě pár změn. V týmu již nepokračují dva Finové, obránce William Mäkinen a Mikael Kuronen (nyní SaiPa Lappeenranta). První jmenovaný se vrátil do domoviny, kde se chce konečně naplno uzdravit z vleklých zranění, kvůli kterým odehrál letos za VHK jen šest soutěžních zápasů. Jeho finský parťák z útoku nesplnil očekávání, v 18 zápasech vstřelil jen tři branky. V týmu naopak pokračuje Kanaďan Mitchell Theoret, jenž úspěšně dořešil víza a bude moct pokračovat ve své dosavadní bilanci bodu na zápas (18 utkání, 7+11).

Jestliže Jihlavu stále trápí marodka (nehrají zranění obránci Kajínek, Váňa a útočníci Vlastimil Dostálek a Tomáš Jiránek), tři marody postrádají i Valaši. Do zápasů nyní nemohou naskočit obránci Ondřej Holomek s Dominikem Rudlem a nucenou pauzu má i David Březina. Ex-jihlavský hokejista totiž 10. prosince nedohrál televizní utkání ve Vsetíně, kde ho sejmul kanadský bek Nash a způsobil mu otřes mozku (pro Březinu jde o třetí takové zranění v kariéře…). Defenzíva Dukly si bude muset dávat pozor na Luboše Roba. Útočník, který před sezonou přišel do týmu z Motoru, totiž dal 28 gólů ve 37 zápasech a je jasně nejlepším střelcem Chance Ligy. K tomu přidal ještě 21 asistencí a je po Tomáši Divíškovi druhý nejproduktivnější hráč soutěže. Gólové pasy mu zdatně servíruje Antonín Pechanec, který je s osmadvaceti asistencemi nejpilnějším týmovým nahrávačem. Zlým mužem je Tomáš Frolo, který hrál uplynulou baráž za Litvínov a poté Chemiky definitivně opustil. Zanedlouho šestatřicetiletý bek nastřádal již 86 trestných minut, z toho dvakrát byl vyloučen na pět minut a do konce utkání. Trenéři Jiří Dopita s Lubošem Jenáčkem a bývalý jihlavský trenér gólmanů Roman Peschout v brankovišti téměř pravidelně střídají Jana Šelepněva (23 zápasů) s Davidem Gábou, jenž nastoupil do osmnácti zápasů, ale má o něco lepší statistiky.

Soupiska Vsetína
Realizační tým Vsetína
Statistiky Vsetína

Poslední zápas Vsetína

41. kolo Chance Ligy, čtvrtek 3. ledna 2019: VHK ROBE Vsetín – HC Benátky nad Jizerou 1:3

Branky a nahrávky: 56. Slováček (Theoret, Teper) – 35. Klapka (Burda), 39. Niko (Rychlovský, Teplý), 58. Wiencek. Rozhodčí: Fiala, Šutara – Poruba, Rožánek. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2720. Střely na branku: 22:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Sestava Vsetína: Šelepněv – Hryciow, Mikuš, Teper, Slováček, Jenáček, Frolo, Ondračka – Rác, Kucharczyk, Karafiát – Rob, Pechanec, Jonák – Theoret, Pitule, Kopta – Vítek, Šilhavý, Hořanský.

Poslední vzájemný zápas

27. kolo Chance Ligy, sobota 24. listopadu 2018: VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava 9:2

Šlágr 27. kola nezačal pro Duklu dobře. Již po čtyřech a půl minutách tečoval Březinovu střelu domácí Karafiát mimo dosah Lundströma. Vsetín byl i nadále při chuti a byl aktivnějším týmem, spolupráce třetí útočné formace přinesla gól Jonáka v čase 11:31. Do druhé třetiny vstoupila Jihlava s novým gólmanem v zádech a zvýšila aktivitu, avšak inkasovala v přesilovce z hole Frola. Stále ale neměli Valaši dost, a když v čase 27:23 navyšoval na 4:0 Teper, s Duklou to vypadalo všeljak. Nepopulárního „bůra“ završil ve 32. minutě domácí Pechanec. Třetí třetina už byla pouze otázka skóre, domácí tým se radoval ze zásahu ještě čtyřikrát. Nejprve se podruhé v zápase prosadil Pechanec, šest sekund před polovinou poslední části pak individuálně překonal Brože Kucharczyk. Dukle nebylo souzeno se trefit v minutu a půl dlouhé přesilovce 5 na 3, ihned po konci dvojnásobné výhody ale přesně zamířil Tomáš Harkabus. Druhý gól mohl přijít v trestném střílení, Michal Popelka však neproměnil. Skóre se měnilo naopak ještě na druhé straně, když se z dalšího přečíslení podruhé trefil Jonák. Celý zápas uzavřel samostatným únikem Nicolas Werbik. V parádní atmosféře vsetínského Lapače tak Dukla devátou výhru nepřidala, když prohrála vysokým rozdílem 2:9.

Branky a nahrávky: 5. Karafiát (Březina, Holomek), 12. Jonák (Rob, Teper), 25. Frolo (Rác, Pitule), 28. Teper (Slováček, Šilhavý), 32. Pechanec (Rob, Holomek), 47. Pechanec (Holomek), 50. Kucharczyk (Březina, Holomek), 56. Jonák (Rob, Mikuš), 59. Rob (Pechanec, Jonák) – 53. Harkabus (Skořepa, Kajínek), 60. Werbik. Rozhodčí: Barek, Veselý - Novák, Pechánek. Vyloučení: 10:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4050. Střely na branku: 29:24. Zblokované střely: 6:14. Vhazování: 31:39. Průběh utkání: 7:0, 7:1, 9:1, 9:2.

VHK ROBE Vsetín: Gába – Frolo, Hryciow, Teper, Slováček, Holomek, Mikuš – Hořanský, Pitule, Rác – Rob, Pechanec, Jonák – Karafiát, Kucharczyk, Březina – Vítek, Šilhavý, Jindra
HC Dukla Jihlava: Lundström (21. Brož) – Pohl, Půža, Kajínek, Mareš, Štindl, Vála – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Zeman, Harkabus – Popelka, Dostálek, Havránek – Osmík, Hrníčko, Havránek

František Zeman (HC Dukla Jihlava): V prvé řade musíme domácím poblahopřát za tři body. Z naší strany, když to řeknu jednoduše, utkání blbec. Možná, že tuhle facku jsme potřebovali. Musíme se na zápas podívat, ale dnes se nám nepovedlo vůbec nic, a proto vypadalo, že domácí jsou výrazněji lepší.

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Dnes se vše sešlo. Jihlava přijela jako vedoucí tým tabulky, kdy devětkrát zvítězila za tři body, takže měla perfektní sérii. My jsme šli do utkání s velkou pokorou. S tím, že soupeř je výborný a má formu. Ale myslím si, že jsme předvedli výborný, ne-li nejlepší výkon sezóny, a že jsme od začátku byli takoví hladoví a výborně bruslili. Hráli jsme týmově a to se ukázalo jako klíčové. Myslím, že dnes můžeme kluky, počínaje gólmanem Gábičem (David Gába), pochválit, protože si myslím, že podali perfektní výkon a věřím, že na ten výkon navážeme i v pondělí na Slávii.

Dukla zatím na Vsetín hledá v probíhající sezoně recept marně. Doma sice vedla 1:0, ale poté všechny její šance vychytal výborný David Gába a VHK otočil na 1:2. Na Lapači snad mohlo Jihlavu těšit jediné, že se jí podařilo dát o branku více. Domácí totiž skórovali hned devětkrát. Přidají červenožlutí i tentokrát jednu branku a pokud ano, budou tři góly stačit na tři body? Uvidí se v sobotu večer. Foto: Markéta Křížová

42. kolo Chance Ligy, sobota 5. ledna 2019

HC Slavia Praha – HC RT TORAX Poruba 2011 (15:00)
Rytíři Kladno – AZ RESIDOMO Havířov (16:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Trhači Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde
ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:30)

43. kolo Chance Ligy, pondělí 7. ledna 2019

SK Horácká Slavia Třebíč – SK Trhači Kadaň (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – Rytíři Kladno (18:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Frýdek-Místek – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 41. kole