Před volným kolem ještě jeden zápas – Dukla míří podruhé v sezoně do Benátek

07.01.2019 / Tomáš Lysý

Třetí čtvrtina Chance Ligy pomalu uzavírá svojí oponu, což je znamení, že Dukla bude mít – jako jeden z posledních týmů – volný los. Zápasový oddech připadá na Jihlavu ve středu 9. ledna, předtím ale odehraje ještě jeden zápas. V rámci 43. kola cestují jihlavští hokejisté na led Benátek nad Jizerou s cílem naladit se pro čtyřdenní zápasové volno na vítěznou notu. První buly bude vhozeno v pondělí 7. ledna 2018 od 17:30 hodin a zápas můžete sledovat živě mj. na hokejkaTV.

Dobrá podívaná. Přesně tímto dvouslovím by se dal charakterizovat poslední zápas mezi Duklou a Vsetínem. Valachům se vydařila první třetina a vyhráli jí 2:1, ve zbylých dvou částech – nebo alespoň od poloviny zápasu – byla výrazně lepší Jihlava. Ale vedlo to pouze ke snížení z 1:3 na 2:3. Jihlavský tým určitě ví, že pokud bude v Benátkách makat stejně jako ve druhé a třetí třetině posledního utkání, úspěch v podobě bodového zisku by měl přijít. „Benátky hrají poslední dobou výborný hokej a určitě to nebude lehký zápas. Musíme se dobře připravit a věřím, že to zvládnem,“ říkal po předešlém utkání jihlavský útočník Nicolas Werbik.

PONDĚLNÍ SOUPEŘ: HC BENÁTKY NAD JIZEROU

A skutečně, liberecká farma zažívá v poslední době úspěšné období. Stačí se podívat na výsledky, z předešlých osmi zápasů se Benátky radovaly hned v pěti případech. Vše začalo domácí výhrou nad Kladnem 3:1. Poté sice přišla porážka na dlouhé štrece v Havířově 3:6, ale vzápětí Benátečtí porazili doma Ústí 6:1 a tři body dovezli i z Třebíče po výhře 4:2. Následoval dvouzápasový výpadek, domácí porážka 2:4 s Litoměřicemi a divoký bezbodový zápas ve Frýdku-Místku 5:6, kde tým s klubovými barvy bílou a modrou ztratil vedení 3:0, načež dokázal srovnat z 3:5 na 5:5, ale rozhodnutí zápasů farem přišlo v poslední minutě. V posledních dvou duelech byl tým od Jizery opět stoprocentní – dovezl tři body z Poruby a také z nelehkého prostředí vsetínského Lapače, když v obou případech vyhrál 3:1.

SOUPISKA TÝMU

Pokud se podíváme na týmovou soupisku, najdeme hráčů na dva týmy. To je dáno samozřejmě tím, že Benátky úzce spolupracují s Libercem. Minimálně do jednoho zápasu naskočili čtyři gólmani, patnáct obránců a pětadvacet útočníků, tedy celkem 44 hokejistů. Největším držákem je v tomto ohledu útočník Jiří Průžek, který odehrál 38 zápasů z celkových devětatřiceti. Dvacetiletý útočník, který hrál v Benátkách již loni, dokázal vstřelit již 13 branek a je v tomto ohledu nejlepším kanonýrem týmu. Zároveň drží i post nejproduktivnějšího hráče, do bodových statistik přidal ještě jedenáct asistencí. Výbornou formu prokazuje i Marek Zachar a Jihlava si na něj bude muset dát velký pozor, pokud nastoupí. Jeho bilance v Benátkách je totiž vynikající, v 21 zápasech nasbíral 18 bodů za 10 gólů a 8 asistencí. Letos také naskočil k 28 utkáním za liberecké Bílé Tygry a včera s nimi slavil vítězství 3:2 na nájezdy na ledě Karlových Varů.

Obrannou stálicí je Petr Kolmann (letos 4+13 v 23 zápasech), jenž v Benátkách nastupoval v deseti z posledních jedenácti sezon. Třicetiletý bek má letos odehráno i šest zápasů za Liberec. V brankovišti se poměrně pravidelně střídají Matěj Žajdlík (18 utkání) a Marek Schwarz, přičemž druhý jmenovaný má sice o dva odchytané zápasy méně, ale šestkrát se letos podíval do extraligy, kde Bílým Tygrům vychytal tři vítězství. Do čtyř duelů naskočili i Lukášové Pařík s Hosnedlem. Není vyloučeno, že dnes uvidíme v benátecké sestavě i odchovance jihlavského hokeje Adama Najmana, který před touto sezonou odešel do Liberce. Mladší bratr Ondřeje Najmana letos oblékl benátecký dres v šestadvaceti zápasech, vstřelil jednu branku a na čtyři další nahrál.

Soupiska Benátek
Realizační tým Benátek
Statistiky Benátek

Poslední zápas Benátek

41. kolo Chance Ligy, čtvrtek 3. ledna 2019: VHK ROBE VSETÍN – HC Benátky nad Jizerou 1:3

Branky a nahrávky: 56. Slováček (Theoret, Teper) - 35. Klapka (Burda), 39. Niko (Rychlovský, Teplý), 58. Wiencek. Rozhodčí: Fiala, Šutara – Poruba, Rožánek. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2720. Střely na branku: 22:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Sestava Benátek: Pařík – Kunst, Havlín, Husa, Maier, Žůrek, Niko, Poizl – Průžek, Chrtek, Wiencek – D. Špaček, Šír, A. Dlouhý – Teplý, Najman, Rychlovský – Čech, Burda, Klapka

Poslední vzájemný zápas

28. kolo Chance Ligy, pondělí 26. listopadu 2018: HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou 3:2 sn.

Na první gól zápasu museli diváci čekat až do druhé třetiny. Jako první se do gólového portfolia zapsali hosté, a to hned v rozmezí minuty a půl. Nejprve zásluhou Rychlovského, pak zásluhou Maiera. Dukla ale neskládala zbraně a v čase 25:52 kontroval Tomáš Jiránek. Třetí třetina se nesla v dobývání obranného pásma Benátek, což se i povedlo, deset minut před koncem třetiny dorovnal stav skóre opět Tomáš Jiránek. Na přisouzení, komu půjde druhý bod, si však museli diváci počkat až do samostatných nájezdů. Domácí nájezdovou premiéru zvládli Jihlavští dobře a zásluhou nájezdu Michala Hlinky ve čtvrté sérii rozhodli o výhře 3:2 po samostatných nájezdech.

Branky a nahrávky: 26. Jiránek (Dostálek, Pohl), 50. Jiránek (Zeman, Štindl), rozh. náj. Hlinka – 23. Rychlovský (Špaček), 24. Maier (Kurka, Žemba). Rozhodčí: Skopal, Přikryl – Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1309. Střely na branku: 31:24. Zblokované střely: 5:5. Vhazování: 48:18. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Budík, Kajínek, Mareš, Štindl, Vála, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Hlinka, Dostálek – Havránek, Osmík, Hrníčko – Harkabus, Zeman, Čermák
HC Benátky nad Jizerou: Žajdlík – Kunst, Kolmann, Kurka, Maier, Žůrek, Husa – Teplý, Šír, Dlouhý – Špaček, Najman, Rychlovský – Wiencek, Burda, Průžek – Cikhart, Žemba

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Přijeli jsme k lídrovi tabulky první ligy a do utkání jsme dobře vstoupili. Hráli jsme poctivě a myslím si, že jsme velice dobře zvládli první třetinu. Domácí mi přišli trošku zakřiknutí, možná i kvůli minulé vysoké prohře. Chtěli jsme tady hrát dobře z obrany a v první třetině se nám to dařilo. Ve druhé části jsme se dostali do vedení a byla škoda, že jsme z brejkových situací nepřidali další branku. Ve třetí třetině domácí stupňovali svůj tlak a hnali se za vyrovnáním. Samozřejmě i když na ledě Jihlavy se body moc nedělají, tak jsme věřili, že zápas dotáhneme do konce a zvítězíme tady i za tři body. Penalty jsou loterií a domácí byli v zakončení šikovnější. Bereme jen bod, jsme smutní, byť je to bod z ledu lídra tabulky.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Na naše kluky trošičku sedlo minulé utkání. První dvě třetiny jsme nehráli to, čeho jsou kluci schopní. Jsme rádi, že ve třetí třetině jsme zlomili prokletí i toho, co na nás naplivali lidi, kteří nás nefandí, protože to na kluky trošku sedlo. Ono to bylo dnes vidět i v hledišti, kdy fanoušci povzbuzovali jen ve chvíli, kdy kluci udělali nějaký závar v útočném pásmu a ve chvíli, kdy potřebovali pomoct, tak po nich jen řvali a pískali. Z tohoto jsem smutný. Kluci si to nezaslouží, po tom, co odehráli (devět výher bez ztráty bodů v řadě a dvanáct výher ze 13 zápasů - pozn. aut.). Teď se jim prostě minulé utkání na Vsetíně nepovedlo. Přesto byli schopní se z něj v poslední třetině dostat a tohle si nezaslouží. S kolegou jim za to musím jen poděkovat, že zápas dotáhli, kam dotáhli, a utrhli alespoň dva body - my jsme totiž nebyli "ready" a soupeř toho využil, ve druhé třetině měl spoustu přečíslení, která volala po proměnění a zápas mohl dopadnout úplně jinak. Zase zachytal výborně Honza Brož a některé věci pochytal. Kluci se z toho vykopali, zítra odpočinou a v těch dalších zápasech už to zase budeme my. Škoda je i toho, že máme dva zraněné hráče. Dva kluci v nemocnici během jednoho zápasu, to je špatně.

Do posledního zápasu proti Benátkám nevstupovala Dukla v dobrém rozpoložení, jelikož předtím utržila debakl na ledě Vsetína. A farma Liberce toho dokázala částečně využít, ve 24. minutě totiž vedla na Horáckém zimním stadionu 2:0. Pak ale Tomáš Jiránek snížil, stejný hráč deset minut před koncem vyrovnal a nájezdy rozhodl Michal Hlinka. Foto: Markéta Křížová

43. kolo Chance Ligy, pondělí 7. ledna 2019

SK Horácká Slavia Třebíč – SK Trhači Kadaň (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – Rytíři Kladno (18:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Frýdek-Místek – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (18:00)

44. kolo Chance Ligy, středa 9. ledna 2019

ČEZ Motor České Budějovice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
HC Slavia Praha – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC ZUBR Přerov – VHK ROBE Vsetín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Stadion Litoměřice (18:00)
Rytíři Kladno – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 42. kole