Dukla vyzve přerovské Zubry počtvrté a v základní části také naposled

14.01.2019 / Tomáš Lysý

Třetí čtvrtinu soutěže ukončila Dukla výborně, proti Slavii doma i podruhé v sezoně vyhrála 3:0. Nyní tak začíná poslední část základní části Chance Ligy, kterou Jihlava odstartuje v pondělí 14. ledna 2019 od 17:30 soubojem proti týmu HC ZUBR Přerov. S ním mají jihlavští hokejisté zatím pozitivní bilanci. První zápas v MEO Areně sice prohráli, ale poté vyhráli doma i na půdě soupeře. Jestli si družina trenérů Petra Vlka a Františka Zemana udrží pozitivní bilanci, bude jasné kolem osmé hodiny večerní. A nemusí to být poslední vzájemný souboj v sezoně, protože šance, že na sebe oba týmy narazí v play-off, není vůbec malá.

Protože Kladno dovezlo tři body z Litoměřic a Vsetín doma přetlačil České Budějovice, potřebovala Dukla proti Slavii získat taktéž plný bodový zisk, aby si před Rytíři a Valachy udržela osmibodový náskok. Povedlo se. Avšak spokojenost úplně nebyla. Dohrávaná druhá a poté třetí třetina Jihlavě úplně nevyšla, zranil se Michal Hlinka, Karlovy Vary si po zápasu stáhly Tomáše Havránka a poslaly ho do Třebíče. Pozitivem byla, vedle tří bodů, nula na kontě inkasovaných branek. Gólman Jan Brož, který nyní vypomáhá jako dvojka extraligové Olomouci, tak drží už 112 minut čisté konto. „Určitě chceme mít poslední čtvrtinu dobrou kvůli sebevědomí na play-off. Zisk tří bodů proti Slavii ej dobrý a musíme na něj navázat i v dalším utkání,“ domníval se Nicolas Werbik, stejně jako Adam Zeman autor gólu a asistence.

PONDĚLNÍ SOUPEŘ: HC ZUBR PŘEROV

Pátý tým loňského prvoligového ročníku je aktuálně na osmé pozici extrémně vyrovnané tabulky. Vždyť pátý Havířov má 69 bodů a devátá Třebíč pouze o šest bodů méně. V posledních dnech je v Přerově poměrně živo. Zubry již netrénuje Kamil Přecechtěl, který do týmu přišel po konci v Prostějově v půlce ledna 2017. Jestřáby tehdy v předkole play-off vyřadil 3:1 na zápasy a během čtvrtfinále pak jeho družina trápila českobudějovický Motor. O rok později dotáhl respektovaný kouč svůj tým znovu do čtvrtfinále, kdy přerovská cesta skončila na Slavii. Novým dočasným trenérem je Vladimír Kočara, jenž je zároveň sportovním manažerem mládeže, s asistentem Jiřím Sklenářem. Změnu zdůvodňovali jednatel Přerova Tomáš Pluháček neuspokojivými výsledky a s tím souvisejícím postavením v tabulce a také herním projevem mužstva.

SOUPISKA TÝMU

Pod novým vedením mají Přerovští zatím neutrální bilanci. Doma se minulou středu statečně prali se Vsetínem. Valaši vedli po dvou třetinách již 3:0, ale ve třetí části dokázal Přerov snížit na 2:3 a měl několik šancí na vyrovnání. Ale nezadařilo se, Sikora v poslední minutě při hře bez gólmana netrefil volnou část Gábovy branky a z protiútoku přes celé kluziště naopak dal gól do odkryté přerovské klece Mitchell Theoret. Jestliže si Dukla v posledním kole připsala vychytanou nulu díky gólmanu Janu Brožovi, to stejné platí i o strážci přerovské svatyně Lukáši Klimešovi. Zneškodnil totiž 30 střel domácích Benátek a na tři body stačila Zubrům branka kapitána Tomáše Sýkory z poloviny zápasu.

V utkání proti Jihlavě se musí Zubři obejít bez dvojice obránců Jakub Ferenc a nedávno z Frýdku-Místku příchozí Jiří Krisl dostali stopku na dva zápasy, když disciplinární komise uznala podnět Vsetína jako oprávněný. Polovinu trestu oba „odseděli“ v sobotu v Benátkách. Řečí statistik je nejproduktivnějším hráčem týmu Roman Pšurný, který ve 39 zápasech nasbíral 28 bodů (7+21) a je zároveň nejpilnějším asistentem. Roli nejlepšího kanonýra zastává kapitán Tomáš Sýkora, který obstaral 13 branek. Mezi beky je lídrem Radomír Pala, který vstřelil již sedm branek a na dalších 11 nahrál. Jistotu mají Zubři také v zadákovi Mikuláši Zbořilovi, jenž občas naskočí i za extraligový Zlín a Českou republiku reprezentoval v roce 2018 na Mistrovství světa v inline hokeji v Itálii. Jasnou jedničkou je Lukáš Klimeš, který letos odchytal již 31 utkání a z hlediska úspěšnosti zásahů 91,95% je třetím nejlepším v Chance Lize hned před jihlavským duem Lundström – Brož.

Soupiska Přerova
Realizační tým Přerova
Statistiky Přerova

Poslední zápas Přerova

41. kolo Chance Ligy, čtvrtek 3. ledna 2019: VHK ROBE VSETÍN – HC Benátky nad Jizerou 1:3

Branky a nahrávky: 56. Slováček (Theoret, Teper) - 35. Klapka (Burda), 39. Niko (Rychlovský, Teplý), 58. Wiencek. Rozhodčí: Fiala, Šutara – Poruba, Rožánek. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2720. Střely na branku: 22:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Sestava Benátek: Pařík – Kunst, Havlín, Husa, Maier, Žůrek, Niko, Poizl – Průžek, Chrtek, Wiencek – D. Špaček, Šír, A. Dlouhý – Teplý, Najman, Rychlovský – Čech, Burda, Klapka

Poslední vzájemný zápas

31. kolo Chance Ligy, středa 5. prosince 2018: HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava 2:4

Jihlavští hokejisté vstoupili do utkání na ledě Přerova lépe, když v polovině šesté minuty využil přesilovku Josef Skořepa. Zanedlouho ale bylo srovnáno a poté Dukla nevyužila dlouhou přesilovku pět na tři. Skóre se měnilo až na začátku druhé části, kdy se trefil uzdravený navrátilec do sestavy Tomáš Čachotský. Poté Zubři sice vyrovnali při vlastním oslabení, ale červenožlutí znovu strhli vedení na svojí stranu, když Lukáš Anděl v čase 33:24 úspěšně tečoval nahození Petra Štindla. Klíčové bylo, že na přelomu druhé a třetí části ubránili svěřenci trenérů Vlka a Zemana tři oslabení, z toho jedno půlminutové tří proti pěti. Třetí třetinu již odehrála Jihlava tak, jak se na první tým tabulky sluší a patří, a ve 48. minutě přinesl červenožlutým klid na hokejky Nicolas Werbik. Dukla tak vyhrála 4:2 a znovu vede tabulku o šest bodů před Kladnem.

Branky a nahrávky: 10. M. Kratochvíl (Š. Kratochvíl, Mašín), 26. Zbořil (Goiš, Sýkora) – 6. Skořepa (J. Pohl, Anděl), 23. Čachotský (J. Pohl, Harkabus), 34. Anděl (Štindl), 48. Werbik (Havránek, Budík). Rozhodčí: Kopeček, Cabák – Dohnal, Komínek. Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1649. Střely na branku: 42:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4.

HC ZUBR Přerov: Klimeš – Ferenc, Zbořil, Černý, Pala, Čáp, Novotný, M. Pohl – Sikora, Pšurný, Doležal – Navrátil, Hejcman, Goiš – Tomi, Sýkora, Procházka – Š. Kratochvíl, M. Kratochvíl, Mašín
HC Dukla Jihlava: Lundström – J. Pohl, Budík, Štebih, Půža, Štindl, Vála, Černohorský – Anděl, Skořepa, Zeman – Jiránek, Hlinka, Dostálek – Havránek, Werbik, Hrníčko – Harkabus, Čachotský, Čermák.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že za předvedenou hru jsme si vítězství zasloužili. V první třetině jsme se dostali do vedení, ale takovým nešťastně odraženým gólem soupeř srovnal. Pak jsme zase, dá se říct špatně, v naší přesilové hře dostali branku. To je vždycky mizérie. Měli jsme ve druhé třetině spoustu vyloučených, kdy soupeř vycítil šanci a příležitosti si vytvořil. Naši kluci toho hodně zblokovali, gólman hodně pochytal a potom dvě branky, si myslím, že byly za předvedenou hru zasloužené a tři body taky.

Kamil Přecechtěl (HC ZUBR Přerov): I když jsme prohráli, jsem s výkonem spokojený. Kluci odvedli maximum, na co v současnosti mají. Hráli jsme zodpovědný a poctivý hokej, vytvořili si velkou řadu střeleckých i brankových příležitostí. Bohužel, proměňování šancí je taková malá katastrofa. Jihlava podle mě ukázala, proč celou soutěž vede. Je to vyzrálé mužstvo, které dokázalo využít sebemenších našich chyb k zaútočení. Jediné, co se Dukle nepovedlo, byla dlouhá přesilovka pět na tři. Výborně jsme ji odbránili, ale vepředu se už delší dobu trápíme. Proti Jihlavě to bylo obzvlášť vidět, střel bylo kolem čtyřiceti, což na zápas není normální. Navíc nešlo o jen tak ledajaké střely, byly to rány, ovšem nejsme schopni to tam dotlačit a více se brankově prosadit.

Jihlava doma nasypala Zubrům pět branek. Poslední z nich vstřelil tehdy Miha Štebih a prolomil tak svojí střeleckou smůlu probíhajícího ročníku Chance Ligy. Foto: Markéta Křížová

46. kolo Chance Ligy, pondělí 14. ledna 2019

HC Dukla Jihlava - HC ZUBR Přerov (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
VHK ROBE Vsetín - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 - SK Trhači Kadaň (18:00)
HC Frýdek-Místek - Rytíři Kladno (18:00)
HC Stadion Litoměřice - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

47. kolo Chance Ligy, středa 14. ledna 2019

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (17:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Stadion Litoměřice (1800)
AZ RESIDOMO Havířov – HC Frýdek-Místek (18:00)
Rytíři Kladno – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
SK Trhači Kadaň – VHK ROBE Vsetín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 45. kole