Mých 20 gólů? Byl bych rád, kdyby mi bylo 20 let. Vyměnil bych to, směje se Matěj Pekr

15.01.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Druhé čisté konto v řadě. Zatímco proti Slavii vychytal nulu Jan Brož a jeho spoluhráči přidali tři branky, přerovské střelce udržel na uzdě gólman Niklas Lundström. Jihlavě tak stačila ke třem bodům jediná trefa, kterou v pětatřicáté minutě zařídil Matěj Pekr v přesilové hře. „Vystřelil jsem a dal jsem gól. V první třetině jsme zkoušeli jinou variantu přesilovky, ale ta nám moc nešla. Přehodili jsme to a po dlouhé době jsme využili přesilovku. Snad to není jen taková první vlaštovka,“ věří jihlavský útočník, že góly Dukly v početních výhodách budou přibývat.

Celý moment začal u Tomáše Čachotského, který puk poslal kolem střídajících přerovských hráčů, jenž byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. „To se stane, ale Tomáš je nejlepší a já mu děkuji, že nám vybojoval přesilovku,“ usmívá se Matěj Pekr a vzápětí v dobrém rozpoložení pokračuje – při otázce, že letos zkompletoval svůj gólový účet na dosavadním čísle 20. „Byl bych rád, kdyby mi bylo dvacet let, tak bych to asi vyměnil,“ směje se „Peky“ a pokračuje děkováním. „Chtěl bych poděkovat spoluhráčům, protože je to i jejich podíl. Hokej je týmová hra a není to o jedincích. Jestli mám jmenovat, tak můžu, ale byli bychom tady do zítřka. Takže děkuji spoluhráčům.“

Že je třicetiletý forvard týmovým hráčem, potvrzuje i v další části rozhovoru. Chvilku před koncem totiž jel v tandemu s Nicolasem Werbikem proti jednomu protihráči a vstříc prázdné kleci. Mohl střílet a načít svojí třetí desítku branek letošní sezony, ale přihrával, jenže „Werbovi“ se možná postavil puk a zamířil nad. „Mohl jsem to vzít na sebe a vystřelit do brány, ale chtěl jsem se podělit a dopadlo to tak, jak dopadlo. Naštěstí výhra 1:0 a tři body, takže se nic nestalo, ale kdybychom z toho pak dostali gól, tak by to bylo horší. Přerov tam měl spoustu šancí a vyrovnání někde viselo. Naštěstí i Nik zachytal super a také mu patří velký dík,“ domnívá se aktuálně nejlepší kanonýr Dukly.

Vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. „Nebyl to od nás úplně ideální výkon, takže nejsme spokojeni. Jediné pozitivum jsou samozřejmě tři body a po dlouhé době využitá přesilovka,“ vrací se Matěj Pekr k momentu z 35. minuty, který rozhodl zápas. Jihlavská početní výhoda byla využita střelou z jeho hole. „V první třetině jsme zkoušeli jinou variantu přesilovky, a ta nám moc nešla. Pak jsme to přehodili a po dlouhé době nám vyšla. Jsme za to rádi a doufám, že to není jen taková první vlaštovka,“ věří jihlavský útočník, že procento využití přesilových her časem vzroste z aktuálních 17,21%, což je i tak páté nejlepší číslo v Chance Lize (po Třebíči, Vsetínu, Frýdku-Místku a Litoměřicím).

Videoohlasy s Matějem Pekrem

Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a Vladimír Kočara (HC ZUBR Přerov)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 1:0

Autor videa: HZStv1