Zvládne Jihlava šlágr kola proti Kladnu a udrží si pětibodový náskok na čele?

24.01.2019 / Tomáš Kalas, Tomáš Lysý

Pokud je tým, na který Dukla opravdu umí, tak se jedná o kladenské Rytíře. V klíčových fázích dřívějších i pozdějších sezon vždy dokázala Kladno nechat za sebou. Ať už to byla postupová sezona 2017/2018, nebo neúspěšná baráž loni, kde díky výhře v 11. kole právě na ledě Středočechů bojovala Dukla až do poslední chvíle o udržení extraligy a naopak Kladnu možnost návratu zatrhla. I tuto sezonu je zatím Jihlava ve vzájemných zápasech úspěšnější. Všechna tři utkání v základní části vyhrála. Od posledního zápasu před Vánoci, kdy to byl souboj o první místo, vstoupil do špičky tabulky Vsetín a momentálně je mezi sobotními soupeři osm bodů. Ve hře je i navíc návrat Jaromíra Jágra na led. Ten měl nastoupit již na Vsetíně, jenže zranění lýtkového svalu ho zastavilo. Zvládne Dukla porazit Kladno i počtvrté? To se dozvíme od sobotních 17:30 na Horáckém zimním stadionu.

V Kadani se nehraje moc snadno, nehledě na tabulkové postavení soupeřů. Vyprávět by o tom mohl například Vsetín, který sice v Kadani druhý vzájemný zápas vyhrál, ale až po nájezdech. Přerov si odtud sice odvezl tři body, ale po výsledku 4:3. S prázdnou v úvodu soutěže odjížděly i průběžně páté Litoměřice, které musely o tři body bojovat i v rámci 44. kola. A ani Jihlavští to tam neměli lehké. Již v postupové sezoně nejprve u Trhačů prohrála o jediný gól, podruhé rozhodovalo prodloužení, které Jihlava zvládla. Tuto sezonu to byl boj i na začátku soutěže, ve víru oslav 100 let české státnosti. Kadaň dvakrát vedla, Dukla nakonec vybojovala tři body po výhře 5:3. Poslední vzájemný zápas rozhodl konec druhé třetiny. Hosté v ní využili přesilovku 5 na 3 zásluhou Lukáše Klímy, který dvěma góly potopil svůj bývalý klub. Devět vteřin před vypršením druhých dvaceti minut se ale prosadil ještě Nicolas Werbik a to rozhodlo. Ve třetí třetině pečetil výhru 5:2 Josef Skořepa. O tom, že zápas rozhodl třetí gól, byl přesvědčen právě i Klíma. „Při gólu na 2:2 jsme hráli oslabení pět na tři, oni vyrovnali a zase to bylo od začátku. Pak jsme využili přesilovku a prakticky od té chvíle jsme byli po celý zbytek zápasu lepší. Oni už neměli žádnou šanci.“

SOBOTNÍ SOUPEŘ: RYTÍŘI KLADNO

Kladnu se nedaří v přímé konfrontaci především se špičkou tabulky. Předvánoční zápas na ledě Motoru sice hodně ovlivnila početná marodka Kladna, navíc se za bitku s Dunnem nechal vyloučit do konce utkání Hajný. Motor si připsal výhru 7:3. Další konfrontace přišla ve 48. kole na ledě Vsetína. Natřískaný Lapač nerozhodilo ani brzké dotahování výsledku po 17 sekundách od úvodního buly a Vsetín si dojel pro výhru 6:1. Bilanci s Duklou nemá Kladno také skvělou. Z možných 9 bodů ve vzájemných zápasech získala Jihlava osm. Jinak ale Rytíři většinu zápasů zvládají a drží si průběžné třetí místo. Dvě vysoká vítězství mezi svátky proti Prostějovu a Kadani s celkovým skóre 14:4 dala fanouškům optimismus, ze kterého je ale vyvedla hned domácí prohra s Havířovem. A ani následující zápas s Ústím nevypadal nijak zázračně, vedení 2:0 se ale ve třetí třetině Slovanu rozplynulo a Kladno vyhrálo 3:2. Z posledních pěti utkání mají Rytíři pouze jedinou prohru. Uštědřil ji Frýdek-Místek, který zvítězil poměrně vysokým skóre 5:1.

SOUPISKA TÝMU

Kladno má ve svém středu velice zkušené hráče, kterým se i bodově daří. Jasně nejproduktivnější je Petr Vampola, mistr světa z roku 2010 má ze 40 zápasů 43 bodů s bilancí 11 gólů a 32 asistencí. Zároveň je tak i nejlepší nahrávač týmu. Pozici nejlepšího střelce si ale drží Ladislav Zikmund s 21 góly. V týmové tabulce ho najdeme hned za Vampolou, k 21 gólům přidal i 13 nahrávek. Celou vedoucí trojici uzavírá Jakub Strnad, za 35 utkání má bilanci 15+17. Obranná činnost je naprostou výsadou dua Brandon Nash a Jiří Říha. Brandon Nash, který byl v zápase proti Benátkám nad Jizerou pod dozorem svého slavnějšího bratra Rileyho, má celkem 24 kanadských bodů. O jediný bod za ním je miláček jihlavského publika Jiří Říha, ten chytl formu v posledních pár zápasech a má bilanci naprosto vyrovnanou, 11+11. V brance se pravidelně točí duo Lukáš Cikánek a Adam Brízgala. O jeden zápas má odchytáno více mladý talent Brízgala, který za 24 zápasů má procento úspěšnosti 91,33.

Za zmínku stojí i try-out obránce Andrého Lakose, bývalý hráč vicemistra EBEL ze Znojma v sezoně 2015/2016. Tento obr na ledě přišel z rakouského Grazu, kde za 23 utkání nasbíral pouze dva body. Na Kladně má za pět utkání jeden bod a zda zůstane, o tom se rozhodne v nejbližších týdnech.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna
Statistiky Kladna

Poslední zápas Kladna

49. kolo Chance Ligy, středa 23. ledna 2019: Rytíři Kladno - HC Benátky nad Jizerou 5:1

Branky a nahrávky: 5. Zikmund (Machač, Lakos), 18. Jelínek (Machač, Kehar), 56. Melka (Strnad, Zikmund), 58. Vildumetz (Nash, Hajný), 59. Kaut (Redlich) – 26. Najman (Kunst, Černoch). Rozhodčí: Luczków, Vrba – Polonyi, Janíček. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1520. Střely na branku: 33:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

Sestava Kladna: Brízgala – Nash, Svedlund, Lakos, Hořava, Říha, Kehar, Šesták – Melka, Vampola, Strnad – Jelínek, Machač, Zikmund – Kružík, Kaut, Redlich – Hajný, Kubík, Vildumetz.

Poslední vzájemný zápas

35. kolo Chance Ligy, sobota 15. prosince 2018: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 2:5

Dukla nemohla zahájit důležitý zápas na Kladně lépe. Už po 123 sekundách využil přesilovou hru svým druhým zásahem v sezoně Miha Štebih. Šance na srovnání stavu pro Kladno přišla na konci první třetiny, když se naskytla přesilová hra 4 na 3, která přešla do klasické 5 na 4. Na gól jako takový si však Rytíři museli počkat až do druhé třetiny. Na konci 25. minuty se po dorážce prosadil Vildumetz. Klíčový moment zápasu přišel v časech 30:26 a 31:03. Nejprve se po výborné práci Čachotského prosadil poprvé v dresu Dukly Lukáš Klíma, o 37 sekund později se z přečíslení trefil i Lukáš Anděl. Třetí třetinu začala Dukla také dobře, když se z gólu radovala další posila, Jan Holý. Kladno však rychle snížilo na dvoubrankový rozdíl zásluhou Vampoly. Zdánlivě dobře rozehraný zápas pro Duklu se notně zkomplikoval v posledních deseti minutách, kdy hrála Jihlava sedm a půl minuty ve dvojnásobném, či klasickém oslabení. Výbornou týmovou prací však tyto momenty přečkala, stvrdila výhru díky Matěji Pekrovi 26 sekund před koncem a došla si pro cennou výhru z ledu Kladna poměrem 5:2!

Branky a nahrávky: 25. Vildumetz (Kehar, Hajný), 44. Vampola (Plekanec, Strnad) – 3. Štebih (Klíma, Holý), 31. Klíma (Čachotský), 32. Anděl (Skořepa, Pekr), 42. Holý (Čachotský, Štebih), 60. Pekr. Rozhodčí: Veselý, Zubzanda – Kokrment, Coubal. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3150. Střely na branku: 35:34. Zblokované střely: 6:8. Vhazování: 20:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:5.

Rytíři Kladno: Cikánek – Říha, Zajíc, Veber, Svedlund, Volráb, Kehar – Machač, Plekanec, Kubík – Strnad, Vampola, Zikmund – Redlich, Kaut, Kružík – Jelínek, Vildumetz, Hajný
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Vála – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Jiránek, Werbik, Havránek – Harkabus, Hlinka, Hrníčko

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Jsme samozřejmě spokojení s body. Myslím si ale, že si je odvážíme zaslouženě. protože jsme byli po většinu utkání lepším týmem. Přestože se konec sehrál tak, jak se sehrál, tak kluci odehráli zápas výborně. Patří jim dík. Posledních deset minut jsme hráli v oslabení, to je dřina. Soupeř měl v části druhé třetiny tlak a vytvořil si šance, které ale nedal. My branky dali a zaslouženě odjíždíme se třemi body.

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Soupeř byl lepší. V první i třetí třetině jsme dostali gól minutu a půl po začátku v oslabení, to zápas ovlivnilo. Defenziva Jihlavy je velice dobrá, takže když jsme se dostali do šance, tak jsme to neproměnili. Zasloužené vítězství hostů.

Od posledního domácího zápasu Dukly s Kladnem již uplynuly téměř tři měsíce. Tehdy přišlo rozhodnutí již před polovinou zápasu, kdy se v šestadvacáté minutě trefil Martin Osmík a Dukla tak otočila stav z 0:1 na konečných 2:1. Foto: Markéta Křížová

50. kolo Chance Ligy, sobota 26. ledna 2019

HC Slavia Praha - SK Trhači Kadaň (15:00)
HC Benátky nad Jizerou - AZ RESIDOMO Havířov (16:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - SK Horácká Slavia Třebíč (16:00)
HC ZUBR Přerov - LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Frýdek-Místek - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno (17:30) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)

50. kolo Chance Ligy, sobota 26. ledna 2019

SK Horácká Slavia Třebíč - VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Stadion Litoměřice - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Dukla Jihlava (18:00)
Rytíři Kladno - HC Slavia Praha (18:00)
SK Trhači Kadaň - HC ZUBR Přerov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

Další dohrávky:
34. kolo, pondělí 4. února 2019: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30)
39. kolo, pondělí 4. února 2019: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)
45. kolo, středa 6. února 2019: HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
22. kolo, čtvrtek 14. února 2019: VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

Tabulka Chance Ligy po 49. kole