5:4sn
(2:2, 1:1, 1:1 - 0:0)

Bitva do posledního dechu! Jihlava přetlačila Kladno až v samostatných nájezdech

26.01.2019 / Tomáš Kalas

Tuto sezonu čtvrtý vzájemný zápas mezi těmito soupeři nabídl gólovou divočinu již v první třetině. Skóre otevřel všem jihlavským fanouškům známý Jiří Říha. Dukla se ale stihla dotáhnout, nejprve se prosadil Petr Štindl, na další trefu z hole Jelínka odpověděl kurióznějším gólem Tomáš Čachotský. Jihlava měla ve druhé třetině herně navrch, což vyústilo ve vedoucí gól. Zařídil ho druhý bývalý kladenský hráč, Matěj Pekr. Jenže i Rytíři stihli do konce třetiny srovnat, když se podruhé prosadil Jelínek. Domácí však stále neřekli poslední slovo. Když se ve 43. minutě po krásné souhře trefil přesně Martin Osmík, vypadalo to nadějně. Jenže v hektickém závěru se v čase 59:14 prosadil Melka a zápas musel jít až do nájezdů. V nich rozhodl Tomáš Čachotský tradiční kličkou a Jihlava ovládla i čtvrtý vzájemný zápas, tentokrát poměrem 5:4 po samostatných nájezdech.
26.01.2019 17:30, Chance Liga - 50. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – J. Pohl, J. Holý, Kajínek, Matějíček, Štindl, Štebih, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Werbik, Čachotský – Klíma, Osmík, Hrníčko.
5

Rytíři Kladno

Cikánek – Svedlund, Nash, P. Hořava, Lakos, Kehar, J. Říha, Zelingr – J. Strnad, Kubík, Melka – Zikmund, Machač, Jelínek – Redlich, T. Kaut, Kružík – Š. Bláha, Vildumetz, Hajný.
4
Branky a nahrávky: 15. Štindl (Skořepa), 18. Čachotský, 36. Pekr (Anděl, Werbik), 43. Osmík (Hrníčko, Klíma), rozh. náj. Čachotský – 11. J. Říha (Kehar), 16. Jelínek (Zikmund), 39. Jelínek (Machač, Zikmund), 60. Melka (Nash, Svedlund). Rozhodčí: Čech, Kašík – Štofa, Doležal. Vyloučení: 2:6, navíc Hořava (KLA) 10 min a do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3013. Střely na branku: 41:18. Zblokované střely: 5:4. Vhazování: 30:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4

Průběh utkání

Kladno pomýšlelo na vítězství po třech předchozích nezdarech a do zápasu vstoupilo dobře. Již ke konci 4. minuty využil vyhraný souboj za domácí brankou Melka a nasadil k úniku proti Honzíkovi, který ale nedotáhl do konce. Dukla dostala následně dvě přesilovky, na změnu gólového stavu se ale čekalo do času 10:18. Z aktivního vjezdu Kehara do útočného pásma těžil Jiří Říha. Právě jemu byla totiž doručena přihrávka od Kehara zpoza branky. Říha pak dostál své pověsti a od modré přesně zavěsil puk do levého vinglu. Od svého odchodu z Dukly se na jihlavském zimáku prosadil gólově vůbec poprvé. Jihlava se ale nenechala rozhodit, a i ona se radovala z prvního gólu na začátku 15. minuty. Skořepa přistrčil v útočném pásmu na pravý kruh Petru Štindlovi, který tvrdou střelou z úhlu srovnal stav zápasu. První dva góly tedy obstarali ještě donedávna hráči soupeře. Jenže Rytířům stačilo pouhých 79 sekund na návrat vedení o branku. Nenápadná situace v rohu kluziště vzešla ve střelu Šimona Jelínka, kladenský junior prostřelil Honzíka na bližší tyči. I hostující obrana se ale nevyvarovala chyb. Jedna taková zavinila druhý gól Jihlavy. Na konci 18. minuty Svedlund nečekal od Nashe přihrávku za branku, od Svedlundovy brusle se puk odrazil na hůl Tomáše Čachotského, který jej zametl mezi Cikánkovy betony. Útočná první třetina nabídla dohromady čtyři góly a také mírnou střeleckou převahu Jihlavy.

Druhá třetina začala přerušením již po 13 sekundách, když šel pykat za držení hole Hořava. Přesilovou hru ale Jihlava nevyužila, stejně tomu bylo i ke konci první půlky třetiny. Dukla začínala mít herní převahu, kterou ale stále nedokázala gólově vyjádřit. Postupně začaly na stadionu růst emoce, zmatků na modré čáře využil Zikmund, který jako jediný hráč stále pokračoval ve hře a natlačil se až před Honzíka, domácí gólman ale svůj tým podržel. Rozhodčí si svůj kredit u domácích fanoušků nevylepšili ani o chvíli později, když vyloučili Matějíčka za podrážení. První přesilovku Kladna v zápase ale čtyřka Dukly odbránila zodpovědně, navíc se domácí ujmuli v čase 35:55 vedení. Anděl si všiml před brankou Matěje Pekra, který byl úplně volný a po přihrávce si Cikánka v hostující brance doslova vychutnal - 3:2. Opět ale Středočechům stačila chvilka na dorovnání stavu. Souhra druhé útočné formace přinesla rychlé vyšachování domácí obrany ze hry a Šimon Jelínek se prosadil podruhé, když přesně umístil střelu k levé tyči.

Třetí třetina začala pro Duklu přímo snově. Klíma u mantinelu ustál souboj a přes Hrníčka se puk dostal na nehlídaného Martina Osmíka, který si už střelou na protější tyč poradil. Jihlava se poté mírně ze hry stáhla a nechala spíše tvořit hostující tým, který se ale do šancí nemohl moc dostat. A když už Zikmund vybojoval puk a s Lakosem měli přečíslení 2 na 1, tak byl v domácí brance Honzík. Na druhé straně mohl potopit svého bývalého chlebodárce Pekr, nabídnutou situaci, kdy byl volný sám před brankou, ale do sladké tečky nedotáhl. Na konci 54. minuty byl Pekr vyloučen a Dukla zažívala poměrně krušné chvilky, celé dvě minuty ale ustála bez gólu. Závěr zápasu byl přímo infarktový. Nejprve v čase 56:19 vypadla na nejdůležitější část utkání časomíra. Pro Jihlavu se rýsovala cesta ke třem bodům, ta byla navíc umocněna vyloučením Hořavy za podrážení, po Hořavových dalších výlevech na trestné byl ale za skandování domácího kotle poslán předčasně do kabin. Poldi tak mělo do závěrečného náporu o jednoho hráče méně, ale poradilo si. 45 sekund před koncem zápasu se totiž na modré čáře napřáhl Brandon Nash a kotouč v předbrankovém prostoru dostal do branky kladenský Antonín Melka a kladenský kotel fanoušků explodoval radostí - 4:4.

Prodloužení nabídlo oboustranně rychlou hru. O něco více ze hry mělo Kladno, jedinou velkou šanci ale měla Dukla v samotném závěru, když Pekr obral o puk Strnada v jeho pásmu a Harkabus mohl osm sekund před koncem rozhodnout, jenže Cikánek poslal zápas do nájezdů.
V nich začínala Dukla a Tomáš Čachotský úspěšně otevřel nájezdy typickou kličkou. Srovnat mohl hned střelec čtvrtého gólu Kladna Melka, jenže od gólu ho dělila pravá tyčka. S blížící se pátou sérií nervozita na obou stranách rostla, Dominik Hrníčko například po rozjezdu upadl, Jelínek zase naopak přestřelil vysoko branku. Pátá série se ani nemusela dojíždět celá. Martin Osmík si pokryl Cikánkovu hůl na vypíchnutí kotouče a zakončil nad něj. Dukla tak vyhrála šlágr 5:4 po samostatných nájezdech a její náskok na čele se ztenčil o bod.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): Viděli jsme kvalitní utkání, rychlé, s šancemi na obou stranách. Byl to vyrovnaný zápas a také po základní hrací době vyrovnaně skončil. Viděl jsem to nerozhodně i na fauly, ale tak to bohužel neskončilo.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Soupeř byl v rychlých protiútocích hodně nebezpečný, ale my v utkání nasekali spoustu chyb v defenzívě. Nějakým způsobem jsme se z toho vykopali, ale v závěru jsme se nedisciplinovaností připravili o vedení. Máme jasný puk na hokejce v útočném pásmu, můžeme ho držet a nemusíme se nikam cpát, a přesto dovolíme soupeři, aby zápas srovnal. Jsme rádi za dva body, byl to těžký vyrovnaný zápas, ale troškou chytrosti jsme mohli mít tři body.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava