Za dva body jsme rádi, ale ze závěru zápasu jsme zklamaní, sděluje Matěj Pekr

27.01.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Devět branek, rozhodnutí až v samostatných nájezdech. Přitom mohlo být hotovo dříve. Dukla v první třetině proti Kladnu dvakrát smazala jednobrankový náskok soupeře. Poté se dostala dvakrát do vedení, ale také Rytíři zareagovali – nejprve na konci druhé třetiny, poté 45 sekund před koncem zápasu, při vlastním oslabení a při hře bez gólmana. „Půl minuty před koncem vedeme, máme přesilovku a necháme si takhle dát gól. Takže jsme rádi za dva body, ale také zklamaní,“ potýká rozpolceně Matěj Pekr, že výhra a dva body jsou sice dobré, ale k plnému počtu rozhodně nebylo daleko.

Byl to právě Matěj Pekr, který jako první poslal v zápase Duklu do vedení. Ve druhé třetině využil toho, že gólman hostí Cikánek při snaze vypíchnout puk nahrál přímo na hůl najíždějícího jihlavského kanonýra. „Čoveče ani nevím, jak to tam padlo,“ usmívá se snajpr, který zaznamenal jednadvacátý gól v sezoně. „Endy (Lukáš Anděl – pozn. aut.) zabojoval u mantinelu, hodil puk na branku, gólman mi ho nahrál na hokejku a já ho zametl do prázdné branky,“ vybavuje si svojí trefu z času 35:55. Nicméně i Kladno ukázalo, že na nepříznivý stav dokáže – stejně jako Jihlava v první třetině – rychle reagovat. Za dvě a čtvrt minuty bylo srovnáno. Nejdéle tak vydrželo vedení Dukly po brance Martina Osmíka z času 42:07.

Na konci zápasu se zdálo, že má Dukla ke třem bodům hodně blízko. Při vedení 4:3 byl totiž v čase 57:53 vyloučen Petr Hořava na dvě minuty, který si poté vybil zlost na trestné lavici a šel rovnou pod sprchy. Jenže při dvouminutové početní výhodě Jihlava paradoxně inkasovala. Místo zvýšení Dukly na 5:3 platilo nedáš-dostaneš a Kladno v oslabení – byť již při své hře bez gólmana a situaci 5 na 5 – srovnalo a poslalo zápas do prodloužení. „Chtěli jsme se udržet v útočném pásmu na puku, když jsme hráli přesilovku. Do jedné nahrávky nám strčili hokejku, trošku to zaskákalo, šli do přečíslení. Pak už se vše začalo nabalovat. Odražený puk, klička, střela od modré, někoho to trefilo do hrudi a byl z toho vyrovnávací gól,“ popisuje sitauci, po které šel zápas do prodloužení a posléze i do nájezdů.

Jihlavské rozpolcené pocity tak asi nejlépe popisuje dotaz reportéra České televize, zda je důležité, že Dukla porazila Kladno i počtvrté v sezoně. „Pro nás je v uvozovkách důležité, že jsme bod ztratili,“ hlásí Matěj Pekr s mírním zklamáním. „Ale vyhráli jsme. Porazili jsme tým, co se pohybuje nahoře. Zápas měl tempo, takže z dvou bodů máme radost,“ přemítá „Peky“ a naznačuje cíle do další části sezony. „Ambice jsou, je to sport. Nechci říkat takové to klišé, ale prostě je to sport a chceme dojít co nejdále. Když se postoupí, tak budeme všichni rádi. Uvidíme.“

Videoohlasy s Matějem Pekrem

Ztráta ze závěru utkání mrzela také Martina Osmíka, jenž byl autorem již uvedeného gólu na 4:3. Pojďme se nejprve podívat, jak jeho trefa po spolupráci s Lukášem Klímou a nahrávajícím Dominikem Hrníčkem padla. „Klímič to dostal na mantinel, posunul puk na Dominika Hrníčka, který si ho výborně stáhnul pod sebe a hodil mi přihrávku prakticky před prázdnou bránu,“ hlásí jihlavský forvard, který po delším zranění zaznamenal první úspěšnou trefu. „Bylo to těžké utkání, ale měli jsme ho urvat za tři body. Škoda toho závěru, že jsme si nechali nedůsledností utéct výhru v základní hrací době,“ lituje nevydařeného konce zápasu.

Nalezenou střeleckou formu si bývalý havlíčkobrodský mládežník přenesl i do samostatných nájezdů. Načínal totiž pátou sérii a před jeho nájezdem byl stav stále jen 1:0, když se hned na začátku trefil tradiční exekutor Tomáš Čachotský. A právě „Čagy“ si hned na začátku ohlasů svého parťáka dobíral stylem: „Tys ho vymíchal, tys ho vymíchal,“ což je na začátku videoohlasů slyšet. A skutečně, Martin Osmík gólmana soupeře vymíchal a nájezdy rozhodl. „Zkusil jsem kličku, kterou zkouším i na tréninku, a vyšlo to,“ raduje se a vzápětí chválí i diváky. „Je úplně super, že se na takový zápas přijde podívat tolik lidí,“ říká k více jak třítisícové návštěvě, byť ochozy stadionu vypadaly zdánlivě o něco více zaplněné.

Videoohlasy s Martinem Osmíkem

Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a David Čermák (Rytíři Kladno)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 5:4 sn.

Autor videa: HZStv1