Porazí Dukla regionálního rivala i napočtvrté?

01.02.2019 / Tomáš Kalas

Kolotoč Chance Ligy jde pomalu do svého finiše. Do konce základní části zbývá sedm kol a týmy na hraně osmičky, která zajišťuje o něco delší sezonu, bojují o každý bod. Přesně v takové pozici je sobotní soupeř Jihlavy, SK Horácká Slavia Třebíč. Ta se nachází momentálně na devátém místě s dvoubodovou ztrátou na osmý Prostějov ve velice našlapaném středu tabulky. Porazí Dukla krajského rivala i počtvrté v této sezoně, nebo se bude moci Třebíč radovat z výhry? To se dozvíme na třebíčském zimním stadionu od sobotních 17:30.

Prvním únorovým dnem se uzavírají jakékoliv přestupy či hostování na hokejové mapě. Manažeři tak v posledních dnech bojovali o každého hráče, který by se mohl pro jejich tým jakkoliv hodit. Nezahálela ani Dukla a přivedla velice zajímavou posilu do útoku. Tou se stal útočník Juraj Bezúch z Hradce Králové. Během třiceti zápasů v extralize vstřelil tři branky a na další čtyři nahrál. Okusil také hokejovou Ligu mistrů a na tři zápasy si odskočil do pražské Slavie s bilancí 2+2. S Duklou má již zkušenosti na Slovensku, když trenčínské vojáky spolu s Branko Radivojevičem dotáhl až ke stříbru s dvaceti góly a 22 asistencemi. Příchod Bezúcha je ale koncipován jako hostování do konce sezony a i Hradec zalovil v jihlavských vodách, důsledkem toho je stěhování obránce Petra Štindla na stejné časové období.

Co se posledního zápasu Dukly týče, ten dopadl naprosto jednoznačně. Ústecký Slovan se držel pouze v první třetině, v té druhé dostal hned šest branek a konečný výsledek se ustanovil na skóre 7:1. Díky zaváhání Vsetína se tak náskok Dukly na čele navýšil. „Ze začátku to byl vyrovnaný zápas, než jsme se trošku rozjeli a napadali nám tam nějaké branky. Pak jsme soupeře zlomili a jsme rádi, že jsme se se ním netahali o výsledek až do konce,“ byl spokojen David Kajínek, po zranění Josefa Skořepy v Havířově dočasný kapitán Dukly, navíc proti Ústí vsítil svůj první gól sezony.

SOBOTNÍ SOUPEŘ: SK HORÁCKÁ SLAVIA TŘEBÍČ

Třebíč je v posledních zápasech pořádně rozjetá. V novém roce z 11 zápasů vydolovala 19 bodů z 33 možných a prohrála pouze čtyři utkání. Bodový zisk jí ale sráží velký počet prodloužení, z deseti utkání se muselo v jejím zápase nastavovat hned šestkrát. Doma jsou Bílé hvězdy nepříjemný a silný soupeř, důkazem toho byla drtivá domácí výhra v 51. kole proti rozjetému Vsetínu poměrem 6:0. Forma z posledních desíti zápasů činí osm výher a dvě prohry. Dvě prohry přišly s týmy tabulkově nad Třebíčí, shodný výsledek 2:4 se urodil na Kladně a v Litoměřicích. Veškerá ostatní utkání jinak Třebíč buď ovládla suverénním způsobem, když k již zmiňovanému Vsetínu přiřadíme zápas s Havířovem (5:2), nebo se muselo nastavovat, což byl případ zápasu s Frýdkem, v Porubě nebo i poslední utkání v rozjetých Benátkách nad Jizerou. Zatím ale HST nastavení jdou, a proto z 15 zápasů, které šly do prodloužení, vyhrálo hned 11 z nich.

SOUPISKA TÝMU

Třebíč těží ze své spolupráce s brněnskou Kometou a několik odchovanců Brna nyní hraje pravidelně za klub z Vysočiny. Namátkou může být Vojtěch Střondala, který je s 20 body pátým nejproduktivnějším hráčem týmu. Týmové statistice vévodí Silvester Kusko. Jeho průměr činí přesně bod na zápas, za 43 zápasů má 21 gólů a 22 asistencí. Prostým součtem z toho tedy vyvodíme 43 utkání a 43 bodů. Bodově stejně, avšak průměrově hůře, je na tom Lukáš Nedvídek. S Kuskem je pojí stejný počet gólů a asistencí, ale Nedvídek má o pět zápasů více. Celé trio uzavírá v útoku Michal Vodný, ten je ale body vzdálen od dvojice nejproduktivnějších hráčů o hodně, na dotáhnutí se mu chybí 14 bodů (13+16). Mimo hru v Třebíčí je Adam Raška, který má sice 38 bodů, jenže žádné další již v dresu Třebíče nepřidá, neboť přestoupil do Chomutova. Do zápasu bude mít drobnou motivaci Tomáš Havránek. Po vítězném zápase proti Slavii na příkaz svého klubu z Karlových Varů musel Duklu opustit a přesunout se o něco jižněji, do Třebíče.

I v obraně najdeme hráče ve spojitosti s jihlavskou Duklou. Nejlépe na tom je Šimon Szathmáry, který má bilanci 6+20 během 33 utkání. Pokud si pamatujete na obránce Lukáš Vágnera, jeho jméno již ve statistikách nenajdete. Z osobních důvodů se rozhodl pro změnu jména na Lukáš Forman. Jeho bodový přísun v 31 zápasech je osm gólů a devět nahrávek. Toto duo doplňují Karel Nedbal s Vladimírem Brožem, oba mají shodně 15 bodů. Nejvíce zápasů má v dresu Třebíč odchytáno talent Lukáš Dostál, celkem třiadvacetkrát stál v brance a má procento úspěšnosti 91,74.

Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče
Statistiky Třebíče

Poslední zápas Třebíče

52. kolo Chance Ligy, středa 30. ledna 2019: HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč 3:4 po prodloužení

Branky a nahrávky: 16. Chrtek (D. Špaček, Kunst), 16. Chrtek (Teplý), 60. Wiencek (D. Špaček) – 30. Vl. Brož (Szathmáry, Kusko), 36. Süss (Forman, Vodný), 60. Psota (Vodný, Forman), 63. Nedvídek (Kusko). Rozhodčí: Pilný, Wagner – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 155. Střely na branku: 24:36. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4.

Sestava Třebíče: Dostál – Szathmáry, Vl. Brož, Nedbal, Forman, Bilčík, V. Čejka – Havlát, Nedvídek, Kusko – T. Havránek, Psota, Vodný – Střondala, M. Novák, Süss – P. Kratochvíl, Tadeáš Král, Malec – Paták.

Poslední vzájemný zápas

38. kolo Chance Ligy, sobota 22. prosince 2018: HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 3:2 po nájezdech

Poslední zápas před vánočním časem dlouho nabízel vyrovnanou hru bez gólů. Gólový půst se provedlo prolomit až v 18. minutě a povedlo se to Dukle, když při vlastním oslabení Pekr ze středového kruhu vyslal dopředu Lukáše Anděla, který se nemýlil. Druhou třetinu měla plně v režii Jihlava, dokonce měla ve vlastním oslabení dvě tutové šance, Tomáš Čachotský ale trestné střílení neproměnil a ani Nicolas Werbik svůj únik nedotáhl do gólové radosti. I přesto se ale Dukla radovala z trefy a opět v závěru třetiny. Petr Štindl po přihrávce od Matěje Pekra umístil puk z první do branky. V rozmezí 44. - 46. minuty bylo ale skóre znovu srovnáno, nejprve se prosadil v přesilovce Raška, za dvě minuty pak srovnal v náporu Nedbal. Třetí vzájemný zápas obou týmů dospěl tedy až do nájezdů, které rozhodl ve druhé sérii Lukáš Anděl a přisoudil Jihlavě druhý bod - 3:2 po samostatných nájezdech.

Branky a nahrávky: 18. Anděl (Pekr), 39. Štindl (Pekr), rozh. náj. Anděl – 44. Raška (Szathmáry, Kratochvíl), 46. Nedbal (Čejka, Vodný). Rozhodčí: Vrba, Obadal – Šimán, Tvrdík. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3274. Střely na branku: 36:27. Zblokované střely: 13:2. Vhazování: 52:27. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Mareš, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Vála, Černohorský – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Werbik, Havránek – Čermák, Hlinka, Hrníčko
SK Horácká Slavia Třebíč: Vejmelka – Bilčík, Szathmáry, Vágner, Nedbal, Čejka, Brož, Furch – Vodný, Raška, Střondala – Psota, Nedvídek, Kratochvíl – Malec, Král, Paták – Süss, Mlynář, Novák.

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Jsme opravdu rádi za bod z ledu těžkého soupeře. Jihlava byla před zápasem favoritem a každý bod pro nás by byl zlatý, a ten jsme získali. Je to derby, chodí na něj hodně lidí a to našim mladým klukům svazuje ruce a nohy. Dělali jsme spoustu hrubých chyb. V první třetině jsme si nechali zatlouct jeden hřebíček do rakve, když si v přesilovce dvě minuty před koncem necháme dát gól, pak druhý minutu před koncem druhé třetiny. Ale musím klukům poděkovat, že jsme se před třetí třetinou semkli. Slova, co jsme si řekli, jsme na ledě proměnili v činy. Zlepšeným důrazem a hrou v útočném pásmu se nám podařilo dát dva góly, vyrovnat a za bod jsme strašně rádi. V nájezdech ukázala Dukla, že má lepší hráče v zakončení a zaslouženě získala dva body.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že přijede dobrý soupeř. Je to derby, které maže rozdíly v tabulce, jestli my jsme první a Třebíč je třeba osmá... Utkání jsme měli zvládnout v prvních dvou třetinách, kdy jsme měli řadu stoprocentních šancí a navíc trestné střílení. Nedali jsme a trošičku jsme tím urazili sportovní štěstíčko. Třebíč v poslední třetině dala dva góly a asi to mělo být remízové utkání. Proto zápas došel až do prodloužení. Na penalty jsme byli šťastnější my, Nik zachytal výborně, a proto druhý bod navíc zůstal doma.

V předvánočním derby s Třebíčí nebyla nouze o emoce. 3274 diváků mohlo vidět choreo domácího kotle, strkanice před brankou obou týmů a také výhru Dukly až po samostatných nájezdech. Foto: Tomáš Lysý

53. kolo Chance Ligy, sobota 2. února 2019

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (16:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (16:00)
HC Frýdek-Místek – VHK ROBE Vsetín (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
SK Trhači Kadaň – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – HC ZUBR Přerov (17:30)

54. kolo Chance Ligy, pondělí 11. února 2019

Předehrávka: HC ZUBR Přerov – Hokej Ústí nad Labem s. r. o - 4:1
ČEZ Motor České Budějovice – AZ RESIDOMO Havířov (16:30)
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – VHK ROBE Vsetín (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (18:00)
HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

Další dohrávky:
34. kolo, pondělí 4. února 2019: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30)
39. kolo, pondělí 4. února 2019: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)
45. kolo, středa 6. února 2019: HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
22. kolo, čtvrtek 14. února 2019: VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

Tabulka Chance Ligy po 52. kole