Další pondělí v základní části Chance Ligy. Po reprezentační pauze změří Dukla své síly s Litoměřicemi

10.02.2019 / Tomáš Kalas

Po reprezentační pauze, kdy se ze Švédska vrátí národní tým s pohárem pro vítěze Švédských hokejových her, se rozběhne samotný závěr základní části Chance Ligy. V posledních sedmi kolech budou týmy ve středu tabulky bojovat o postup do play-off. Jeden z celků bojujících o prodloužení sezony je litoměřický Stadion. Současně drží osmé, poslední postupové, místo, ale bodově je na tom stejně s ostatními třemi celky. Poslední pondělí v základní části bude mít přidanou hodnotu pro fanoušky, neboť do Jihlavy zavítá oblíbená akce pivovaru Radegast a jeho Zóna hokejových bojovníků. Přítomen bude také opět Promotým Hitrádia Vysočina. Zápas začíná v tradičních 17:30.

Jihlava se vrací do své formy, kterou měla téměř celý listopad, kdy ze 27 možných bodů udělala 27 a dostala na tím prakticky na čelo tabulky, které už nepustila a momentální třináctibodový náskok na čele jí dává velkou šanci na udržení první pozice až do konce základní části. Z posledních šesti utkání vyhrála Dukla rovnou pět, jedinou kaňkou byla prohra oslabené sestavy na ledě Havířova poměrem 1:5. Úplně poslední zápas týmu z krajského města Vysočiny ale nabídl jednostrannou hru a celkem dvanáct gólů. Bezmocná Kadaň dostala za 60 minut zápasu 11 branek, ke cti může sloužit to, že sama jeden gól vsítila. Jinak ale zanechala na Horáckém zimním stadionu spíše negativní dojem. Důvodem byla velice vyhrocená druhá třetina, kdy se Trhači pod vlivem velké ztráty a vysokého výsledku uchylovali k tvrdým, možná až zákeřným zákrokům. Z toho také pramenila menší potyčka mezi Tomášem Jiránkem a hostujícím Novákem, který předvedl nešetrný zákrok na koleno Jakuba Suchánka. Suchánek byl pak ústřední postavou začátku 37. minuty, kdy se rozhodl ukončit provokace hostujícího obránce Michaela Foltýna a pustil se s ním do bitky, kterou jasně vyhrál. Nejvyšší výhru komentoval útočník Vlastimil Dostálek, kterého ale mrzel vývoj utkání. „Škoda toho, že zápas měl průběh takový, jaký měl. Byly tam zbytečné zákroky a rvačky. Místo toho, aby se zápas v klidu dohrál, tak byl zbytečně vyhrocený,“ byl z toho zklamaný navrátilec do jihlavské sestavy.

PONDĚLNÍ SOUPEŘ: HC STADION LITOMĚŘICE

Litoměřice budou v závěru základní části bojovat o to, aby zápas 26. února na ledě Kladna nebyl jejich posledním. Mají k tomu velice dobře nakročeno a celé to mají ve svých rukách, neboť před devátým Frýdkem mají pětibodový náskok. Mnohem vyrovnanější je však situace nad osmým místem. 82 bodů má i Havířov s Prostějovem, o tři body více pak pátý Přerov a s 89 body je čtvrtý Motor. Litoměřice byly dokonce jeden čas i na pátém místě, jenže dvě prohry na Motoru a ve Frýdku-Místku poslaly Stadion na osmé místo. Třetí čtvrtina soutěže se ale dá pro Severočechy označit jako velice úspěšná, neboť z 12 utkání prohrál Stadion pouhé tři! Zejména v posledních třech utkáních ukázal velkou útočnou sílu, v každém zápase vsítil šest gólů, které stačily na výhru. V 51. kole měla dlouhou cestu domů ostravská Poruba, která v Kalich Aréně prohrála 3:6, ten samý výsledek se urodil na vsetínském Lapači, kde Stadion překvapil a neméně dlouhá cesta domů se nesla rozhodně ve spokojenějším duchu, než jakou měla Poruba. Poslední zápas měl drobný nádech derby, Litoměřice v něm uctily památku zesnulého fanouška Adámka Pařízka na výbornou, když porazili Benátky nad Jizerou před 1124 diváky suverénně 6:2.

SOUPISKA TÝMU

Díky projektu Dukla se v dresu Litoměřic vystřídalo mnoho hráčů. Proto najdete ve statistikách pouze jednoho hráče, který odehrál všech 48 utkání za Stadion. Je jím obránce Jiří Jebavý, který vychází zatím gólově naprázdno, ale má osm asistencí. Největším tahounem týmu je bez debat předsezonní posila a svým způsobem i „haupttrefa“ Markus Korkiakoski. Ve 46 utkáních zaznamenal dohromady 52 bodů. Třiadvacetkrát se radoval z gólu, ve zbylých 29 případech si pak zapsal asistenci. Bodově ho doplňuje Martin Kadlec s 48 body a účastí na 36 utkáních. Kadlec je na tom pak bodově stejně s Janem Klozem, kterého si ale vybraly v cestě za záchranou extraligy Pardubice. Za touto trojicí je ohromný bodový propad, na čtvrtém místě produktivity útoku je Daniel Voženílek s 28 body (14+14). Zajímavě se jeví litoměřická posila Vadim Ščegolkov, neboť má za šest zápasů bilanci 3+4. Obranná činnost je výsadou Aleše Pavlase. Nestárnoucí hráč má za 39 zápasů celkem 30 bodů za šest gólů a 24 asistencí. I za tímto plejerem je velký bodový propad, druhým bodově nejlepším obráncem je Jan Strejček se 14 body. V brance odchytal nejvíce utkání zatím Tomáš Král, za 32 zápasů má procento úspěšnosti 89,94.

Soupiska Litoměřic
Realizační tým Litoměřic
Statistiky Litoměřic

Poslední zápas Litoměřic

53. kolo Chance Ligy, sobota 2. února 2019: HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou 6:2

Branky a nahrávky: 10. Průžek (Šik, J. Dvořák), 22. Voženílek (Šik), 28. Korkiakoski (M. Kadlec, Strejček), 47. Korkiakoski (Dluhoš, Jebavý), 49. Kropáček (Jebavý, Dluhoš), 56. M. Kadlec (Smetana, Korkiakoski) – 46. Burda (Bittner, Klapka), 57. Burda (Maier, A. Dlouhý). Rozhodčí: Čech, Skopal – Podrazil, Bosák. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 1124. Střely na branku: 46:29. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1, 6:2.

Sestava Litoměřic: Tomáš Král (Michajlov) – Pavlas, Marcel, Smetana, Strejček, Jebavý, Dluhoš, Klejna – Schegolkov, Korkiakoski, M. Kadlec – Voženílek, Svoboda, Jánský – J. Dvořák, Šik, Průžek – Kropáček, Sklenář, Jirásek.

Poslední vzájemný zápas

39. kolo Chance Ligy, čtvrtek 27. prosince 2018: HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava 1:7

První třetina vyšla Dukle na výbornou. Již v polovině sedmé minuty šla do vedení, když se po souhře prosadil Adam Zeman. Potvrzení, že oslabení Jihlavským jdou, přišlo v časech 11:23 a 17:23. Nejprve zakončil úspěšně svůj únik Matěj Pekr, individuální akci o šest minut později dotáhl do konce zkušeně Tomáš Čachotský. Jihlava mohla mít po první třetině luxusní náskok čtyř branek, avšak dělenou přesilovku 5 na 3 nevyužila. Litoměřice sice taktéž svoji dvojnásobnou početní výhodu nevyužily, pár sekund po návratu vyloučeného Skořepy do hry se ale prosadil obránce Pavlas. Klid na hole ale Jihlavským dodal zpět Dominik Hrníčko o necelé dvě minuty později. Třetí třetina byla pro Jihlavu už pouze údržbová, gólem ve 44. minutě oslavil návrat do sestavy Jan Pohl, a když se během 34 sekund následně prosadili Josef Skořepa a Dominik Hrníčko, vzešla z toho vysoká výhra Dukly 7:1.

Branky a nahrávky: 25. Pavlas (Kloz, Kadlec) – 7. Zeman (Čachotský, Holý), 12. Pekr, 18. Čachotský (Zeman), 26. Hrníčko (Holý, Hlinka), 44. Pohl (Pekr, Černohorský), 52. Skořepa (Černohorský, Štindl), 53. Hrníčko. Rozhodčí: Luczków, Šindel – Ševic, Janíček. Vyloučení: 6:5, navíc Štebih (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 1520. Střely na branku: 21:33. Zblokované střely: 7:17. Vhazování: 27:32. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:7.

HC Stadion Litoměřice: Michajlov – Marcel, Pavlas, Smetana, Málek, Jebavý, Strejček, Dluhoš – Kantner, Kloz, Kadlec – Voženílek, Korkiakoski, Jícha – Eret, Jirásek, Helt – Šik, Havelka, Dvořák
HC Dukla Jihlava: Lundström – Mareš, Holý, Štebih, Černohorský, Štindl, Pohl, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Werbik, Havránek – Čermák, Hlinka, Hrníčko

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Jihlava v tomto utkání byla jednoznačně lepší a efektivnější v koncovce. Některé šance, které jsme jim nabídli, proměnili. Mnoho si jich vytvořili sami. Bohužel zápas skončil takto velkým rozdílem, ale soupeř byl zkrátka lepší.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Hodnocení tohoto utkání je z našeho pohledu dobré. Myslím, že kromě úvodu druhé třetiny, kde jsme měli dvě vyloučení a soupeř snížil, jsme měli utkání pod kontrolou. Z Litoměřic si odvážíme zaslouženě tři body. Myslím, že jsme byli lepším týmem.

Jakub Černohorský měl důvod k radosti. Jednak byl zvolen nejlepším hráčem utkání, druhak oslavil návrat na stadion, kde hrál v mládežnických kategoriích, dvěma asistencemi. Foto: Markéta Křížová

54. kolo Chance Ligy, pondělí 11. února 2019

Předehráno 20. ledna 2019: HC ZUBR Přerov - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. 4:1
Předehrávka: neděle 10. února 2019: ČEZ Motor České Budějovice - AZ RESIDOMO Havířov (16:30)
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou - HC Frýdek-Místek (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 - VHK ROBE Vsetín (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov - Rytíři Kladno (17:30)
HC Slavia Praha - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

55. kolo Chance Ligy, pondělí 11. února 2019

HC Benátky nad Jizerou - HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Frýdek-Místek - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Rytíři Kladno - SK Trhači Kadaň (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 54. kole