5:2
(3:0, 2:2, 0:0)

Opět tři body! Tentokrát si Dukla vyšlápla doma na Litoměřice

11.02.2019 / Tomáš Kalas

Poslední vzájemný zápas mezi Duklou a litoměřickým Stadionem nemohla Jihlava zahájit lépe. Už na začátku šesté minuty otevřel skóre tečovanou střelou Tomáš Jiránek. Na konci deváté minuty zase slavil po delší době gól obránce Matěj Vála, který se prosadil naposledy 20. října proti Přerovu. Snížit mohl Stadion po Voženílkově střele, Lundström však výborně zasáhl. Pět a čtvrt minuty před koncem pak domácí fanoušci slavili potřetí, když zakončil krásnou kombinaci útočné první formace na jeden dotek Lukáš Anděl. Na první vyloučení utkání se muselo čekat až do druhé třetiny a vyloučení litoměřického Jánského Jihlava nekompromisně potrestala, Tomáš Harkabus zametl do branky odražený kotouč. Ve druhé třetině došlo i dvakrát na situaci 5 na 3. Nejprve neustály pokračující oslabení Litoměřice, neboť zafungovala spolupráce mezi Lukášem Andělem a Matějem Pekrem, pro kterého se jednalo již o 27. zásah v sezoně! Druhá situace 5 na 3 se naskytla pro hostující tým, který prolomil Lundströmovi čisté konto, konkrétně to byl Korkiakoski. Litoměřice se 43 sekund před koncem druhé třetiny navíc dotáhly na tři branky rozdílu po samostatné akci Jiráska. Dukla ale v závěrečné třetině kontrolovala utkání, jenže přesilovkový gól Anděla nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. To však nevadilo, neboť bere Dukla z tohoto zápasu tři body po výhře 5:2.
11.02.2019 17:30, Chance Liga - 54. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Váňa, Kajínek, Matějíček, Půža, Holý, Suchánek, Černohorský – Pekr, Skořepa, Anděl – Dostálek, Čachotský, Harkabus – Hrníčko, Zeman, Jiránek – Bezúch, Klíma, Vála
5

HC Stadion Litoměřice

Král (33. Michajlov) – Pavlas, Marcel, Smetana, Strejček, Jebavý, Dluhoš, Klejna – Ščegolkov, Korkiakoski, Kadlec – Voženílek, Svoboda, Jánský – Dvořák, Průžek, Štohanzl – Kropáček, Sklenář, Jirásek
2
Branky a nahrávky: 6. Jiránek (Holý, Hrníčko), 9. Vála (Čachotský), 15. Anděl (Pekr, Skořepa), 25. Harkabus (Suchánek, Holý), 33. Pekr (Anděl, Kajínek) – 37. Korkiakoski (Pavlas, Ščegolkov), 40. Jirásek (Kropáček). Rozhodčí: Kopeček, Vokřál – Tvrdík, Šimán. Vyloučení: 7:8, navíc Harkabus (JIH) 10 min. OT - Voženílek (LTM) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1484. Střely na branku: 32:32. Zblokované střely: 3:4. Vhazování: 46:28. Průběh utkání: 5:0, 5:2.

Průběh utkání

Vstup do zápasu měla Dukla přímo snový. Již po pěti minutách se totiž měnilo poprvé skóre utkání. Holého střelu od modré tečoval Tomáš Jiránek mimo Králův dosah. Jihlava měla opticky o něco více ze hry, Litoměřice ale nebyly pouze sparingpartner v zápase a měly své šance. Jenže veškeré náznaky a pokusy likvidoval pozorný Lundström, zatímco na druhé straně nabídnuté šance domácí využívali. Druhý gól se ale neurodil tolik ani ze šance, jako z přesné střely od Matěje Vály na konci deváté minuty. Mladý obránce přijmul kotouč od Tomáše Čachotského a Vála pak z hrany pravého kruhu překvapil Krále střelou na delší tyč, navíc přes obránce. Největší šanci první třetiny zapsali Severočeši na přelomu 12. a 13. minuty, když nebezpečnou střelu osamoceného Voženílka musel likvidovat Lundström. Za zákrok domácího gólmana se pak jeho spoluhráči odvděčili třetím gólem první třetiny. Agilní Pekr obral na útočné modré obránce Stadionu o kotouč, vyměnil si jej s Josefem Skořepou a pak sehrál puk pod sebe na volného Lukáše Anděla mezi kruhy, který už měl na zakončení prakticky prázdnou branku. Litoměřice vlivem těchto tří inkasovaných gólů lehce odešly ze hry, stav 3:0 pro Duklu nicméně platil i po úvodní dvacetiminutovce.

Na první gól třetiny se také nemuselo čekat moc dlouho. V čase 24:41 byl vyloučen jako první hráč utkání litoměřický Peter Jánský a jeho držení Dukla nekompromisně trestala. Suchánkovu střelu od modré ještě Král vyrazil, k jeho smůle ale přímo na hůl Tomáše Harkabuse, který střelou pod víko odstranil brankářskou láhev z vrchní síťky - 4:0. Zápas se poté rozdrobil do vyloučení, prvnímu dvouminutovému trestu neušla ani Jihlava, konkrétně Matěj Pekr za hákování. Oslabení ale domácí zkušeně přežili a těžké chvilky čekaly pak hostující tým. Nejprve byl v polovině 31. minuty vyloučen hostující kapitán Pavlas a v čase 31:57 ho následoval za sekání Jaroslav Dvořák. Dukle se tak naskytla 34 sekund dlouhá přesilovka 5 na 3, která gól ještě nepřinesla, Pavlas se však ještě nestihl prakticky zapojit do hry, když Anděl zavezl puk do pásma po levém křídle, mezi kruhy našel ideálně postaveného Matěje Pekra, který ukončil hned život dvěma hráčům. Jednak Dvořákovi jeho pobyt na trestné, druhak pak vyhnal hostujícího gólmana Krále z branky a na jeho místo šel Martin Michajlov. I Jihlavským se ale nevyhlo oslabení 3 na 5. V rozmezí 38 sekund se šli na trestnou lavici podívat Pekr s Klímou a šest sekund před vypršením 37. minuty bylo jasné, že Lundström mít čisté konto nebude. Markus Korkiakoski totiž dostal nabito na pravý kruh a v severském minisouboji byl on tím, kdo se mohl radovat ze zásahu. Stadion tato trefa lehce nakopla a snažil se ještě vsítit další gól, což se i povedlo. 43 sekund před druhou sirénou to zkusil individuálně Filip Jirásek a z bekhendu zakončil nad ležícího Lundströma - 5:2.

V poslední třetině mohli diváci vidět snahu Litoměřic se do zápasu vrátit a pokusit se o drama, jenže narážely na dobrou obranu Dukly, která nepřipouštěla větší problémy před Lundströmem. Vyloučení Harkabuse tři a čtvrt minuty po úvodním buly přežili domácí bez problémů, na druhé straně byl v polovině 49. minuty vyloučen Strejček a po 37 sekundách byla využita přesilovka, když Lukáš Anděl prostřelil Michajlova. Jenže radost ze šestého gólu trvala dohromady tak pět sekund, neboť hlavní sudí branku neuznal kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. V poslední desetiminutovce kvalita hokeje notně upadla, naopak se zvýšil počet trestů. Klasické dvouminutové přesilovky oba týmy nevyužily a opět byla vidění v Jihlavě bitka, tentokrát se do sebe minutu a půl před koncem pustili Harkabus s Voženílkem. Oba dostali 2+2+10 minut, vzhledem k zbývajícímu času to byl prakticky trest do konce utkání. Zápas uzavřel v čase 59:28 hlavní sudí vyloučením Průžka za vysokou hůl a skóre se již tak neměnilo. Dukla se začíná vracet na vítěznou play-off vlnu, když vyhrála z posledních sedmi utkání šest a její náskok na čele se drží na 13 bodech na Vsetín, který má ale zápas k dobru. Teoreticky může Jihlava prvenství v základní části stvrdit přímo v pondělí 18. února na vsetínském Lapači. O potenciálního soupeře do play-off však bude ještě na hraně osmičky tuhý boj.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Zápas byl pro nás velmi těžký. Jihlava byla celé utkání suverénně lepší. Hodně nám utekla v první třetině a pak už jsme neměli vůbec sílu ani zkušenost s utkáním něco udělat.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Začali jsme dobře a do stavu 5:0 nám to celkem chodilo. Ale i přesto, že jsme v průběhu první třetiny vedli, bylo v naší hře hodně moc nedůsledností a soupeř z nich měl x přečíslení. Zaplaťpánbůh, že je neproměnil. Pak se z utkání stal paskvil, asi nejen vinou hráčů. Je to škoda, soupeř byl kvalitní a akce na obou stranách byly, ale poté to byla taková... Taková chumelenice, když to řeknu pěkně.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava