Po repre přestávce také ven. Jihlava jede do Frýdku-Místku, kterému se v poslední době daří

13.02.2019 / Tomáš Lysý

První utkání po týdenní pauze zvládli jihlavští hokejisté dobře. Na domácím ledě vyhrávali nad Litoměřicemi ve 33. minutě již 5:0 a nakonec si došli pro klidné vítězství 5:2. Nyní čeká Duklu soupeř, který stejně jako Litoměřice bojuje o play-off a kterého mohou červenožlutí potkat ve čtvrtfinále play-off: HC Frýdek-Místek. Partnerský tým Třince je aktuálně na deváté, tedy první nepostupové, pozici a nutně tedy potřebuje body. Motivace je ale na obou stranách, v posledním vzájemném utkání urval tým s Rysem ve znaku na Horáckém zimním stadionu dva body a Dukla se bude chtít revanšovat. Oba týmy mají výbornou formu, vyhrály čtyřikrát za sebou! Začíná se ve středu 13. února 2019 od 18 hodin.

Matematika Chance Ligy je vcelku jednoduchá. Program jihlavských hokejistů po reprezentační přestávce značí šest zápasů – tři doma a tři venku. Když Dukla zvládne všechny tři domácí zápasy bez ztráty bodu nebo jakkoliv v šesti zápasech získá alespoň devět bodů, nemůže už být z prvního místa sesazena a bude mít nejlepší výchozí pozici pro play-off. První část tohoto dílčího úkolu si mohou Jihlavští odškrtnout, doma skolili Litoměřice 5:2. Nyní čeká svěřence trenérů Vlka a Zemana dvojutkání se slezskými týmy – na ledě Frýdku-Místku a doma proti Porubě. „Musíme dobře bruslit a připravit se na play-off, do kterého zbývá pět zápasů. Musíme hrát tvrdě, bojovně a jako tým,“ hlásí před dalšími zápasy útočník Lukáš Anděl. Jihlava má nyní jako jediný tým jistý postup do play-off a navíc i to, že vyřazovací boje začne doma.

STŘEDEČNÍ SOUPEŘ: HC FRÝDEK-MÍSTEK

Tři jihlavské body proti Litoměřicím určitě pomohly ostatním soupeřům, se kterými Stadion bojuje o postup do play-off. Řeč je zejména o Frýdku-Místku, který z devátého místa ztrácel na litoměřický tým před pondělním kolem již pět bodů. Nyní chybí partnerskému týmu Ocelářů na osmé a poslední postupové místo pouhé dva body, protože v pondělním souboji farem vyhráli na ledě Benátek jednoznačně 5:1. Na jeden tým z pětice Přerov, Prostějov, Havířov, Litoměřice a Frýdek-Místek tak zbude černý Petr v podobě devátého nepostupového místa se znamením konce sezony již závěrem února. Rozdíly jsou minimální, devátý Frýdek-Místek má 80 bodů, pátý Přerov 85 bodů. Hrát roli může také to, že Zubři, Jestřábi i dnešní jihlavský soupeř mají odehráno 50 zápasů, kdežto AZet o zápas více a liberecká Dukla o zápas méně.

SOUPISKA TÝMU

Frýdek-Místek má navíc tu výhodu, že z následujících šesti zápasů se dvakrát střetne s přímými soupeři o vyřazovací část a v obou případech bude mít výhodu domácího prostředí. Navíc má zatím z pěti uvedených týmů nejhorší výchozí pozici, ale naopak nejlepší formu. Vždyť bez bodů naposledy odcházel z ledu v sobotu 7. ledna, kdy doma padl z Motorem. A to navíc ještě hodně nešťastně, vinou čtyř inkasovaných gólů v posledních třinácti minutách. Z pohledů postupových bojů bylo poměrně logické, že si Frýdeckomístečtí stáhli do svého kádru bojovníka Jiřího Krisla, který byl v Přerově na měsíční hostování a Zubři s ním byli spokojení. První únorové kolo se tak znovu objevil v červenobílém dresu a pomohl svému týmu přetlačit doma Vsetín 4:3.

Slezané se mohou opřít o zkušené hokejisty a talentované mladíky, usilující o šanci v extraligovém Třinci, což dohromady dává zajímavý koktejl. A poměrně úspěšný. Před dvěma roky při své první prvoligové sezoně od postupu se dokázal Frýdek-Místek dostat před předkolo do čtvrtfinále, ve kterém prohrál 1:4 na zápasy s Jihlavou. Loni chyběly k postupu do play-off jen čtyři body, letos by chtěl mančaft pod vedením trenérů Wojnara a Daňa opět mezi nejlepší osmičku. Rysi spoléhají zejména na nestárnoucího Rostislava Martynka, který ve 39 zápasech zaznamenal 38 bodů (16+22) a je první nejen v týmových statistikách, ale má i jasně nejlepší bilanci +/- v rámci celého týmu (+28). Nejlepším střelcem týmu je Štěpán Novotný, který dal 22 branek v pouhých 33 zápasech a již vyhlíží další šance v dresu Třince, za který má letos bilanci tří bodů (1+2) ve čtyř zápasech. Další talent pro Oceláře roste v obraně, kde má zanedlouho dvaadvacetiletý Jan Bartko výbornou statistiku – pět branek a dvaadvacet asistencí.

Soupiska Frýdku-Místku
Realizační tým Frýdku-Místku
Statistiky Frýdku-Místku

Poslední zápas Frýdku-Místku

54. kolo Chance Ligy, pondělí 11. února 2019: HC Benátky nad Jizerou – HC Frýdek-Místek 1:5

Branky a nahrávky: 28. Bittner (D. Špaček, Chrtek) – 13. Flok (J. Kalus, Husák), 44. Przybyla (Kaukič), 51. Flok (Kaukič), 55. Kofroň (Husák, Przybyla), 58. Matyáš (Kaukič, D. Stránský). Rozhodčí: Doležal, Veselý – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 7:8, navíc Mikulík (FRM) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 249. Střely na branku: 25:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5.

Sestava Ústí: Daneček – Matyáš, Husák, Bartko, Zahradníček, Hrachovský, Stránský – Martynek (A), Hladonik, Mikulík (C) – Kofroň, Motloch, Christov – Rudovský, Klimša (A), Kalus – Flok, Peterek, Kaukič – Przybyla

Poslední vzájemný zápas

40. kolo Chance Ligy, sobota 29. prosince 2018: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 3:4 pr.

Poslední zápas roku 2018 zahájil lépe Frýdek-Místek, který se v 6. minutě ujmul vedení zásluhou Michala Kovařčíka. Jihlava ale dokázala během 80 sekund skóre srovnat z hole Lukáše Klímy. Zhruba za stejný časový úsek však šel do vedení Slezan podruhé, opět se prosadil Michal Kovařčík. Otočit vývoj zápasu v nervózním střetnutí se ale povedlo Jihlavě až ve druhé třetině. Nejprve srovnal ve 24. minutě po individuální akci Hlinky Tomáš Harkabus, třetí gól Jihlavy přidal v polovině utkání Matěj Pekr. Frýdek-Místek se však vrátil do zápasu gólem dvanáct minut před koncem po tečované střele hostujícího Floka. V závěru mohli Slezané dokonat obrat, avšak Jan Brož skvělými zákroky Duklu podržel. Zápas dospěl až do prodloužení, kde využili hosté vyloučení Mareše a Michal Kovařčík zkompletoval hattrick. Jihlava tak prohrála 3:4 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 7. Klíma (Štindl), 24. Harkabus (M. Hlinka), 30. Pekr (Skořepa) – 6. M. Kovařčík (Husák), 9. M. Kovařčík (Bartko), 48. Flok (Kaukič), 61. M. Kovařčík (Rudovský, Martynek). Rozhodčí: Vokřál, Barek – Kreuzer, Pechánek. Vyloučení: 8:8, navíc Mareš (JIH) 10 min. - Kuťák (FRM) 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2623. Střely na branku: 36:33. Zblokované střely: 4:5. Vhazování: 47:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4.

HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Holý, Štebih, Černohorský, Štindl, Mareš, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Hlinka, Havránek – Čermák, Juda, Hrníčko
HC Frýdek-Místek: Malík – Husák, Stránský, Zahradníček, Bartko, Krisl, L. Kovář, Hrachovský – Martynek, Klimša, Kofroň – Kaukič, Przybyla, Rudovský – Motloch, Kuťák, Flok – Kafka, M. Kovařčík.

Vlastimil Wojnar (HC Frýdek-Místek): Pro nás mají dva body cenu zlata, protože je Jihlava vynikající tým - výborný, odskočený od zbytku ligy, vede soutěž o nějakých devět deset bodů. Povedl se nám tady husarský kousek. Musím smeknout před kluky, protože nejsme v plné síle. Nějací hráči jsou na Spengler Cupu, další hrají v mládežnických reprezentacích. Ale ti, co tady momentálně jsou, podávají výborné výkony. Pro nás na konci roku paráda.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Já nebudu tak pozitivní jako kolega. Jsme nespokojení. Do utkání jsme vstoupili hodně lajdácky a naše tempo připomínalo 31. prosince v 10 ráno, kdy se jdeme na Silvestra "vyprdět". Podle našich představ jsme hráli pouze druhou třetinu, která výsledkově dopadla tak, jak dopadla, a hráli jsme jí tak, jak jsme si představovali. Do třetí části jsme šli znovu špatně. Takže když to řeknu jednoduše, body jsme si nezasloužili a proto jsme ani všechny tři nezískali.

Dukla dokázala v posledním vzájemném utkání proti Frýdku-Místku doma dvakrát smazat vedení soupeře, když nejprve Lukáš Klíma vyrovnával na 1:1 a poté Tomáš Harkabus s Matějem Pekrem otočili z 1:2 na 3:2. Jenže soupeř v červeném vyrovnal a nakonec poprvé v sezoně Jihlavu porazil, když vyhrál v prodloužení. Foto: Markéta Křížová

55. kolo, středa 13. února 2019:

HC Benátky nad Jizerou – HCRT TORAX Poruba 2011 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Rytíři Kladno – SK Trhači Kadaň (18:00)

Dohrávka 22. kola, čtvrtek 14. února 2019:
VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

56. kolo Chance Ligy, sobota 16. února 2019:

HC Slavia Praha – HC Frýdek-Místek (15:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov – SK Trkači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC RT Torax Poruba 2011 (17:30) - vstupenky zde.

Tabulka Chance Ligy po 54. kole