Dukla v předposledním domácím zápasu základní části vyzve Porubu a může stvrdit první místo

15.02.2019 / Tomáš Lysý

Šestadvacet domácích zápasů je minulostí. Dukla v nich získala 58 bodů. Venku přidali jihlavští hokejisté dalších 52 bodů a dohromady jich mají 110. Jedná se o jihlavský rekord po základní části, stávající nejvyšší počet totiž činil 107 bodů během 52 kol základní části v postupové sezoně 2016/2017. O rozšíření početného bodového zisku se budou Jihlavští snažit v sobotu 16. února 2019 od 17:30 hodin, kdy doma naposled v tomto ročníku vyzvou celek HC RT TORAX Poruba 2011. Ostravané již nemohou postoupit do play-off a sezonu zakončí nejlépe na desáté pozici. Jihlava naopak může stvrdit definitivní prvenství po základní části, k čemuž potřebuje v sobotu získat o bod více než Vsetín, na který má aktuálně dvanáctibodový náskok.

Dva body, které mohou být v konečném účtování hodně důležité. Jihlavští hokejisté ještě půl minuty před koncem základní hrací doby prohrávali ve Frýdku-Místku 1:2, ale tentokrát se na ně v závěru usmálo štěstí, Tomáš Čachotský tečí střely Jana Pohla srovnal na 2:2 a z prodloužení uplynula minuta, když rozhodl Matěj Pekr. Dukla tak aktuálně drží v tabulce náskok 12 bodů před Vsetínem a po sobotě může mít dvě jistoty: Vůbec poprvé vyhraje základní část první ligy a vůbec poprvé může vstřelit 200 gólů. „Prvenství v základní části chceme potvrdit v každém zápasu a udržet si nějaký ten bodový náskok,“ hlásil po vítězném utkání ve Slezsku útočník Matěj Pekr, který zapsal 28. gól v sezoně a v tomto ohledu se dotáhl na Adama Zemana, který stejný počet branek nasázel v ročníku 2013/2014. Více tref v novodobé prvoligové historii (po sestupu 1999) nastříleli za Duklu jen Daniel Hodek (31) a Oldřich Bakus (dvakrát 30).

SOBOTNÍ SOUPEŘ: HC RT TORAX PORUBA 2011

Také Poruba se v letošní sezoně Chance Ligy vyhřívala na prvním místě. Začátek měla vskutku výborný, opět se potvrdil nováčkovský elán a v prvních pěti kolech ztratili Ostravané jen tři body. Postupně se ale z prvního místa propadali. Nejprve mimo první čtyřku, poté mimo nejlepší osmičku znamenající postup do play-off. Aleši Flašarovi nebylo najednou nic platné, že tým v minulém ročníku dovedl k úspěšné kvalifikaci o Chance Ligu. Během deseti prosincových zápasů vyhrála Poruba jen dvakrát, klesla až na 12. pozici a přišla tak změna na trenérském postu. Kormidla se ujal někdejší vynikající hráč Miloš Holaň. Nastal ale zatím jen efekt, který přichází téměř vždy po výměně trenéra, a sice krátkodobé zlepšení. RT TORAX z dalších osmi zápasů šestkrát vyhrál – např. třeba na ledě Motoru 4:0 – a nebral body pouze za porážku na Kladně (2:3), ale v posledních pěti kolech je zase bez bodu při hrozivém skóre 9:24.

SOUPISKA TÝMU

Po poslední porážce byl navíc někdejší bronzový medailista z mistrovství světa a mistr extraligy pořádně naštvaný. Miloš Holaň jen těžko kousal, že Poruba podlehla na ledě Benátek 0:2 a dštil na své svěřence pořádné porce síry. Odchovanec vítkovického hokeje se mj. vyjádřil, že nechápe své hráče, jak vůbec mohou k utkání takovým způsobem přistoupit a i ho dohrát. Těžce kousal i to, že Poruba nedala juniorskému celku ani gól, čímž však nechtěl snižovat kvalitu benáteckého kádru. A dodal, že na čtvrtečním tréninku se mají na co těšit. Těžko říct, co tím bylo myšleno, patrně však dostal tým kolem nejproduktivnějšího hráče Jana Káni (14+26) pořádně zabrat.

Jakékoliv podcenění by se tak mohlo jihlavskému týmu hodně nevyplatit. Dá se čekat, že Poruba bude chtít odčinit výpadek z Benátek. Červenožlutí tak ve druhém kole po sobě nastoupí proti týmu, který spolupracuje s extraligovým celkem. V kádru Ostravanů je totiž několik hokejistů, jenž v letošní sezoně více čí méně úspěšně naskočili za Vítkovice v nejvyšší soutěži. Vedle již zmiňovaného Jana Káni patří k tahounům týmu i nestárnoucí Petr Kanko, s osmnácti brankami nejlepší týmový střelec. Obranným držákem je Ctirad Ovčačík, v letošní sezoně vstřelil již osm branek a na dalších osm nahrál. Utkání bude zajímavé i pro Martina Matějíčka, jenž ještě 7. ledna 2019 pomohl Porubě k výhře nad Přerovem 2:1 po nájezdech, ale poté byl vyměněn právě do Jihlavy. Statistickou zajímavostí je i to, že vítkovický gólman Daniel Dolejš hájil porubskou branku ve všech třech utkáních proti Dukle a ze 138 střel dostal pouze osm branek.

Soupiska Poruby
Realizační tým Poruby
Statistiky Poruby

Poslední zápas Poruby

55. kolo Chance Ligy, středa 13. února 2019: HC Benátky nad Jizerou – HC RT TORAX Poruba 2011 2:0

Branky a nahrávky: 40. Maier (Wiencek), 50. D. Špaček (Najman, Klodner). Rozhodčí: Šindel, Valenta – Šimán, Tvrdík. Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 135. Střely na branku: 22:34. Průběh utkání: 2:0.

Sestava Poruby: Kůdela – Slavík, Ovčačík, Šnajnar, Urbanec, Padrnos, Pastor – Illéš, Kanko, J. Káňa – Dufek, Hudeček, Guman – Václavek, T. Jáchym, Ďurač – Ollender / Alexeyev, Baláž, Toman

Poslední vzájemný zápas

41. kolo Chance Ligy, čtvrtek 3. ledna 2019: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava 1:2

První zásah v roce 2019 zapsal v dresu Jihlavy Michal Hlinka, který využil chyby obránce Poruby a z pravého kruhu otevřel gólový účet utkání. O dvě branky to pak bylo v čase 12:08. Střela Jana Holého od modré byla blokována blokujícím obráncem a následně sražena do vlastní sítě. Poruba ale během pauzy zmobilizovala své síly, do druhé třetiny vstoupila s velkým nasazením a snížila zásluhou Vymazala po další chybné nahrávce. Ke konci třetiny dostala Jihlava dlouhou čtyřminutovou přesilovku po dvou faulech Slavíka v jednom souboji, jenže domácí celek ji odbránil bez sebemenších potíží, navíc byla početní výhoda zkrácena o vyloučení Skořepy. Třetí třetina nenabídla z hokejové krásy prakticky vůbec nic, Jihlava si držela těsné vedení a do konce základní hrací doby se skóre neměnilo. Dukla vyhrála v Porubě 2:1 a naladila se vítězně na šlágr kola proti Vsetínu.

Branky a nahrávky: 24. Vymazal – 2. Hlinka, 13. Holý (Čachotský). Rozhodčí: Kašík, Přikryl – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 810. Střely na branku: 21:40. Zblokované střely: 12:16. Vhazování: 36:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Matějíček, Černý, Slavík, Ovčačík, Urbanec, Šnajnar, Pastor – Káňa, Kanko, Dufek – Guman, Vymazal, Illéš – Toman, Pytlík, Alexejev
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Holý, Štebih, Černohorský, Štindl, Mareš, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Hlinka, Havránek – Čermák, Osmík, Hrníčko

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Samozřejmě jsme spokojeni, protože odvážíme tři body. Na druhou stranu jsme velice lehce přišli ke dvoubrankovému náskoku, po němž jsme trochu polevili a následující dvě třetiny nebyly z naší strany úplně ideální. Domácí ve druhé třetině zvýšili agresivitu i aktivitu, vytvořil si více příležitostí a podařilo se mu snížit. Plno situací, které si ale Poruba vytvořila, tak pramenila z našich nedůsledností. Za vítězství jsme rádi, ale musíme si pár věcí určitě ještě rozebrat.

Petr Bolek (HC RT TORAX Poruba 2011): Troufám si tvrdit, že zápas s Jihlavou jsme neodehráli úplně špatně. Škoda první třetiny, kde jsme dostali dvě docela smolné branky, jednu po odrazu od brusle od našeho hráče. Ve druhé třetině jsme přidali na důrazu, osmělili se a začali více střílet, což se projevilo také herně. V poslední dvacetiminutovce kluci dřeli, makali, ale bohužel jsme ten kýžený vyrovnávací gól už dát nestihli. Děkuji hráčům za předvedený výkon a taktéž děkuji našemu gólmanovi za skvěle odvedenou práci.

V posledním domácím zápasu proti Porubě se bodově prosadila i první lajna, když Matěj Pekr vstřelil branku a Lukáš Anděl mu nahrával. Po zranění Josefa Skořepy se první útočná formace opět vrátila k sobě a za dva zápasy se podílela na třech gólech z osmi. Foto: Nela Dittrichová

56. kolo Chance Ligy, sobota 16. února 2019:

HC Slavia Praha – HC Frýdek-Místek (15:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov – SK Trkači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC RT Torax Poruba 2011 (17:30) - vstupenky zde.

57. kolo, pondělí 18. února 2019:

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Stadion Litoměřice – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Trhači Kadaň (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – Rytíři Kladno (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 55. kole