Dokáže Dukla zlomit vsetínské prokletí na čtvrtý pokus?

17.02.2019 / Tomáš Kalas

Základní část Chance Ligy se chýlí k samotnému konci. Do uzavření postupové osmičky zbývají ještě čtyři kola a hned to první nám nabídne pikantní souboj. Pouze proti jedinému týmu se Dukle nepovedlo nikdy v této sezoně vyhrát. VHK ROBE Vsetín dokázal Duklu vždy porazit za tři body a nyní budou pro Vsetín případné body velice důležité, neboť je situace mezi 2. a 4. místem velice natěsnaná a o finálním rozložení čtvrtfinálových dvojicí bude rozhodovat každý bod. V myšlenkách se může navíc Jihlavským projevit i první zápas na ledě Vsetíně, ze kterého vzešla vysoká porážka 2:9, navíc před televizními kamerami. Jak bude vypadat čtvrtý vzájemný zápas těchto soupeřů? To se dozvíme hned v nepopulární pondělí, na vsetínském Lapači začíná šlágr kola v 17:30!

„Tak jsme první, no a co!“ Tento pokřik rezonoval Horáckým zimním stadionem v sobotu ještě dlouho po skončení utkání. Jihlava si mohla zajistit prvenství v základní části za předpokladu, že Vsetín ztratí i jeden bod a Dukla vyhraje za plný počet. První část předchozí věty se naplnila, neboť Benátky sebraly Valachům jeden bod za prohru 1:2 v prodloužení. Dukla proti Porubě měla ale taktéž těžkou práci, neboť Ostravané kladli veliký odpor a na zásah Jakuba Suchánka z 31. minuty dokázali během dvou minut odpovědět zásluhou hostujícího kapitána Ovčačíka. Na druhou přesilovkovou trefu, kterou po krásné přihrávce Harkabuse vsítil Tomáš Čachotský, ale i v závěrečné hře 6 na 3 hosté recept najít nedokázali a Dukla mohla slavit předčasně prvenství po výhře 2:1. Přesto ale nepanovala spokojenost s výsledkem, především u hráčů. Oba střelci svorně hlásili, že je ještě potřeba přidat. „Zápas nebyl z naší strany vůbec dobrý a vzhledem k tomu, že přichází konec základní části a blíží se play-off, je to pro nás jeden z posledních zdvižených prstů,“ byl přesvědčený litvínovský navrátilec.

PONDĚLNÍ SOUPEŘ: VHK ROBE VSETÍN

Pokud Vsetín před sezonou vyhlásil útok na baráž, úvodní zápasy tomu rozhodně nenasvědčovaly. V kontextu současné tabulky možná může zarazit, že v pátém kole dostali Valaši v Ústí nad Labem dardu 3:7, ač postavení obou týmů v závěru základní části je na úplně jiné úrovni. Právě páté kolo bylo poslední prohrou v úvodu soutěže na delší dobu. Následovala série devíti výher, do níž se počítala i výhra na ledě Dukly poměrem 2:1. Postupně se tak nastartovala cesta nahoru, která vyvrcholila obdobím mezi 8. prosincem a 26. lednem, kdy z 18 zápasů vyhrál Vsetín rovných 15. Nestačil pouze na Kladno před televizními kamerami, navíc v tomto utkání přišla Zbrojovka na delší dobu o Davida Březinu, kterému způsobil další otřes mozku likvidačním zákrokem obránce Kladna Brandon Nash. Ani první novoroční utkání proti Benátkám nepřineslo na Lapač radost, neboť Benátky potvrdily pověst nepříjemného soupeře, tentokrát s výhrou 3:1. A tradiční zápas s Havířovem ukázal, že favorit není v těchto utkáních nikdy dán, tentokrát slavil za tři body pro změnu Havířov. Poslední zápasy ale nejsou pro Valachy veselé. Série tří zápasů v řadě s nulovým ziskem bodů prakticky rozhodla o prvním místě po základní části, ke cti může nyní Vsetínu sloužit, že tuto negativní sérii vyvážil třemi výhrami a momentálně má přesně 100 bodů a náskok tří bodů na čtvrté Kladno.

SOUPISKA TÝMU

V závěru přestupního období neměl trenér Jiří Dopita potřebu nějak zasahovat do kádru a přivedl pouze jediného hráče, obránce Jiřího Drtinu ze Slavie, který se mu ve dvou zápasech odvděčil dvěma body za dvě asistence. Jihlava si ale bude muset dávat pozor na tradiční druhou útočnou vsetínskou formaci Luboš Rob, Antonín Pechanec a Vít Jonák. Ve střílení gólů exceluje prvně jmenovaný, který jich soupeřům nasypal do sítě již 38 a rekord, který ustanovil bývalý hráč Vítězslav Bílek se 45 zásahy, není zase tak daleko. Dohromady má 62 bodů, o čtyři body za ním je pak Antonín Pechanec, který má „jenom“ 19 gólů, zato ale 39 asistencí. Třetí do počtu, Vít Jonák, má pak bilanci 18+30. Za těmito třemi hráči je pak bodový propad, čtvrtým je Román Rác s 38 body. Obranná činnost patří Ondřeji Slováčkovi, který má na obránce poměrně velký počet gólů - deset, zbylých 26 bodů má pak za asistence a vyniká i ve hře plus/minus, neboť má nejvíce z týmu, +24. Brankářská činnost patří duu Jan Šelepněv a David Gába, o čtyři utkání více má odchytáno Šelepněv s procentem úspěšnosti 90,31

Soupiska Vsetína
Realizační tým Vsetína
Statistiky Vsetína

Poslední zápas Vsetína

56. kolo Chance Ligy, středa 13. února 2019: HC Benátky nad Jizerou – VHK ROBE Vsetín 1:2 v prodloužení

Branky a nahrávky: 22. Teplý (Havlín, Šír) – 6. J. Drtina (Březina), 63. Pitule (Kopta). Rozhodčí: Grech, Souček – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 285. Střely na branku: 25:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Sestava Vsetína: Gába – J. Drtina, Mikuš, Teper, Slováček, Černý, Frolo, Jeřábek – Rác, Kucharczyk, Theoret – Rob, Pechanec, Jonák – Karafiát, Pitule, Kopta – Březina, Šilhavý, Vítek.

Poslední vzájemný zápas

42. kolo Chance Ligy, sobota 5. ledna 2019: HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín 2:3

V šlágru 42. kola byl vždy o krok napřed vsetínský celek. Ten byl po první třetinu aktivnějším týmem a vytěžil z toho vedoucí gól, prosadil se Kopta. Za 85 sekund přišlo poněkud překvapivé srovnání z hole Michala Hlinky. Vsetín byl stále ale o jeden krok napřed, v čase 15:00 vrátil hostům vedení Hryciow. Ve druhé třetině oba týmy vsítily po jednom gólu, nejprve se v oslabení prosadil Slováček. Dukla ale neskládala zbraně, převzala aktivitu a z přesilové hry vytěžila kontaktní gól z hole Matěje Pekra. I přes několik šancí Dukly ve třetí třetině a větší střeleckou aktivitu (47 - 20) se skóre již neměnilo a Vsetín bral i třetí výhru ve vzájemném zápase, tentokrát poměrem 3:2. Závěr zápasu pak ještě okořenila bitka hostujícího kotle s pořadateli a následně i s těžkooděnci.

Branky a nahrávky: 10. Hlinka (Werbik, Mareš), 38. Pekr (Anděl, Skořepa) – 9. Kopta (Pitule, Frolo), 15. Hryciow (Kucharczyk), 21. Slováček. Rozhodčí: Dědek, Ondráček – Zedník, Komínek. Vyloučení: 4:6, navíc Rác (VSE) 10 min OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2705. Střely na branku: 47:20. Zblokované střely: 6:4. Vhazování: 42:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Mareš – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Hlinka, Werbik – Hrníčko, Osmík, Havránek
VHK ROBE Vsetín: Šelepněv – Mikuš, Hryciow, Slováček, Teper, Frolo, Holomek, Jenáček – Karafiát, Kucharczyk, Rác – Jonák, Pechanec, Rob – Kopta, Pitule, Theoret – Vávra, Šilhavý, Vítek

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Určitě jsme spokojení. Chtěli jsme odčinit domácí porážku s Benátkami, kdy jsme podali špatný výkon a hlavou jsme byli asi ještě na Vánocích. Chtěli jsme tady podat dobrý výkon a ten se soupeřem roste. První třetina od nás byla aktivní a dobrá. Pak jsme se jakoby zatáhli a začali jsme bránit výsledek. Velkou bojovnosti, byť kolikrát se štěstím, se nám to podařilo.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Z mého pohledu jsme nezvládli první třetinu, kdy nám soupeř odskočil na 1:2. Od druhé třetiny jsme byli lepším týmem, šli jsme si za góly a šance jsme si na ně vytvořili. Jak řekl kolega, kolikrát i se štěstím, a já bych dodal s velkým štěstím, to tam nepadlo, soupeři musíme pogratulovat. Za dvě třetiny musíme hráčům poděkovat, jelikož takový výkon jsme si od nich představovali od začátku. Utkání nám uteklo v první třetině a pak už jsme hráčům nemohli nic vytknout, protože dvě třetiny hráli fantasticky. Prohrálo se, ale i lidi ocenili, že hráči padali po hubě a za to jim děkujeme.

Jan Šelepněv byl v zápase velkou překážkou pro jihlavské hráče. Ti ho i přes jasnou herní dominanci v posledních dvou třetinách překonat nedokázali, i díky několika nastřeleným tyčím. Foto: Markéta Křížová

57. kolo Chance Ligy, pondělí 18. února 2019:

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC Stadion Litoměřice – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Trhači Kadaň (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – Rytíři Kladno (18:00)

58. kolo Chance Ligy, středa 20. února 2019:

ČEZ Motor České Budějovice - HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Benátky nad Jizerou (17:30) - vstupenky zde
Rytíři Kladno - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
SK Trhači Kadaň - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC Slavia Praha - VHK ROBE Vsetín (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 56. kole