Poslední utkání základní části Chance Ligy. Vyhraje Dukla na Edenu a naladí se vítězně na play-off?

25.02.2019 / Tomáš Kalas

Šest měsíců bojovali hráči v základní části Chance Ligy o co nejlepší umístění pro závěrečné boje play-off. Hráčům jihlavské Dukly se i přes matný vstup do sezony povedlo naplnit očekávání a s blížícím se koncem šedesátikolového maratonu potvrzovali první místo v tabulce, které již nikomu nepustili. V 60. kole Chance Ligy úterním soupeřům o vůbec nic prakticky nepůjde. Zatímco Jihlava bude chtít naladit výherní formu na klíčové play-off, pražská Slavia nepostoupila mezi vytouženou osmičku a 11. místo po základní části už jí nikdo sebrat nemůže. Svůj zápas tak bere jako rozlučku s nepříliš povedenou sezonou. Utkání začíná v pražském Edenu od 18:00.

Pokud chtěla Dukla svým soupeřům vzkázat, že u ní se během závěrečných bojů nebude vyhrávat snadno, tak závěr základní části byl dobrým strašákem. Posledních šest utkání totiž dopadlo s celkovým skóre 38:11! Zápas proti nepříjemným Benátkám nabídl opět jihlavskou střelnici. Domácí totiž do sítě Středočechů nasypali celkem osm branek, sami inkasovali pouze dvě a vzešla z toho další vysoká výhra na domácí půdě, tentokrát poměrem 8:2. Zápas přinesl i překonání mety 200 vstřelených gólů, památeční puk si mohl po utkání ponechat obránce Jan Holý. „Nevěděl jsem to. Až o přestávce mi kluci říkali, že budu muset dát něco do kasy. Tak to mám za… Nebudu částku radši říkat. Není to málo, musím to zkusit nějak ukecat. Ale nevím, jestli to půjde,“ prozradil obránce Dukly, který přišel na hostování z Kadaně do konce sezony. Zápas s určitým nábojem to byl i pro útočníka Dominika Hrníčka, který v Benátkách odehrál za předchozí čtyři sezony 178 zápasů. Svým gólem v čase 59:00 ukončil gólový účet zápasu, nicméně jeho střídání v inkriminovaný moment nebylo nejlepší. „Shodou okolností tohle střídání nebylo vůbec dobré. Měl jsem v něm dva námazy, kdy jsem ztratil puk. Pak jsem před gólem dvakrát promáchl. Ale nějak se ke měn puk odrazil a jel jsem sám na bránu. Zaplaťpánbůh, že to tam padlo, proti Benátkám,“ těšilo úspěšného střelce.

ÚTERNÍ SOUPEŘ: HC SLAVIA PRAHA

Sešívaní byli předchozí sezony zvyklí na lepší výsledky. Není to tak dávno, co Slavia bojovala o návrat zpět v baráži, či hrála semifinále. Tuto sezonu ale přišly horší časy, především na finanční frontě, tým hodně omládl a do čela se postavil syn současného reprezentačního trenéra Miloše Říhy, Miloš Říha ml.. Vstup do sezony nebyl od Slavie nijak špatný, sice na výhru čekala tří zápasy, nicméně se dočkala a pohybovala se okolo středu tabulky, tedy klíčového osmého místa. Jenže druhá polovina soutěže nebyla pro Vršovické vůbec povedené. Od domácího vzájemného zápasu s Jihlavou, který mimochodem i první polovinu soutěže uzavíral, vyhrála Slavia z 28 utkání pouze deset a play-off se jí začalo pomalu vzdalovat. Větší ztráta nastala mezi 42. a 47. kolem, když Pražané ani jednou nevyhráli a definitivní ztráta nadějí přišla v 56. kole. Co naplat, že o pět dní předtím doma Slavia smetla Třebíč 6:1 a udržela si naději. Jenže prohra s konkurentem z Frýdku-Místku na domácí půdě poměrem 0:2 dala již nesmazatelnou ztrátu a obecně, závěr sezony se Slavii vůbec nedaří. Z posledních pěti utkání totiž zvládla jenom to poslední v Benátkách výsledkem 5:3.

SOUPISKA TÝMU

Při pohledu do produktivity zaujmou jak v obraně, tak i útoku dvě jména, která již dnes v dresu Slavie neuvidíte. V útoku je to Jan Veselý, jehož odchod do Ústí nad Labem vyvolal mnoho nevole v sešívaném týmu. I přes svoji absenci je stále Veselý nejproduktivnější hráč týmu (19+12). Překonat ho v úterním utkání mohou Jiří Doležal, který má 10 gólů a 20 nahrávek, o bod za Doležalem pak můžeme najít Filipa Vlčka (14+15) a Martina Ondráčka. Celou pětici uzavírá dlouholetý hráč Slavie Martin Šagát, který sice dal pouze čtyři góly, vyčnívá ale 24 asistencemi. Tito hráči mají patrně největší šanci stále vedoucího Veselého bodově překonat. Obrannou stálicí týmu je Jan Novák, který si kroutí v dresu Slavie třetí sezonu a odehrál jako jediný hráč všechna utkání, za 55 zápasů má pět gólů a 27 asistencí. Jeho parťáka, Jiřího Drtinu, ale v dresu Pražanů již neuvidíme, neboť přestoupil v samotném závěru přestupního období do Vsetína. Jeho bilance za 46 utkání byla 3+17.

V brance se během sezony protočilo hned šest gólmanů! Na hostování z pražské Sparty byl zapůjčen David Honzík, jenže během přestupního období se upekl jeho návrat do Jihlavy. Pikantnější byl hned jeho první zápas po návratu, kdy byl jako dvojka Jihlavy v zápase proti Slavii a od hostujících fanoušků si vyslechl pár nehezkých slov. Honzík byl nicméně nejlepším gólmanem úterního soupeře Dukly z hlediska čísel, neboť jeho úspěšnost činila 90,8 %. Neodchytal ale nejvíce zápasů, o 7 utkání (24 celkem) ho pokořil Dominik Šorf, který měl procento úspěšnosti devět desetin nižší, tedy 89,9 %. V 13 utkáních se o brankoviště Slavie podělili Lukáš Sochůrek a Jan Růžička, okrajovou roli sehrál ve dvou zápasech Patrik Polívka a premiéru v závěru sezony si odbyl i syn slavného gólmana Romana Málka, Roman Málek. Ve své premiéře dostal tři góly na ledě Benátek, nicméně jeho skvělý výkon zajistil Slavii tři body.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie
Statistiky Slavie

Poslední zápas Slavie

59. kolo Chance Ligy, sobota 23. února 2019: HC Benátky nad Jizerou – HC Slavia Praha 3:5

Branky a nahrávky: 4. Wiencek (Bittner), 27. Klapka (Šafařovský, Žemba), 47. Wiencek (A. Dlouhý, Bittner) – 19. Saňa (Hrdinka), 37. Vlček (Vrdlovec, J. Doležal), 44. M. Ondráček (Šteiner, Kubica), 45. Duda (J. Novák, Šmerha), 48. Šmerha (J. Novák, Vrdlovec). Rozhodčí: Barek, Jechoutek – Horažďovský, Kučera. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 515. Střely na branku: 29:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5.

Sestava Slavie: Málek – J. Novák, Hrdinka, Duda, Hejda, Štibingr, Barák, Saňa – Vrdlovec, Vlček, J. Doležal – M. Ondráček, Kubica, Furch – Všetečka, D. Hradil, Šmerha – Tejral, Kohút, Šteiner.

Poslední vzájemný zápas

45. kolo Chance Ligy, sobota 12. ledna 2019: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 3:0

Ve vyrovnané první třetině posledního kola třetí čtvrtiny soutěže se muselo čekat až do 16. minuty. Jihlava nejprve nevyužila 23 sekund 5 na 3, pokračující početní výhodu ale zužitkoval Adam Zeman. Zeman byl i při druhém gólu, když po šanci hostí individuální akcí donutil hostujícího gólmana k zákroku, odražený puk si ale našel Nicolas Werbik a zametl ho za záda Růžičky. V 29. minutě už to bylo o branky tři, když těžil z akce Tomáše Havránka Tomáš Harkabus. Druhá třetina musela být nuceně rozdělena kvůli trhlinám v ledu, zbývajících pět minut a 52 sekund se přeneslo do poslední části, která byla tedy delší než obvykle. Slavia v ní byla lepší tým a Jihlavu dokonce přestřílela, skvělý Jan Brož ale dokázal všechny menší či větší šance pokrýt a připsat si další nulu na své konto. Dukla upevnila svoje vedoucí postavení výhrou 3:0.

Branky a nahrávky: 16. Zeman (Werbik), 22. Werbik (Zeman, Čachotský), 29. Harkabus (Havránek, Štindl). Rozhodčí: Kopeček, Vokřál – Kotlík, Maštalíř. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2255. Střely na branku: 34:31. Zblokované střely: 5:4. Vhazování: 34:26. Průběh utkání: 3:0.

HC Dukla Jihlava: Jan Brož – Pohl, Holý, Štebih, Matějíček, Štindl, Půža, Černohorský – Anděl, Skořepa, Pekr – Zeman, Werbik, Čachotský – Klíma, Hlinka, Havránek – Harkabus, Osmík, Hrníčko
HC Slavia Praha: Růžička – Duda, Novák, Drtina, Štibingr, Barák, Saňa, Valík – Doležal, Vrdlovec, Vlček – Krejčík, Kubica, Ondráček – Procházka, Kverka, Jaroslav Brož – Heldák, Kohút, Šmerha

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Zápas v Jihlavě byl tradičně těžký. Neměli jsme špatný vstup do zápasu. První třetina byla oboustranně vyrovnaná, až do našich dvou po sobě jdoucích vyloučení a při druhém z nich jsme dostali branku. Nicméně po první třetině byl stav jen 1:0 a vše bylo vyrovnané, byť nás Jihlava v tento moment asi přestřílela. Z naší strany, což rozhodlo o celém utkání, byla nejslabší druhá třetina. Dopouštěli jsme se v ní strašně moc chyb, ztrát kotoučů jak ve středním pásmu, tak u modrých čar. Bylo štěstí, že tak kvalitní tým, jako je Jihlava, našich chyb více nevyužila. Do třetí třetiny jsme se snažili zmobilizovat se a zjednodušit hru. Vytvořili jsme si prostorový tlak i nějaké šance, ale bohužel koncovka nás dlouhodobě trápí. Gól jsme nedali a tím pádem jsme nemohli vyhrát.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Splnili jsme to, co jsme si řekli, že ze zápasu chceme tři body, což se nám podařilo. Jsme ale spokojení jen s první třetinou a s částí druhé třetiny. Po přerušení hry, resp. předčasném ukončení druhé třetiny kvůli ledu, jsme byli lehkovážní a nebyli jsme zodpovědní v obranném pásmu. Dělali jsme hloupé chyby s naivními ztrátami kotouče. Slavia z toho najednou měla více šancí než my. O gól jsme si koledovali a jen díky fantasticky chytajícímu Honzovi Brožovi jsme gól nedostali. Z toho se musíme poučit a nemůžeme si dovolit takhle laškovat s výsledkem. Další věc, která nás mrzí je, že Michal Hlinka utrpěl zranění kolene a odešel rovnou do nemocnice. Na konci zápasu se vrátil a má ortézu. Druhá věc je, že dneska končil i Tomáš Havránek, který se má zítra hlásit v Třebíči. To jsou dvě ztráty, které nás postihly, a nejsme za ně vůbec rádi.

Po utkání se dostalo na slušně zaplněném stadionu ovací Davidu Honzíkovi, pro něhož byl tento zápas z pozice dvojky vůbec první zápas pro příchodu do Jihlavy. Fanoušci ho pokřikem: „Vítej doma!“ přijmuli kladně, což se nedalo říci o hostujících fanoušcích. Foto: Markéta Křížová.

60. kolo Chance Ligy, úterý 26. února 2019:

ČEZ Motor České Budějovice – VHK ROBE Vsetín (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Frýdek-Místek (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

První dva domácí zápasy čtvrtfinále play-off se hrají v pátek 1.března a v sobotu 2.března 2019

Tabulka Chance Ligy po 59. kole