Velký dík patří Andymu a Pepovi, kteří mi spoustu gólů dali do prázdné, je skromný Matěj Pekr

27.02.2019 / Tomáš Lysý

56 zápasů základní části je minulostí. Patnáctka týmů s většími či menšími úspěchy nebo naopak s velkým propadákem prošla Chance Ligou. Nyní je stanovená osmička pro první kolo play-off. Soupeř pro Jihlavu vzešel právě až po závěrečném kole. Chvíli to vypadalo na Prostějov, poté na Frýdek-Místek a nakonec Dukla vyzve Litoměřice. „Mají mladý tým, je to svazová Dukla, takže to bude souboj dvou Dukel. Budeme se snažit podávat každý zápas lepší výkony. I diváci poznali, že z posledních pár zápasů nebylo z naší strany o co hrát a naše výkony nebyly optimální. Fanoušci se mají na co těšit, budeme muset už makat naplno a pro předsezonní cíl uděláme všeci maximum,“ říká útočník Matěj Pekr, který překonal jihlavské maximum v počtu nastřílených gólů v základní části.

Do zápasu na Slavii vstoupili jihlavští hokejisté výborně a již po osmi minutách vedli 3:0. Jenže… „Jednoduše jsme vedli 3:0 a možná nás to trošku uspokojilo, prvních deset minut. Mysleli jsme si, že zápas dohrajeme v pohodě, ale spletli jsme se. Už druhá desetiminutovka první třetiny byla špatná a celý zápas se od toho pak odvíjel. Dopadlo to tak, jak dopadlo. S výkonem nejsme spokojeni. Chtěli jsme se připravit na play-off, ale nevyšlo nám to,“ povídá Matěj Pekr k tomu, že z jasného vedení nakonec Dukla vyhrála až na nájezdy. Aspoň si však tuto disciplínu před play-off vyzkoušela, do vyřazovací části se to bude hodit. „Bude, ale doufám, že se tomu vyhneme a budeme rozhodovat zápasy v normální hrací době po šedesáti minutách,“ přeje si jihlavský útočník.

Právě on se hodně podílel na dvoubodovém vítězství, když nejprve vstřelil gól na 2:0 a poté krásným zakončením, kdy naznačil kličku a nechal puk volně projet mezi betony gólmana, rozhodl samostatné nájezdy. „Při prvním gólu jsem napadal za brankou. Jejich bek byl pod tlakem a hodil puk po mantinelu. Náš bek Kuba Černohorský vystřelil, já jsem jeho střelu lehce tečoval a gólmanovi to spadlo mezi nohy. A nájezd šel vlastně taky mezi nohy,“ hodnotí svá zakončení.

Celkově se tak střelecká potence Matěje Pekra zastavila na 32 gólech v základní části. Tímto číslem si nejenže vytvořil svůj vlastní rekord, ale zároveň i překonal rekord Daniela Hodka z Dukly ze sezony 2011/2012, kdy tehdejší jihlavský kanonýr dal 31 branek. „To není jen dvaatřicet gólů Matěje Pekra. To je spolupráce s mými celosezonními spoluhráči Andym a Pepou,“ chválí si Peky útok s Lukášem Andělem a Josefem Skořepou. „Oni mi spoustu gólů dali do prázdné. To je důležité říct, takže jsem k některým brankám přišel jako slepý k houslím. Jim patří velký dík,“ pokračuje v chvále a vzápětí dodává další důležitou věc: „Góly nejsou všechno. Člověk se potřebuje cítit dobře fyzicky i psychicky. To byl paradox, protože jsem se necítil úplně podle představ a padalo mi to tam. Jsem za to na jednu stranu rád, ale ten rekord… Já se ho dozvěděl až od Vás, reportérů,“ hlásí skromně.

Souběžně s jihlavskými nájezdy na Slavii končily i nájezdy zápasu Kladno – Litoměřice. Rytíři, kteří již měli čtvrté místo jisté, penaltovou loterii nezvládli a díky dvěma získaným bodům proskočili na osmé místo právě litoměřičtí hokejisté, kteří tak budou čtvrtfinálovým soupeřem Dukly. „Dozvěděli jsme se to hned na konci zápasu, ale to bylo ještě brzy na nějakou analýzu a zkoumání soupeře. Mají mladý tým, je to svazová Dukla, takže nastane souboj dvou Dukel. Budeme se snažit podávat každý zápas lepší výkony. I diváci poznali, že posledních pár zápasů nebylo z naší strany o co hrát a naše výkony nebyly optimální,“ povídá Matěj Pekr a moc dobře ví, stejně jako celý tým, že Jihlavu nečeká nic lehkého. „Poslední roky je play-off a baráž těžší a těžší, takže se budeme muset snažit vážit každého vyhraného zápasu v play-off a nějakým způsobem je na sebe nabalovat. Fanoušci se mají na co těšit, budeme muset už makat naplno a všichni uděláme maximum pro předsezonní cíl,“ uzavírá rozhovor jihlavský kanonýr.

Videoohlasy s Matějem Pekrem

Autor videa: Tomáš Lysý