Přiblíží se v litoměřickém dvojzápase Jihlava postupu do semifinále?

04.03.2019 / Tomáš Kalas

Úvodní dva zápasy čtvrtfinálových sérii play-off jsou za námi. Kladno a Vsetín potvrdily svoji roli favorita a povezou si na venkovní dvojzápas vedení 2:0. Zaváhání ale přišlo v Českých Budějovicích, které povezou do Havířova vyrovnaný stav 1:1, a v Jihlavě, která sice pátečním utkáním sice vyhrála 5:2, ale o den později prohrála 1:4. Další nedobrá zpráva přišla po poledni den před třetím zápasem: Dukla pojede do Litoměřic bez svého nejlepšího střelce Matěje Pekra, který po zákroku na hostujícího kapitána Pavlase dostal dva zápasy stop. Oba zápasy v Kalich areně začínají shodně v 18:00, sledovat je lze přes zpoplatněnou platformu Hokejka TV, variantou bez poplatku je pak klasický textový onlajn z prvního utkání a onlajn z toho středečního. Pokud se chystáte přímo do Litoměřic, nejenom informace o pobytu ve městě najdete v našem průvodci fanouška. Pojeďte podpořit hráče a pomoct jim získat další vítězství v sérii!

Od sezony 2013/2014 začínala Dukla čtvrtfinálovou sérii vždy na domácím ledě. A vždy se po dvou úvodních utkáních těšila z průběžného vedení 2:0 na zápasy. Dobře to měla rozjeté i v posledním domácím dvojutkání čtvrtfinále, když v pátek přemohla Litoměřice poměrem 5:2. Klíčovým momentem se ukázaly dva góly ve vlastním oslabení, které zápas definitivně překlopily na domácí stranu. Jenže sobotní utkání bylo o něčem jiném. Jihlava se sice dostala do vedení jako první a mohla navýšit vedení, jenže Tomáš Čachotský nařízené trestné střílení neproměnil a Litoměřice ještě v první třetině srovnaly. O zápase rozhodla nepovedená druhá třetina, kde Dukla třikrát inkasovala a navíc přišla o svého tahouna Matěje Pekra. Ten dostal trest do konce utkání na konci druhé třetiny, když sekl hostujícího kapitána Pavlase do pravé ruky. Na základě litoměřického podnětu k disciplinární komisi pak byla jihlavská #69 potrestána stopkou na dva zápasy.

Letos po delší době nabere Dukla směr sever Čech. Naposledy hrála jakoukoliv play-off sérii se soupeřem z Ústeckého kraje v sezoně 2015/2016, kdy v semifinále přehrála 4:1 na zápasy ústecký Slovan a postoupila do baráže. V prolínací soutěži ale nestačila na Litvínov, Karlovy Vary a Slavii. Nyní jede do Litoměřic, které si postup mezi osmičku velice užívají, neboť naposledy hrály čtvrtfinále v sezoně 2013/2014, ve kterém potrápili Olomouc, ta rozhodla až v šestém utkání a postoupila dále.

Pokud ale hráči vzpomenou na utkání v mezisváteční prosincové době, budou vědět, že se v Litoměřicích dá vyhrát vysokým rozdílem. V rámci 39. kola totiž Dukla rozebrala místní Stadion 7:1 a vezla si domů cenné tři body. Ale první vzájemný zápas mezi těmito soupeři měl jiný průběh. Hosté sice vedli o dvě branky, Litoměřice však srovnaly a když se zdálo, že Josef Skořepa na konci utkání vystřelil Dukle tři body, dokázal Stadion rychle vyrovnat. Utkání šlo tak do prodloužení, které rozhodl „oblíbenec“ jihlavských fanoušků Aleš Pavlas a přisoudil domácím dva body. Tým ze severu Čech je navíc doma poměrně silným soupeřem. V tabulce domácích utkání po základní části se umístil o čtyři body za Jihlavou na 5. místě, z 28 utkání prohrál pouze osm. Jenže Jihlava je venku silná. Po základní části totiž nasbírala z venkovních zápasů skoro polovinu bodů, prohrála pouze devětkrát a na druhý Havířov měla v tomto ohledu náskok luxusních 12 bodů. Ale jak je známo, play-off je jiná soutěž…

Litoměřice si ukázaly cestu a čtvrtfinále si užívají, Dukla chce vrátit sérii domů za stavu 3:1

Na domácí straně nebylo po druhém utkání moc veselo. Kapitán Josef Skořepa se prakticky shodl s Františkem Zemanem na tiskové konferenci. Oba totiž mluvili o přístupu k zápasu. „Zápas jsme si rozebrali v kabině. Naším přístupem jsme si ho zkazili sami. To, co předvádíme, není vůbec hodné play-off. Musíme změnit celou naší hru,“ měla jasno domácí #81. Dukla byla sice střelecky aktivnější (44:23), jenže z 23 střel inkasovala čtyřikrát, zatímco z téměř dvojnásobného počtu střel vytěžila pouze jedinou trefu. „Litoměřice byly šikovnější v zakončení. Také jsme měli šance, ale na góly se nadřeme. Když máme šanci, tak buď netrefíme bránu nebo soupeř střelu zblokuje. Na to se ale nesmíme vymlouvat. Musíme hrát a vyhrávat, cíl máme určený,“ tvrdí. Domácí hráči také moc dobře věděli, že zápas nezvládli také disciplínou, ať může být metr sudích a jejich chování jakékoliv. V zápase obdržela Dukla celkem 43 trestných minut, nicméně soupeř měl o jednu trestnou minutu více. „Musíme hrát v pěti, protože soupeř má dobré přesilovky. Pár momentů hodných play-off sice v utkání bylo, ale nám spíše už tekly nervy. Některé zákroky byly až za hranou. Je škoda, že takové zákroky ještě vůbec jsou. Někde si to srdíčko musíme vylít. Ale takhle hrát nemůžeme, prostě musíme vyhrávat.“ Nicméně rozhodně nevěší hlavu, Skořepa byl přesvědčen, že Jihlavští dvojzápas v Litoměřicích zvládnou a domů povezou mečbol na ukončení. „Jedeme tam s jasným cílem – vyhrát oba dva zápasy a sérii doma ukončit,“ burcuje své spoluhráče kapitán.

Po druhém zápasu čtvrtfinálové série vyprovázel hostující hráče do kabin pískot. Litoměřice totiž výrazně přitvrdily, bojovaly o každý metr ledu a každý puk. Hostující celek také výrazně podržel gólman Martin Michajlov, pro kterého se jednalo o velice úspěšnou premiéru v play-off. Ten hledal důvod v bojovnosti, kde Stadion svého soupeře předčil. „Makali jsme až do konce a to rozhodlo,“ těšilo jej. Útočníka Jiřího Průžka naopak překvapilo, jak moc bylo utkání vyhrocené, zejména pak druhá polovina druhé třetiny, kdy se nejednou objevily na ledové ploše mince, kelímky a flašky. „Bylo to vyhrocené. My musíme držet nervy na uzdě, a to je cesta. Pokud se nám to podaří, oni se vyfaulují sami,“ je přesvědčen mladý útočník. Navíc si i dle jeho slov ukázaly cestu, s jakou na Jihlavu vyrukovat. „V sobotu jsme ve druhé a třetí třetině hráli to, co chceme hrát. Byla tam obětavost, bojovnost a srdíčko. Ukázali jsme si cestu. Teď je tlak na straně Jihlavy,“ je si jist v rozhovoru pro klubový web Litoměřic.

Ve čtvrtek 27. prosince bylo v kabině Dukly po utkání veselo. Utkání na ledě Litoměřic totiž Jihlava naprosto jasně opanovala poměrem 7:1. Od tohoto zápasu již ale nějaký čas uběhl a tentokrát se tam Jihlava představí v rámci čtvrtfinále jako soupeř za stavu série 1:1. Dvojzápas může hodně napovědět, kam se série může ubírat. Buď se na hokej fanoušci na severu Čech zaručeně podívají i v neděli 10. března, nebo se bude o dalším možném pokračování rozhodovat v pátek 8. března v Jihlavě. To mohou mít oba týmy šanci sérii ukončit, nebo se výrazně přiblížit postupu. Foto: Markéta Křížová

Čtvrtfinále play-off 2019, 3. zápasy - úterý 5. března 2019:

HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – VHK Robe Vsetín(18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – ČEZ Motor České Budějovice – (18:00)
HC ZUBR Přerov – Rytíři Kladno (18:00)

Čtvrtfinále play-off 2019, 4. zápasy - středa 6. března 2019:

HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – VHK Robe Vsetín(18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – ČEZ Motor České Budějovice – (18:00)
HC ZUBR Přerov – Rytíři Kladno (18:00)

Čtvrtfinále se hraje na čtyři vítězná utkání. Lépe postavený celek po základní části začíná sérii dvěma domácími zápasy, poté se čtvrtfinále stěhuje na kluziště hůře postaveného týmu. Případný pátý a sedmý rozhodující zápas se opět hraje na stadionu lépe postaveného celku, v případném šestém utkání má výhodu domácího prostředí hůře postavený tým.