Dukla jde znovu na Kladno. Tradiční týmy utkají v play-off počtvrté během 16 let

13.03.2019 / Tomáš Lysý

HC Dukla Jihlava a Rytíři Kladno. Dva úspěšné kluby české (československé hokejové historie), dvě hokejové bašty, dva týmy s početnou základnou fanoušků. A také dva týmy, které v posledních letech hrají hlavně druhou nejvyšší českou hokejovou soutěž, byť svojí tradicí patří mezi českou hokejovou smetánku. Dukla i Kladno toho mají za posledních dvacet sezon hodně společného. Oba celky sestoupily z nejvyšší hokejové soutěže, aby se do ní vrátily a bohužel znovu následoval sestup. Od sezony 2002/2003 se oba mančafty v play-off střetly hned třikrát – nejprve se radovalo Kladno, v časech nedávno minulých postoupila dvakrát Dukla díky vyhranému sedmému rozhodujícímu utkání. Nyní nastává čtvrtá vzájemná série v play-off. Dva týmy, které neskrývají barážové či postupové ambice. Pro jeden z nich skončí sezona neúspěchem.

Sezona 2016/2017 – semifinále WSM Ligy: Jihlava – Kladno 4:3 na zápasy

Jeden z vrcholů sezony dvou let zpátky má v paměti jistě každý jihlavský fanoušek. Pojďme si ale prvně připomenout základní část. Poprvé se oba soupeři setkali již v pátém kole, kdy šla Dukla ve čtvrté minutě gólem Tomáše Čachotského do vedení, ale Rytíři v desáté minutě srovnali stav a rozhodnutí o výhře si nechali na závěrečných šest minut, kdy dali dvě branky - 1:3. Na kladenském ledě byla k vidění pořádná bitva. Domácí fanoušky rozjásal v páté minutě Tomáš Redlich, hosté zkraje druhé části srovnali Alešem Jerglem na 1:1. Také tehdy se zápas rozhodoval ve třetí třetině, kdy David Tůma (jenž letos nastupoval za Duklu) rozhodl o výhře Rytířů 2:1. Ve třetím vzájemném zápasu poznala radost z výhry i Jihlava. Na rychlý gól Jiřího Drtiny odpověděli Jihlavští třemi trefami do konce první části, jenže Kladno v polovině zápasu snížilo a ve třetí třetině vyrovnalo. Tři minuty před koncem ale Tomáš Čachotský úspěšně tečoval do branky střelu Jiřího Říhy - 4:3. Čtvrté vzájemné utkání mělo pořádné grády. Kanadská mlátička Josh Gratton nejprve trefil Jiřího Dobrovolného a ten odstoupil, s ostrým hochem pak svedl férovou bitku o hlavu menší Vlastimil Bilčík a oba šli pod sprchy. Dukla dokázala v zápasu dvakrát srovnat vedení Rytířů, podruhé v 51. minutě. Přitom de facto prvních deset minut třetí třetiny hrála jen na pět obránců, jelikož sudí Wagner nesmyslně dal Petru Šidlíkovi osobní trest. V posledních šesti minutách už unavená defenzíva Dukly nestíhala a Kladno vyhrálo 5:2.

Oba týmy pak uhájily své pozice ve čtvrtfinále a rozdaly si to v semifinálové sérii. První zápas měl pouze jednoho úspěšného střelce – Radka Hubáčka ze 33. minuty, přičemž Miroslav Svoboda zneškodnil všech třicet střel Kladna - 1:0. Druhý zápas přinesl první branku o osm minut dříve. Jihlavě vystřelil vedení Filip Seman, ale před koncem třetiny srovnal v přesilovce Patrik Machač. Čtrnáct sekund po startu třetího dějství však trefil vítězný gól při přesilové hře pět na tři Jiří Říha a Dukla v závěru pojistila výhru 4:1 trefami Filipa Semana a Tomáše Jiránka.

Radek Hubáček měl v prvním zápasu velkou radost. Ve 33. minutě otevřel skóre zápasu a jeho trefa byla nakonec gólem jediným. Foto: Josef Plechatý

Kladno tak bylo pod tlakem, muselo vyhrát doma oba zápasy, aby srovnalo stav série. A oba zápasy nebyly rozhodnuty po šedesáti minutách. Do třetího měření sil vstoupila lépe Jihlava, ve 21. minutě se trefil Tomáš Jiránek. Tehdy kladenský Matěj Pekr ale v 33. minutě srovnal a devět minut před koncem zápasu poslal svůj tým do vedení. To smazal těsně před koncem Adam Zeman. Jihlava následně ubránila oslabení rozpůlené koncem základní hrací doby, jenže krátce po něm zkompletoval Pekr svůj hattrick - 3:2. Ve čtvrtém zápasu série vedlo Kladno trefou Davida Tůmy ze sedmé minuty, na kterou rychle odpověděl Tomáš Čachotský. Polovina zápasu přinesla dvě kladenské trefy a Rytíři tak vedli 3:1. Dukla se ale nevzdala a během čtrnácti sekund ve 47. minutě srovnala zásluhou Tomáše Jiránka a lišácké střely Petra Šidlíka. Na řadu tak přišlo znovu prodloužení, ve kterém se kladenský (a další sezonu jihlavský) Petr Ulrych dopustil hloupého faulu, který ztrestal (dnes kladenský) obránce Jiří Říha - 3:4.

Josef Skořepa (81) a Filip Seman (24) bojují o puk i proti Petru Ulrychovi (77). Všichni tři se v sezoně 2017/2018 potkali v Dukle, která hrála extraligu. Foto: Tomáš Buksa

Nesmírně šťastní jihlavští hokejisté si přivezli domů mečbol, ten však zůstal v pátém zápasu nevyužit. Ve třetí minutě sice více jak pět tisíc diváků potěšil domácí Patrik Danišovský, leč David Tůma záhy srovnal a v polovině zápasu přinesl Kladnu vítězství Petr Tenkrát - 1:2. Rytíři tak vrátili sérii domů a těšili se, že v prostředí ČEZ Stadionu vybojují rozhodující sedmý zápas. A o dva dny později si dílčí cíl mohli odškrtnout. Jihlava znovu dvakrát srovnala vedení Rytířů, nejprve v první třetině, poté ve druhé třetině. Jenže přišla znovu 51. minuta a Jakub Strnad vystřelil rozhodující sedmý zápas série - 3:2.

Hokej píše zajímavé příběhy a jeden takový přišel právě v sedmém semifinále. Kladno celé play-off hrozilo přesilovkami, útočná formace Tůma, Burger, Kloz hrála téměř poslepu. Dukle tak bylo ouvej, když byl v čase 10:48 vyloučen gólman Miroslav Svoboda za podrážení. Ale co se nestalo. Filip Seman ujel do přečíslení a předal puk kladenskému odchovanci Richardu Divišovi, který bekhendem na přední tyč překvapil gólmana Lukáše Cikánka. V oslabení, ve dvanácté minutě, jako na symbol dvanácti titulů Dukly. Stejně jako v prvním zápasu série, také v posledním mači bylo Kladnu zapovězeno vstřelit branku a Jihlava postoupila do baráže o extraligu. Možná i díky těmto zápasům na krev pak byla Jihlava řádně připravena na prolínací extraligovou soutěž, kterou úspěšně zvládla.

Tehdejších sedm semifinálových zápasů provázela výborná atmosféra v hledišti. Na Horácký zimní stadion přišlo během čtyř mačů celkem 19128 diváků (průměr 4782 na zápas). Tři bitvy na Kladně vidělo 14302 lidí (průměr 4767 na zápas). Sedm zápasů tradičních týmů tedy shlédlo 33430 diváků!

Dole v radujícím se hloučku na kolenou Richard Diviš, autor rozhodujícího gólu a kladenský kat. Foto: Tomáš Buksa

Tato série je pouze dva roky stará, ovšem na měnící se kádry ukazuje i počet současných hráčů v tehdejších kádrech. Za Jihlavu mohou na semifinálový úspěch vzpomenout obránci David Kajínek nebo Václav Půža, útočníci Tomáš Čachotský, Adam Zeman, Josef Skořepa, Tomáš Jiránek či Lukáš Anděl a samozřejmě trenéři Petr Vlk s Františkem Zemanem. Naopak brankář Lukáš Cikánek, obránce Petr Hořava, Matyáš Zelingr, Martin Kehar a útočníci Jakub Strnad, Patrik Machač, Adam Kubík, Tomáš Redlich či Ladislav Zikmund určitě na semifinále nevzpomínají rádi, oblékali stejně jako v letošní sezoně kladenský dres.

Matěj Pekr a Jiří Říha na opačné straně

Zároveň stojí za zmínku i dvojice jmen. Jiří Říha tehdy prožíval v Jihlavě famózní sezonu, ve které stanovil prvoligový rekord gólů a bodů získaných obráncem během jedné sezony. „Piha“ nyní hraje v Kladně, kde má bilanci 33 bodů (20+13) ve 49 zápasech. Za Kladno tehdy v play-off výrazně ožil Matěj Pekr, který v jedenácti zápasech vyřazovací části nasbíral sedm bodů (5+2). V semifinále 2018/2019 bude „Peky“ hájit jihlavský dres, kde se v této sezoně stal nejlepším střelcem Dukly v prvoligové historii. Dal 32 branek a další dvě přidal ve třech čtvrtfinálových zápasech proti Litoměřicím.

Jihlavské postupové oslavy po sedmém a rozhodujícím zápasu semifinále 2017. Foto: Tomáš Buksa

Sezona 2014/2015 – čtvrtfinále první ligy: Jihlava – Kladno 4:3 na zápasy

Pokud budeme počítat všechny zápasy, v tomto ročníku se oba týmy potkaly hned třináctkrát! Dvakrát v přátelských zápasech (Dukla vyhrála 6:4 a 3:1), čtyřikrát v základní části a čtvrtfinále rozhodla až sedmá bitva. Ale nepředbíhejme.

První soutěžní měření sil přišlo již v osmém kole a Dukla doma zvítězila 3:1. Také další zápas se odehrál na Horáckém zimním stadionu, jelikož kladenští modernizovali svůj hokejový stánek a první polovinu soutěže odehráli na venkovních zimácích. Jihlavští šli gólem Petra Šidlíka do vedení, ale soupeř ve druhé třetině otočil na konečných 1:2. Třetí vzájemný zápas se již hrál na zrekonstruovaném ČEZ stadionu, oba celky nastoupily v retro-dresech a Kladno se před vyprodaným hledištěm (5200 diváků) radovalo z jasného vítězství 4:0. Tak červenožlutí ale ukázali, že umí vyhrát na ledě svého soupeře, ve 47. kole vedli během druhé třetiny již 3:0 a nakonec utkání dotáhli do vítězného konce v poměru 4:2.

Po dvaapadesáti kolech skončila Dukla na čtvrtém místě prvoligové tabulky, Kladnu patřila pátá pozice a tak bylo jasné, že se oba celky střetnou již ve čtvrtfinále. Úvodní zápas celé série přinesl pořádnou bitvu. Horácký zimní stadion se radoval z vedení červenožlutých 2:0 a 3:2, nicméně Rytíři stihli v obou případech srovnat. Rozhodovaly až nájezdy, které zvládli lépe jihlavští hokejisté zásluhou Tomáše Čachotského – 4:3 po sn. Ve druhém pokračování série naopak Rytíři třikrát vedli. Jednou v prvním dějství, dvakrát ve druhém. Jihlava ale vždy stačila vyrovnat a ve třetí třetině vyprovodila svého soupeře pěti góly – 8:3.

Ve druhém utkání čtvrtfinálové série měla Dukla hned osm důvodů k radosti. Na ledě řádil hlavně odchovanec kladenského hokeje Richard Diviš, který svému mateřskému týmu nasázel rovný hattrick. Na všechny jeho branky nahrával Tomáš Čachotský. Foto: Josef Plechatý


Rytíři ale dokázali otočit sérii, když další tři zápasy vyhráli. Úvodní zápas na ČEZ stadionu měl také zajímavý průběh. Jihlavští se v páté minutě ujali vedení, ale Kladno v posledních pěti minutách úvodního dějství otočilo stav a poté šlo do vedení 3:1. Dukla se nevzdala a vyrovnala stav, ale ve 48. minutě rozhodl Petr Tenkrát – 4:3. Při čtvrtém utkání sahali Jihlavští po semifinálových mečbolech. Ačkoliv domácí před koncem druhé třetiny otevřeli stav, hosté v rozmezí čtyřiačtyřicáté až osmačtyřicáté minuty zvrátili vedení na svojí stranu. Pět a půl minuty před koncem však srovnal Denis Kindl a prodloužení rozhodl David Stach – 3:2 po prodl. Úspěšný nastavený čas zažili Kladenští také v pátém utkání na Horáckém zimním stadionu. Za jihlavské hráče otevřel skóre v patnácté minutě ve velké formě hrající Richard Diviš, nicméně zkraje třetí třetiny Rytíři vyrovnali Michalem Dragounem. Prodloužení trvalo necelé tři minuty, když ho rozhodl Jakub Kania a vystřelil svému týmu vítězství 2:1 po prodl. Kladno šlo v sérii do vedení 3:2.

Jihlava musela šestý zápas vyhrát, pokud nechtěla končit sezonu. Vypadalo to s ní ale hodně zle, Kladno totiž doma v polovině utkání vedlo 2:0. Dukla ale hned na to snížila zásluhou Ondřeje Malce a dokonce ve vlastním oslabení vybojoval trestné střílení Tomáš Harkabus, jenž ho také úspěšně proměnil. Čas 55:42 přinesl rozhodnutí, o které se postaral Marek Melenovský. Zkušený forvard zajistil Jihlavě výhru 3:2 a rozhodující sedmý zápas na Horáckém zimním stadionu.

CHVÍLE OBROVSKÉ EUFORIE. Marek Melenovský (s číslem 55 uprostřed) právě vstřelil vítězný gól šestého čtvrtfinále a zajistil prodloužení bitvy mezi Jihlavou a Kladnem. Dukla vyhrála 3:2, srovnala stav série na 3:3 a šlo se do rozhodujícího sedmého zápasu. Foto: Josef Plechatý


Do sedmé a rozhodující bitvy vstoupili lépe hosté, kteří po bezbrankovém prvním dějství otevřeli skóre na začátku druhé dvacetiminutovky. V jejím konci ale přišly chvíle Michala Důrase. Jihlavský útočník totiž dvakrát naprosto totožně tečoval puk do kladenské sítě. V šestapadesáté minutě to byl znovu Marek Melenovský, který – jak se později ukázalo – vsítil rozdílový gól. Poslal totiž Duklu do vedení 3:1 a Kladno z velkého závěrečného tlaku vykřesalo už jen snížení - 3:2 pro Duklu. 5691 diváků tak vidělo jihlavský postup do semifinále.

POSTUPOVÁ RADOST DUKLY. Petr Šidlík bezprostředně po závěrečném hvizdu přispěchal ke gólmanovi Lukáši Sáblíkovi a nechal naplno vytrysknout gejzír štěstí z vítězné rozhodující bitvy. Foto: Tomáš Buksa


Fanoušci a vůbec celá hokejová veřejnost se těšili z výborné série, kterou rozhodl až sedmý zápas na Horáckém zimním stadionu. Průměrná návštěvnost na jeden čtvrtfinálový zápas činila téměř 4300 diváků. Tyto bitvy jsou staré pouze čtyři roky, je tedy jasné, že mnoho hráčů z kádrů obou současných soupeřů je ještě pamatuje. Za Jihlavu tehdy nastupoval obránce Miha Štebih a útočníci Tomáš Čachotský, Adam Zeman, Tomáš Harkabus nebo Lukáš Anděl. Kouči Dukly byli stejní jako nyní - Petr Vlk a František Zeman. Sedm pamětníků tedy bylo na jihlavské straně, za Rytíře si na tuto sérii může vzpomenout trio útočníků Jakub Strnad, Patrik Machač, Tomáš Redlich

Sezona 2002/2003 – finále první ligy: Kladno – Jihlava 3:1 na zápasy

Psalo se čtvrté kolo prvoligového ročníku 2002/2003, když na sebe oba týmy narazily poprvé. Dukla sice ve druhé třetině v Kladně otočila z 0:2 na 3:2, ale domácí oplatili stejnou mincí, vedli 5:3 a nakonec vyšli ze zápasu s vítězstvím 6:3. Ve druhém zápase pak Kladno uštědřilo Jihlavským na jejich ledě potupný debakl, když po dvou třetinách vedlo na Horáckém zimním stadionu 7:1 a ve třetím dějství Jihlava už pouze jedním gólem snížila - 2:7.

Oba celky se poté potkaly až v bojích závěrečných – ve finálové bitvě první ligy, jejíž vítěz šel do baráže. První zápas ovládlo Kladno před více jak čtyřmi a půl tisíci diváků 4:2. Druhý duel na ledě Středočechů byl již pořádně vyrovnaný. Šest tisíc diváků na stadionu bylo hodně opařených, když Dukla ve dvanácté minutě vedla 2:0. Ve druhé třetině se sice domácím podařilo vyrovnat, ale gól Romana Hloucha poslal Jihlavu ve 48. minutě znovu do vedení. Hned poté ale vyrovnal Jankových a zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů. Ve čtvrté sérii rozhodl Mojmír Musil, který překonal Lukáše Sáblíka. Protože Petr Vlk svůj nájezd v páté sérii neproměnil, šlo Kladno po výhře 4:3 na nájezdy do vedení 2:0 na zápasy.

JEDNOZÁPASOVÁ JIHLAVSKÁ RADOST. Ve třetím zápasu finálové série play-off první ligy sezony 2002/03 vedlo Kladno po dvou domácích duelech 2:0. Jihlava se sice ve třetím duelu radovala z výhry 4:1, jenže další komplikace již kladenští nepřipustili a postoupili do později úspěšné baráže. Foto: archiv Jihlavských listů.

Ve třetím zápase na domácím ledě pak nedala Dukla svému soupeři šanci. Lukáš Sáblík inkasoval pouze jednou, kdežto Zdeněk Orct lovil puk ze své sítě hned čtyřikrát a 7120 spokojených diváků vidělo první výhru Jihlavy v sérii - 4:1. Nicméně čtvrtý zápas si Vagnerplast pohlídal. Již ve čtrnácté minutě vedlo Kladno 2:0 a v polovině třetí třetiny vsítil Horna již třetí gól. I když Marian Morava po přihrávce Petra Vlka snížil, Kladno přidalo v sedmapadesáté minutě další dva góly, vyhrálo 5:1 a postoupilo do baráže.

Dva pamětníky těchto bitev už nalezneme jen v kádru Dukly. V útoku nastupoval vedle Tomáše Čachotského hrající trenér Petr Vlk, dnes lodivod Dukly.

SLÁVA VÍTĚZŮM, ČEST PORAŽENÝM. Zatímco jihlavští hráči se po čtvrtém utkání loučili se svými fanoušky, kterých si našlo cestu na zápas téměř sedm tisíc, Kladenští jásali se svými příznivci z postupu do baráže. Foto: archiv Jihlavských listů.

Čtěte také:

FANSHOP NABÍZÍ VEDLE NOVÉ KOLEKCE I TRIČKO S LOGEM PLAY-OFF

CHTĚL BYCH VYZVAT FANOUŠKY DUKLY, ABY NEVÁHALI A PŘIŠLI NÁS PODPOŘIT, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

PROMOTÝM HITRÁDIA VYSOČINA BUDE PŘÍTOMEN PŘÍMO NA STADIONU. DIVÁKY ČEKÁ TAKÉ SOUTĚŽ

SOUPEŘEM DUKLY V BOJI O BARÁŽ BUDE KLADNO. VYUŽIJTE PRODLOUŽENÉ DOBY PŘEDPRODEJE