Tradiční souboj dvou rivalů. Dukla po dvou letech vyzve v semifinále Kladno

14.03.2019 / Tomáš Kalas

Až v úterý 12. března se definitivně rozhodlo, koho dostane Dukla do semifinálových bojů. Vsetín v sedmém utkání přetlačil Prostějov, a proto postoupila dále první čtyřka po základní části stejně jako třeba ve vyřazovací části 2017. A stejný je i jihlavský soupeř. V pavouku čekají na jihlavské hokejisty v play-off potřetí během pěti let kladenští Rytíři. Klub Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance vyřadil ve čtvrtfinále 4:1 na zápasy Přerov a oba semifináloví soupeři tak měli stejný čas na odpočinek. Protože Jihlava skončila po základní části první, začíná série dvojutkáním na jihlavském ledě. První zápas začne v tradičních 17:30 hodin, druhé utkání posouvá úvodní buly na 18:20 z důvodu přímého přenosu ČT Sport. Veškeré informace ke vstupenkám a organizačním opatřením najdete zde.

Dukla se dostala do semifinále přes Litoměřice, které si zajistily postup do play-off až v posledním kole na Kladně. I přesto, že byla Jihlava jasným favoritem této série, Severočeši kladli ve všech pěti utkáních velký odpor. Nejlépe na tom byli po druhém utkání série, kdy Jihlavu vyloupili poměrem 4:1. Klíčovým momentem celé série se zřejmě ukázal třetí zápas, kdy Stadion ještě šest minut před koncem vedl 3:2, ale Juraj Bezúch hattrickem srovnal a rozhodovaly samostatné nájezdy. Zatímco na jihlavské straně se prosadili ze tří pokusů tři hráči, u Litoměřic to nebyl ani jeden a Dukla si připsala cenné vítězství a vedení v sérii. Ve čtvrtém pokračování se sice hosté dostali do dvoubrankové ztráty, tu ale stáhli a otočili na konečných 6:3.

Na Vysočinu se vracela série za stavu 3:1 pro hráče s ježkem na hrudi. Ti poslední utkání, na rozdíl od některých fanoušků, nervově zvládli, vyhráli 4:2 a postoupili do semifinále. „Musím říct, že Litoměřice hrály dobře. Byly houževnatým soupeřem a dobře bruslily. Neměli jsme to s nimi jednoduché. Možná se během pátého zápasu projevilo i to, že my jsme museli a litoměřičtí hráči to jen zkusili. Hráli uvolněněji. V tom měli sérii jednodušší a myslím si, že místy to bylo vidět,“ nechal se slyšet Tomáš Čachotský, který musel trnout poslední sekundy na trestné lavici.

Semifinálový soupeř – Rytíři Kladno

Na jiném místě webu Dukly najdete článek k předešlým třem sériím mezi oběma týmy v play-off. V semifinále 2017 a čtvrtfinále 2015 se díky výhře v rozhodujícím sedmém utkání radovala Dukla. Pokud zapátráme hodně do minulosti, finále první ligy 2003 ovládlo Kladno a postoupilo do baráže. Sluší se ale připomenout také loňskou sezonu, kdy se oba celky utkaly v baráži – Dukla s cílem extraligu zachránit, Kladno s možností pokoušet se znovu o nejvyšší soutěž. Oba celky tehdy musely sklonit hlavu před Litvínovem a Karlovými Vary. Jihlava začala prolínací soutěž dobře, když v prvním kole smetla Rytíře 4:0. Jenže pak s tímto soupeřem dvakrát padla, nejprve na jeho ledě 1:3, poté doma 0:2. Klíčové bylo 11. kolo. Dukla po porážce v Litvínově potřebovala na Kladně vyhrát a to se jí povedlo, když rozhodující gól na 2:1 dal v závěru zápasu kladenský kat Richard Diviš. Jenže v souběžně hraném utkání Karlovy Vary – Litvínov se udála „překvapivá“ remíza 0:0 po základní hrací době, která stačila Energii k návratu do nejvyšší soutěže. V prodloužení se ještě více „překvapivě“ radoval Litvínov z výhry a získal nad Jihlavou rozhodující náskok k záchraně. Bylo tak jasné, že Dukla i Kladno se opět po roce budou potkávat v Chance Lize.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna
Statistiky Kladna

Základní část druhé nejvyšší české hokejové soutěže vyhrála Jihlava. V závěru bylo jasné, že Kladno může skončit na druhém, třetím i čtvrtém místě. V posledních dvou kolech ale Rytíři získali jen jeden bod – doma proti Litoměřicím, čímž právě tohoto soupeře přiřkli Jihlavě do čtvrtfinále, a sami tak klesli na čtvrté místo. Zatímco o jihlavském soupeři pro čtvrtfinále se rozhodlo v posledním kole základní části, Rytíři měli o něco dříve jistotu, že půjdou na nepříjemný Přerov, který se po roce znovu dostal do play-off.

Zubři byli sebevědomí. Trenér Kočara se nechal slyšet, že Přerovští rozhodně končit v semifinále nechtějí. Jenže po třech zápasech byl stav na zápasy 3:0 pro Kladno. Rytíři v prvním zápasu sice dvakrát ztratili vedení, ale na konci druhé třetiny dal rozhodující branku junior Jelínek a výhru 4:2 ve třetí třetině pojistil Jiří Říha. Druhé utkání bylo ještě jednoznačnější, Kladenští zvítězili 4:0. Přerov doma v MEO aréně spřádal plány na srovnání série za podpory vyprodaného publika, jenže ve třetím utkání prohrával ve 32. minutě již 0:4 a nakonec padl 2:8. Tým s Rytířem ve znaku sice ve čtvrtém utkání prohrál 1:2, ale bylo to pouze maličké zaváhání v poměrně jasné sérii, jelikož doma v pátém utkání ukončil veškeré přerovské naděje výsledkem 4:1. V následujících šesti až dvanácti dnech bude jasné, který z dvou prvoligových velikánů odemkne barážovou bránu.

Letošní vzájemné zápasy: Čtyřikrát úspěch pro Jihlavu

Bilance Dukly v zápasech proti Kladnu je v letošní sezoně 10:2 na body ve prospěch Dukly. Dva bodíky vybojovala Jihlava hned v prvním utkání na kladenském ledě, kdy dotáhla jednobrankovou ztrátu z druhé třetiny a v nájezdech měla navrch, hosté nakonec brali výhru 3:2 po nájezdech. Doma se radovala Jihlava, byť Kladno vedlo od páté minuty 0:1. Ve druhé třetině se zadařilo domácím zápas otočit a byla z toho výhra 2:1. Druhý vzájemný zápas na kladenském ledě byl bojem o první místo v tabulce, hráči z Vysočiny v samotném závěru zápasu museli hrát oslabení 8 minut v kuse, což se jim ve finále podařilo a vyhráli 5:2. Dobrou formu potvrdili Jihlavští i na konci ledna, kdy v přestřelce udolali Kladno 5:4 po nájezdech.

5. kolo: Kladno – Dukla 2:3 sn.
V první třetině taháku 5. kola Chance Ligy mezi loňskými barážisty Kladnem a Jihlavou šla jako první do vedení Dukla, když Lukáš Anděl ve 12. minutě ukázal rychlé nohy a prohodil si Brízgalu. Domácí pak nevyužili téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři, hosté zase neproměnili trestné střílení. Do kabin se šlo nerozhodně, když 39 sekund před koncem třetiny srovnal Adam Kubík. Ve druhé třetině měly oba týmy dost šancí, ale prosadili se jen Rytíři, zatímco příležitosti Dukly zejména z konce třetiny zůstaly nevyužity. Ujala se až přesilovková dorážka Vlastimila Dostálka ze 49. minuty a to bylo v základní hrací době vše. V prodloužení měly oba týmy šance na skórování a nejisté to bylo až do poslední sekundy, neboť se do úniku dostal v poslední sekundě Anděl, ale neproměnil. Poprvé v lize tak přišly pro Jihlavské na řadu nájezdy. A Dukla je zvládla velice dobře. Ze čtyř nájezdů proměnila hned tři, rozhodující proměnil Matěj Pekr a Jihlava vyhrála poprvé v sezoně venku, porazila silné Kladno na jeho ledě 3:2 po nájezdech.

Branky a nahrávky: 20. Kubík (Vampola, Machač), 30. Bláha (Říha) – 12. Anděl (Osmík), 49. Dostálek (Kajínek, Čachotský), rozh. náj. Pekr. Rozhodčí: Luczków, Veselý – Maštalíř, Doležal. Vyloučení: 13:11. Využití: 0:1 V oslabení: 1:0. Diváci: 2557. Střely na branku: 17:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 2:3.

Rytíři Kladno: Brízgala – Zajíc, Nash, Říha, Hořava, Zelingr, Kehar, – Kubík, Vampola, Machač – Kružík, Svedlund, Redlich - Hajný, Zikmund, Bláha – Strnad, Vildumetz
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Kajínek, Váňa, Suchánek, Štebih, Štindl, Mareš – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Osmík, Kantner – Hrníčko, Čermák.

20. kolo: Dukla – Kladno 2:1
Tahák 20. kola zahájilo rozhodně lépe Kladno. To také jako první skórovalo, v přesilovce se prosadil v polovině 5. minuty Kružík. Domácí se dostávali do hry ztěžka, přesto se jim povedlo srovnat, když se po náporu prosadil David Váňa. Druhá třetina nabídla o poznání vyrovnanější hru, oba týmy měly šance na vedoucí gól. Prosadila se ale pouze Dukla, v 26. minutě se po krásné souhře zapsal do listiny střelců Martin Osmík. Ve třetí třetině se i přes enormní snahu hostí cokoli s výsledkem udělat nic více nestalo a Dukla vyhrála potřetí v řadě, když porazila Rytíře 2:1.

Branky a nahrávky: 8. Váňa (Havránek), 26. Osmík (Hlinka, Havránek) – 5. Kružík (Vildumetz) Rozhodčí: Souček, Ondráček – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 3:2, navíc Svedlund (KLA) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2848. Střely na branku: 24:25. Zblokované střely: 6:8. Vhazování: 39:20. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Brož – Váňa, Kajínek, L. Doudera, Pohl, Mareš, Štebih – Tůma, Werbik, Mandát – Anděl, Skořepa, Dostálek – Harkabus, Zeman, Jiránek – Osmík, Hlinka, Havránek
Rytíři Kladno: Cikánek – Nash, Zajíc, Hořava, Zelingr, Kehar, Říha, Veber – Zikmund, Kubík, Svedlund – Vildumetz, Kaut, Kružík – Jelínek, Š. Bláha, Hajný – M. Bláha.

35. kolo: Rytíři Kladno – Dukla 2:5
Dukla nemohla zahájit důležitý zápas na Kladně lépe. Už po 123 sekundách využil přesilovou hru svým druhým zásahem v sezoně Miha Štebih. Šance na srovnání stavu pro Kladno přišla na konci první třetiny, když se naskytla přesilová hra 4 na 3, která přešla do klasické 5 na 4. Na gól jako takový si však Rytíři museli počkat až do druhé třetiny. Na konci 25. minuty se po dorážce prosadil Vildumetz. Klíčový moment zápasu přišel v časech 30:26 a 31:03. Nejprve se po výborné práci Čachotského prosadil poprvé v dresu Dukly Lukáš Klíma, o 37 sekund později se z přečíslení prosadil Lukáš Anděl. Třetí třetinu nemohla Jihlava zahájit lépe, prosadila se další posila, Jan Holý. Kladno však rychle snížilo na dvoubrankový rozdíl zásluhou Vampoly. Zdánlivě dobře rozehraný zápas pro Duklu se notně zkomplikoval v posledních deseti minutách, kdy hrála Jihlava sedm a půl minuty ve dvojnásobném, či klasickém oslabení. Výbornou týmovou prací však tyto momenty přečkala, stvrdila výhru díky Matěji Pekrovi 26 sekund před koncem a došla si pro cennou výhru z ledu Kladna poměrem 5:2!

Branky a nahrávky: 25. Vildumetz (Kehar, Hajný), 44. Vampola (Plekanec, Strnad) – 3. Štebih (Klíma, Holý), 31. Klíma (Čachotský), 32. Anděl (Skořepa, Pekr), 42. Holý (Čachotský, Štebih), 60. Pekr. Rozhodčí: Veselý, Zubzanda – Kokrment, Coubal. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3150. Střely na branku: 35:34. Zblokované střely: 6:8. Vhazování: 20:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:5.

Rytíři Kladno: Cikánek – Říha, Zajíc, Veber, Svedlund, Volráb, Kehar – Machač, Plekanec, Kubík – Strnad, Vampola, Zikmund – Redlich, Kaut, Kružík – Jelínek, Vildumetz, Hajný
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Vála – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Jiránek, Werbik, Havránek – Harkabus, Hlinka, Hrníčko.

50. kolo: Dukla – Kladno 5:4 sn.
Tuto sezonu čtvrtý vzájemný zápas mezi těmito soupeři nabídl gólovou divočinu již v první třetině. Skóre otevřel všem jihlavským fanouškům známý Jiří Říha. Dukla se ale stihla dotáhnout, nejprve se prosadil Petr Štindl, na další trefu z hole Jelínka odpověděl kurióznějším gólem Tomáš Čachotský. Jihlava měla ve druhé třetině herně navrch, což vyústilo ve vedoucí gól. Zařídil ho druhý bývalý kladenský hráč, Matěj Pekr. Jenže i Rytíři stihli do konce třetiny srovnat, když se podruhé prosadil Jelínek. Domácí však stále neřekli poslední slovo. Když se ve 43. minutě po krásné souhře trefil přesně Martin Osmík, vypadalo to nadějně. Jenže v hektickém závěru se v čase 59:14 prosadil Melka a zápas musel jít až do nájezdů. V nich rozhodl Tomáš Čachotský tradiční kličkou a Jihlava ovládla i čtvrtý vzájemný zápas, tentokrát poměrem 5:4 po samostatných nájezdech.

Branky a nahrávky: 15. Štindl (Skořepa), 18. Čachotský, 36. Pekr (Anděl, Werbik), 43. Osmík (Hrníčko, Klíma), rozh. náj. Čachotský – 11. J. Říha (Kehar), 16. Jelínek (Zikmund), 39. Jelínek (Machač, Zikmund), 60. Melka (Nash, Svedlund). Rozhodčí: Čech, Kašík – Štofa, Doležal. Vyloučení: 2:6, navíc Hořava (KLA) 10 min a do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3013. Střely na branku: 41:18. Zblokované střely: 5:4. Vhazování: 30:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

HC Dukla Jihlava: Honzík – J. Pohl, J. Holý, Kajínek, Matějíček, Štindl, Štebih, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Werbik, Čachotský – Klíma, Osmík, Hrníčko
Rytíři Kladno: Cikánek – Svedlund, Nash, P. Hořava, Lakos, Kehar, J. Říha, Zelingr – J. Strnad, Kubík, Melka – Zikmund, Machač, Jelínek – Redlich, T. Kaut, Kružík – Š. Bláha, Vildumetz, Hajný.

Jak už to v play-off bývá, podání rukou uvidíme až rozhodujícím a posledním zápasu celé série. Do té doby mohou fanoušci a široká veřejnost jen polemizovat, zda nejproduktivnější muž vzájemných zápasů Tomáš Čachotský (2+3) přidá další body nebo si výrazně zlepší čísla gólman Kladna Lukáš Cikánek, který během tří zápasů chytil 87 z 97 střel. Foto: Markéta Křížová

Semifinále play-off 2019: 1. zápasy, pátek 15.3.2019:

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30) - vstupenky zde
VHK Robe Vsetín – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)

Semifinále play-off 2019, 2. zápasy, sobota 15.3.2019:

VHK Robe Vsetín – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (18:20, ČT Sport) - vstupenky zde

Semifinále se hraje na čtyři vítězná utkání. Lépe postavený celek po základní části začíná sérii dvěma domácími zápasy, poté se série stěhuje na kluziště hůře postaveného týmu. Případný pátý a sedmý rozhodující zápas se opět hraje na stadionu lépe postaveného celku, v případném šestém utkání má výhodu domácího prostředí hůře postavený tým.