1:4
(1:3, 0:1, 0:0)

První semifinále vyznělo pro Kladno, Dukla nedokázala dotáhnout dvoubrankovou ztrátu

15.03.2019 / Tomáš Kalas

Vstup do zápasu měla Dukla nepovedený. Po šesti minutách ztrácela dvě branky. I přesto, že se ve 13. minutě dostala na dostřel zásluhou Tomáše Harkabuse, Kladno ještě v samotném závěru téže třetiny odskočilo na dvě branky rozdílu. Když v 29. minutě vystřelil přímo do pravého vinglu v přesilové hře kladenský Jiří Říha, Jihlava se už do zápasu vrátit nedokázala a před nejvyšší návštěvou sezony (6349 diváků) prohrála první utkání semifinále 1:4.
15.03.2019 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Pohl, Kajínek, Matějíček, Půža, Holý, Suchánek, Štebih – Pekr, Skořepa, Anděl – Dostálek, Čachotský, Harkabus – Bezúch, Zeman, Jiránek – Hrníčko, Hlinka, Osmík
1

Rytíři Kladno

Cikánek – Nash, Zajíc, Kehar, Říha, Lakos, Svedlund – Jágr, Plekanec, Melka – Redlich, Vampola, Strnad – Jelínek, Machač, Zikmund – Kružík, Kaut, Kubík
4
Branky a nahrávky: 13. Harkabus (Čachotský, Dostálek) – 1. Redlich, 6. Kaut (Kružík, Kubík), 20. Redlich, 29. Říha (Plekanec, Jágr). Rozhodčí: Zubzanda, Grech – Tvrdík, Šimán. Vyloučení: 6:7, navíc Harkabus (JIH) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6349. Střely na branku: 33:23. Zblokované střely: 10:4. Vhazování: 40:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.

Průběh utkání

Nemálo fanoušků se dostalo na stadion v době, kdy již mělo Kladno náskok jedné branky. Po 46 sekundách se skóre měnilo poprvé, neboť Kajínek vysoký kotouč rukavicí sice odklidil, nicméně přímo do oblasti, kam si dojel Tomáš Redlich. Jeho razantní střela prošla Lundströmovi mezi betony a Rytíři se dostali na koně hned z úvodu. Jenže Dukla se nechtěla s tímto smířit a Cikánek se musel v brance hostí během následujících minut hodně ohánět. Jeho nejdůležitější zákrok v jihlavském tlaku přišel na konci čtvrté minuty, kdy Čachotský u hostující branky vykoupal obránce a z bekhendu střílel, Cikánek ale rukou reflexivně vyrazil a podržel svůj tým i během Dostálkovy dorážky. Tato šance na gól se záhy však na druhé straně nekompromisně trestala. Kubík po přechodu modré čáry pustil kotouč na Kružíka, který donutil vykopnout Lundströma puk betonem. Domácí gólman ale přímo kotouč vyrazil k Tomáši Kautovi. Bratr slavnějšího Martina překonal obránce a dorazil jednoduše do prázdné klece, to vše v čase 5:47 - 0:2. Hra se díky takovému náskoku srovnala, Jihlavě opadl tlak, Kladno naopak lehce sílilo. Pokud chtěla Jihlava pomýšlet na zdramatizování zápasu, musela dát co nejrychleji kontaktní trefu. A to se jí ve 13. minutě povedlo! Čachotský přebral puk na vrcholku pravého kruhu, sjel si na úroveň brankové čáry a poslal puk na volného Tomáše Harkabuse na ose hřiště. Harkabusovi střela sice moc nesedla, ale Cikánkovi mezi betony prošla a stadion se mohl právoplatně radovat. Schladit diváky mohl Jiří Říha, jeho střela z osy hřiště ke konci třetiny ale po drobném zásahu Lundströma šla vedle levé tyčky. Po této střele přišlo i první vyloučení série, trestaným byl Tomáš Plekanec za vysokou hůl. Jihlava měla šanci na srovnání stavu, jenže přišel přesný opak. Kajínek puk u mantinelu na modré neudržel a vypadl mu do prostoru, kde se nacházel Tomáš Redlich. Kladenský útočník se necelou půlminutu před koncem třetiny vydal vstříc Lundströmovi a střelou nad lapačku mu nedal šanci.

Do druhé části vstoupili Kladenští s další možností na odskočení v zápase, Strnad ale samostatný únik po půlminutě hry do gólového konce nedotáhl. Hosté dostali možnost první přesilové hry po přestupku domácí hráčské lavice, kdy byla signalizována hra v šesti. Dukla mohla paradoxně snížit, když se Pekr po zisku puku vydal sám na Cikánka, jenže prostor mezi betony si hostující gólman uhlídal. Těžký moment přišel pro Jihlavu před polovinou utkání, kdy byli nejprve vyloučeni shodně Pohl s Melkou za sekání, následně na domácí straně přisedl k Pohlovi Suchánek a Rytíři měli 67 sekund přesilovky 4 na 3. Čtyři sekundy před jejím koncem udeřilo Poldi počtvrté. Utahující se smyčka okolo Lundströmovy branky skončila u Jiřího Říhy. Exjihlavský obránce se napřáhl a o pravou tyč dal hostům již tři branky náskoku. Během další jihlavské výhody jednoho hráče v poli využil Suchánek drobné chyby Plekance a předložil puk prakticky před prázdnou bránu pro Zemana, jenže domácí #19 neumístila puk vůbec dobře. Jihlava však v náporu během dvou minut pokračovala, Harkabus po rychlé kombinaci z nadějné pozice pálil jenom do Cikánkova betonu. Přesilová hra domácích pokračovala, navíc Dukla dostala sedm sekund početní výhody 5 na 3, jenže s tou naložila trestuhodně. Na konci druhé třetiny mohl domácím zasadit finální úder Plekanec v brejku s Jágrem, dlouholetý hráč Montrealu ale nezpracoval puk dobře.

Třetí třetina už byla ze strany Kladna spíše údržbová. Jihlavě se nedala upřít snaha s výsledkem něco udělat, zvláště když měla dvě přesilovky, jenže narážela buď na obranu Kladna, nebo pozorného Cikánka v brance. Úplně poslední šance na restart přišla čtyři minuty před koncem, když byl vyloučen Melka. Tlak v útočném pásmu ale k ničemu nevedl a bylo rozhodnuto o tom, že z prvního zápasu vyjde vítězně Kladno. To porazilo Jihlavu 4:1 a ujímá se vedení v sérii. Druhý zápas je na programu hned zítra, od 18:20.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): Dnešní zápas rozhodla naše produktivita v první třetině, kdy jsme se z nemnoha šancí dostali do vedení. Dále výborný výkon Lukáše Cikánka a naše sestava v oslabení, která ubráníla hodně přesilovek soupeře a udržela nás ve vedení.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): První třetinu jsme odehráli velice dobře, paradoxně jsme jí bohužel prohráli 1:3. Další dvě třetiny jsme neodehráli v rytmu play-off. Musíme se z toho poučit, protože dnešní druhá a třetí třetina připomínala druhé čtvrtfinále s Litoměřicemi.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie




×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava