Průvodce fanouška: Kladno není jenom o hokeji!

18.03.2019 / Tomáš Kalas

Po dvou odehraných zápasech semifinálové série play-off mezi Jihlavou a Kladnem je jasné, že se série minimálně jednou na Vysočinu vrátí. Nyní ale čeká jihlavské hokejisty cesta západním směrem od hlavního města. Kromě hokeje lze navštívit i několik kulturních památek ve městě a okolí, důležitá bude také podpora jihlavských fanoušků přímo v ČEZ Areně. V tomto průvodci tak přinášíme nejdůležitější logistické informace k výjezdu do „ocelového města“.

Cesta do Kladna

Hromadná doprava

Cesta vlakem do Kladna je poměrně komplikovanou záležitostí, neboť díky opravě Negrelliho viaduktu není možno nastoupit na vlak směr Kladno tradičně na Masarykově nádraží. Vlaky na tento směr odjíždí ze stanice Praha-Bubny Vltavská. Na překlenutí trasy z hlavního nádraží lze použít buď metro linky C (do stanice Vltavská), nebo je možný pěší přesun, je ale třeba počítat zhruba s třiceti minutami navíc.

Vzorový itinerář cesty:
19.3. 11:22 Jihlava - Havlíčkův Brod (osobní vlak)
19.3. 12:00 Havlíčkův Brod - Praha hl.n. (rychlík)
19.3. 14:33 Praha-Bubny Vltavská (osobní vlak)
15:25 příjezd do Kladna, ubytování
18:00 začátek zápasu

Samozřejmě je také možnost nakombinovat druhou část cesty z Prahy jiným způsobem, například přesunutí metrem do stanice Hradčanská a nastoupit na nádraží Praha-Dejvice. Z Masarykova nádraží se však do Kladna nedostanete. Možná je i cesta autobusem z Jihlavy do Prahy a následné využití vlaku, díky dobré poloze Kladna od Prahy není problém se spoji, kterých zejména odpoledne jezdí dostatek.

Cena za vlakovou jízdenku se pohybuje okolo 200 Kč pro jednoho, v případě využítí vzorového itineráře bude vaše konto chudší o 185 Kč. Do zde uvedených cen se nezapočítávají jakékoliv slevy, pro přesný výpočet využijte stránky Českých drah. Pro fanoušky Dukly žijící v Praze či středních Čechách pak samozřejmě platí možnost využití PID.

Cesta automobilem

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob je po dálnici D1 směr Praha. Prahu objedete po Pražském okruhu (exit 10) a přes Lahovické mosty se dostanete až k Ruzyni. Zde sjeďte na dálnici D6 směr Karlovy Vary. Pokud se chcete vyhnout projíždění přes velkou část Kladna, tak opusťte D6 až na exitu 16 a přes obec Velká Dobrá se dostanete po okresní silnici přímo k zimnímu stadionu. V případě bezproblémové cesty přijedete do Kladna zhruba za hodinu a půl.

Pokud máte v autech či dodávkách ještě volná místa, nebojte se ozvat buď na diskuzním fóru Dukly, nebo dejte vědět fanouškům ze Spolku.

Ubytování ve městě

Na Kladně je nutno počítat s omezenými kapacitami ubytování. Zřejmě největší ubytovací kapacitu nabízí hotel Kladno, v jehož budově se skýtá celkem 78 pokojů! Další, poněkud dražší, variantou je pak Sport Hotel Sletiště, navíc kousek od kladenského zimního stadionu. Pro ty, kteří by se nemohli nabažit Jaromíra Jágra na ledě, je tu i Penzion 68, navíc s poměrně dobrým hodnocením. Fanoušci mohou také využít populární platformy airBnB. Kompletní přehled ubytování ve městě najdete zde. Další ubytovací kapacity hledejte případně rozhodně v Praze.

ČEZ Arena a vstupenky

V roce 1949 byl otevřen na jižním okraji města zimní stadion, který byl o deset let později zastřešen. Oprava střechy proběhla v roce 2014, kdy statik doporučil přerušení provozu. Na větší opravu se stejně jako v Jihlavě stále čeká. Jeho kapacita je 5200 diváků a je jedním z nejstarších v republice. Vstupenky se dají zakoupit v předprodeji, cena lístku do hostujícího kotle činí 160 Kč. Sektor hostí se formuje v sektoru 06, potažmo pak i 07. Odkaz na nákup lístků najdete zde.

Co na Kladně navštívit?

Kladno bylo a je především průmyslové město, tolik krásy jako v Litoměřicích v něm rozhodně nečekejte. Památky jsou spíše architektonického rázu, jako například panelové domy na kladenském Rozdělově. Sídliště budované již během komunistického režimu ihned po druhé světové válce je známé svými typickými třináctipatrovými mohutnými panelovými domy, které nesou delší dobu status kulturní památky. Na Kladně se nachází i zámek hned u náměstí. Jeho muzejní expozice přibližují historii regionu, ale také prostředí Kladenska - sklepení je totiž upraveno jako důlní štola. K zámku přiléhá zahrada s medvědáriem. Pro milovníky muzeí se pak ještě nabízí návštěva Sládečkova vlastivědného muzea. Je dokonce možné prozkoumat i části bývalé ocelárny Poldi, toto nicméně provádějte pouze na vlastní riziko!

Pokud se pohneme z města, mezi místní částí Kladna Švermov a Vinařicemi se nachází známý Hornický skanzen Mayrau, ve Vinařicích se pak nachází i věznice. Samozřejmě nejznámější památkou v blízkosti Kladna je Lidický památník, ležící těsně před Buštěhradem. Pro milovníky výhledů se pak nabízí i návštěva Kožovy hory, zhruba tři kilometry jižně od města. Na delší vzdálenost je například hrad Křivoklát nebo železniční muzeum v Lužné u Rakovníka. Veškeré důležité body v okolí Kladna a na Kladně samotném najdete na této adrese.