První utkání za A-tým jsem si užil na sto procent, tvrdí gólman Ondřej Chaloupek

07.08.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Na tento zápas patrně nikdy v životě nezapomene a kdo ví, třeba bude pro Ondřeje Chaloupka zápas Dukla – Pavlodar odrazovým můstkem v další kariéře a do dospělého hokeje. Trenéři ho totiž postavili do branky a on jejich důvěru nezklamal, šance se nezalekl. Do poloviny zápasu držel čisté konto, poté smolně inkasoval. „Nešťastně to tam padlo, když se puk odrazil od zadního mantinelu. Ale jsem rád, že jsem mohl dostat šanci a budu doufat, že nebyla poslední,“ hlásí osmnáctiletý odchovanec jihlavského hokeje.

Až do devětadvacáté minuty držel bývalý mládežnický reprezentant Ondřej Chaloupek čisté konto. Vůbec nebylo znát, že jde o jeho premiéru v A-týmu, byť pouze v přípravném utkání. Spolehlivě likvidoval šance Pavlodaru, který měl ve druhé třetině o něco více ze hry. Poté si s ním ale nedobře pohrál zlověstný puk. Nepříliš nebezpečná střela jednoho z kazašských hráčů se totiž odrazila od zadního mantinelu před branku, kde si jihlavský gólman srazil kotouč svojí bruslí do sítě. „Puk se odrazil od mantinelu a jak jsem slajdoval k tyči, tak se mi odrazil od brusle nešťastně do brány. Prostě to tam nešťastně padlo. Jsem rád, že jsem se nesesypal a trošku se mi dařilo. Do dalších zápasů to může být jen a jen lepší,“ hlásí skromně jihlavský mladíček.

Během utkání čelil i samostatnému nájezdu, když osm minut před koncem za stavu 2:2 dostal Pavlodar výhodu trestného střílení. Ačkoliv se „Chali“ snažil, co to šlo, na Samojlova nevyzrál a ten tak stanovil konečnou podobu výsledku na 2:3. „Měl jsem být trošku rychlejší, trošku se s ním hýbat. Škoda, že to tam propadlo, ale popravdě to trefil dobře,“ hlásí talentovaný brankář, jenž poté čelil nájezdům i po konci zápasu, kdy si oba týmy tuto disciplínu vyzkoušeli jako průpravu do nadcházejícího ročníku. „Při prvním nájezdu jsem měl být trpělivější, tam si mě soupeř úplně vykoupal, tam tekla voda všude,“ lehce se pousměje. „Na hráčích soupeře i na jejich rukách bylo vidět, že umí pracovat s pukem a jsou šikovní, a na nájezdech to ukázali,“ zakončuje rozhovor bývalý účastník Mezinárodní česko-finské hokejové školy.

Videoohlasy s Ondřejem Chaloupkem

Gól a proměněný nájezd, to byla bilance obránce Jana Holého, který bude v Dukle pokračovat i v následující sezoně. Vypadá to, že by „Holas“ mohl navázat na uplynulý ročník, kdy po příchodu do Jihlavy z Kadaně vyzařoval produktivitou. „Při mém gólu vjel Harky do pásma, dal mi zadovku, já jsem akorát vystřelil přes hráče a spadlo to tam,“ popisuje po kombinaci s Tomášem Harkabusem vůbec první gól Dukly v sezoně. Další pěkný moment si schoval na samostatné nájezdy, kdy se trefil jakožto jediný jihlavský hráč – a to hodně výstavně. Od horní tyče přímo do kazašské svatyně. „Občas nájezdy jedu, když mě na ně trenéři jednou za sezonu pošlou a občas to tam spadne. Trefil jsem to dobře, tak uvidíme, jestli mě tam trenéři ještě někdy dají,“ usmívá se sympatický zadák.

Jinak si ale zápas, na rozdíl debutanta Ondřeje Chaloupka, moc neužil. Není se čemu divit. První přípravné utkání, samozřejmě v letních teplotách a pořádném dusnu, tradičně vykazuje nedobré ledové podmínky. „První utkání v sezoně je hrozné trápení pro všechny hráče. Nevím, jestli Pavlodar hrál také první zápas, ale pro nás to bylo hodně těžké. Každý se v tom spíše hledal, než abychom něco pořádného ukázali. Diváci spíše viděli chyby. Musíme se do toho postupem času dostat,“ ví dobře obránce s číslem 43.

Videoohlasy s Janem Holým

Trenér Petr Vlk po zápasu Dukla – Pavlodar 2:3

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla