Práce s holí je činnost, která mi konečně jde, hlásí Jan Brož

27.10.2019 / Tomáš Lysý, Tomáš Kalas

Tři body z Benátek nad Jizerou. Věc, která v předešlých letech nebývala v podání Dukly takovou samozřejmostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Benátkám jistě uškodilo i to, že partnerský Liberec hrál v pátek a bude hrát v neděli, proto se na výraznější libereckou pomoc nemohly spolehnout, ale to už je úděl farem. Výhru 3:1 vychytal jistý Jan Brož, který za svá záda pustil jen jednu branku. „Těžký byl vstup do třetí třetiny, kdy měl soupeř přesilovky a byl u nás docela nalezlý. Puky létaly kolem mě, takže to byla nejtěžší pasáž hry, ale hlavně, že se ustála,“ říká spokojený gólman.

Vyjma utkání proti Prostějovu a Třebíči, kde o výhře Dukly bylo rozhodnuto již několik minut před koncem, zapadlo utkání v Benátkách do kontextu posledních dní. „Ve více zápasech teď máme body vydřené. Hraje se většinou dlouho rozdílem o jeden gól a taková výhra je mnohdy cennější než třeba vítězství 7:1,“ myslí si Jan Brož, který k vítězství přispěl 26 úspěšnými zákroky a často spoluhráčům pomohl prací s hokejkou. Třeba v oslabení ve třetí třetině, kdy puk vyhodil z brankoviště holí až na druhou stranu kluziště. „Tuhle sezony jsem si v práci s holí začal věřit a je to taková činnost, která mi konečně jde. Na konci mi kluci říkali, že soupeř měl prázdnou bránu, ale toho jsem si nevšiml, takže za to se omlouvám,“ hovoří o možnosti trefit opuštěnou benáteckou klec a zkusit zřídka viděný jev, kdy dá branku gólman.

Za svá záda pustil „Brožík“ pouze jednu branku, a to ve druhé třetině za stavu 2:0, kdy Benátky snížily v přesilové hře. Jak by řekl trenér Luboš Hrouzek, gólmani musí pustit vždy o gól méně. Šla tato branka, která byla trošku smolná, chytat? „Puk byl tečovaný od Černocha (Jakub Černohorský – pozn. aut.), ale všechno se dá chytit. Byla to taková smůla, která k zápasu ale taky patří. Soupeř prostřelil blok, který Černoch velice dobře odehrál. V tomto případě bylo štěstí na straně Benátek,“ rekapituluje jihlavský brankář inkasovaný gól. Na druhou stranu, do této chvíle a po zbytek utkání na něj soupeř hledal recept marně.

Pouhých sedm inkasovaných branek z posledních čtyř zápasů tak svědčí o celkem dobré formě Jana Brože. Jak se sám gólman cítí? „Nevím, jestli jistěji, ale pomohlo mi, že jsem začal hodně rozehrávat za brankou a udržuji se v provozní teplotě, když se hraje na druhé straně. Vyjedu, rozehraju.. To je jedna z věcí, která se mi teď daří a od toho jde všechno dále. Kluci jsou, dalo by se říct, šťastní, že jim pomáhám, mají méně práce a rychleji se dostáváme z obranného pásma ven. V tom je to určitě lepší,“ uzavírá rozhovor po vítězném utkání.

Jan Brož po výhře v Benátkách

V podobném duchu o výkonu gólmana hovoří i Jan Holý, který si připsal důležitý gól na 2:0, jenž byl nakonec vítězný. „V celém zápasu jsme měli celkově hodně vyloučení, celkem zbytečných. Ale suprový Brožík v bráně to odchytal a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli,“ hovoří nadaný obránce, který byl loni spolu s Nikem Werbikem jedním z nejlepších příchodů v rozehrané sezoně. Střílel góly, bodoval a zařadil se mezi pilíře obrany. Nyní, zdá se, začíná nacházet střeleckou formu, neboť si připsal již čtvrtou branku v sezoně. „Zatím mi to tam moc nepadá, ale snad to tam začne padat více. Při gólu na 2:0 měli Čagy, Pepa a Peky dobré střídání. Náš první útok soupeře zamotal a já přijel do pásma na modrou. Čagy mi nalil puk a já ho tam z voleje narval,“ hodnotí hokejovou mluvou svojí úspěšnou trefu.

A co čeká Jana Holého během volného nedělního dne? Tipli jsme si, že by se jako fanoušek plzeňského fotbalu mohl podívat na šlágr kola mezi Plzní a Slavií Praha. A bude tomu nejspíše tak. „Určitě se podívám, ale hlavně pojedu domů za rodinou, dlouho jsem tam nebyl. A trošku si užiju volna, protože těch zápasů teď bylo hodně,“ zakončuje rozhovor rodák z Plzně.

Jan Holý po výhře v Benátkách

Autoři videa: Tomáš Lysý, Tomáš Kalas

Sestřih zápasu: HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava 1:3

Autor: Hokej.cz