Myslel jsem si něco o vtipu, když mi řekli, že budu chytat, povídá Ondřej Chaloupek

31.10.2019 / Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný

Poslední říjnovou středu patřil k velice příjemným překvapením zápasu Dukla – Slavia. Řeč je o gólmanovi Ondřeji Chaloupkovi, který si odbyl soutěžní premiéru v základní sestavě A-týmu Dukly. A podal rozhodně slušný výkon, dokázal lapit 21 z 23 střel soupeře. Ukázal tak, že Jihlava má v brankovišti na čem stavět – stejně jako v minulosti, když se trenéři nebáli dát šanci mladičkým či neznámým gólmanům (Honzík, Škarek, Svoboda). „Zápas nedopadl tak šťastně, jak jsem si představoval. Škoda, že jsme nezískali tři body, asi bychom si je zasloužili. Snad to příště bude lepší,“ hlásí nadaný gólman, který si prošel reprezentací do 16 a 17 let a letos chytal i za Havlíčkův Brod.

Co se asi mladému gólmanovi, který chytá ještě za jihlavský juniorský tým (kde podává mj. výborné výkony) honí hlavou v okamžiku, kdy se dozví, že bude chytat od začátku? „Dozvěděl jsem se to v úterý po tréninku a myslel jsem si nejprve, že je to vtip. Ale naštěstí nebyl,“ usmívá se „Chali“ a zároveň podotýká, že nervózní přece jen trošku byl. Kdo by také nebyl, že? „Byla tam taková ta zdravá nervozita, která neuškodí, ale spíše pomůže. Dalšími zákroky to ze mě spadlo,“ povídá jihlavský mladík.

Až do čtyřicáté minuty druhé třetiny držel čisté konto a některé jeho zákroky byly velmi povedené. Nestačil až na přesilovkovou dorážku půl minuty před druhým odchodem do šaten, kdy se v brankovišti marně natahoval po puku a přes nedůraz svých spoluhráčů neměl možnost zastavit srovnávací dorážku Robina Všetečky. „Po střele se mi puk smolně odrazil od kalhot mezi nohy. Cítil jsem, že je mimo mojí výstroj a uviděl jsem ho před čárou. Chtěl jsem kotouč přikrýt, jenže na mě padl hráč a já na puk nedosáhl. Hodně mě to mrzelo,“ vybavuje si dobře nešťastný moment. Zároveň ale neopomene spoluhráčům vzdát díky: „Musím spoluhráčům poděkovat, samozřejmě mi pomohli. Nejprve mě podpořili psychicky v kabině před utkáním a poté i na ledě. To bylo něco neskutečného, jak blokovali střely. Moc mi tím pomohli a patří jim poklona.“

Svojí první soutěžní premiéru si odbyl v utkání doma proti Motoru, kdy šel do klece na posledních 10 minut místo zraněného Nika Lundströma. Nyní nastoupil proti dalšímu poměrně úspěšnému týmu české hokejové historie, Slavii Praha. Kdo bude následovat dále, třeba další historicky úspěšný klub, Vsetín? „To je spíše otázka pro trenéry. Myslím, že Honza Brož odvádí skvělou práci a bude záležet na tom, jak bude pokračovat. Snažím se mu vyjít vstříc a on mi taky pomáhá, takže uvidíme,“ zakončuje rozhovor mladý talent.

Ondřej Chaloupek po porážce proti Slavii

Mladého gólmana chválí také Michal Poletín, jeden z neproduktivnějších jihlavských útočníků a předsezonní posila klubu. „Zápas odchytal parádně. Škoda jenom, že jsme nedali nějaké góly, aby měl vítězný zápas,“ lituje „Polda.“ Přitom právě on poslal Duklu ve druhé třetině do vedení, když se trefil v čase 28:28 a jihlavští hokejisté začali chvíli tahat za delší konec provazu. „Snažím se dost střílet v každém zápasu, ale výsledek je mizivý. Tentokrát jsem to pěkně trefil pod beton, ale měli jsme dát další góly a brát tři body,“ ví moc dobře jihlavský útočník.

Právě vysoký robustní forvard je slávistickým odchovancem a za sešívaný klub několik sezon odehrál. Jaké pro něj bylo nastoupit téměř „proti svým“? „Proti Slavii je to vždycky jiné. Prožil jsem tam dost, vzpomínky jsou hezké, ale to je všechno pryč. Teď jsem tady, bojuji za Duklu a snažím se odvádět maximální výkony,“ hlásí bojovně hráč s číslem 33.

Michal Poletín po zápasu proti Slavii

Tisková konference: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) – Jan Srdínko (HC Slavia Praha)

Autor videa: Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 1:2 pr.

Autor videa: Hokej.cz