Pan Ujčík říkal, že za mě poplatek zakásne, směje se junior měsíce Vítězslav Brož

12.01.2020 / Tomáš Lysý

Druhý zápas v A-týmu, první branka. Zdá se, že projekt Dukly pod názvem „Junior měsíce“ padl na úrodnou půdu. Za prosinec 2019 se stal juniorem měsíce Vítězslav Brož, který tak dostává šance v Áčku a té se chopil za pačesy. Již při premiéře proti Ústí předvedl dobrý výkon, nyní ve druhém utkání rázně odpověděl na frýdeckomístecké snížení na 1:2 a nedlouho poté vrátil Dukle dvoubrankový náskok svojí premiérovou trefou za jihlavský A-tým. „Čagy zatahoval puk po mantinelu a jel za bránu. Nabízel jsem se mu a nakonec mi přihrál, byť jsem čekal, že si puk i nechá. Ale posunul mi ho a já vystřelil gólmanovi pod ruku,“ vybavuje si svůj gól, po kterém za ním rychle spěchal s pukem kapitán Josef Skořepa. Samozřejmě na památku.

O projektu junior měsíce psala Dukla v předchozích týdnech jako o šanci pro hráče juniorského týmu, kteří mají možnost se díky svojí pracovitosti připojit k A-týmu – více v tomto článku. Za prosinec byl nejlepší Vítězslav Brož, který si odbyl premiéru proti Ústí nad Labem při výhře 7:2. „Dozvěděl jsem se o své nominaci pár dní předem, čtyři pět dní. Byl jsem za to rád, protože každá taková zkušenost je pro mě dobrá a vážím si toho,“ hlásil osmnáctiletý útočník, jenž poprvé v kariéře nastoupil před takovým počtem diváků, konkrétně před 1275 návštěvníky. „Z lidí jsem ani tak nervózní nebyl, spíše jsem se chtěl dobře uvést, což se doufám povedlo. Ale před tolika lidmi byla skvělá atmosféra. V prvních střídáních jsem byl trošku nervóznější, ale pak už to bylo fajn. Dostal jsem se do zápasu a i když jsme hráli jako mladá lajna, tak jsme odvedli dobrou práci. Jsem za to rád a gratuluji Judičovi ke gólu,“ říkal v týdnu jeden z lídrů juniorského týmu.

Jaký je hlavní rozdíl mezi seniorským hokejem a zápasy juniorské soutěže, konkrétně Turnaje o pohár DHL? „Rozdíl je hlavně ve zkušenostech, kdy starší hráči ví, jak už si puk pokrýt. A jinak rychlost je také větší. Ne o tolik, jak jsem si myslel, ale hlavní jsou právě ty zkušenosti,“ uzavřel rozhovor, dělaný v pátek 10. ledna 2020.

Vítězslav Brož jako junior měsíce prosince 2019

Autor videa: Tomáš Lysý

Komentář trenéra juniorů Štěpána Moravce, jenž se na výběru juniora měsíce podílí:

„Jsme rádi, že se můžeme na tomto miniprojektu podílet. Doufáme, že to bude další krok, jak hráče posunout k tomu, aby nám lépe pracovali na tréninku, v zápasech i ve škole. Je to pro ně skvělá motivace, zažít přípravu s A-týmem a mít možnost naskočit do utkání.

Je dobré, že kritériem není jen samotná výkonnost v utkáních. Stále se nám potvrzuje, že hráč, který pracuje naplno v tréninku, pak svojí výkonnost snadněji přenese do utkání a v tomto věku to už není jen o talentu a nadání, ale právě o tvrdé práci.

Dalším kritériem, které – jak se ukázalo – některé hráče v prosinci z užšího výběru vyřadilo, je školní prospěch. Spousta hráčů je, co se týká školy, v juniorském věku v nejdůležitějších ročnících. Končí střední školy a budou přemýšlet, co dál. Jako Akademie Českého hokeje jsme vázání na to, aby nám hráči prospívali co nejlépe a proto ve výběru zohledňujeme a bereme školní prospěch jako součást tréninkové přípravy.

Víťa nás v prosinci svým přístupem k tréninku a výkonech v zápasech přesvědčil, že patří mezi naše nejlepší hráče. V jeho případě nakonec o vítězství rozhodl právě školní prospěch, který má opravdu vynikající. Věřím, že si touto šancí pootevře dveře do A-týmu a svým výkonem v dalších utkáních si řekne o další šanci. Všichni v kabině mu držíme palce a myslím si, že v utkání bude doslova pod drobnohledem všech svých spoluhráčů (úsměv).

Rozhovor k zápasu proti Frýdku-Místku

Když Vítězslav Brož kompletoval týž den focení a video pro potřeby Dukly, určitě netušil, že o den později přispěje k výhře proti Frýdku-Místu 5:1 prvním gólem za A-tým. A ten byl hodně důležitý. Na začátku třetí třetiny totiž snižoval zkušený Milan Mikulík na 1:2 a Frýdek-Místek tak vstřelil kontaktní branku. Nicméně o pár minut později trefil Vítězslav Brož prostor pod horní tyčí a znovu vrátil Dukle dvoubrankový náskok. „Čagy zatahoval puk po mantinelu a jel za bránu. Nabízel jsem se mu a nakonec mi i přihrál, byť jsem čekal, že si puk nechá. Ale posunul mi ho a dal jsem to gólmanovi pod ruku,“ popisuje svojí trefu a vzápětí s úsměvem dodá, jak je pro něj cenná nahrávka právě od Tomáše Čachotského, legendy současné Dukly: „Je to pro mě hodně cenné a má to také za tisícovku, takže dvakrát tak cenné. Ale pan Ujčík říkal, že za mě poplatek do týmové pokladny zakásne, tak jsem za to rád.“

Dukla se v posledních zápasech zvedá. Z posledních pěti zápasů vyhrála čtyřikrát za plný počet bodů a natáhla „bodovanou“ šňůru na jedenáct zápasů v řadě. Naposled vyšli jihlavští hokejisté naprázdno v tehdy klíčovém utkání na havířovském ledě (1:3). „Myslím si, že nyní se to začalo zvedat a vývoj se ubírá správným směrem,“ myslí si Víťa, který měl při obou zápasech za A-tým v hledišti početnou podporu blízkých. „Příbuzných bylo tentokrát asi deset nebo jedenáct, takže tady mám velký zástup,“ usmívá se humpolecký rodák.

Co si vůbec on sám myslí o projektu junior měsíce? Mohlo by se totiž zdát, že nyní mají hráči juniorského týmu přece jen výrazně více otevřenější dveře do A-týmu. „Pro každého juniora je to motivace. Je super, že každý se může dostat do A-týmu a má to ve vlastních rukou. Kdo si to vzal na tréninku za své, tak se snaží pořád stejně. A další hráče to namotivovalo. Celkově se morálka v juniorském týmu zvedla,“ podotýká mladík v jihlavské sestavě, který ale ví, že nic zadarmo nedostane. „Juniorem měsíce může být další měsíc zase někdo jiný. Ale doufám, že budu dostávat co nejvíce prostoru,“ uzavírá svůj rozhovor šikovný hokejista.

Vítězslav Brož po vítězství proti Frýdku-Místku

Autor videa: Tomáš Lysý

Tisková konference: Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava) – Vlastimil Wojnar (HC Frýdek-Místek)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava - HC Frýdek-Místek 5:1

Autor videa: HZStv1