Sedm set bodů? Daleko víc bych chtěl zachránit tuhle sezonu, hlásí Tomáš Čachotský

27.02.2020 / Tomáš Lysý

V letošní sezoně nebylo Tomáši Čachotskému, stejně jako celému týmu, úplně do zpěvu. Není se čemu divit, málokdo si před startem ročníku připouštěl, že by se Dukla nedostala do vrchní nadstavby. Realita je však taková, že se Jihlava musí prát o dvě volná místa v B-nadstavbě. Věřme, že průběh zápasu s Frýdkem-Místkem bude zrcadlem celé sezony: dobrý začátek, poté dlouhá výsledková šeď a následně i přes pár zakolísání otočka k úspěšnému konci. Tak by si to přál i zkušený jihlavský forvard, který v utkání proti partnerskému týmu Třince překonal hranici 700. bodů v červenožlutém dresu.

Zápas přitom začal pro červenožluté velice dobře. Nejprve totiž vybojoval trestné střílení hezkým průnikem Adam Zeman a Tomáš Čachotský otevřel svým 239. gólem za Duklu branková stavidla. Jenže pak přišel hodně lajdácký výpadek a před prvním odchodem do šaten tři branky Frýdku-Místku. „Po první třetině jsou dva body asi ziskem, co si budeme povídat. V kabině jsme si řekli, že to pro nás bude nějaká prověrka na předkolo play-off a my jsme k tomu přistoupili jako tým strašně. První třetinu jsme prohráli a zaslouženě jsme jí prohráli. Pak byla trošku bouřka v kabině, protože tohle se nám nesmí stávat. Může se stát, že to nejde, ale musí k tomu všichni přistoupit na sto procent a odevzdat na ledě všechno. Takže jsme si z plných plic vynadali a myslím si, že ve druhé třetině přišel jiný mančaft. Začali jsme hrát, zvedli jsme se a otočili jsme zápas. I když jsme pak dostali ve třetí třetině těsně před koncem gól, tak jsem pořád věřil, že zápas vyhrajeme. Jsme za to rádi, za dva body po první třetině. Ale jak řekl v kabině trenér, taková první třetina se nemůže opakovat, protože v předkole se nám průběh zápasu nemusí povést otočit,“ sděluje dlouze, ale naprosto přesně, Tomáš Čachotský a odpovědí na další otázku jasně dodává: „Všichni si musí sáhnout do svědomí, jestli tomu v první třetině dali všechno a já myslím, že ne!“

Brzy po začátku druhého dějství využil přesilovou hru Jiří Fronk a o tři minuty později se opět prosadil Tomáš Čachotský. Jak jeho obě branky padly? „Tak první gól byl z trestného střílení. Já s Dandysem (gólman Frýdku-Místku Daneček – pozn. aut. nemám úplně na nájezdech super bilanci. Takže jsem zkusil trošku něco jiného a vyšlo mi to. Druhý gól byl vlastně takový, že mi Pohlík dobře dal puk vedle beka a počkal si, až budu na jeho úrovni. Šel jsem totožnou situaci, zkusil jsem to stejně a vyšlo to. Super, jsem za góly rád, ale trošku mi kalí dojmy první třetina,“ povídá velezkušený hokejista.

Tomáš Čachotský v Dukle Jihlava

Počet zápasů: 886 (1. místo v klubových historických tabulkách)
Počet gólů: 240 (2. místo, vede Oldřich Bakus s 250. góly)
Počet asistencí: 461 (1. místo)
Počet bodů: 701 (1. místo)

A slovíčko o zkušenostech je na místě, jak napovídají čísla výše. 886 zápasů, 240 gólů, 461 asistencí (ta poslední Josefu Skořepovi v prodloužení na jeho 100. gól za Duklu - více zde), 701 bodů. Vyjma gólů je ve všech těchto ukazatelích na prvních místech klubových historických statistik. Pouze v brankách je lepší jeho někdejší spoluhráč a bývalý kapitán Dukly Oldřich Bakus, jenž dal v červenožlutém dresu 250 branek. „Co na to říkám? Asi to, že Olda je lepší,“ směje se „Čagy.“ „Nevím no. Už jsem za Duklu něco odehrál a jsem za ta čísla samozřejmě rád. Ale daleko víc bych chtěl, abychom zachránili tuhle sezonu a poprali se v play-off. Hlavně doufám, že ještě nekončím, bych chtěl říct. Ještě chci hrát a věřím, že na to pořád ještě mám,“ vyznává se Tomáš Čachotský.

Láká ho pokoření mety 250 branek lídra klubových gólových statistik Oldřicha Bakuse? „Pokud ho překonám, tak za ním nebudu moct jít na kafe do Volkswagenu. Tak nevím, jestli si to můžu dovolit,“ směje se jihlavská hokejová ikona.

Foto: Tomáš Lysý

Tomáš Čachotský po výhře nad Frýdkem-Místkem

Autor videa: Tomáš Lysý

Tisková konference: Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava) – Vlastimil Wojnar (HC Frýdek-Místek)

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 6:5 pr.

Autor videa: HZStv1